"IT" cimke cikkei:

Elavultak a kkv-k IT-eszközei

A magyar vállalkozások többsége elavult informatikai eszközökkel dolgozik, és a szakemberhiány sem könnyíti meg a cégek helyzetét: csak alig negyedük alkalmaz informatikust, ugyanakkor a kkv-k többsége átlátja a digitalizáció előnyeit és készül is fejlesztésre.

A jövő gondolkodó hálózata

Május 9-én hivatalosan is felavatták a budapesti Corvin-negyedben megépült Nokia Skyparkot, amely Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja lesz. Amellett, hogy a komplexum a Nokia Globális Technológiai Központjának ad otthont, a nagy múltra visszatekintő Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is itt végez kutatómunkát. A budapesti Nokiánál már több mint 2000-en dolgoznak, sokan közülük a világszínvonalú technológiai fejlesztéseken.

Terjed az adat-túszdráma

A számítástechnika fejlődésével együtt nő az internethasználók száma, és ezzel együtt az őket fenyegető rosszindulatú vírusok is évről-évre szaporodnak. Magyarországon is tömegesen terjednek a legújabb, a felhasználók adatait titkosítással hozzáférhetetlenné tevő zsarolóvírusok, melyek egyik leggyakoribb képviselője a CTB-Locker – áll a március 7-én kiadott sajtóközleményben. Ezekkel a vírusfertőzésekkel kapcsolatban a KÜRT Zrt.-hez az elmúlt hónapokban több száz megkeresés érkezett. A váltságdíj követelő programok (ransomware) ellen a mai napig nincs tökéletes védelem, azonban a KÜRT adatmentő mérnök szakemberei kutatják a helyreállítási megoldásokat. A megelőzésnek viszont ebben az esetben is óriási a szerepe a baj elkerülésében, ezért igény esetén, kérje szakember tanácsát és segítségét eszközei védelmének kiépítéséhez.

Nem változnak a vásárlási szokások

A GfK legújabb, június 15-én megjelent tanulmánya az elektronikai termékek esetében megfigyelhető vásárlási szokásokat térképezi fel. A GfK Elektro Shopping Monitor idei év elején felvett adatai azt mutatják, hogy az elmúlt két évben legtöbben számítástechnikai eszközt és kiegészítőt, illetve háztartási kisgépet vásároltak, a beszerzési tervek pedig ugyanebben a két kategóriában valószínűsítenek nagyobb keresletet az elkövetkező 12 hónapban. A termékválasztást befolyásoló tényezők közül kiemelkedik a minőség és megbízhatóság, míg a konkrét vásárlási döntést főleg az ár, a garancia és a korábbi tapasztalatok motiválják.

Toborzó kampánnyal keres munkatársakat az IT-Services Hungary Kft.

– Jelentős létszámbővítés előtt áll az informatikai szolgáltató IT-Services Hungary Kft. (ITSH). A cég toborzó kampányt indított, amellyel több száz magasan képzett szakember felvételét célozta meg – mondta Bőthe Csaba, a vállalat ügyvezető igazgatója a június 19-én tartott sajtótájékoztatón.

Bővíti létszámát az EPAM Systems Magyarországon

Háromszázötvennel növeli munkatársainak számát az idén a szoftverfejlesztő EPAM Systems Hungary Kft. – közölte a társaság április 2-án az MTI-vel.

Építőipari tervdokumentációs szoftver fejlesztése

Építőipari tervdokumentációs folyamatokat támogató szoftvert fejleszt összesen 608 millió forintos beruházással a Bifarma Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft., a cég a projekthez 452 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte az MTI február 15-én.

A Huawei innovációs központot létesít Magyarországon

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Huawei Technologies Hungary képviselői február 12-én szándéknyilatkozatot írtak alá Pekingben a kínai multinacionális vállalat további magyarországi bővítési terveiről, ennek keretében egy szoftveralkalmazás- és szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Innovációs Központ létesítéséről.

Bővülő felhőalapú szolgáltatási kapacitás

Az IBM 1,2 milliárd dolláros beruházással 15 új adatközpontot létesít világszerte felhőtechnológiás tároló- és szolgáltatási kapacitásának bővítésére – közölte január 20-án az IBM.

