"autóipar" cimke cikkei:

Újabb üzemcsarnokkal bővül a bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft.

Újabb, 1200 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővül a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft. üzeme, a létesítmény alapkövét november 30-án helyezték el a bonyhádi ipari parkban.

A Skoda 2020-tól elektromos autókat is gyárt

A Volkswagen német konszernhez tartozó Skoda Auto 2020-tól megkezdi az elektromos autók gyártását – jelentette be a cseh autógyártó november 20-án.

Új gyáregységet nyitott az indiai, autóipari Samvardhana Motherson cégcsoport Kecskeméten

Az indiai tulajdonú, autóipari Samvardhana Motherson Group (SMG) 30 milliárd forintos beruházással új gyáregységet nyitott Kecskeméten, a fejlesztés 500 új munkahelyet teremt. A lökhárítókat gyártó SMP (Samvardhana Motherson Peguform) kecskeméti gyárának létrehozásához a magyar kormány több mint 7,7 milliárd forinttal járult hozzá.

Nyereséges és globális elektromosautó-gyárrá alakul az Opel a tervek szerint

Az Opel autógyárat, a márkanév ismertségére építve, nyereséges és globális elektromosautó-gyártóvá teszi az integrációt szolgáló átszervezés – jelentette be Michael Lohscheller, az Opel/Vauxhall vezérigazgatója november 9-én Rüsselsheimben, az PSA Groupe és az Opel egyesülését követő 100. napon bemutatott PACE stratégiai terv bemutatásakor.

Új üzemcsarnokot épített az Adval Tech Plant 2 Kft. Szekszárdon

Új, 5000 négyzetméteres üzemcsarnokot épített 2,7 millió eurós beruházással a szekszárdi Adval Tech Plant 2 Kft. – közölte a svájci tulajdonú autóipari cég ügyvezető igazgatója november 9-én.

Autóipari szerszámgépgyár épül Miskolcon

November 2-án, Budapesten, a szerszámgyártó Spinto Hungária Kft. beruházását bejelentő sajtótájékozatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy az 5,9 milliárd forintos miskolci befektetéssel 140 munkahely jön létre az új szerszámgyártó üzemben. A projekthez a kormány 2,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított. A miniszter a kivételesen magas – csaknem 41%-os – támogatási intenzitást azzal indokolta, hogy az új üzem fontos piaci rést tölt be, magas hozzáadott értéket teremt és jelentősen növeli a magyar gazdaság versenyképességét. Továbbá a csaknem 100 autóipari szakmunkás mellett 35 mérnöknek is állást biztosít és részt vesz a duális szakképzésben is.

A Ford megkezdte az EcoSport kompakt SUV gyártását Romániában

A Ford Motor Co. október 12-én megkezdte az új EcoSport kisméretű SUV gyártását a craiovai összeszerelő üzemében – közölte a Ford Magyarország.

„Made in Győr”: az ötszázezredik

Az Audi Hungaria járműgyártása fontos mérföldkőhöz érkezett: elkészült az 500 000. autó, egy Audi TT S Győrben és indult Nagy-Britannia felé, új tulajdonosához. Az autó „viperazöld” színű egyedi lakkozást kapott és egy 2,0 literes négyhengeres benzinmotor hajtja, amely szintén az Audi Hungariánál készült – áll a cég október 2-án kiadott sajtóközleményében.

Hibrid hajtásláncot gyárt az Egyesült Államokban a Toyota

Hibrid hajtáslánc gyártásába kezd az Egyesült Államokban a Toyota – tájékoztatta szeptember 29-én az MTI-t a Toyota Central Europe Kft.

Új vezető a Opel Southeast Europe élén

Az Opel Southeast Europe-hoz (OSE) tartozó márkakereskedések az év első nyolc hónapjában közel 35000 autót adtak el, regionális szinten ez 6,5%-os piaci részesedést jelent a cégnek, amelynek új vezetője, Enrico De Lorenzi sok lehetőséget lát az Opel számára a 14 közép- és észak-európai országot tömörítő régióban – hangzott el egy szeptember 19-i sajtóbeszélgetésen.

Budapesten fejleszti MES rendszerét a Continental

Gyártási rendszereket támogató szoftverfejlesztő központ kezdte meg a működését július közepén a Continental budapesti gyárában. Az új központ világszerte nyújt támogatást a cégcsoport egységeinek – közölte a Continental szeptember 14-én az MTI-vel.

Présüzemet épít a világ egyik vezető autóipari beszállítója Székesfehérváron

A SAPA Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. új présüzemet épít Székesfehérváron. A világ egyik vezető autóipari beszállítójának 6,8 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt – idézi az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 6-i sajtótájékoztatón elhangzott szavait.

Túrkevén épít új gyárat az SMR

Magyarországi tevékenységének bővítéseként az indiai SMR autóipari vállalat visszapillantó tükröt gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít Túrkevén. A 415 új munkahelyet létrehozó 8 milliárd forint értékű két beruházáshoz a magyar kormány 2,2 milliárd forint támogatást ad – számot be az MTI a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével megtartott augusztus 25-i sajtótájékoztatójáról.

Bővíti telephelyét a német Eissmann Nyíregyházán

A tervek szerint 6-6,5 millió eurót (1,8-2 milliárd forint) fordít jelenlegi telephelyének bővítésére az autóipar számára kezelő- és burkolati elemeket fejlesztő és gyártó Eissmann Automotive Hungaria Kft. Nyíregyházán – mondta a német tulajdonú társaság ügyvezetője augusztus 18-án az MTI-nek.

A magyarországi autóipar kilátásai

Nő a szoftverek szerepe, a Tesla beruházás sorsfordító lehet, de komoly gond a munkaerőhiány – áll az Euler Hermes augusztus 11-én közzétett elemzésében.

Német kutatók javaslata a dízelbotrány megoldására

A dízel üzemanyag adóelőnyének eltörlése és a dízelautó-tulajdonosoknak adott egyszeri juttatás meg tudná oldani a dízeles autózás környezeti problémáját Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem autóipari kutatóintézete, a CAR igazgatója szerint.

Jövő nyáron kezd üzemelni a zalaegerszegi tesztpálya

Jövő nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemeként elkészülő kör alakú pályát, amelynek befejezéséhez a kormány a napokban 15 milliárd forintot biztosított – közölte a tesztpálya kormánybiztosa július 27-én a helyszínen.

Több mint hárommillió Mercedest hív vissza a Daimler

A Daimler visszahív szervizelésre több mint 3 millió Mercedes-Benz típusú gépkocsit – közölte július 18-án a német autógyártó.

A Sicta Kft. bővíti felsőzsolcai gyárát

A francia autóipari Sicta Kft. 3,4 milliárd forintos beruházással bővíti felsőzsolcai alkatrészgyárát, ebből a magyar kormány 437 millió forint támogatást biztosít, amely a teljes fejlesztés 13%-a – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 19-én Budapesten.

Autóipari beszállításra fejleszt a Vákuum Hőkezelő Kft.

A kincsesbányai Vákuum Hőkezelő Kft. 216 millió forintos projekt keretében Magyarországon elsőként telepített olyan többfunkciós hőkezelő berendezést, amellyel alacsonyan ötvözött acélokat kezelnek az autóipar számára.

Opel-felvásárlás – Az Európai Bizottság jóváhagyta a tranzakciót

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a francia PSA Peugeot-Citroen autóipari konszern felvásárolja az Opelt; az ügylet nem ütközik az uniós jogba – közölte az uniós bizottság sajtószolgálata július 6-án.

Bővített az AUDI HUNGARIA Zrt.

Az Audi Hungaria szerszámgyára 15 000 négyzetméterrel és négy új, egészen 2 500 tonnáig terjedő préserővel bíró présgéppel bővült. Ezzel párhuzamosan a járműfejlesztés szakterülete is szélesítette vizsgálati portfólióját a teljes járművek és alkatrészek tesztelésére szolgáló újabb vizsgálóberendezésekkel – áll a cég július 5-én kiadott sajtóközleményében.

Nem állnak le a bővítéssel

Új, 1200 négyzetméteres alapterületű csarnokkal bővült a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó Schäfer-Oesterle Kft. bonyhádi üzeme. A 130 millió forintos beruházás után a 300 embert foglalkoztató cég újabb 100 fővel növeli dolgozóinak számát, az üzemben pedig 25%-kal nő a termelés volumene.

Fejlesztő beruházással növelné kínai eladásait a PSA

Gyártásfejlesztő üzemberuházással kívánja fellendíteni kínai üzletét a francia PSA Group autóipari konszern – számolt be június 9-én az Automotive News Europe hírportál.

Tanműhelyt létesít Budapesten a Continental

Elektronikai technikus tanműhelyt létesít Budapesten a Continental, a 180 millió forint összköltségű beruházáshoz 123 millió forint állami támogatást kapott az autóipari beszállító cég.

Indiai cég fejleszt a polgári ipari parkban

Az InfoGroup tulajdonában lévő polgári ipari parkban fejleszt az indiai Sona vállalatcsoport: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó cég 2021-ig 4,2 milliárd forint beruházással 130 új munkahelyet hoz létre – közölte Sunjay Kapur, a cégcsoport elnöke május 31-én a helyszínen, a beruházás első ütemének átadásakor.

Nyárra elkészül az új gyártócsarnok

A tervek szerint augusztus végére elkészül és az ősszel a termelés is elkezdődik az autóipari alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft. mintegy 3,2 milliárd forintból épülő új nyírbátori üzemcsarnokában. A kormánytámogatást is élvező beruházás bokrétaünnepségét május 31-én tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.

Megállapodást kötött az Audi és az SZTE

Oktatási és kutatási együttműködésről kötött megállapodást az Audi Hungária Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) május 30-án a felsőoktatási intézmény innovációs napján.

Egymilliárd forintból alakított ki új telephelyet Jászberényben a Káta CNC Kft.

Több mint egymilliárd forintból, közel 500 millió forintos uniós pályázati támogatással új telephelyet alakított ki Jászberényben a fémmegmunkálással, kötőelem és közúti jármű, valamint járműmotor-alkatrészek gyártásával foglalkozó Káta CNC Kft. – adta hírül az MTI május 3-án.

Új üzemcsarnokot épít az SCS Stahlschmidt

Az autóipari bowdeneket előállító, német tulajdonú SCS Stahlschmidt meglévő gyárát egy 800 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővíti Tatabányán – mondta a társaság ügyvezetője április 18-án.

Az Apollo Tyres felavatta új gyárát

Az Apollo Tyres hatodik üzemét a heves megyei Gyöngyöshalászon Orbán Viktor miniszterelnök április 7-én hivatalosan is megnyitotta, amely a vállalat második gyára Európában. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Onkar S Kanwar, az Apollo elnöke, valamint Neeraj Kanwar, az Apollo alelnöke és ügyvezető igazgatója. Az avatási ünnepségen jelent volt a vállalat igazgatótanácsa és vezetősége is.

Nyolcsebességes automata váltók Egerből

A ZF Hungária Kft. új beruházása eredményeképpen a cég egri gyárának tevékenysége személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltók előállításával bővül, a beruházással minimum 770 új munkahelyet hoznak létre.

Új gyárat épít Kecskeméten egy német autóipari beszállító

Mintegy 21 millió eurós (6,5 milliárd forint) beruházással épít új gyárat Kecskeméten a német ElringKlinger, több év alatt 700 új munkahelyet létrehozva – jelentette be az autóipari beszállító cég pénzügyi igazgatója március 17-én Budapesten.

Magna-Steyr beruházás Szlovéniában

A szlovén kormány közel 19 millió euró pénzügyi támogatást nyújt az osztrák Magna-Steyr autóipari besszállító vállalatnak, amely új fényezőüzemet hoz létre a Maribortól délre fekvő 100 hektáros ipari parkban – közölték szlovén lapok március 17-én.

Új Audi-modell sorozatgyártása kezdődött Győrben

Legördült a gyártósorról az első Audi RS3 Limousine, amelyet a tavalyi párizsi autószalonon mutattak be, ezzel fél évvel a TT RS Cupé és Roadster sorozatgyártásának megkezdése után elkezdődött a harmadik ilyen modell gyártása Győrben.

Bezárta magyarországi gyárait a cég

Megszüntette magyarországi tevékenységét, és három nyugat-dunántúli üzemének bezárásával megvált több mint 300 dolgozójától az autóbelsőket, üléshuzatokat gyártó Prevent Premium & Interior Kft.

Támogatást nyert egy konzorcium járműipari gyártástechnológia fejlesztésére

Kompozit járműipari szerkezeti elemeket előállító gyártástechnológia fejlesztésére nyert 1,376 milliárd forint támogatást a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Evopro Systems Engineering Kft. és az Econ Engineering Kft. – közölte a konzorciumot vezető Evopro Systems Engineering Kft. az MTI-vel március 9-én.

Április 7-én adják át az Apollo Tyres gyöngyöshalászi üzemét

Április 7-én adják át az indiai Apollo Tyres gyöngyöshalászi üzemét, a gyártás hetekkel később indul – jelentette be Neeraj Kanwar, a cég alelnöke március 7-én a Genfi Nemzetközi Autókiállítás sajtónapján.

Bővíti szolnoki gyárát az F. Segura

Mintegy 5,3 milliárd forintból (17 millió euró) bővíti szolnoki gyárát az F. Segura Hungária Kft., a kormány 680 millió forint támogatást nyújt a spanyol járműipari alkatrészgyártó újabb fejlesztéséhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón február 20-án, Budapesten.

Regionális logisztikai központot telepít Hatvanba a Bosch

Közép-kelet-európai regionális logisztikai központot telepít 2018-tól Hatvanba a Bosch, a beruházással 250 új munkahelyet hoznak létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón január 26-án, Budapesten.

Stagnált a szlovák autóipar

Az előző évihez képest alig emelkedett a Szlovákiában gyártott gépkocsik száma – derült ki a szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) január 17-én Pozsonyban ismertetett adataiból.

Gyengébben teljesít a román autóipar

Az első tizenegy hónapban 6%-kal csökkent a román járműgyártás teljesítménye, ami az elmúlt három évben a legnagyobb mértékű visszaesés.

A Discovery-vel indít a szlovákiai Jaguar-gyár

A Jaguar Land Rover az egyik legújabb modelljét, a párizsi autószalonon bemutatott Discoveryt kezdi majd gyártani elsőként az új szlovákiai üzemében – írta a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap november 30-án.

Hároméves modernizációs program zárult

Lezárult a Magyar Suzuki Zrt. hároméves gyármodernizációs programja – mondta Josinobu Abe, a társaság vezérigazgatója november 16-án Budapesten.

Német céget vásárolt a Tesla

A Tesla Motors megvásárolta a gyártásautomatizálási rendszerekre szakosodott német Grohmann Engineering vállalatot – közölte november 8-án honlapján az elektromos autókat gyártó Tesla Motors.

Már tesztelik a Kravtex-Kühne csoport új buszát

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata, az első olyan magyarországi gyártású busz, amelyet a kormány által a nyáron elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiára alapozva terveztek – közölte október 26-án a Kühne Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese. A Credo Econell 10 tesztelése október végén kezdődik.

Globális fejlesztési központ Budapesten

A ThyssenKrupp globális központtá minősíti budapesti kutatás-fejlesztési egységét.

2020-ra 250 millió összekapcsolt jármű közlekedik majd a világ útjain

Két évtizeddel ezelőtt a kommunikáció és a mobilitás – két alapvető emberi szükséglet – állt hajtóerőként az első fejlett autós, számítógép által vezérelt irányítástechnikai rendszerek kifejlesztése mögött. 1996-ban az első GM OnStar telematikai modul legördült a Motorola Autóipari Csoport gyártósorairól, melyet később a Continental vásárolt fel. A vállalat azóta folyamatosan dolgozik a járművek globális szintű kapcsolódásának továbbfejlesztésén, és 28 milliónál is több telematikai és kapcsolódást támogató terméket szállított az elmúlt több mint 20 évben. Ezek olyan vezeték nélküli technológián alapultak, mint a mobil, Bluetooth és a Wi-Fi. Az IT elemzők előrejelzése szerint 2020-ra 250 millió kapcsolódott jármű közlekedik majd a világ útjain – áll a Continental cégcsoport október 14-én kiadott sajtóközleményében.

Felavatták a Hirschmann új gyártócsarnokát Békéscsabán

Egymilllió eurós beruházással 1400 négyzetméteres új gyártócsarnokot adtak át az autó- és elektronikai iparban működő Hirschmann Car Communication Kft. békéscsabai telephelyén október 7-én.

Audi Hungaria: Elkezdődött az új karosszériagyár építésének következő üteme

A terveknek megfelelően befejeződtek az Audi Hungaria új karosszériagyárának alapozási munkálatai.

A Rosenberger 3,1 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Nyírbátorban

A kormány 858 millió forinttal támogatja a családi tulajdonban lévő német Rosenberger cég 3,1 milliárd forint értékű, zöldmezős, nyírbátori beruházását, az autóipari alkatrészeket gyártó üzemben 400 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 30-án, sajtótájékoztatón Budapesten.

Átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary tatai üzemét

Átadták a japán rugógyártó NHK Spring Hungary első európai termelőüzemét a tatai ipari parkban szeptember 20-án, az üzemben 2020-ra évente 3 és fél millió lengéscsillapító rugó és 1,2 millió stabilizátorrúd előállítását tervezik.

Megkezdődhet a zalaegerszegi autóipari tesztpálya megvalósítása

Megkezdődhet Zalaegerszegen a mintegy negyvenmilliárd forintos beruházással tervezett autóipari tesztpálya megvalósítása a nemzetgazdasági tárca és az érintett egyetemek képviselőinek szeptember 16-i helyszíni egyeztetését, valamint a város közgyűlésének aznapi döntését követően.

Új üzemrészt adtak át a Mitsuba Kft.-nél Salgótarjánban

Bővíti gyártó és tároló kapacitásait az autóelektronikai berendezéseket gyártó japán Mitsuba cég Salgótarjánban, az új üzemrészt szeptember 14-én adták át. A teljes beruházás 2017 végére készül el 4,3 milliárd forintból, a fejlesztéssel 150 új munkahelyet teremtenek. A magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt a fejlesztéshez.

Megkezdődött a Jaguár új gyárának építése Nyitrán

Az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött szeptember 13-án a Jaguar Land Rover 2018-ban megnyíló új szlovákiai gyárának építése Nyitrán.

Kezdődik a német-olasz meccs?

A német szövetségi közlekedési minisztérium (BMVI) a károsanyag-kibocsátás kezelését kikapcsoló berendezés használatára hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a Fiat-Chrysler (CFA) dízelmotorjainál a WirtschaftsWoche értesülése szerint.

Optimista vélemények

Az idei visszaesés után jövőre nőhetnek érdemben a beruházások az uniós források lehívásának gyorsulása, a lakásépítések meredek felfutása, új autóipari beruházások, és az állami beruházások növekvő volumene, valamint az idei alacsony bázis miatt – kommentálták augusztus 31-én piaci szakértők a friss beruházási statisztikai adatokat.

Vége a vitának

Rendeződött a Volkswagen (VW) német autóipari csoport és két beszállító vitája, amely miatt a VW a Volkswagen márkájú autók gyártásának részleges leállítására kényszerült.

Új értékesítési vezető az Apollo Vredesteinnél

Új értékesítési vezetőt neveztek ki Matthias Urban személyében az Apollo Vredesteinnél; a szakember több mint két évtizedes autóipari tapasztalattal rendelkezik – közölte a cég július 28-án.

Munkahelyek ezrei jönnek létre

Több mint 7700 új munkahely jön létre az összesen 637 milliárd forintot kitevő, 2015-16-ban megvalósult, folyamatban lévő, vagy bejelentett 20 legjelentősebb autóipari beruházással – közölte július 19-én az egyes beruházások munkálataiban részt vevő Óbuda Group.

Újabb indiai autóipari beruházás Magyarországon

Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra, és egy könnyűszerkezetes házakat gyártó magyar cég vegyes vállalatot hoz létre Indiában.

Autóipari beruházás Helvécián

Elkészült az Antolin Hungary Kft. több mint 5,5 milliárd forintos beruházással épített gyártócsarnoka a Kecsemét közeli Helvécián – közölte Papp Róbert, a cég könyvviteli szolgáltatásért felelős vezetője július 5-én.

Újabb üzemet épít a Freudenberg csoport Kecskeméten

A német Freudenberg csoport 4 millió eurós befektetéssel megkétszerezte kecskeméti gyártókapacitását; július 1-jén a kibővített gyáregység átadóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy az autóipari beszállító cég 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít, amelyet a magyar kormány 411 millió forinttal támogat.

Százmilliós fejlesztések a japán autóipari Shinwa miskolci gyárában

Százmillió forintos nagyságrendben kezdődnek fejlesztések az autóiparban érdekelt japán Shinwa konszern miskolci gyárában, amelynek termékei immár amerikai gyártmányú gépkocsikban is megjelennek – közölte a 800, köztük japán és maláj szakembert foglalkoztató Shinwa Magyarország Precíziós Kft. június 30-án.

Fejlesztés a Valeo Auto-Electric veszprémi üzemében

Több mint tízmilliárd forintból fejleszti a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. a veszprémi üzemét, a beruházást a kormány csaknem egymilliárd forinttal támogatja – jelentette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára június 27-i budapesti sajtótájékoztatóján.

Tizenkét millió euró értékű beruházás Borsod megyében

A francia tulajdonban lévő SICTA cégcsoport, a világ egyik vezető autóipari beszállítója június 21-én átadta az tavalyi év legnagyobb szabású magyarországi beruházásának számító új, 1500 négyzetméteres irodaépületét, valamint raktárbázisát Felsőzsolcán. A létesítményeket a vállalat 4 millió euró, azaz megközelítőleg 1,2 milliárd forint összértékű beruházás keretében valósította meg a cégcsoport legnagyobb autóipari gyárának, a SICTA Kft. telephelyén. A SICTA bejelentette továbbá, hogy újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kíván végrehajtani az elkövetkezendő 4 évben gyártóterületének és gyártási kapacitásának további növelése érdekében Felsőzsolcán, és 2016 végéig újabb 50 fő felvételét tervezik.

Belehúztak a csehek

Csehországban 593 743 személygépkocsit gyártottak az első öt hónapban, 13%-kal többet, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a csehországi autóipari szövetség június 17-én Prágában.

Fénylő évforduló kiváló eredményekkel

A Magyar Suzuki Zrt. 1976 millió eurós értékesítési árbevételt ért el 2015-ben, s ez 28%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet – derült ki a társaság fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, június 2-án tartott sajtótájékoztatón. A cég saját gyártású gépkocsi-értékesítése 150 578-ról egy év alatt 181 115-re emelkedett. A Suzuki értékesítési tervei további növekedésről szólnak.

Kicsit rontottak, de azért jól megy a szekér

Az első negyedévben az eladási volumen növekedése ellenére is csökkent az Audi eredménye a cég weboldalán, június 1-jén közzétett beszámoló szerint.

A Bridgestone megnégyszerezi gyártókapacitását tatabányai üzemében

A gumiabroncsokat gyártó, japán tulajdonú Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2020-ig megnégyszerezi abroncsgyártó kapacitását, termelését évi 1,8 millió abroncsról 7,2 millióra növeli – mondta el a gyár igazgatója az üzemben szervezett sajtóbejáráson, június 1-én.

Robotok mérik az illesztéseket az Audi-gyárban

Két robot segíti az Audi Hungaria Motor Kft. dolgozóit az autók fugáinak és az alkatrészek illeszkedésének mérésében – közölte a győri székhelyű vállalat június 1-én.

A Volkswagen csoport villanyautó-akkumulátor gyárat építhet

Elektromos autókhoz való akkumulátorokat gyártó nagyszabású üzemet építhet a Volkswagen csoport (VW) – jelentette május 27-én a Handelsblatt című német üzleti lap.

Rekorderedmények Kecskeméten

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a 2015-ös évet új rekorderedményekkel zárta, és bizakodva tekint a jövőbe: a gyártás volumene az előző évhez képest 20%-kal, több mint 180 000 járműre nőtt, és ezzel több mint 65 millió eurós eredményt ért el a vállalat – jelentette be a cég a május 24-én kiadott sajtóközleményében.

A PSA Peugeot Citroen 700 millió eurót invesztál spanyolországi üzemeibe

Jelentős, 700 millió euró (220 milliárd forint) értékű beruházást jelentett be a PSA Peugeot Citroen francia autógyár spanyolországi üzemeiben 2020-ig – közölte a spanyol sajtó május 19-én, hivatkozva Carlos Tavaresre, a cégcsoport elnökére.

További fejlesztések a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Újgenerációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A Daimler AG 2018-ig 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a kecskeméti telephelyen. Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul – jelentette be a cég április 29-én kiadott sajtóközleményében.

A Yanfeng 7,4 milliárdos beruházással bővíti pápai gyárát

A Yanfeng Automotive Interiors (YAI) 7,4 milliárd forintos beruházással bővíti pápai gyáregységét, amivel 450 új munkahelyet teremt, ezért a kormány a beruházáshoz 1,85 milliárd forint támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 27-én Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Mitsuba megduplázza gyártókapacitását Salgótarjánban

A Mitsuba autóalkatrészt gyártó japán vállalatcsoport 4,3 milliárd forint (13,5 millió euró) fejlesztéssel megduplázza salgótarjáni üzemének gyártókapacitását, amivel 150 új munkahelyet teremt; a beruházáshoz a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt.

A legvonzóbb munkahelyek

Idén április 6-án osztották ki harmadik alkalommal Magyarországon a legvonzóbb munkáltatóknak járó Randstad Award díjat: az előző két évhez hasonlóan ismét az autóipar adta a legvonzóbb vállalatokat.

Mintegy 170 millió forint állami támogatást kap két ajkai autóipari vállalat

Mintegy 170 millió forint kormányzati támogatást kap két ajkai autóipari vállalat, a megvalósuló beruházásokkal közel egymilliárdos árbevétel-növekedés várható – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter az Ajkai Elektronikai Kft. és az AE-Plasztik Kft. támogatásáról szóló okirat átadása alkalmából március 30-án tartott ajkai sajtótájékoztatóján.

Akvizíció

A thyssenkrupp Ferroglobus Kereskedelmi Zrt. az Ib Andresen Industri Magyarország Kft. új tulajdonosa. Az akvizíciónak köszönhetően a vállalat a legmagasabb szintű autóipari igényeket is képes kiszolgálni – áll a thyssenkrupp Ferroglobus Kereskedelmi Zrt. március 22-én kiadott sajtóközleményében.

Szimbiózisban az ipar és a felsőoktatás

Szimulációval támogatott tervezés, új vizsgálati módszerek, továbbfejlesztett gyártási technológiák és folyamatok: ilyen és ezekhez hasonló érdekes témákat ismerhetett meg a hallgatóság az Audi Hungaria Kutatási Projektek Napján – áll a cég március 8-án kiadott sajtóközleményében.

Jövő januárban indulhat a termelés az Apollo Tyres magyarországi üzemében

Némi késéssel jövő januárban indulhat be a termelés az Apollo Tyres gyöngyösi üzemében, ahol a tervek szerint évente 5,5 millió gumiabroncsot készítenek a gyártás felfutásától – mondta Neeraj Kanwar, a cég alelnöke március 1-én a Genfi Autókiállítás sajtónapján.

Két újabb német autóipari beruházás indul Kecskeméten

Két újabb német autóipari beruházás kezdődik Kecskeméten, összesen 10 milliárd forint értékben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 26-án, Stuttgartban folytatott tárgyalásai után.

Magyarországon épül a német thyssenkrupp harmincmilliárdos autóipari beruházása

A következő években több mint 30 milliárd forint értékben hajt végre autóipari beruházást Magyarországon a thyssenkrupp német konszern, és ezzel közel félezer munkahelyet teremt majd. A zöldmezős beruházás eredményeképp Jászfényszarun gyárt majd kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket a thyssenkrupp – jelentette be február 23-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a beruházó.

Jubileumot ünnepel a magyarországi Mercedes-Benz

A Magyarországon gyártott immár 500 000 Mercedes-Benz autóból ki tudnánk rakni akár a Kecskemét - Rastatt autóútvonalat is oda-vissza – áll a Mercedes február 15-én megjelent közleményében.

900 millió forintos fejlesztés a Schäfer-Oesterle Kft.-nél

Mintegy 900 millió forintos beruházással valósít meg technológiai fejlesztést a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó, bonyhádi székhelyű Schäfer-Oesterle Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója február 12-én.

A VW a legnépszerűbb dízel márka Németországban

Dízelbotrány ide vagy oda, Németországban a VW volt is és marad is a legnépszerűbb dízel márka – érkezett a hír január 27-én.

Új ügyvezető igazgató a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Kovács Tamást nevezték ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatójává – tette közzé a társaság január 26-án.

Rekordmennyiségű szabadalmat mutatott be tavaly a Ford

Rekordmennyiségű, csaknem 6000 új találmányt mutattak be 2015-ben a Ford kutatói, ami 36%-kal több, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. január 18-án.

Megőrizte pozícióját az Opel a magyarországi személyautó-piacon

Az Opelnek sikerült megőriznie pozícióját 2015-ben a magyarországi autópiacon, 10 200 eladott járművel részesedése 10,7%-os, az európai országok között a legmagasabb – összegezte Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója az elmúlt évet.

A legintelligensebb üzleti limuzin

A Mercedes-Benz jelentős lépést tesz a jövő irányába az új E-osztállyal – jelentette be a cég Stuttgartban, január 11-én.

Rekordévet zárt tavaly a szlovák autóipar

Rekordévet zárt tavaly a szlovák autóipar, az ország 3 autógyárában előállított gépkocsik száma 2015-ben meghaladta az egymilliót – derült ki a szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) által január 11-én Pozsonyban ismertetett számadatokból.

Tavaly újabb gyártási rekordot döntött a Kia Szlovákiában

Újabb rekordévet zárt 2015-ben a Kia Motors Slovakia, a dél koreai autógyár szlovákiai leányvállalatának tavalyi gyártása több mint 4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit – derült ki a vállalat sajtóközleményéből, amelyet január 7-én tettek közzé.

Duplázik a tatabányai Bridgestone

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2020-ra több mint duplájára emeli gyártókapacitását a 2013-ban megkezdett, 276 millió euró értékű beruházás révén, ezzel Magyarországon, illetve a KKE-régióban működő prémium autógyártók gyári beszállítójává kíván válni. Az Európában egyedülálló, teljesen automatizált BIRD-technológiának és a gyártókapacitás bővülésének köszönhetően a tatabányai gyár a Bridgestone meghatározó, a legfejlettebb technológiával rendelkező európai üzemévé léphet elő.