Terjeszkedés a fejlődő piacok felé

Vállalati rendszermegoldásokra összpontosít és a fejlődő térségek felé terjeszkedik a Dell, de nem adja fel személyi számítógép üzletágát sem. A cég Magyarországon jó évet zárt, és az idén is növekedés elé néz – tájékoztatták a sajtó képviselőit január 16-án, Budapesten a Dell számítástechnikai konszern regionális vezetői.

Kevés pénz jut IT-biztonságra

Nincs megfelelő forrásuk és elég szakemberük a világ cégeinek az IT-biztonságra: kétharmaduk szerint nem tudnak a szükségesnek megfelelő mennyiségű pénzt költeni erre a területre, miközben döntő többségük egyre több külső támadásról számol be – derül ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég kutatásából, amelynek eredményeiről december 5-én adott hírt az MTI.

Hat magyar vállalkozás a leggyorsabb növekedést elkönyvelő cégek rangsorában

Idén 6 magyar cég került fel a Deloitte globális technológia, média és telekommunikáció (TMT) iparági csoportja által összeállított Technology Fast 500 listára, amely az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió vállalatait rangsorolja. A legjobb magyar cég a 137. helyezett Játéknet.hu Kft. lett, a lista abszolút első helyét pedig ezúttal is egy francia cég, a digitális mozitechnológiával foglalkozó YMagis szerezte meg – adta hírül az MTI december 4-én.

Vállalkozói és IT-szolgáltatóház épül a GIMA Szolnok Ipari Logisztikai Parkban

Vállalkozói házat és IT-szolgáltatóházat alakít ki újonnan letelepülő cégek számára a GIMA Szolnok Ipari Park Kft. – mondta a társaság ügyvezető igazgatója december 4-én az MTI-nek.

Közel másfél milliárd forintból megvalósított K+F projekt

A kitűzött céloknak megfelelően, 1,4 milliárd forintból valósította meg radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek, valamint új világítástechnikai termékek kutatás-fejlesztését a GE Hungary Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósított program keretében – írta december 4-én az MTI.

A kkv-k szerint kulcsfontosságú az üzleti sikerhez az informatika

A kis- és közepes vállalkozások 76%-a szerint az informatika szerepe kulcsfontosságú az üzleti sikerhez – derül ki a Microsoft idén végzett reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit november 28-án tette közzé az MTI.

Magyar-japán stratégiai együttműködés

A budapesti központú Graphisoft és a japán Nikken Sekkei közösen finanszírozott kompetencia- és kutatóközpont létrehozásában állapodott meg. Az erről szóló stratégiai megállapodást november 21-én írták alá Tokióban, az eseményen részt vett a tokiói látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök is.

IFS Világkonferencia 2013

Az IFS globális ERP-megoldásszállító 2013. október 28. és 31. között a spanyolországi Barcelonában rendezte meg idei világkonferenciáját (IFS World Conference 2013). A rendezvényre közel 50 országból, köztük Magyarországról látogattak el résztvevők. Az esemény a mobilitás, felhőszámítás, Big Data jegyében zajlott, ezekhez a témakörökhöz kapcsolódnak a bejelentések is.

Szoftver nyílt nap

2013. október 4-én a Kardex Hungaria Kft. szoftver nyílt napot tartott szigetszentmiklósi ügyfelénél, az Industrial Technique Hungary Kft.-nél.

Információs és kommunikációs technológiák a regionális gazdaságfejlesztés szolgálatában

2013. október 15. és 17. között Budapesten rendezték meg a „BORDWIIS+ Boosting Regional Development with ICT-Innovation Strategies” elnevezésű nemzetközi projekt első magyarországi találkozóját.

Magyar vállalkozás a top 10-ben

A Deloitte idei Fast 50 versenyén a top 10-be egyetlen magyar vállalkozás, az e-kereskedelemmel foglalkozó Játéknet.hu Kft. került be – tájékoztatta a Deloitte október 24-én az MTI-t.