Növelte piaci részesedését a Suzuki

A Suzuki 2015-ben 7500 autót adott el és ezzel közel 10%-ra növelte részesedését a magyar személyautó-piacon. A siker elsősorban a Vitara kiugró népszerűségének, illetve a bővülő flottaeladásoknak köszönhető – jelentette be a cég január 4-én kiadott sajtóközleményében.

Gázra lép Magyarországon az Audi

Összességében visszafoghatja beruházásait az Audi, ám az Audi Hungariánál a győri gyárban mégis minden idők legjobb évére számítanak; további fejlesztéseket hajtanak végre, a létszámot nem csökkentik – írta január 4-i számában a Népszabadság.

Magyar mérnökök fejlesztésére kapott jelentős megrendelést a ThyssenKrupp ipari konszern

A magyar mérnökök kulcsszerepet játszottak a német ThyssenKrupp ipari konszern elektromechanikus kormányrendszereink fejlesztésében, amelyekre már csaknem 4,5 milliárd euró (1400 milliárd forint) megrendelés érkezett a világ legnagyobb autógyártóitól – közölte a vállalat decembert 17-én.

15 millió eurós beruházás a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a Mercedes-Benz Cars úttörő gyáraként a konszernen belül is iránymutató innovációt vezetett be „árukosár koncepció” néven. Ennek megvalósításához a vállalat közel 15 millió eurós beruházást hajt végre, melynek során többek között a gyár logisztikai csarnoka jelentősen kibővül – áll a vállalat december 17-én megjelent közleményében.

A Ford tovább fejleszti az elektromos autóit

A Ford 2020-ig további 4,5 milliárd dollárt fektet az elektromos járművekkel kapcsolatos fejlesztésekbe, többek közt az új Focus Electric vadonatúj egyenáramú gyorstöltésének megoldásába, amivel várhatóan 30 perc alatt 80%-os töltöttséget és 160 kilométeres hatótávolságot biztosít majd – közölte a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. december 15-én.

Cégfúzió

Az Autonet és az SAG egyesülésével egy 800 millió eurós árbevételű csoport jött létre. A tulajdonosok és a menedzsment folytatják a napi munkát – jelentették be december 11-én, sajtóközleményben.

Szlovákiában 2018-ban kezdi a gyártást a Jaguar Land Rover

A szlovák kormány és a Jaguar Land Rover vezető képviselő december 11-én aláírták Pozsonyban azt a beruházási szerződést, amelynek alapján a brit márka új autógyárat épít Nyitrán. Az új üzem gyártósorairól a tervek szerint 2018-ban gördülhet le az első gépkocsi.

Jó eredményeket ért el a német autóipar az elektromos mobilitásban

Jó eredményeket ért el a német autóipar az elektromos hajtáslánc-technológiafejlesztésében, az elektromos mobilitás elterjesztéséhez és a járműtechnológiai digitalizáláshoz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez azonban hathatós politikai támogatásra is szükség van - jelentette ki a német autóipari vállalatok szakmai képviseleti szervezetének elnöke december 1-én Berlinben, a szervezet éves beszámolóján.

Jól teljesít az Infineon

Forgalmának és nyereségének javulása mellett biztató növekedési kilátásokról számolt be a magyarországi gyártókapacitással is rendelkező Infineon Technologies AG félvezető ipari konszern.

A jövő autóinál minden gramm számít – a súlycsökkentés kulisszatitkai

A könnyűépítés, a súlycsökkentés az autóipar jelenének egyik legfontosabb trendje.

Nem valószínű, hogy az európai beszállítók nagyon megszenvednék

Nem valószínű, hogy a Volkswagen teszteredmény-hamisítási botránya jelentősebb negatív hatást gyakorolna az európai járműipari beszállító szektor jövő évi bevételeire – áll a Moody's Investors Service november 11-én ismertetett helyzetértékelésében.

A SEAT bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét

Bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét a SEAT: a spanyol autógyártó következő 10 évre vonatkozó stratégiájának 3 pillére a nagy haszonkulcsú modellek fejlesztése a növekvő szegmensek számára, az ügyfél-elégedettség előtérbe helyezése, valamint az autóipar legvonzóbb munkaadójává válni Spanyolországban – adta ki a tájékoztatást a Volkswagen konszern márkáit Magyarországon képviselő Porsche Hungaria november 2-án.

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának új gyárigazgatója

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója 2016. január 1-jétől. Thomas Geier utódja lesz, aki 2014 májusa óta áll a Kecskeméti Mercedes-Benz gyár élén. Thomas Geier a sindelfingeni gyárban folytatja munkáját, ahol az E-osztály 2016-ban induló új modelljének összeszerelő üzeméért lesz felelős – áll a vállalat október 29-én megjelent közleményében.

Alvázvédőt fejlesztett ki a Graboplast

A magyar autógyártók igényének jelentős részét kielégítő alvázvédő bevonatot fejlesztett ki a Graboplast, a termékből évente 4000 tonnát képesek előállítani a vállalat győri gyáregységében – közölte a cég október 28-án.

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának fejlesztését

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 19-én Budapesten a szerződés aláírásán.

PSA Peugeot Citroen–Tata együttműködés körvonalazódik

Együttműködési megállapodást írt alá az indiai Tata Motors és a francia PSA Peugeot Citroen autógyár Peugeot modellek indiai gyártásáról - közölte az indiai Economic Times értesülésére hivatkozva a japán Nikkei gazdasági lap ázsiai üzleti kiadása október 5-én.

Átadták a BorgWarner kipufogó-alkatrész gyárát Oroszlányban

Október 2-án átadták Oroszlányban az amerikai BorgWarner 25 000 négyzetméteres üzemét, ahol kipufogógáz visszavezető csöveket, szelepeket és hűtőket állítanak elő, a teljes kapacitás elérésekor 600-700 munkatárssal.

Csökkenteni kell a gazdaság függőségét az autóipartól

A kormány csökkenteni akarja a gazdaság egyoldalú függőségét az autóipar teljesítményének hullámzásától, ezért arra törekszik, hogy más ágazatok is bővüljenek, mint a gyógyszeripar, az orvosi műszerek, gépipari alkatrészek gyártása – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szeptember 29-én.

Az Apple 2019-re felkészül az elektromos autók gyártására

Az Apple-nek az a célja, hogy 2019-re képes legyen elektromos autót gyártani, s ezért felgyorsította az erre irányuló erőfeszítéseit – közölte szeptember 22-i számában a The Wall Street Journal.

Átadták az Opel tudásközpontját Szentgotthárdon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke avatta fel szeptember 10-én az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját Szentgotthárdon.

Bosch: újabb beruházás Miskolcon

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 9,3 milliárd forintból fejleszti kapacitását; a beruházás bejelentésén a külgazdasági és külügyminiszter az autóipari beruházásokért folytatott nemzetközi küzdelemben kulcsfontosságúnak nevezte a magyar autóipari beszállítói kapacitás folyamatos növelését.

Kapacitásbővítés Tatabányán

A japán autóalkatrész-gyártó Exedy Dynax bővíti üzemét Tatabányán, a 7,2 milliárd forintos beruházással 130 új munkahely jön létre.

Bővíti kapacitását a ContiTech

Mintegy 5 milliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.

Eldőlt: Szlovákiában épül fel a Jaguar–Land Rover autógyár

Szándéknyilatkozatot írt alá a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány arról, hogy a vállalat új autógyára Szlovákiában épül meg - ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette be kabinetje rendkívüli augusztus 11-i ülése után.

Megnyitotta a Bosch kibővített fejlesztési központját Budapesten

A Bosch megnyitotta kibővített Budapesti Fejlesztési Központját, amely a cégcsoport második legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja, és amelybe a cég 2011 óta 32 milliárd forintot fektetett be.

Csökkenő árbevétellel zárta a fél évet a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 24,521 milliárd forint árbevétellel zárta 2015 első fél évét, ez 8,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első félévi adatnál – áll a győri székhelyű vállalat augusztus 6-án kiadott közleményében.

Indiai autóipari beszállító épít gyárat Kecskeméten

Négyszáz-ötszáz főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít Az indiai Samvardhana Motherson Group autóipari beszállító Kecskeméten – közölte Takács Péter projektvezető augusztus 5-én a megyeszékhely rendkívüli közgyűlésén. A beruházás kezdeti szakaszára 30 milliárd forintot fordít a cég, amennyiben a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak.

Csökkenő nyereséggel lett világelső a Volkswagen

Csökkent a német Volkswagen konszern második negyedévi profitja éves szinten annak ellenére, hogy eladásait tekintve a cég világelső lett, lekörözve a Toyota és a GM vállalatokat.

Eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el az Audi Hungaria

Több mint egymillió gyártott motorral és 84 000 autóval eddigi legnagyobb termelési volumenét érte el az idei első félévben az Audi Hungaria Motor Kft. – adta ki a tájékoztatást a győri székhelyű vállalat július 30-án.

A BorgWarner átadta hajtóműgyárát Oroszlányban

Az amerikai tulajdonú BorgWarner TTS Kft. július 28-án átadta 7 milliárd forintos beruházással Oroszlányban épült hajtóműgyárát, amely induláskor 160 embert foglalkoztat.

A lengyel Alumetal 10 hektáros területet vásárolt a komáromi ipari parkban

A lengyel Alumetal S. A. és a komáromi önkormányzat egy 10 hektáros terület megvásárlásáról írt alá végleges adásvételi szerződést – közölte a polgármester július 23-án.

Technológiai fejlesztés a műanyagipari gyártónál

A tavalyi, több mint 380 millió forintos raktárberuházás és gépvásárlás után további mintegy 200 millió forintos technológiai fejlesztést indít a fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásával foglalkozó nagykanizsai Siroma-Plast Kft.

Navigációs céget vásárolt a svéd Autoliv autóipari beszállító

Navigációs berendezéseket gyártó amerikai vállalat megvásárlásával bővíti technológiai portfolióját a svéd Autoliv járműbiztonsági berendezés gyártó vállalat – számolt be július 17-én az Automotive New hírportál.

Jól fogynak az új autók az unióban

Júniusban már a huszonkettedik hónapja emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban - olvasható az európai autógyártó szövetség (ACEA) weboldalán.

Erős félévet zártak a cseh autógyárak

Hat százalékkal bővült az autógyártás éves szinten az idei első fél évben Csehországban. A gyártási volumennel valamivel nagyobb mértékben - hét százalékkal - bővült a cseh autóexport is.

AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.

Peter Kössler az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. ügyvezetésének új elnöke 2015. október 1-jétől.

Bővítette termelői kapacitását a győri Grana Kft.

Éves szinten 30%-os termelői kapacitásbővülésre számít a győri székhelyű Grana Kft. a mintegy 500 millió forintból elkészült és berendezett fröccsöntő üzemcsarnok átadásának köszönhetően.

Fejelesztés a Continental csoport makói egységénél

Történetének egyik legnagyobb fejlesztését kezdi el a Continental csoport makói egysége – áll a június 25-én kiadott sajtóközleményben.

Új termékek gyártásába kezd a veszprémi Valeo

A veszprémi Valeo autóipari vállalat új termékek gyártásába kezdett, 2,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 25 új munkahely létesült; a beruházást június 26-án adták át a cég telephelyén.

Több mint 9 milliárd forintból épít új gyártócsarnokot az Eagle Ottawa Szolnokon

Kilenc és félmilliárd forintból épít új gyártócsarnokot az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság a Szolnoki Ipari Parkban, a beruházással 500 új munkahelyet teremt a cég – közölte a Tisza-parti város alpolgármestere június 19-én, sajtótájékoztatón.

Automotive Hungary – a járműgyártás komplex fóruma

A járműgyártás teljes spektrumát felölelő nemzetközi szakkiállítás-együttes a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 2015. október végén várja a szakembereket.

Két számjegyű növekedés a magyarországi Bosch csoportnál

A Bosch magyarországi tevékenységének minden területén két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2014-ben.

Kínából Miskolcra telepítik a gyártást

Szingapúri vállalatok magyarországi beruházásairól és magyar cégek szingapúri befektetéseiről tárgyalt május 27-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a délkelet-ázsiai országban, ahol több konkrét befektetésről, így egy új, Miskolcon létesítendő gyár építéséről született megállapodás.

A Schäfer-Oesterle Kft. újabb üzemcsarnokot épít

Újabb üzemcsarnokot épít az autóipari beszállító Schäfer-Oesterle Kft. a bonyhádi ipari parkban, a fél milliárd forintos beruházásról május 21-én írta alá a megállapodást a német tulajdonú cég, a bonyhádi önkormányzat és az ipari parkot működtető kft. képviselői.

1,8 milliárd forintos fejlesztést adtak át az ajkai Bourns autóipari vállalatnál

Mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően bővült az autóipari beszállító Bourns Kft. gyártócsarnoka, új munkahelyek jöttek létre és új technológia bevezetése is lehetővé vált – jelentette be ajkai sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára május 7-én.

Beruházás a pápai Hirtenberger autóipari vállalatnál

Ötven új munkahely jött létre a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a pápai Hirtenberger Automotive Safety Hungary járműbiztonsági rendszereket gyártó vállalatnál – adta ki a tájékoztatást a cég vezetője április 27-én.

A Mercedes megelőzte az Audit

A Mercedes lett a legvonzóbb munkaadó és így a Randstad Award nyertese. Az autóipar mellett a szolgáltató szektorban dolgoznának legszívesebben a magyar munkavállalók a reprezentatív, független kutatás szerint – áll a Randstad Hungary április 24-én kiadott sajtóközleményében.

Autóipari vállalkozások a szakképzett munkaerőt hiányolják

Az autóipari vállalkozások és a járműgyártás sikeresek Magyarországon, az ágazat számára azonban problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya – derült ki az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának április 22-én, Budapesten tartott ülésén részt vevő autógyártók és beszállítók beszámolóiból.

A ventilátorgyártó Papst Hungary 4,5 millió eurós fejlesztést hajt végre Vecsésen

Az elektronikai részegységek hűtésére szolgáló kisméretű ventilátorokat gyártó Papst Hungary Kft. 4,5 millió euróból bővíti kapacitását Vecsésen: új üzemcsarnokot épít és 300 új munkahelyet hoz létre – mondta el a cég gazdasági igazgatója április 13-án.

Három milliárd forintból fejlesztettek az ajkai ipari parkban

Tíz munkahely létesült az ajkai ipari parkban működő autóalkatrész gyártó cégnél három milliárd forintos uniós fejlesztésnek köszönhetően – közölte a vállalat ügyvezetője március 23-án.

Megkezdődött a Suzuki Vitara sorozatgyártása Esztergomban

Orbán Viktor miniszterelnök és Szuzuki Oszamu, a japán autógyár tulajdonosa közösen indította el a Suzuki esztergomi gyárában az új Vitara sorozatgyártását. A modellt csak Esztergomban gyártják, innen exportálják a vállalat összes piacára – adta hírül a vállalat március 5-én.

Több mint 400 új munkahelyet hoz létre Pécsen egy hangtechnika-gyártó cég

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég - jelentették be március 5-én sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Aláírták az Eagle Ottawa kilencmilliárd forintos beruházását megalapozó szerződést Szolnokon

Aláírta az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság kilencmilliárd forintos beruházását megalapozó szerződést Bryn Kahrl cégvezető és Szalay Ferenc polgármester február 27-én a szolnoki városházán.

Hétszáz új munkahelyet hoz létre Sopronkövesden az Autoliv cég

Biztonságiöv-gyárának bővítésével 700 új munkahelyet teremt Sopronkövesden az Autoliv svéd autóipari vállalat. A fejlesztéssel, amelyet február 23-án jelentettek be Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára lesz a sopronkövesdi.

Audi Hungaria Járműmérnöki Kar alakult a győri Széchenyi István Egyetemen

Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. a győri Széchenyi István Egyetemmel több mint 10 éve tartó együttműködésében újabb mérföldkőhöz érkezett. Az újonnan megalakult Audi Kar intézményes keretet biztosít az oktatók és az Audi Hungaria vállalati szakembereinek oktatási és szakmai-tudományos együttműködéséhez, valamint a régió iparának támogatásához – áll az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. február 18-án kiadott sajtóközleményében.

Fejleszt az Eagle Ottawa Szolnokon

Kilencmilliárd forintból két év alatt duplájára növeli gyártókapacitását és bőr-üléshuzatok varrásával bővíti tevékenységét az Eagle Ottawa cég Szolnokon, ezzel az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó társaság hosszabb távon 1000-1200 új munkahelyet teremt – jelentette be a cég vezetője és a város polgármestere február 13-án, sajtótájékoztatón a városban.

Új beruházás Orosházán

Több, mint 250 millió eurónyi többlet értékesítési lehetőséget jelent a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. orosházi üzemcsarnokának 5,5 milliárd forintos fejlesztése – mondta Havasi Csaba, a cég alelnöke, európai csoportvezetője február 3-án, Orosházán a vállalat „Új projektek technológiai fejlesztése” című rendezvényét záró sajtótájékoztatón. Havasi Csaba beszámolt arról is, hogy a gépbeszerzések új kapacitási és technológiai lehetőségeket jelentenek, valamint évi 10%-os növekedést céloztak meg. A cég 2014-es árbevétele meghaladja a 45 milliárd forintot.

Új gyárigazgató a Bosch miskolci autóipari gyáregységében

Új ügyvezető igazgatót neveztek ki a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárának élére. Jochen Limberger a magyarországi Bosch meghatározó autóipari alkatrészek gyártóközpontjáért felel – adta hírül a társaság január 26-án.

Nyolcmilliárd forintos beruházást hajt végre Ajkán a Le Bélier francia cég

Új gyáregységet alakít ki a Veszprém megyei Ajkán az autóalkatrészeket gyártó francia Le Bélier vállalat, a beruházás értéke 8 milliárd forint – hangzott el a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol stratégiai partneri megállapodást írtak alá a francia autóipari beszállító és a magyar kormány képviselői január 20-án Budapesten.

A Széchenyi Tőkealap autóipari beszállítóba fektet

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA Zrt.) 225 millió forintot fektet be a kunszentmártoni UT Automotive Kft. autóipari beszállító cégbe - közölte az SZTA Zrt. január 14-én.

A Scania elnök-vezérigazgatóját választották az ACEA Haszongépjármű Bizottságának élére

Az Európai Autógyártók Szövetségének (European Automobile Manufacturers’ Association, ACEA) Haszongépjármű Bizottsága Martin Lundstedtet, a Scania elnök-vezérigazgatóját választotta meg elnökének 2015-re – közölte a Scania Hungária Kft. a január 9-én kiadott sajtóközleményében.

Minden idők legjobb évét zárta az Audi Magyarországon

Az Audi győri telephelyén mintegy 2 millió motor készült 2014-ben, több mint 135 000 autót gyártottak, kilencszázzal nőtt a foglalkoztatottak létszáma, ezzel minden idők legsikeresebb évét zárta a vállalat Magyarországon – közölte az Audi Hungaria Motor Kft. január 9-én.

Új üzemcsarnokot épített Komáromban a Kayser Automotive

A műanyag autóalkatrészeket készítő Kayser Automotive Hungária Kft. mintegy 700 millió forintos beruházással új üzemcsarnokkal bővítette komáromi gyárát – közölte a vállalat ügyvezetője január 5-én.

Bővíti termékportfólióját a Musashi Hungary Ipari Kft.

Új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft., az ercsi székhelyű autóipari vállalat 4 millió eurós beruházással differenciálművek gyártását kezdi meg 2017-től – adta ki a tájékoztatást Nagy András, a japán autó- és motorkerékpár alkatrészgyártó cégcsoport magyarországi gyárigazgatója december 20-án.

Megszűnt a Chrysler cégnév

A hollandiai bejegyzésű Fiat Chrysler Automobiles (FCA) azonnali érvénnyel FCA US LLC-re változtatta amerikai leányvállalata a Chrysler Group LLC. nevét – adta hírül december 16-án az Automotive News hírportál.

Vezetésbiztonsági berendezést gyárt a Continental

Vezetésbiztonsági elektronikai berendezés gyártását kezdte meg a Continental kőbányai gyárában egy 1,4 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően – mondta a gyáregység vezetője november 25-én.

Több százmilliós fejlesztés az autókhoz dekorációs elemeket gyártó MONO-Ipolyfabric Kft-nél

A luxusautók belső dekorációs elemeit gyártó ipolytölgyesi MONO-Ipolyfabric Kft. 646 millió forint összköltségű fejlesztési projektet zár 2015 elején – mondta a cég pénzügyi vezetője november11-én.

Legördült a 250 ezredik Mercedes-Benz modell a kecskeméti gyártósorról

Hétfőn legördült a 250 ezredik Mercedes-Benz személygépkocsi a kecskeméti gyártósorról – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. szeptember 29-én.

Fejlesztés a Continental veszprémi gyárában

Összesen több mint 1,2 milliárd forintos beruházással bővítette veszprémi gyárát a Continental Automotive Hungary Kft., a fejlesztéshez a cég 321 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – adta hírül a vállalat szeptember 25-én.

A Volkswagennek is szállít alkatrészeket a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt.

– Bővítette beszállítói körét, s immár a Volkswagennek is szállít alkatrészeket a téglási HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. – közölte az autóipari alkatrészeket gyártó vállalkozás vezérigazgató-helyettese augusztus 15-én.

Indul az új Audi TT Coupé sorozatgyártása

Július 24-én indul az Audi TT és TTS Coupé sorozatgyártása az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nél. Az A3 Limousine, az S3 Limousine és az új A3 Cabriolet gyártásának elindulása után mostantól az új Audi TT is a győri gyártósorokról gördül le. Valamennyi modell teljes gyártási mélységében Győrben készül. Az Audi TT-t elsősorban érzelmeket ébresztő formavilága, dinamikus menettulajdonsága valamint hajtásrendszerének illetve kezelő- és kijelző-koncepciójának innovatív technikái fémjelzik.

Bővíti telephelyét a BOS cégcsoport Mosonszolnokon

Mintegy 5 milliárd forint értékben bővíti mosonszolnoki telephelyét a BOS Automotive Products Magyarország, a gépjárműipari vállalat 200 új munkahelyet teremt a 2017-ig megvalósuló beruházással, amelyet a magyar kormány 1,4 milliárd forinttal támogat – adta hírül a vállalat július 18-án.

Járműipari K+F projekt a Draspó-Tempó Kft. szigetszentmiklósi üzemében

Összesen 211 millió forintos összköltségű beruházással járműipari kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósított meg a szigetszentmiklósi Draspó-Tempó Kft., az autóalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó cég a megvalósításhoz az Új Széchenyi terv pályázatán 71 millió forintos támogatást nyert – adta ki a tájékoztatást a vállalat június 29-én.

Kutatás-fejlesztés a veszprémi Transmoduls Kft.-nél

Közel négyszázmillió forintos kutatás-fejlesztési (k+f) projektet valósít meg 2014. október végéig a veszprémi Transmoduls Kft., a projekthez az ipari automatizálással foglalkozó vállalat 183 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a Transmoduls június 7-én.

Megduplázza dolgozói létszámát az Eagle Ottawa Szolnokon

Év végére megduplázza, 1200-ra növeli 2012-es dolgozói létszámát az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó Eagle Ottawa Szolnokon – adta hírül a cég június 6-án.

Indul a harmadik műszak a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Május 5-én indul a harmadik műszak a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában – közölte Ács László, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hr-igazgatója.

Beszállítói megállapodások

Három új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft., így az eddigiek mellett az Audikba, Jaguárokba és Honda modellekbe is Magyarországon, az ercsi gyárban készült alkatrészek kerülnek – mondta Nagy András, a japán autó- és motorkerékpár alkatrészgyártó cégcsoport magyarországi gyárigazgatója április 21-én.

Bővítette gyártókapacitását az ajkai Poppe+Potthoff Kft.

Összesen 3,9 milliárd forint értékű beruházással bővítette ajkai gyárát a Poppe+Potthoff Hungária Kft., a fejlesztéshez 1 milliárd forint támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv komplex technológiai fejlesztést célzó pályázatán – közölte az autóipari szerelvénycsöveket gyártó társaság március 11-én az MTI-vel.

Közel hétszázmillió forintos fejlesztés a Balluff Elektronika Kft.-nél

A veszprémi Balluff Elektronika Kft. mintegy 670 millió forintos beruházással új, az ipari automatizálásban használatos érzékelőket fejlesztett ki, és a gyártástechnológiát is megújította – tájékoztatta a cég ügyvezető igazgatója március 5-én az MTI-t.

Vezetőváltás a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

Thomas Geier veszi át május 1-jével a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának irányítását – tájékoztatta a Mercedes-Benz Hungária Kft. sajtóosztálya március 4-én az MTI-t.

Aventics Kft. lett az egri Rexroth Pneumatics Kft.-ből

Márciustól Aventics Kft. néven működik tovább az egri Rexroth Pneumatics Kft. – jelentette be Gödri István, a cég ügyvezetője a társaság február 27-i, egri sajtótájékoztatóján.

Megszavazta az EP az autók CO₂-kibocsátásának csökkentését

Az Európai Parlament február 25-én Strasbourgban megszavazta azokat a szabályokat, amelyek értelmében az unióban forgalmazott új autók kilométerenkénti CO₂-kibocsátásának megengedett mértékét a 2015-ös 130 grammról 2020-ra 95 grammra szorítják le.

Technológiai fejlesztés uniós forrásból

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

Március elején mutatják be az Audi TT harmadik generációját

Március elején, a Genfi Autószalonon lesz az Audi TT harmadik generációjának világpremierje – közölte február 20-án a járműgyártó magyarországi leányvállalata, az Audi Hungaria Motor Kft.

Fókuszban a növekedés és az ügyfélélmény fokozása

Továbbra is a Mercedes-Benz a legdinamikusabban fejlődő prémium autómárka a hazai új személyautók értékesítése terén – áll a cég február 10-i sajtóközleményében. A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2013-ban összesen 2677 új járművet értékesített, ebből 1587 új Mercedes-Benz személyautó volt. Az újautó-értékesítések növelése mellett a csillagos márka hazai forgalmazója nagy figyelmet fordít az ügyfél-elégedettség javítására, valamint a szervizajánlatok és az értéknövelő szolgáltatások kiterjesztésére is.

Beruházási és munkahely-teremtési program

A veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. 512 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében, a cég összesen 2,8 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű beruházást hajtott végre, 12 új gyártósort indított, illetve új munkahelyeket teremtett – írta február 11-én az MTI.

Bővíti kapacitását a sátoraljaújhelyi járműipari beszállító

Kapacitása bővülésével számol az elsősorban öntvények sorjamentesítésével és impregnálásával foglalkozó sátoraljaújhelyi Euraseal Bt., amely a 278 millió forintos beruházásához több mint 111 millió forint vissza nem térintendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programján – írta február 10-én az MTI.

A Bosch növeli idén magyarországi munkavállalóinak számát

Létszámbővítést tervez az idén 2 miskolci gyárában, valamint Hatvanban és Budapesten is a Bosch cégcsoport, amely több állásbörzén is várja az érdeklődőket a következő hónapokban – közölte február 9-én az MTI.

Jelentős beruházás uniós támogatással

Korszerű mérőtermet adtak át február 7-én a Losonczi Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Vállalkozás új, békéscsabai üzemcsarnokában.

Az autógyártók többsége bővítést tervez idén

A növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrálnak a világ autógyártói a következő időszakban: a cégek 60%-a tervez bővítést 1 éven belül – derült ki az EY legfrissebb globális iparági felméréséből, amelynek eredményét február 4-én közölte az MTI.

A Mercedes a nagyterűek között

A Mercedes-Benz a V-osztállyal újradefiniálja a nagyterűek kategóriáját. A stuttgarti személygépjármű-család legfiatalabb és legnagyobb tagjaként formatervével és innovációinak sokaságával új mércéket állít fel kategóriájában – áll a Mercedes-Benz Hungária Kft. január 30-i sajtóközleményében.

A Delphi cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a kormány

A járműipari beszállító Delphi cégcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Jámbor Zoltán, a Delphi magyarországi vezetője írta alá január 30-án, Budapesten.

Januártól ContiTech Magyarország Kft. néven folytatja működését a nyíregyházi légrugógyár

Januártól a Continental nyíregyházi telephelye ContiTech Magyarország Kft.-ként folytatja működését – számolt be róla a cég január 27-i sajtóközleményében. Az eddig Phoenix Légrugó Technológia Kft.-ként üzemelő gyár 2004 novemberében olvadt be a Continental ContiTech divíziójába. A nyíregyházi telephely közel 240 munkatársa kamionokhoz, vezetői ülésekhez, vasúti kocsikhoz és kabinokhoz gyárt légrugórendszereket.

Rekordszámú motor, magas fordulatszámon a járműgyártás

Az Audi Hungaria Motor Kft. egy új rekorddal, 1 925 636 gyártott motorral zárta a 2013-as üzleti évet. Ezzel tovább folytatódott az elmúlt évek növekedési tendenciája, a vállalat történetének eddigi legmagasabb termelési volumenét érte el – közölte a cég január 21-én kiadott sajtóközleményében. Emellett 42 851 jármű gördült le a gyártósorról. A munkatársi létszám az előző évben 10 337-re nőtt.

Két magyarországi autógyártóval köt stratégiai megállapodást a kormány

Két magyarországi gépjárműgyártással foglalkozó céggel köt stratégiai megállapodást a kormány: a ZF Hungária Kft.-vel és a Schwarzmüller Járműgyártó Kft.-vel – számolt be róla az MTI január 24-én.

Munkahelyteremtő beruházás Sárváron

Közel 1,8 milliárd forintos fejlesztést kezdett meg az AWF Autóalkatrészgyártó Kft. Sárváron, a beruházás több mint 30 új munkahelyet teremt – jelentették be a Rába-parti városban tartott sajtótájékoztatón január 23-án.

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére számít az idén

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére és a személyautó-eladásokban elért első helyének megtartására számít az idén – közölte az MTI január 21-én.

Rekordszámú motor, a korábbinál jóval több jármű készült Győrben

A 2012-es rekordot is meghaladó számú motor, a tavalyelőttinél jóval több jármű készült az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában 2013-ban – áll a társaság január 21-i közleményében.

Növekszik a hibrid technológia súlya az autóiparban

A környezetkímélő és hatékonyságnövelő technológiai fejlesztési versenyből a plug-in hibrid autók kerülnek ki győztesként, a világ autógyártásában pedig egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) – állapította meg a KPMG friss tanulmánya, amelyről január 20-án számolt be az MTI.