Az EU által finanszírozott projekt új szintre emeli a biometrikus biztonsági megoldásokat

Az arc, hang és ujjlenyomat alapján történő azonosításra alkalmas szoftverek az elmúlt évek során átkerültek a tudományos-fantasztikus filmekből az okostelefonokba, táblagépekbe és egyéb hétköznapi készülékekbe. Az EU kutatási és innovációs forrásaiból támogatott TABULA RASA konzorcium célja annak megállapítása volt, hogy ezek az új szoftvereszközök mennyire működnek hatékonyan – áll az Európai Bizottság Kutatás és Innováció Főigazgatóságának október 22-i sajtóközleményében.

Tizenegy magyar cég a Közel-Kelet legnagyobb IT-seregszemléjén

Tizenegy magyar cég mutatkozik be a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával a Közel-Kelet legnagyobb IT-szakkiállításán, a GITEX-en – közölte a HITA október 21-én az MTI-vel.

Mintegy 500 új munkahelyet teremt a Systemax budapesti beruházása

Több mint 500 új munkahelyet teremt a számítástechnikai cikkeket és alkatrészeket forgalmazó amerikai vállalat, a Systemax Budapesten létrehozott szolgáltatóközpontja – közölte Orbán Viktor miniszterelnök és Pim Dale, a Systemax EMEA Technology Group vezérigazgatója szeptember 24-én tartott megbeszélésük után az Országházban.

Támogatás integrált vállalati információs rendszer fejlesztésére

Csaknem 250 millió forintos beruházással úgynevezett felhőalapú integrált vállalati információs rendszert fejleszt kis- és középvállalatok számára a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. A cég a projekthez 70%-os, 174,6 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában (GOP) – közölte a Stratis Kft. szeptember 22-én.

Szolgáltatásfejlesztési program

Az IT Services Hungary debreceni szolgáltatóközpontjában 3 éves szolgáltatás-, eszköz- és eljárásfejlesztési projekt zárult, 463 millió forint uniós támogatás felhasználásával – számolt be róla július 31-én az MTI.

A Lenovo bővíti magyarországi termelését

Bővíti magyarországi termelését a kínai Lenovo számítógépgyártó, a sárvári gyárban októbertől háromszorosára növeli a szerverek előállítását – mondta el Lukács Anita, a Lenovo magyarországi képviseletének ügyvezetője június 19-én, Sárváron.

Életet menthet az eCall

A statisztikák szerint naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek az Európa közútjain előforduló különféle balesetek, ezek jelentős hányada pedig a későn kiérkező segítség miatt következik be. Éppen ezért a balesetek megelőzése mellett a segélyszolgálatok hatékonyabb működését tűzte ki célul az Európai Unió HeERO nevű projektje, amelyben Magyarország is részt vesz az eCall automatikus segélyhívó rendszer tesztelésével – áll a cég április 25-i sajtóközleményében.

Új nagykereskedelmi modellre van szükség a magyar informatikai piacon

A változó vásárlói preferenciák és gazdasági környezet által támasztott piaci kihívások új üzleti modell kialakítását követelik meg az informatikai nagykereskedelmi vállalatoktól Magyarországon, már csak a piac viszonylag kis mérete miatt is – mondta Szeidl Tibor, az Apcom Hungary Kft. ügyvezető igazgatója március 20-i sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Felhőszolgáltatói központ

A 4,5 éves európai üzleti múlttal rendelkező Neostratus, az egykori CE On-Demand, a közel-keleti és afrikai régióban terjeszkedik tovább, kihasználva a térség adta üzleti lehetőségeket és a felhőszolgáltatások iránti megnövekedett keresletet – áll a cég március 19-én kiadott sajtóközleményében.

Magyar résztvevő az EU gyógyszerkutatási konzorciumában

Magyar cég szállít szoftvert az Európai Unió újonnan létrehozott, innovatív gyógyszerkutatási platformja, a European Lead Factory (ELF) számára – adta hírül az MTI március 7-én.

IFS Applications™ bővítés az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA)

Az IFS globális ERP-megoldásszállító az oklahomai repülőgép-karbantartó és -fejlesztő Flight Inspection Services (FIS) számára 300 újabb IFS Applications™ felhasználóra kötött szerződéssel növeli jelenlétét az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA) – áll a 2013. február 12-én kiadott sajtóközleményben.

Jelentős pályázati támogatás

Humánügyviteli adatokon alapuló számítógépes program fejlesztésére mintegy 520 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nexon Kft. – jelentette be a cég január 28-án.

Magyar szoftver világsikere

Magabiztos növekedésről, bővülő létszámról és újabb hazai és nemzetközi sikerekről számolt be az üzleti szoftvermegoldásokat fejlesztő XAPT Hungary – jelentette be a cég sajtóközleményében, november 22-én.

Új szolgáltató központ Budapesten

A Systemax EMEA európai, közel-keleti és afrikai piacokért felelős Páneurópai Technológia Termékcsoportja új szolgáltató központot nyit tavasszal Budapesten – jelentették be a Nemzetközi Külgazdasági Hivatal (HITA) és a cég képviselői január 22-i sajtótájékoztatójukon.

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodást ír alá a Tata Consultancy Services (TCS) és a magyar kormány – közölte az MTI január 21-én.

Tranzakciós rekord

A SIA Central Europe – a kártyakibocsátó és kártyaelfogadó bankok vezető hazai IT szolgáltatója – újabb tranzakciórekordot ért el Magyarországon tavaly.

Tíz éve van jelen a KÜRT a német piacon

Mintegy 400 ezer euró árbevételt ért el tavaly a KÜRT Zrt. tíz éve bejegyzett németországi leányvállalata, amelynek piaci részesedése már 15 százalékos – tájékoztatta a társaság január 16-án az MTI-t.

Új néven a CE On-Demand

A nemzetközileg is elismert, magyarországi székhelyű felhőszolgáltató Neostratus néven folytatja működését – jelentette be a cég január 15-i sajtóközleményében.

Bizalmi alapon

A logisztikai outsourcing kihívásairól kérdeztünk néhány szakembert.

Komplex supply chain folyamat

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában március 29-én indult a szériagyártás. Jelenleg több mint 200 autó gördül le egy műszakban az összeszerelősorról, ám a gyártás felfutóban van, így júliusban a magyarországi gyár eléri egyműszakos teljes kapacitását, a jövő év elejétől pedig egy új modell gyártása is elindul Kecskeméten. A kapcsolódó logisztikai feladatokról Stefan Putzlocher logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Környezettudatos célkitűzésekkel

Az Unilever Magyarország Kft. hűtött és fagyasztott termékeinek szállítását és raktározását ez év elejétől az olasz tulajdonú Catone Magyarország Kft. látja el. Az új logisztikai partner kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatos működés, ami a hosszú távú Fenntarthatósági Terv (Unilever Sustainable Living Plan) részeként stratégiailag meghatározza az Unilever működését.

Négy kérdés és négy válasz: Ismert Szállító/Meghatalmazott Ügynök Engedélyek

Immár több mint egy évtizede, hogy a légi szállítás, valamint a beszállítói lánc biztonsága igazán fontossá vált. Ennek a biztonságnak az elérése érdekében újabb és újabb jogszabályok és egyre szigorodó ellenőrzési folyamatok jöttek létre. Ezek közül most az Ismert Szállító és Meghatalmazott Ügynök Engedélyekkel kapcsolatos gondolatait osztja meg Olvasóinkkal Halász Anna, az IBM DSS IT Kft. szakembere.

Közösen a sikerért

Időbeni és hibamentes kiszállítás, pontos komissiózás, valamint biztonságos IT háttér jelentik a kiváló logisztikai szolgáltatás alapfeltételeit a Podravka International Kft. számára. Vatroslav Hubickivel, a cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójával, és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Pontos tervezéssel

A Sanmina-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft.-nél az elmúlt években számos hatékonyságnövelő megoldás került bevezetésre az ellátási lánc területén. Erről beszélgettünk dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatóval.

Indul a DaHar projekt

A DaHar projekt 2011. október 7-én „Regionális kihívások – fejlesztési dilemmák” címmel tartott nyitókonferenciáján bemutatták a fejlesztést és ismertették a célkitűzéseket.

Mit és kivel?

Szinte minden vállalat valamely logisztikai tevékenységét szerződött alvállalkozókra bízza, legyen az raktározás, belföldi disztibúció vagy hozzáadott értéket teremtő speciális logisztikai szolgáltatás. A szolgáltatók kiválasztásáról, a tendereztetés során megfogalmazott alapelvárásokról, és egy esetleges szolgáltatóváltásról különböző iparágakban működő vállalatok logisztikai vezetőit kérdeztük.