Jelentős autóipari megbízást nyert el a Rába

Évente 600 000 nyugat-európai személyautóhoz szállíthat préselt karosszériaelemeket a Rába-csoport alkatrészüzletága a német Kirchhoff Grouppal nemrégiben kötött megállapodásnak köszönhetően – közölte január 20-án a társaság.

A járművezetők védelmét szolgáló megoldások

A közúti fuvarozásban dolgozó járművezetőknek fel kell vértezniük magukat az időnként tettlegességgel is járó árulopásokkal szemben. A Renault Trucks több megoldással is hozzájárul a sofőrök fokozott biztonságához, ezek közé tartozik a többfunkciós riasztó, a segélyhívó gomb, az ajtózár és a gázészlelő berendezés – hívta fel rá a figyelmet a cég január 15-én kiadott sajtóközleményében.

Megkezdődött a Chevrolet kivonulásának előkészítése Magyarországon is

Megkezdődött a Chevrolet márka szervezett piaci kivezetésének előkészítése Magyarországon is, a budaörsi székhelyű Chevrolet Central and Eastern Europe (CCEE) az anyavállalat tavaly decemberi bejelentése után azonnal nekilátott a szervezésnek – adta hírül január 16-án az MTI.

Új járműtechnikai labor

Új lendületet adhat a Debreceni Egyetem műszaki karán évek óta sikeresen zajló autóépítő és fejlesztő munkának a ZF Lenksysteme Hungária járműtechnikai laboratórium, amelyet január 10-én adtak át az oktatási intézményben.

Biztatóak az ipari termelési kilátások az elemzők szerint

Bár a január 8-án közölt tavaly novemberi ipari termelési adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak, a kilátások biztatóak, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek a TakarékBank és az Erste elemzője szerint.

Idén várhatóan 10%-kal több új személyautót értékesítenek

Az idén várhatóan 62 000 új személyautó talál gazdára, ez 10%-kal több a múlt évi eladásnál, de a piac konszolidációjáig még eltelik néhány év – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke január 7-ei sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Új ügyvezető igazgató a Continental Automotive Hungary élén

Keszte Róbert lett a Continental Automotive Hungary Kft. új ügyvezető igazgatója, aki egyben közvetlenül irányítja a vállalat budapesti gyárát is a jövőben – közölte az MTI január 6-án.

Bővült az európai autópiac novemberben

Novemberben harmadik hónapja bővül az európai autópiac, amely, úgy tűnik, túljutott a mélyponton, 1,2%-kal több új személygépkocsit helyeztek forgalomba, mint 1 évvel korábban – közölte december 17-én az európai autóipari szövetség (ACEA).

Gyártókapacitás- és létszámbővítés Esztergomban

Az esztergomi Kirchhoff Hungária Autóalkatrész Gyártó Kft. több mint 2,5 milliárd forintért hajtott végre beruházásokat, ezáltal 34 fővel növelte a munkavállalók létszámát és bővítette gyártókapacitását – számolt be a most lezárult projektről december 17-i közleményében a társaság.

Logisztikai csarnokot avattak Sátoraljaújhelyen

Mintegy 100 új munkahely jön létre annak a nagy volumenű beruházásnak az első állomásaként, amelyben egy 5600 m²-es új logisztikai csarnokkal bővítette üzemét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sátoraljaújhelyi Prec-Cast Kft. – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a létesítmény átadását követően, december 16-án.

Az élénkülés apró jelei tapasztalhatók az újautó-piacon

A magyarországi autópiac már az ötödik gyenge éven van túl, és bár az idén mutatkoztak az élénkülés apró jelei, még 2014-ben is csak óvatos optimizmus indokolt – értékelte az újautó-piac helyzetét Eppel János, a legnagyobb piaci részesedésű importőr cég, a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója december 12-én, Budapesten.

Komplex autóipari beszállítói program

Az Audi Hungaria Motor Kft. (AHM) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) megkezdte a többlépcsős, komplex beszállítói program végrehajtását – közölte a HITA december 12-én.

Bővít az Eagle Ottawa Szolnokon

Félmilliárd forintot megközelítő beruházással fejleszti technológiáját és bővíti infrastruktúráját, valamint dolgozói létszámát az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó Eagle Ottawa Szolnokon – írta az MTI december 7-én.

Kapacitásbővítés 2 milliárd forintból

Hazai és nemzetközi autóipari, gépipari- és elektromos ipari nagyvállalatoknak gyárt alkatrészeket új, mintegy 2 milliárd forintból kialakított és berendezett szolnoki üzemében a ceglédi székhelyű Ecseri Kft. – adta hírül az MTI december 6-án.

Üzemcsarnok-avatás az Almáskerti Ipari Parkban

Új, 1350 m²-es üzemcsarnokot épített az Almáskerti Ipari Parkban, Békéscsabán a Losonczi Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi vállalkozás. A társaság elsősorban a nemzetközi autóipar fémmegmunkáló gépeihez készít egyedi, nagy hozzáadott értékű, precíziós szerszámokat. A békéscsabai családi vállalkozás az új csarnokot december 5-én vette birtokba ünnepélyes keretek között.

Új szerszámkészítő központot adtak át Kecskeméten

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban megkezdte működését a több mint 5 millió eurós beruházással létesített szerszámkészítő központ – jelentette be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója december 5-én, a gyárban tartott ünnepélyes átadáson.

Csaknem 400 millió forintos fejlesztés Ajkán

Több mint 370 millió forintból fejleszt magas igénybevételű, vasúti fékrendszerekhez szükséges membránokat az autóipari gumitermékek gyártására specializálódott Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán, a beruházáshoz a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 158 millió forint támogatást nyert – közölte az MTI november 30-án.

A Renault volt alelnöke veszi át a Peugeot Citroen vezetését

Carlos Tavares, a Renault korábbi alelnöke veszi át 2014-ben a konkurens autógyár, a PSA Peugeot Citroen vezetését – jelentette be közleményben november 25-i, esti ülését követően a gazdasági nehézségekkel küzdő legjelentősebb francia autókonszern felügyelőbizottsága.

A BYD továbbra is tervezi európai gyár létesítését

A világ legnagyobb tölthető akkumulátorokat gyártó cége, a BYD tovább folytatja elektromos buszainak európai termékbevezetési programját, helyet keres egy gyártó üzem számára, amellyel hatékonyan elégítheti ki az európai igényeket – közölte a vállalat magyarországi képviselete november 26-án.

A Daimler 30 új modellt vezet be 2020-ig

A Daimler negyedévente jelentkezik új Mercedes-modellel, összesen 30 új autót vezet be a piacra 2020 végéig, köztük terepjárókat – mondta a német autógyártó társaság pénzügyi igazgatója egy november 26-ai lapinterjúban.

Új gumialapanyag-gyártó üzem

Magyarországi vegyes vállalat alapításáról és autógumikhoz használt gumialapanyag-gyártó üzem létesítéséről kötött megállapodást a Mol Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) – közölte a Mol november 21-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Kapacitásbővítés egy székesfehérvári autóipari beszállítónál

A Harman/Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. 3,047 milliárd forint összköltségű kapacitásbővítést hajtott végre székesfehérvári gyárában, és 180 új munkahelyet teremtett. A projekthez 703 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – írta az MTI november 20-án.

Technológiai fejlesztés Tatabányán

A felületkezeléssel foglalkozó Impreglon Kft. 276 millió forintos beruházással fejlesztette a járműalkatrészek cinkkel való bevonásának termodiffúziós technológiáját – mondta el a Tatabányán működő vállalkozás ügyvezetője november 19-én az MTI-nek.

Az elmúlt 5 év legnagyobb zöldmezős beruházása

Az elmúlt 5 év legnagyobb, új befektető által megvalósítandó zöldmezős beruházása a miskolci Takata-gyár felépülése, a japán járműipari vállalat befektetésének értéke több mint 20 milliárd forint – közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) november 18-án az MTI-vel.

Új gyár épül Miskolcon, melynek révén 1000 munkahely jön létre

Gyárat épít Miskolcon a japán Takata cég, ezzel mintegy 1000 új munkahelyet hoz létre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű járműipari beszállító vállalat elnöke november 15-én a Parlamentben. A kormányfő az újságírók előtt szólt arról is, arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben a harmadik negyedévit is meghaladó mértékben bővül majd a magyar gazdaság.

Indul a beszállítói programba jelentkezettek auditálása

Még az idén megkezdődik és 2014-ig tart a Rába-Volvo programba jelentkezett 350 cég közül a legmegfelelőbbek auditálása, amelyik társaság átmegy a szűrőn, az ajánlatot adhat a közös buszgyártásba való beszállításra – közölte a Rába Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója november 14-én, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Új üzemcsarnok állami támogatással

Részben állami támogatással, 450 millió forintos beruházással új üzemcsarnokot épített a fémmegmunkálással foglalkozó Iron-Tech Zrt. Szigetváron. A létesítményt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára adta át november 14-én.

A londoni elemzők javították magyar növekedési előrejelzésüket

Londoni pénzügyi elemzők a harmadik negyedéves GDP-adatok nyomán javították magyar növekedési előrejelzésüket. Egyben azt is megjegyezték: a harmadik negyedévi növekedési adatok arra vallanak, hogy Közép- és Délkelet-Európa gazdaságai „nem vettek tudomást” az euróövezeti növekedés lassulásáról – írta az MTI november 14-én.

Legfeljebb 6 Tesla modell lesz a piacon

Amint az IGNITION konferencián kiderült, a Teslának egyszerre nem lesz 6-nál több modellje a kínálatában – közölte az MTI november 13-án a Yahoo! Finance hírportálra hivatkozva.

A magyar beszállítói háttér fejlesztésén fáradozik a Német-Magyar Kamara

A beszállítói háttér fejlesztése mind a hazai kis- és középvállalatok, mind az itt tevékenykedő német befektetők számára számos előnnyel jár. Ezért a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban fokozta erőfeszítéseit e téren – áll a szervezet november 12-i sajtóközleményében. E kezdeményezések legújabb állomása az Automotive Hungary szakkiállítás keretében megrendezett szakmai konferencia volt.

Magyar cég gyártja a BMW első villanyautójának váltóházait

Magyarországon csaknem 10 000 ember dolgozik a németországi BMW autógyárnak több mint 50 különböző beszállítón keresztül, a BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja – közölte az MTI november 10-én.

Hétszázmillió forintos technológiai fejlesztés

Lezárult a szekszárdi Jako Fémárugyár Kft. 700 millió forintos fejlesztése, amelyet 2011-től kezdődően hajtott végre a nagyrészt autóalkatrészeket gyártó cég – közölte az MTI október 30-án.

Új gyártócsarnok állt üzembe Mohácson

Gyártócsarnokot építtetett és a napokban megkezdte a termelést a könnyűfémöntéssel és alumínium alkatrészek előállításával foglalkozó PCI Formaöntöde Kft. Mohácson – adta hírül az MTI október 29-én.

Két autóipari kiállítás nyílik a Hungexpón

Két autóipari kiállítás is nyílik a jövő héten a Hungexpón: a vásárváros területén november 7. és 9. között egy időben tartják a már hagyományos Autótechnika járműjavító és -fenntartóipari kiállítást, valamint az idén először megrendezendő Automotive Hungaryt – közölte a rendezvényt szervező Hungexpo sajtóirodája október 28-án.

Nyitás a német piac felé

Az amerikai Tesla, elektromos autókat gyártó vállalat nagy reményeket fektet a német piacba. – Biztos vagyok benne, hogy 2014 végétől évi 10 000 autót el fogunk tudni adni – nyilatkozta a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a német Die Welt lapnak adott interjújában, október 27-én.

Győri autóipari életpályát bemutató stand az Automotive Hungary kiállításon

Közös standdal készül a november eleji budapesti Automotive Hungary járműipari szakkiállításra több győri intézmény – közölte az MTI október 27-én a városháza sajtófőnökére hivatkozva.

Beruházás és bővülő létszám

A Bosch miskolci üzemében jövőre kisméretű beruházást, és ezzel a létszám szerény mértékű emelését tervezi – mondta Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója október 24-én. Megerősítette azt is, hogy a cég 2018-ig az önindítógyártás egy részének áttelepítését tervezi Miskolcra a németországi hildesheimi gyárból.

Avatóünnepség Győrben

Felavatták október 21-én az Audi győri logisztikai parkját, a járműgyár közelében 10 milliárd forintból épült létesítmény 300 új munkahelyet teremtett.

Folyamatos létszámbővítés

Az Opel Magyarország szentgotthárdi Flex motorgyár projektje keretében eddig 400 dolgozót vettek fel, és az év végéig további 60-nal nő a létszám – tájékoztatta Csontos Judit szóvivő, kommunikációs szakértő október 20-án az MTI-t.

Nyitás a flottaértékesítés felé

A flottaértékesítés irányába próbál nyitni a Maserati – mondta Kasznár Milán, a márka magyarországi forgalmazója, a Wallis Motor Pest marketingvezetője október 19-én az MTI-nek.

Október 21-én avatják az Audi győri logisztikai parkját

Október 21-én, hétfőn avatják fel az Audi győri gyárát kiszolgáló, mintegy 10 milliárd forintból épített logisztikai parkot – adta hírül október 18-án az MTI.

Megkezdődött Győrben az új Audi-modell sorozatgyártása

Megkezdődött az új A3 Cabriolet sorozatgyártása az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában – tájékoztatta a társaság október 17-én az MTI-t.

Új leányvállalat Horvátországban

A GEFCO csoport leányvállalatot nyit Zágrábban – áll a cég október 16-án kiadott sajtóközleményében. A több országhatár kereszteződésében elterülő Horvátország stratégiai fekvése segíti megerősíteni a cég szárazföldi és tengeri szállítmányozási tevékenységét a Balkán-félszigeten.

Felavatták a Rehau győri gyárát

Felavatták a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában október 14-én. A 60 millió euróból (18 milliárd forintból) 1 év alatt épült üzemben az Audi több modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Gyáravató a győri ipari parkban

Október 14-én avatják a németországi székhelyű Rehau-cégcsoport győri gyárát a város ipari parkjában. A társaság korábbi közlése szerint a 60 millió euróból épülő üzemben az Audi 3 modelljéhez gyártanak lökhárítókat.

Szerkezetkész az AGC új üzemcsarnoka Tatabányán

Szerkezetkész állapotba került az autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnoka a tatabányai ipari parkban. A 3,5 milliárdos beruházás több mint 100 új munkahelyet teremt 2014 nyarától – mondta el a létesítmény bokrétaavató ünnepségén, október 10-én a gyár igazgatója.

A gyorstöltés a városi autózás jövője

A világ egyik legtekintélyesebb autókiállításának látogatói kézzelfogható élményt kaptak az autózás jövőjét illetően, illetve arról a technológiáról, amely mindezt lehetővé teszi – számolt be róla az ABB október 10-i sajtóközleményében.

Új beruházást valósít meg Magyarországon az Infineon

A nagy teljesítményű félvezetők gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Infineon vállalatcsoport 65,6 millió eurós beruházással fejleszti tevékenységét Cegléden; az ehhez egyedi kormánydöntés alapján nyújtandó támogatásról szóló szerződést Varga Mihály és Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke október 9-én írta alá Budapesten.

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a Csaba Metál

A németországi BMW autógyár közvetlen beszállítója lett a békéscsabai székhelyű, magyar tulajdonú Csaba Metál. A békéscsabai családi vállalkozás a BMW legújabb prémium autójához gyárt alkatrészeket – jelentette be szeptember 26-án délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Majoros Béla, a cég tulajdonosa sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

Gyáravató Szolnokon

Szeptember 19-én került sor a Segura Csoport új gyárának ünnepélyes felavatására Közép-Európában, Szolnokon, Szolnok polgálmestere, Szali Ferenc és Szijjártó Péter államtitkár jelenlétében – derült ki az F. Segura szeptember 24-én kiadott sajtóközleményéből.

Harmadával növelte üzemterületét a győri Grana Kft.

Negyedmilliárd forintos fejlesztés keretében közel harmadával bővítette székhelyén üzemterületét a győri Grana Kft. – hangzott el az elsősorban fröccsöntött műanyag alkatrészeket előállító autóipari beszállító társaság új létesítményének szeptember 24-i avatóünnepségén.

Technológiafejlesztés és kapacitásbővítés a Denso székesfehérvári gyárában

A Denso Gyártó Magyarország Kft. mintegy 1,4 milliárd forint összköltséggel, eszközbeszerzési programja keretében jelentős technológiafejlesztést és kapacitásbővítést valósít meg Székesfehérváron – adta hírül az MTI szeptember 21-én.

Munkába állt a tízezredik alkalmazott a győri Audi-gyárban

Munkába állt szeptember 18-án a tízezredik alkalmazott az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában.

Elektromos autó kifejlesztésén dolgozik a GM

A Tesla elektromos autó konkurensén dolgozik a General Motors – írta az MTI szeptember 17-én a Wall Street Journalra hivatkozva.

A DHL a Formula E globális partnere

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a DHL-t választotta elektromos autóverseny-sorozatának, a Formula E bajnokságának logisztikai partnerévé. A stratégiai együttműködés célja, hogy előmozdítsa az innovációt és a környezetbarát megoldások elterjedését, valamint az elektromos közlekedés és a városi logisztika jövőjét is közelebb hozza – áll a DHL szeptember 11-i sajtóközleményében.

Új, győri Audit mutatnak be a frankfurti autószalonon

Győrben készül majd az az új Audi A3 Cabriolet, amelyet szeptember 10-én mutatnak be a frankfurti autószalonon – közölte az MTI-vel az Audi Hungaria Motor Kft. szeptember 9-én.

Zöldmezős beruházással épül gyár Makláron

Több mint 20 millió eurós zöldmezős beruházással épít új, elektromos kormányművet gyártó és összeszerelő üzemet a ZF Lenksysteme Hungária Kft. a Heves megyei Makláron. A jövőre már termelő, 115 új munkahelyet teremtő gyár alapkövét szeptember 6-án rakták le a cég vezetői, valamint a település polgármestere.

Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 sorozatgyártása

Az esztergomi Suzuki-gyár gyártósoráról a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója, Osamu Suzuki és Orbán Viktor miniszterelnök kormányozta le szeptember 6-án az SX4 S-CROSS modellt, amely számos újdonságot felvonultató kompakt városi sport-szabadidő autó.

Nőtt a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma augusztusban

Idén augusztusban 4167 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 17,8%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában, az előző hónaphoz képest ugyanakkor 17,2%-kal csökkent a számuk – derült ki a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataiból, amelyeket szeptember 2-án juttatott el az MTI-hez.

Új autóipari termékek gyártása indul Szombathelyen

A tervezett 2 helyett 3 új autóipari termék gyártása indulhat meg Szombathelyen a LuK Savaria Kft. gyárában, amelynek 3,3 milliárd forint értékű bővítését 1 milliárd forinttal támogatta a magyar állam és az Európai Unió – jelentette be augusztus 28-án Michael Reinig, a cég ügyvezető igazgatója.

Nagykanizsa csatlakozott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz

Nagykanizsa csatlakozott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz, az alapító Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg után 4. városként – adta hírül augusztus 22-én az MTI.

Minden idők legbiztonságosabb autója

A töréstesztek alapján az elektromos autókat gyártó Tesla „S” modellje bizonyult minden idők legbiztonságosabb autójának – írta augusztus 20-án az MTI az All Things Digital technológiai hírportálra hivatkozva.

Folytatódik a vita a Kecskeméten gyártott Mercedesekben is használt hűtőanyag körül

Folytatódik a vita a Daimler kecskeméti gyárában készülő autók klímaberendezésében is használt hűtőanyag körül. Az üvegházhatású gáz miatt Franciaországban megtiltották több Mercedes-modell forgalmazását, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Németországot – adta hírül augusztus 20-án az MTI.

Kapacitásbővítő technológiai beruházás

Több mint 350 millió forintot költött kapacitásnövelő technológiai beruházásra a Kókai Tömítéstechnikai Kft. – tájékoztatta a cég augusztus 5-én az MTI-t.

A BMW bemutatta első elektromos meghajtású modelljét

A BMW július 29-én mutatta be első elektromos meghajtású modelljét, az i3 városi kisautót – számolt be róla az MTI.

Elkészült a 100 000. autó a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

Kevesebb mint 16 hónappal a hivatalos gyármegnyitó után, július 29-én legördült a 100 000. személygépkocsi a kecskeméti Mercedes-Benz gyár gyártósoráról – közölte a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing- és PR-vezetője.

Üzemavatás Erdélyben

A német Daimler csoport felavatta az erdélyi Szászsebesen új üzemét, amelyben ötfokozatú automata sebességváltókat gyártanak – adta hírül július 18-án a román média.

Gépjárműipari együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) július 9-én azzal a céllal, hogy együtt erősítsék a gépjárműipar versenyképességét, fejlesszék a beszállító ipart, és serkentsék az ágazatba irányuló befektetéseket.

Újabb beruházás Szentgotthárdon

Az Opel Magyarország újabb, 60 millió eurós beruházással bővíti szentgotthárdi motorgyárát – jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, és Solt Tamás, a szentgotthárdi gyár igazgatója július 9-én, egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Elkészült az első elektromos kormánymű

Elkészült az első elektromos kormánymű a ZF Lenksysteme Hungária (ZFLH) Kft. egri gyárában, a vállalat e termékre alapozva kezdte meg a gyártókapacitás bővítésének előkészítését – közölte Matthias Augenstein gazdasági igazgató és Daniel Pridal műszaki igazgató a cég július 3-án tartott, egri sajtótájékoztatóján.

A személyautó-eladásban az idén már kismértékű növekedés lehet

A magyarországi személyautó-piacon az idén már kismértékű növekedés valószínű, de a válság előtti évek robbanásszerű bővülésére nem lehet számítani – mondta Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója július 3-án Budapesten, az első féléves újautó-értékesítési adatokat értékelve.

Csaknem 1 milliárd forintos autóipari fejlesztés

Csaknem 1 milliárd forintos fejlesztés zárul le a Continental Automotive Hungary Kft. veszprémi telephelyén, amelynek köszönhetően 123 fővel nőtt a gyár dolgozóinak létszáma – számolt be róla július 2-ai közleményében a cég.

Az Iveco és a Gazprom közösen fejleszt földgázüzemű járműveket

Az Iveco, a haszon- és különleges felhasználású gépjárművek vezető gyártója, valamint a Gazprom PLC, az Oroszországi Föderáció legnagyobb földgázkitermelője és -szállítója, földgázüzemű járművek közös fejlesztésébe kezdett Oroszországban – adta hírül az Iveco június 25-i sajtóközleményében.

Új autóipari gyár Makláron

Új kormányműgyárat épít az Egerhez közeli Makláron az egri székhelyű ZF Lenksysteme Hungária Kft., a projektet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) projektmenedzsment szolgáltatásával támogatta – közölte június 24-én a HITA sajtófőnöke.

Felhőalapú töltési eljárás elektromos járművek számára

Az ABB felhőalapú csatlakozási megoldásai alapjaiban változtatják meg az elektromos járművek töltésének folyamatát, ennek köszönhetően az üzemeltetők hatékonyabban működtethetik elektromos autótöltő hálózataikat, és rugalmasan tudnak reagálni az iparágon belüli folyamatos változásokra – áll az ABB június 24-én kiadott sajtóközleményében.

Gyáravató Győrött

A német ThyssenKrupp konszern sikeresen fejleszti tovább kapcsolatait az autóipar nemzetközi szereplőivel: egy új győri üzemben a ThyssenKrupp Automotive Systems alváz-specialistái komplett futóműveket állítanak össze – áll a társaság június 21-i sajtóközleményében.

Három és fél milliárd forintos bővítés Tatabányán

Új gyártócsarnokkal bővíti tatabányai üzemét a főképp autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Hungary, a 3,5 milliárdos beruházás 100 új munkahelyet teremt – jelentette be tatabányai sajtótájékoztatóján a gyár igazgatója.

Az évtized közepére 1 millió motor készülhet évente Szentgotthárdon

Az Opel új gyárának köszönhetően az évtized közepétől akár évi 1 millió motor is készülhet majd Szentgotthárdon – közölte június 13-án egy szombathelyi sajtótájékoztatón Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatója.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a japán Denso céggel

Együttműködési megállapodást kötött a kormány a japán autóipari beszállító céggel, a Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel június 12-én Budapesten.

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új győri gyárában

Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új, 900 millió eurós győri járműgyárában; a június 12-én tartott ünnepélyes gyáravatón részt vett Orbán Viktor is, a konszern vezérigazgatója pedig a győri gyárat az Audi egyik növekedési motorjának nevezte.

Újabb stratégiai megállapodásokat köt a kormány

Újabb 4 magyarországi nagybefektetővel köt stratégiai megállapodást a kormány a Magyar Közlönyben május 30-án megjelent kormányhatározat szerint.

Június közepén avatják az Audi új gyárát Győrben

Június 12-én avatják az Audi új, mintegy 900 millió euróból felépült gyárát Győrben – erősítette meg az MTI értesülését a járműgyártó magyarországi cége május 29-én.

Elindítja magyarországi beruházásának 3. ütemét a Hankook Tire

A Hankook Tire május 29-én bejelentette, hogy további 313 millió eurós beruházást indít magyarországi gyáregységében, ezzel kezdetét veszi a rácalmási gyár 3. építési fázisa. A Hankook-abroncsok iránti dinamikusan növekvő európai kereslettel párhuzamosan az abroncsgyártó ezzel tovább növeli termelőkapacitását Európában, amely a vállalat egyik kulcsfontosságú régiója. A 313 millió euró értékű új gyártóüzem közvetlenül 950 új munkahelyet teremt és tovább növeli a Hankook rácalmási gyárának termelési volumenét, amely így eléri majd a 17 millió abroncsot évente.

Technológiai fejlesztés uniós támogatásból

Az Új Széchenyi Terv keretében uniós támogatással közel 1 milliárd forintos technológiai fejlesztést valósított meg a vonóhoroggyártással foglalkozó Bosal Hungary Kft. Kecskeméten – közölte Gottschall Gergely, a cég pénzügyi vezetője május 27-én.

Új alapokon

A Continental Automotive Hungary Kft. a növekvő gyártási volumenek megfelelő kiszolgálása érdekében új magasraktárat épített budapesti telephelyén.

Száz éves a Bosch generátor

Egy évszázaddal ezelőtt mutatta be a Bosch a világ első, gépjárművekbe szánt, feszültségszabályozóval ellátott generátorát – áll a cég május 27-i sajtóközleményében.

Teljes körű megújulás

Május 18-án ünnepélyes keretek között is átvette a veszprémi T+F Kft. ügyvezető igazgatója, Fehéri András a cég 24 vadonatúj DAF XF105.460 nyerges vontatóját Pais Józseftől, a Hungarotruck Kft. ügyvezető igazgatójától – számolt be róla a DAF május 22-i sajtóközleményében.

Több mint 4 milliárdos ipari fejlesztés Egerben

Több mint 4 milliárd forint értékű fejlesztés keretében bővítette egri gyárának üzemcsarnokát a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Hungária Kft. – jelentette be a cég a beruházás átadásakor, május 23-án Egerben.

Bajnoki címre tör a Renault Trucks

Hamarosan elkezdődik az újabb Truck Racing versenyévad. A 2012-ben csapatbajnoki címet szerzett MKR Technology – Renault Trucks team ismét a bajnoki címet célozza meg. A csapat, amely egész télen a versenyautókon dolgozott, most a két pilótára, Adam Lackóra és Markus Bösigerre számít, hogy a 2013-as versenyévad 10 futamában megszerezzék az első helyeket – áll a Renault Trucks legfrissebb, május 22-én kiadott sajtóközleményében.

Beruházás Kecskeméten

A Brose Hungary Automotive Kft. 675 millió forintos beruházással 35 új munkahelyet teremtett Kecskeméten, a cég az egyik jelentős beszállítója a Mercedes-Benznek – közölte a németországi Brose cég magyarországi leányvállalata május 22-én.

Az Iveco átadta a MotoGP hivatalos szállítójárműveit

Az Iveco átadta azt a 20 új Stralis Hi-Way modellt, amelyek a MotoGP idei szezonja során látnak el különböző szállítási feladatokat a bajnokságot szervező Dorna Sports, valamint a Yamaha gyári csapatának kötelékében. A vállalat a Yamaha Factory Racing istállóval és a MotoGP sorozattal folytatott partneri együttműködés keretében biztosítja a járműveket – áll az Iveco május 15-ei sajtóközleményében.

A járművek üzemanyag-felhasználása tovább javítható

A Bosch, a különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója bízik abban, hogy az Európai Unió gépjárműflottákra vonatkozó, kilométerenként 95 gramm CO₂-kibocsátási célkitűzése műszakilag megvalósítható – áll a cég május 16-án kiadott sajtóközleményében.

Életet menthet az eCall

A statisztikák szerint naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek az Európa közútjain előforduló különféle balesetek, ezek jelentős hányada pedig a későn kiérkező segítség miatt következik be. Éppen ezért a balesetek megelőzése mellett a segélyszolgálatok hatékonyabb működését tűzte ki célul az Európai Unió HeERO nevű projektje, amelyben Magyarország is részt vesz az eCall automatikus segélyhívó rendszer tesztelésével – áll a cég április 25-i sajtóközleményében.

Elárverezik a mezőkövesdi Remy Automotive gyárának berendezéseit

Megkezdődött a mezőkövesdi Remy Automotive Hungary Kft. vagyontárgyainak online aukción való árverezése április 25-én, az autóiparnak indítómotorokat és generátorokat gyártó, az egyesült államokbeli Remy International Incorporation vállalata az elmúlt nyáron jelentette be, hogy befejezi termelését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

A Daimler új gyár építésével növeli kapacitását

A Daimler motoralkatrészeket gyártó üzemet építhet Romániában – írta április 23-án a Handelsblatt című német üzleti lap.

A növekedés fenntartásához stratégiát kell váltani az autóiparban

Az európai gépjárműipar átrendeződésével erősödik a kelet-közép-európai térség jelentősége, ezért egy új, átfogó iparági stratégiával az autóipar is nagyban hozzájárulhat Magyarország növekedéséhez – mutatott rá a PricewaterhouseCoopers (PwC) vezető pénzügyi tanácsadó cég tanulmányában.

Jótékonysági akciót indít a Mercedes-Benz Hungária Kft.

Segíts egy mosollyal címmel jótékonysági akciót indít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára a Mercedes-Benz Hungária Kft. – közölte a cég marketing- és PR-vezetője április 5-én, Kecskeméten az MTI-vel.