Élen a robottechnikában

A német KUKA cég 1991-ben jelent meg Magyarországon, ahol a világ összes KUKA robotjához szükséges vezérlőszekrények gyártása folyik két telephelyen. Edmund Bahr ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Együttműködés a közúti konténerszállításban

A tavalyi évben a világ legnagyobb hajóstársasága a MAERSK megállapodást kötött a WABERER’S Logisztika Kft.-vel az export és import konténerek magyarországi szakaszon történő előfuvarozására.

Ha elindul a vonat...

Az elmúlt évekre jellemző nehéz gazdasági körülmények jelentős mértékben érintették a vasúti áruszállítást Európában és Magyarországon.

Folyamatos ügyelet,készenléti rendszer

Egy autóipari beszállítónak megbízható partnerre van szüksége az időbeni szállítások szervezéséhez és lebonyolításához.

„Kisimított” gyártás

A gyártási rendszer folyamatos fejlesztésével képes a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. rugalmasan igazodni a gyorsan változó vevői igényekhez. Seprényi György BPS osztályvezetővel és Vécsey Balázs beszerzési osztályvezetővel beszélgettünk.

Vasútlogisztika

A Központi Statisztikai Hivatal forrása szerint 2010-ben a magyar vasúti áruszállítás volumene 8%-kal, árutonna-kilométerben mért teljesítménye 15%-kal nőtt az előző év bázisához képest.

Szállítmányozási szoftvermegoldások

A logisztikai szakmában már hosszabb ideje fontos szerepe van az informatikai támogatásnak. Az elmúlt időszakban a költségtakarékosság okán a vállalkozások mégis inkább az IT-cégeknél felhalmozódott szakmai tudás iránt érdeklődnek.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.

RFID rendszer az intralogisztikában

A SICK új RFH620 RFID rendszerét az író/olvasó egység kompakt kialakítása (beépített antennájának köszönhetően), magas átviteli sebessége a 13,56 MHz frekvenciatartományban és a különböző terepi buszrendszerek környezetek iránti nyitottsága ideális azonosítási megoldássá teszi az intralogisztika céljaira.

Túl a holtponton

Kapacitásoptimalizálás, fuvardíjcsökkenés, hektikus vevői igények jellemezték az elmúlt évek légi szállítmányozási piacát.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Szombathelytől az autókig

Jöttek, termeltek, elmentek – hallhattunk ilyen tiszavirág-életű magyarországi beruházásokról, a német Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kft. azonban nem ebbe a körbe tartozik. A tengelykapcsoló rendszereket gyártó cég közel másfél évtizede érkezett Szombathelyre, 2000 óta megháromszorozta termelési volumenét, most is fontos belső fejlesztéseket készítenek elő.

Megoldáslogisztika

Az Unilever Central Europe logisztikai operációját a HOPI Hungária Kft. működteti. A két cég a közelmúltban hosszabbította meg az együttműködési szerződést.

SCM az informatika szemszögéből

Az SAP magyarországi fejlesztőközpontjának vezető szerepe van a komplett értéklánc menedzselésére fejlesztett SAP SCM megoldás fejlesztésében. Dr. Katharina Gnirke, a fejlesztőközpont ellátási lánc, termékéletciklus és gyártóiparágakért felelős szakmai vezetője nyilatkozott lapunknak e szoftvermegoldásról, valamint a lean gyakorlatáról.

A ZF erős vára

Eger méltán híres kulturális kincseiről és kiváló borairól, a világ tehergépjármű-, kisáruszállító- és buszgyártó vállalatainak térképén azonban más okból szerepel. Itt működik a német ZF sebességváltógyár egyik meghatározó üzeme és fejlesztési központja.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Nagyprojekt felszállás közben

A Ferihegyi repülőtéren nagy munka folyik: lezárt parkolók, hatalmas daruk, és egy új, impozáns tetőszerkezet határozza meg a tájképet. A színfalak mögött, pontosabban azok alatt egy jelentős kapacitású csomagszállító rendszer kiépítésén ugyancsak komoly mérnöki munka folyik. Erről beszélgettünk az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. és a SICK GmbH vezetőivel.

Adatfeldolgozás valós időben

Amely cég azt szeretné, hogy raktárirányítási rendszerében a készletadatok mindig aktuálisak legyenek, az ma már nem kerülheti ki a rádiófrekvenciás adatátvitelt.