Csökkentek februárban az autóeladások az EU-ban

Történelmi mélypontra estek az autóeladások februárban az Európai Unióban – írta a Handelsblatt online kiadása április 3-án.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Continental AG

A befektetésösztönzés keretében a kormány kiemelten támogatja a járműipart és az elektronikát, továbbá az ezekben megvalósuló kutatás-fejlesztést, és a Continental mindkettőben érintett – mondta a nemzetgazdasági miniszter április 3-án, Vácon, a német céggel aláírt stratégiai együttműködési megállapodás alkalmából.

Márciusban 6 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba

Idén márciusban 5066 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 6,3%-kal többet, mint 2012 márciusában – közölte a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) április 2-án az MTI-vel.

Autóipari csarnokfejlesztés Mezőkövesden

Új üzemcsarnokot avattak a fémmegmunkálással foglalkozó, autóipari beszállítóként tevékenykedő Jacsó Kft. mezőkövesdi gyárában, a csarnok több mint 244 millió forintos beruházással valósult meg – tájékoztatta március 28-án az MTI-t a társaság ügyvezető igazgatója.

A Győrben gyártott modellel új szegmensbe lép az Audi

Győrben gyártott modellel lép a legnagyobb globális piaci szegmens kompakt limuzin osztályába az Audi; az első darabok késő ősszel kerülnek a kereskedésekbe – áll a német járműgyártó magyarországi cégének március 27-i közleményében.

111 éves a Bosch gyújtógyertya

Robert Bosch 111 éve, 1902. január 7-én szabadalmaztatta azt a találmányát, amely a világon először biztosított megbízható gyújtást a levegő és üzemanyag keverékű belső égésű motorok számára – tudatta a cég március 26-án kiadott sajtóközleményében.

Több mint 320 millió forintból fejleszt a Continental Veszprémben

Több mint 320 millió forintot nyert a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. komplex technológiafejlesztésre és foglalkoztatásra az Új Széchenyi Terv keretében – közölte a cég az MTI-vel március 21-én.

A magyar autógyártás a legversenyképesebbek között van

Európa egyik legversenyképesebb autóipari piaca a magyar, a gyártási költségeket tekintve – állapította meg az Ernst and Young európai autóipari felmérésében.

Nyolcszázmillió forintos beruházásra készül a Magyar Hangszórógyártó Kft.

A salgótarjáni ipari parkban működő olasz tulajdonú autóipari beszállító, az MHG 2004-ben települt ide, s most a gyártóhelyének területét, a raktárkapacitását és a foglalkoztatottak számát növeli.

Nyár végén avathatják az Audi logisztikai parkját

Nyár végén avathatják fel az Audi új győri gyárához kapcsolódó logisztikai parkot – közölte az MTI március 8-án.

A genfi autószalonon mutatja be az új SX4-et a Suzuki

A Suzuki Motor Corporation a Genfi Nemzetközi Autószalonon mutatja be az új SX4-et – tájékoztatta a vállalat március 5-én az MTI-t.

600 millió forint autóipari kutatásra

Autóipari kutatásra, fejlesztésre csaknem 604 millió forintot nyert uniós pályázaton egy miskolci-debreceni konzorcium – adta hírül március 5-én az MTI.

Új autóalkatrész-gyár létesül Százhalombattán

Százhalombattán létesít gyárat a TS Tech Co. Ltd. japán autóalkatrész-gyártó vállalat – közölte Magyarország tokiói nagykövetsége március 2-án az MTI-vel.

Bővíti termékportfólióját a Mercedes-Benz kecskeméti gyára

Elindult a második modell gyártása a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban. Január 25-én legördült az első Mercedes-Benz CLA a gyártósorról.

Beszállítófejlesztés

Az Audi Hungaria Motor Kft. Top 50+ néven 2011-ben beszállítófejlesztési projektet indított, melynek eredményeképpen jelentősen csökkentette a selejt- és reklamációs mutatókat. Dr. Hyvönen Jarival, a motorgyár vásárolt alkatrészek minőségbiztosítási vezetőjével és Szabó Evával, az új járműgyár egyik vezetőjével beszélgettünk.

Tavalyhoz képest jelentősen szűkült az új autók piaca Európában

Januárban majdnem feleannyi új autót vásároltak a horvátok, mint egy évvel korábban, de a többi európai országban is visszaesett a kereslet – adta hírül február 26-i számában a Vecernji list című napilap.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft. A Parlamentben, február 26-án tartott aláírási ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Audival létrejött megállapodásnak köszönhetően Magyarország jó eséllyel állja majd az európai adó-, költség- és technológiai versenyt.

BMW-karosszériaelemeket gyárthatnak Pécsen

A német tulajdonú Honsa Kft. készítheti 2014-től a BMW egyik új modelljének karosszériaelemeit – adta hírül a PécsMa.hu február 21-én.

Új üzemcsarnokot épített a Vibroteam Kft. Székesfehérváron

Uniós támogatással, 232 millió forintból új üzemcsarnokot épített a szerszámtervezéssel és gyártással foglalkozó Vibroteam Kft. Székesfehérváron – adta hírül az MTI február 19-én.

Megalakult a Robert Bosch Battery Systems

A Bosch bővíti hatékony energiatárolási technológiák fejlesztésére és előállítására irányuló tevékenységét – számolt be róla a cég február 19-én kiadott sajtóközleményében.

Az európai autópiac tavalyi nyertesei

Tavaly már az ötödik egymást követő évben csökkentek az autóeladások Európában, ebből azonban nem minden márka került ki vesztesen: a Hyundai/Kia, az Audi, a Land Rover, a Jeep és a Skoda új modelljeinek köszönhetően növelni tudta eladásait – adta hírül az Automotive News Europe autóipari hírportál.

Új modell sorozatgyártását kezdte meg a Kia Motors Szlovákiában

Február 15-én megkezdte új modellje, a háromajtós Kia pro_cee'd sorozatgyártását zsolnai üzemében a Kia Motors Slovakia autógyár – közölte a vállalat sajtóosztálya.

Orosz tulajdonban a GEFCO, az autóipari logisztika vezetője

Az idei év eddigi legnagyobb nemzetközi logisztikai híre, hogy az Orosz Vasutak (RZD) befejezte a GEFCO-csoport 75%-ának felvásárlását, és ezzel az ügylettel ellenőrzési részesedést szerzett a GEFCO-ban. Az eladó a francia PSA Peugeot-Citroën cégcsoport, amely megtartja a további 25%-os tulajdonrészt – adta hírül a GEFCO Magyarország február 13-i sajtóközleményében.

Újabb Opel-beruházás Szentgotthárdon

Bővíti szentgotthárdi üzemét az Opel: a 130 millió eurós beruházással több mint 100 munkahelyet hoznak létre, és 1600 négyzetméterrel növelik a termelőüzem területét – jelentette be Joachim Koschnicke, az Opel elnökhelyettese február 12-én, Budapesten, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtóeseményen.

Megkezdődött a sorozatgyártás az új Opel-gyárban

Megkezdődött Szentgotthárdon az Opel új motorgyárában az első termék, az 1,6 literes benzinüzemű motor sorozatgyártása február 8-án – tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.

Folytatják a belsőégésű motorok továbbfejlesztését a gyártók

Az autóvásárlóknak elsősorban az üzemanyag-hatékonyság fontos az autó kiválasztása során, a szén-dioxid-kibocsátás például a fontossági tényezők listáján idén a negyedik helyre szorult a tavalyi másodikról. Ezért is nyilatkozott úgy a gyártók és a szállítók 29 százaléka, hogy továbbfejlesztik a belsőégésű motorokat – közölte a KPMG Hungária könyvvizsgáló és tanácsadó társaság a felmérést összegezve február 4-én az MTI-vel.

Igazgatóváltás az Audi Hungariánál

Kilép a vállalattól március végével Rozman Richárd, az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója – tájékoztatta a társaság január 31-én, közleményben az MTI-t.

Az európai autógyárak hozták a legjobb befektetői értéknövekedést tavaly

A reálgazdasági válság és a befektetői válság két különböző dolog: az európai autógyártók részvényei bizonyultak a legjobb autóipari befektetésnek 2012-ben, miközben a kontinens autópiacán recesszió lett úrrá – közölte az MTI január 28-án.

Legördült a gyártósorról az első Mercedes-Benz CLA

A Daimler csoport kecskeméti gyárában január 22-én hivatalosan is elindult a Mercedes-Benz CLA gyártása, amely az első, kizárólag Magyarországon készülő sorozatgyártású modell.

Vezető nélküli kínai autó előzte meg a nagy autógyártókat

A német Die Welt online kiadása szerint megelőzte a vezető nélküli, önmagát kormányzó járművek fejlesztésében a világ nagy autógyárait a kínai hadsereg – adta hírül az MTI január 25-én.

Az utolsó simításokat végzik az új győri autógyáron

Az utolsó simításokat végzik az Audi Hungaria Motor Kft. új győri autógyárán – nyilatkozta január 25-én az MTI-nek Thomas Faustmann, a cég ügyvezetésének elnöke.

Minden idők legjobb éve a motorgyártásban

Minden eddiginél több motort gyártott győri üzemében az Audi 2012-ben. Összesen 1 915 567 motor készült Győrben, az egy évvel korábbi 1 883 757 darab után – áll az Audi Hungaria Motor Kft. január 25-én kiadott közleményében.

Technológiai fejlesztési együttműködést kötött a Toyota és a BMW

A Toyota és a BMW a technológiai együttműködés szorosabbra vonásáról írt alá szerződést január 24-én Tokióban – jelentette az Automotive News Europe szakmai hírportál.

Villanymotortengelyek fejlesztése Orosházán

Újabb villanymotortengelyek fejlesztése kezdődött el Orosházán a Doherty Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.-nél, a társaság az Új Széchenyi Terv keretéből 151,494 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert – adta hírül az MTI január 23-án.

Indul az újgenerációs motorok gyártása az Opelnél

Megkezdődött a rendes üzem az elmúlt napokban az Opel új szentgotthárdi motorgyárában – adta hírül az MTI január 15-én. A bejelentést az autógyártó cég magyarországi vezetői évértékelő sajtótájékoztatójukon tették, ahol arról is beszámoltak, hogy a márka 2012-ben a magyar piac növekedését túlszárnyalva első lett az értékesítési rangsorban.

Tovább bővül a ConthiTech

2013 végére összesen ötmillió euró értékű beruházás fejeződik be a ConthiTech Fluid Automotive Kft. váci telephelyén.

Új gyárat avatott a Rehau

Január 14-én befejeződött a Rehau Automotive Kft. győri ipari parkban létrehozott, több mint 26 ezer négyzetméteres gyártóbázisának építése.

Nehézségekbe ütközhet az Euro-6 bevezetése a dízel járműveknél

Technológiai és logisztikai problémák állhatják útját az Euro-6 károsanyag-kibocsátási norma bevezetésének a dízel járműveknél, amennyiben benzinkutaknál kell majd tankolni az adalékanyagot – adta hírül január 13-án az MTI a Die Welt című német napilap online kiadásának értesülését.

A Kia után a Hyundai formatervezését is Peter Schreyer veszi át

A Kia után a Hyundai főtervezője is a német Peter Schreyer, az Audi TT alkotója lesz – közölte az MTI január 13-án a Reuters hírügynökség által nyilvánosságra hozott értesülést.

Stagnálás várhat az idén a szlovák autóiparra

Bár 2012-ben Szlovákiában rekordévet zártak az itt készült gépkocsik számát tekintve az autógyárak, az idén előreláthatóan nem emelkedik tovább a legyártott autók száma – derült ki az Autóipari Szövetség (ZAP) által január 11-én közzétett adatokból.

Rekordévet zárt a szlovák Kia

Rekordévet zárt 2012-ben a Kia Motors Slovakia, vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemének gyártósorairól ugyanis 2012-ben 292 ezer gépkocsi gördült le, 15%-kal több, mint egy évvel korábban – közölte a vállalat az MTI-vel január 10-én.

Újra két műszakban termel a Suzuki

Visszaállt a kétműszakos munkarendre január 9-étől a 3100 főt foglalkoztató Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára – mondta a vállalat kommunikációs vezetője az MTI-nek.

További üzembezárások várhatók az európai autóiparban

További üzembezárások lehetőségét vetítette előre Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management autóipari kutatóintézet vezetője a német Focus online hírportálnak adott interjúban.

Nagyvállalattá válni

A tavaly 3,7 milliárd forintos árbevételt produkáló Simon István Egyéni Vállalkozó, tipikus egyszemélyes kisiparosként kezdte meg működését a 80-as évek közepén. Ma már a cég 370 főt foglalkoztat és jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt két évben. Simon István tulajdonossal beszélgettünk.

Teljes lendülettel

Két héttel a 2008-as válság kitörése előtt alakult AE-Plasztik Kft. története igazi sikertörténet, melyhez egy Kínából Magyarországra áttelepített gyártási tevékenység is közrejátszott, ami manapság nem igazán szokványos dolog. Kersner László ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Versenyképes gyűjtőszállítmányozás

A gyűjtőszállítmányozás területén is mind inkább előtérbe kerülnek azok a hozzáadott érték szolgáltatások, amelyekkel az ügyfelek egyre magasabb elvárásaihoz kell igazodniuk a szállítmányozó cégeknek.

A Mercedes-Benz új gyára

A Daimler AG március 29-én indította be a termelést az új kecskeméti személyautó gyárában. Kevesebb, mint négy évvel a helyszín kiválasztását követően első ízben gördültek le Mercedes-Benz személyautók Magyarországon a futószalagról.

Pontos tervezéssel

A Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft.-nél az elmúlt években számos hatékonyságnövelő megoldás került bevezetésre az ellátási lánc területén. Erről beszélgettünk dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatóval.

Lehetünk-e szuperhősök?

Több mint két éven keresztül kereste a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) új stratégiai céljait. Hosszú vajúdás volt, néha már úgy tűnt, hogy soha nem lesz egységes koncepció, ami mellett együtt tudna sorakozni az elnökség és a teljes tagság is. Az MLBKT idei kongresszusán bemutatott – a fenntarthatóság és az összekapcsolódás gondolatkörére épülő – küldetés végül új dimenzióba emelte az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozók felelősségét.

Kiszámíthatatlan jövő

A haszonjármű importőrök szerint stagnál a tavaly beindult növekedés és kiszámíthatatlan év áll előttük 2012-ben.

Intenzív fejlődési szakaszban

A Robert Bosch Elektronika Kft. jelentős fejlesztéseket tervez az elkövetkezendő néhány évben, amely mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottak létszámának növekedésében fog jelentkezni és alátámasztja hazánk jelentőségét a vállalatcsoporton belül.

Előtérben a kiegészítő szolgáltatások

Hogyan alakult a CEP-piac tavalyi éve, mely szektorokban mutatkozik a leginkább igény az expressz csomagszállítási szolgáltatásokra, illetve milyen fejlesztésekkel igyekeznek a futárszolgálati cégek a megbízók elvárásait kielégíteni? Ezekre a kérdésekre a hazai CEP-piac meghatározó szereplőitől kaptunk válaszokat.

Cégfelvásárlás

Az európai logisztikai szolgáltató, a Raben Group a mai nap jelentette be a Wincanton német közúti szállítmányozásának és a csehországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai vállalatainak megvételét.

Ha elindul a vonat...

Az elmúlt évekre jellemző nehéz gazdasági körülmények jelentős mértékben érintették a vasúti áruszállítást Európában és Magyarországon.

Folyamatos ügyelet,készenléti rendszer

Egy autóipari beszállítónak megbízható partnerre van szüksége az időbeni szállítások szervezéséhez és lebonyolításához.

Targonca meghajtások

A kőolaj árának folyamatos emelkedése, költségtakarékossági megfontolások, valamint a környezettudatosság erősödése nyomán a targoncagyártók egymás után mutatják be egyre hatékonyabb energiafelhasználású és környezetkímélő meghajtási rendszereiket, legyen az elektromos vagy akár belsőégésű motorral hajtott targonca. Komoly kérdés azonban, hogy ezek közül mely megoldások azok, amelyek az ügyfelek várakozásait is kielégítik.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

Szállítmányozási együttműködések Európában

A ProLogis kutatási csoportja január elején közzétette legújabb jelentését „Szállítmányozási Együttműködések Európában” címmel. A szállítmányozási együttműködések előnyei ugyanazok a versenyben álló riválisok és hagyományos partnerek számára. A közös disztribúciós létesítmények alkalmazásával az azonos vagy közeli célállomásokba szállítás során az együttműködő felek szinergiahatásokat, méretgazdaságossági és költségcsökkentési előnyöket élveznek az áruk raktározása, felpakolása, kezelése és szállítása során.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Szombathelytől az autókig

Jöttek, termeltek, elmentek – hallhattunk ilyen tiszavirág-életű magyarországi beruházásokról, a német Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft. azonban nem ebbe a körbe tartozik. A tengelykapcsoló rendszereket gyártó cég közel másfél évtizede érkezett Szombathelyre, 2000 óta megháromszorozta termelési volumenét, most is fontos belső fejlesztéseket készítenek elő.

Termékvédelem a csomagolásban

Napjainkra kialakultak a termékvédelmet biztosító szállítási csomagolás főbb irányai.

Kristálytisztán

A piaci érvényesülés legegyszerűbb módja, ha olyan szolgáltatást alakít ki egy vállalkozás, amely egyedülálló a versenytársak között. Különösen jó a megoldás, ha mindezt költségtakarékos és környezetbarát beruházással képes megvalósítani.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Still-gépek a központban

A teljes régió számára meghatározó raktárlogisztikai fejlesztést hajtott végre a GYSEV a soproni kombiterminálon. Az idén június közepén átadott, jelentős kapacitású, vasúti és közúti áru fogadására, gyors átrakására is alkalmas magasraktárban a Still anyagmozgató berendezései szolgálják majd a gördülékeny, precíz munkavégzést.

A vonattal jött gyár

Van, és kell, hogy legyen élet az autóiparon túl. Ezt a tényt főként a válság tudatosította a visegrádi országokban, amelyekben ez az ágazat a GDP meghatározó részét adja. Ezért örömteli, hogy éppen a gazdaság botladozása közepette, 2009 tavaszán kezdte meg a termelést a svájci központú Stadler cégcsoport új, magyarországi vasúti járműgyártó üzeme.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Acélos célok

Az elmúlt másfél évtized során hazánkban számos nagyobb beruházás indult, illetve jelentős autóipari, gépipari termelő bázisok épültek ki Magyarországon. Ezek a fejlesztések folyamatosan igénylik a minőségi acélbeszállítást, amely kedvezően hatott a magyar acélforgalmazási piacra.

Hidrosztatikus targonca

Tovább bővül a Jungheinrich hidrosztatikus targoncacsaládja: megkezdődött a „kis” hidrosztatikus gép sorozatgyártása. Az új VFG 316s-320s típusok bevezetésével a Jungheinrich tovább bővíti hidrosztatikus targoncacsaládját. A csúcstechnológiájú, nagyon halkan működő targonca prototípusa a nyilvánosság előtt 2009 szeptemberében került először bemutatásra. Mostanra pedig szériagyártásban gördülnek le a targoncák a moosburgi Jungheinrich gyár szalagjáról.

Minőséget gyártani olcsóbb

Meglepő állítás? A laikusok számára talán igen, a gyártásban dolgozók azonban aligha osztják ezt a véleményt. Azok, akik találkoztak már a selejtekből, a hibás szállításból, a termékvisszahívásból adódó veszteségekkel és a beszállítói listáról való kihullásról, valószínűleg már azt is tudják, hogy a gyártásban alkalmazott minőségellenőrzési megoldásokon nem érdemes spórolni.

Láthatóvá tenni!

Nem telhet el úgy egy nap a vállalatnál, hogy valamin ne javítottunk volna. Mindent, ami jelentőséggel bír, láthatóvá kell tenni. Minden, amit láthatóvá teszünk, jelentőséget nyer. Így szól az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ars poeticája. Erről beszélgettünk Böszörményi Attila ügyvezető igazgatóval.

Csúcspont előtt a csődhullám…

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint az idei év első kilenc hónapjában 2008 hasonló időszakához képest 36%-kal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. A harmadik negyedévi adatok már mutatják a válságot, de a neheze még hátra van. E tekintetben a csúcsot 2009 év végére esetleg 2010 év elejére várja a Coface.

Jól működő üzleti modell

Az Inteva Products globális autóipari beszállító cég ebben az évben telepítette Győrbe azt az összeszerelősorát, ahol az MAN haszongépjárművekhez állítanak elő ajtópaneleket.

Egységes fellépés Európában

Jelentős döntés született a Raabersped GmbH életében, októbert elsejétől Express-Interfracht GmbH néven folytatja működését. A bécsi székhelyű társaságot Potvorszki Zoltán, Günther Engelhart és Ernst Aigner operatív ügyvezető igazgatók irányítják.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

Biztonságos üzemi területek

A székesfehérvári alumíniumprofil-gyártó Sapa Profiles Kft. veszélyes üzemi folyamatait SICK szenzorok felügyelik.

Ígéretes jövő

A Ratipur Gépjárműalkatrészt és Autófelszerelést Gyártó és Értékesítő Kft. autóipari beszállító cég a Polytec csoport tagjaként elkötelezett az autó- és járműipar felé. A vállalat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk id. Rajnai Attila tulajdonos-ügyvezetővel, és Deák Zoltán ügyvezető igazgatóval.

Rutin és egyediség

A Bíró Szerszám- és Alkatrészgyártó Kft. 17 éve folyamatosan képes megtartani piaci helyzetét. Az elmúlt évek tapasztalatairól, illetve a hosszú távú sikeresség titkáról beszélgettünk a cég vezetőivel.

A kormányzat támogatja a hazai autóipart

Megbeszélést folytatott Bajnai Gordon gazdasági miniszter a járműipar képviselőivel a gazdasági válság okozta problémák lehetséges megoldásairól 2009. január 21-én, Budapesten.

Innovatívan a légi szállítmányozásban

Az angol Business Monitor International Ltd. által, a gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálatára alapozott Hungary Freight Transport Report tavalyi negyedik negyedévében kiadott megállapításai szerint a szállítmányozási piacon 2008-2010 között évente 4,3%-os növekedés várható. A légi szállítmányozásban azonos időszakra vonatkoztatva 5,2% növekedést jósolnak a szakértők. Cikkünkben arról beszélgettünk néhány szakemberrel, hogyan látják a jövőt.

Folyamatokban rejlő tartalékok

Ma már szinte közhelynek tűnik az az állítás, hogy a piacon az ellátási láncok versenyeznek. A jelenlegi világgazdasági helyzetben egyre inkább a vállalati belső tartalékok feltárására kell összpontosítani. A Jabil tiszaújvárosi gyáregységében jártunk, ahol a lean manufacturing alapelveket minden gyártási egységben viszonylag rövid idő alatt sikerült bevezetni. Erről beszélgettünk Király Zoltán gyárigazgatóval.

Lean Factory Fórum

December 3-án a Lean Factory csoport második alkalommal szervezte meg a Lean Factory Fórumot. A fórum idén a változó piacokra helyezte a hangsúlyt.

Sajátmárka-fejlesztés

A Rati Kft.-t 1986-ban alapította Rajnai Attila. Az első időszakban a cég a szocialista gyártmányú személygépkocsik számára gyártott műanyag termékeket, leginkább kazettatartós kardánboxokat.

Rugógyártás

A hazai vasipar megmaradt képviselői – magyar kézben vagy külföldi tulajdonban – manapság értékesítési nehézségekkel küszködnek. Van azonban néhány olyan kis- és közepes méretű, magyar tulajdonban lévő vállalkozás, amely felismervea 21. század kihívásait, megtalálta a siker útját.

Ideális kombináció

Mint az intralogisztikai intelligens megoldások vezető szállítója, a hamburgi STILL GmbH a modern termelési és anyagáramlási rendszerek kialakításában is támogatja ügyfeleit. Ezért első alkalommal a STILL bemutatott egy teljes értékű vontatót emelőszerkezettel.

Logisztikai alrendszerek összehangolása

A bővített ellátási lánc hatékonyságának növelése a logisztikai munka lényege. A logisztikai és termelési részfolyamatok mindegyikét ennek a célnak kell alárendelni.

Logisztikai körkép

A Logisztikai Egyeztető Fórum nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is szinte egyedülálló szerveződés, a logisztikában érdekelt hazai szakmai szervezetek együttműködése.

A modern kor követelményeihez igazodva

A raktári állványrendszerek piacának alakulásáról, valamint a megrendelői igények függvényében felvázolható jövőbeni tendenciákról kérdeztük a piac néhány szereplőjét.

Kisbérről Európába

Az autóiparban jó nevű alkatrészgyártó cég, a japán tulajdonú U-Shin Europe Kft. az elmúlt néhány évben jelentősen korszerűsítette logisztikai arzenálját, tudtuk meg a cég adminisztratív igazgatójától, Konczné Szendrey Zsuzsannától és Málits Attila logisztikai vezetőtől.

Logisztika – gyártóknak

A nagyszombati PSA autógyárban öt-hat óra szükséges egy autó összeszereléséhez, óránként 55 Peugeot gördül le a gyártósorokról. A szlovákiai autógyárban naponta 836 gépjármű készül a GEFCO exkluzív logisztikai támogatásával. A gyártásról és a komplex logisztikai megoldásokról beszélgettünk Alain Baldeyrou-val, a PSA Peugeot Citroën Slovakia gyárigazgatójával és Olivier Large-zsal, a GEFCO Slovakia ügyvezető igazgatójával.

Előny a levegőben?

A magyarországi légi áruszállítás és vele együtt a szállítmányozás eredményei biztatóak, ami elsősorban a Távol-Kelet és Európa közti áruforgalom folyamatos bővülésének köszönhető. Ez a felfutás magával hozta azt, hogy a légi fuvarozók növelték kapacitásaikat, és egyre kiélezettebb lett köztük a verseny.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

EDI az ellátási láncban

A kilencvenes évekbeli felfutását követően közel egy évtizedig stagnált az EDI hazai alkalmazásának terjedése. A közelmúltban viszont – részben a multinacionális cégek elvárásának köszönhetően – ismét lendületet vett az ENSZ szabványaira épülő partnerintegráció hazai terjedése. A technológiáról és az ellátási lánc folyamatainak automatizálásáról Staub Bulcsúval, a SEEBURGER magyarországi ügyvezetőjével beszélgettünk.

Speciális feladatra

A megfelelően kialakított raktártechnika és a hatékony logisztikai munka szerves részét képezik az adott tárolási feladatra megfelelően kialakított polcrendszerek.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Bestlog-projekt

Berlinben 2006. szeptember 14–15-én került sor a Bestlog-projekt Tanácsadó és Kommunikációs testületének ülésére. Magyar részről a szerzők az ELA-t (European Logistics Association) képviselték, mint tagszervezetei (MLE, MLBKT) által delegált résztvevők, és teljes körű tagok a Tanácsadó testületben.

Értéklánc az autóiparban

A tanulmány bemutatja és elemzi az autóipari értékláncban világgazdasági szinten lejátszódó globalizációs, koncentrációs folyamatot, amelynek hatására az értéknövelő folyamatok egyre lejjebb kerülnek a beszállítói láncolatban.

Európában az egyetlen

A PSA Peugeot Citroën és a Fiat együttműködése újabb mérföldkőhöz érkezett: az észak- franciaországi Valenciennes régióban lévő Sevel Nord üzemben bemutatták legújabb furgonjaikat.

Testre szabva

Az elektronikai termékek életciklusa eddig soha nem látott mértékben rövidül. Az olyan vállalatok, mint a Flextronics, testre szabott gyártási szolgáltatásokat kínálnak azoknak a cégeknek, akik versenyben kívánnak maradni ezen a gyorsan változó piacon. A vevőpartnerek megszerzéséhez és megtartásához azonban egy kiválóan szervezett és költséghatékony ellátási láncra van szükség.

EUROLOG 2006 és ELA közgyűlés

A 2006 évi EUROLOG-konferenciára és az utána megtartott ELA-munkaértekezletekre (köztük a tisztújító közgyűlésre) június 21. és 24. között került sor Strasbourgban.

Prémiumlogisztika

Tavaly nyitotta meg a BMW Dingolfingban óriási, közel félmillió négyzetméter alapterületű, helyenként 18 méter magas logisztikai központját. Ha már ott jártunk, a gyártást is megnéztük.

Egy biztos pont

Egyre több olyan, főként nagyvállalkozás van hazánkban, aki indít gyakornokprogramot. A témával kapcsolatban a cégek és a végzős diákok oldaláról is számos kérdés felmerül. Azok azonban, akik belevágtak, kivétel nélkül sikerről számoltak be.

Bátor döntésekkel pénzt nyernek

Évről évre növekszik a korszerű raktári polcrendszerek iránti igény. Az élesedő verseny nagyobb hatékonyságra, a folyamatok gyorsítására kényszeríti a vállalatokat. S ahogyan nőnek az ingatlanárak és a tároló felületek költségei, úgy erősödik a vállalatok törekvése, hogy kis területen helyezzenek el nagy mennyiségű árut. Szakemberek szerint a raktári polcrendszerek piaca évi 10-12 milliárd forintra tehető.

EDI Electronic Data Interchange

Az EDI (Electronic Data Interchange – elektronikus adatcsere) szabványos formátumú üzleti dokumentumok számítógépek közötti, elektronikus úton való küldését, cseréjét jelenti. Napjainkban már a kisebb cégek is valamilyen vállalatirányítási (ERP) rendszerben készítik üzleti dokumentumaikat (megrendeléseket, számlákat, szállítóleveleket stb.), amelyeket az EDI segítségével közvetlenül juttathatnak el partnereik számítógépes rendszereibe. Az adatcsere szabványok alapján történik, az üzleti dokumentumok közvetlenül a számítógép által feldolgozható formátumban állnak rendelkezésre.

Intelligens rendszer

Az Avon magyarországi leányvállalata, régebbi európai tapasztalatai alapján, 2001- ben új magyarországi központi elosztóraktárának berendezésénél is a Schäfer céget kereste meg. Hosszú, közös tervezőmunka eredményeképpen született meg az a megoldás, amely az elmúlt években kitűnően szolgálta az Avon magyarországi disztribúciós igényeit.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Erősődő jelenlét

A Wincanton plc. elnökével, Paul Bateman úrral a müncheni Transport Logistic 2005 nemzetközi szakmai kiállításon találkoztunk, ahol lapunknak adott exkluzív interjú keretében a múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Intermodális szállítás-logisztika

A logisztika gazdaságfejlesztési programokban (OFK, NFT II.) történő hangsúlyos szerepeltetése szükségessé teszi a hazai intermodális logisztikai fejlesztési koncepció aktualizálását, különös tekintettel Magyarország EU-s csatlakozásával járó, korábbiakhoz képest megváltozott keretfeltételeire.

Keresés
Kövessen minket facebookon