Hódít az e-sourcing a logisztikában

Magyarországon a logisztika területén is rohamosan terjed az e-sourcing, az elektronikus beszerzés. A TimoCom ennek a folyamatnak az élére állt. A TC eBid® európai tenderkiírási platform és az évek óta piacvezető TC Truck&Cargo® fuvarbörzével közösen egy komplex online logisztikai megoldást kínál árukibocsátó, kereskedő cégek részére is.

Megtakarítások kész koncepcióval

A Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 1993-ban elsősorban az autóiparra összpontosítva kezdte meg működését Magyarországon a termeléstámogatás, raktározás, komissiózás, valamint JIT, JIS és kanban rendszerű beszállítások területén. Most az FMCG-szektor cégei számára kínál bevált, sikeres megoldásokat.

Nagy verseny a kiscsomagokért is

A hazai CEP-piacon jelentős változásokat hozott az elmúlt esztendő. Felértékelődött a kisebb volumeneket adó ügyfelek szerepe, ezzel együtt felfutott az internetes áruházak adta forgalom.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Méretre szabva

A vállalatirányítási rendszerek a különféle méretű szervezeteket támogatják a nyereségesebb működésben és növekedésük felgyorsításában.

Tudják is, mondják is

A Volkswagen konszernhez tartozó, győri székhelyű AutoVision Kft. nem zárja széfbe a máshol féltve őrzött autóipari szaktudást. Éppen ellenkezőleg: az aktív ipari tevékenységet végző cég tanácsadási, munkaerőképzési és -közvetítési szolgáltatásaival más cégeket segít abban, hogy sikeres beszállítóvá válhassanak.

Garantáltan megbízható

Az élelmiszerek, a romlandó áruk forgalmazásánál, ahol minimális hiba is hatalmas veszteséget eredményezhet, fontos az ütemezett kiszállítás.

„Nagytakarítás” után finomigazítások

Az elmúlt két évben jelentős átalakítások történtek a Pécsi Sörfőzde Zrt. logisztikai folyamataiban. Erről beszélgettünk Bereczki Sándor beszerzési és logisztikai igazgatóval.

Disztribúció határok nélkül, rövid határidőkkel

Volt idő, amikor a küldemények A-ból B pontba való biztonságos eljuttatása számított kihívásnak a szállítmányozásban. Ma már más szelek fújnak a disztribúcióban: azok a szolgáltató-ügyfél párosok lesznek a győztesek (ki-ki saját piacán), akik az áruk és a kiszolgálás biztonságának megtartása mellett a rövid határidőkre összpontosítanak.

Mintaüzem

Mit lehet tenni akkor, ha két különálló gyártási technológiára, illetve termékek előállítására szabott üzemcsarnokban négy „gyárat” kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a csarnok területe végül csak fele lett az eredetileg tervezettnek? A választ az autóipari beszállító Bosal cégek kecskeméti üzemében kerestük.

Regionális disztribúciós modell

A logisztikai kiszolgálás színvonalának folyamatos fejlesztése minden vállalat számára a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője. A Schneider Electric Power EMEAS régió supply chain igazgatójával, François Martin-Festával beszélgettünk.

Mutasd a raktárad,megmondom…

A vevőkiszolgálás minősége a jól szervezett logisztikai folyamatokon múlik.

Logisztikai konferencia a Szent István Egyetemen

November 17-én a gödöllői Szent István Egyetemen a Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet, valamint az MKT Logisztikai Szakosztálya „A logisztikai kis- és középvállalkozások teljesítménye és stratégiája” címmel konferenciát szervezett.

Költségcsökkentés és fokozott megbízhatóság

A külső logisztikai szolgáltatók szerepe jelentős abban, hogy a szállítók mennyire tudnak alkalmazkodni a gazdasági kihívásokhoz. A szállítók az üzemeltetési jellegű logisztikai szolgáltatásokat kiszervezik, az ügyfelekkel több közvetlen érintkezést, valamint nagyfokú műszaki ismeretet igénylő szolgáltatások kiszervezésére ritkábban kerül sor.

Egyedülálló kínálattal

A Magyar Pálinka Háza az első olyan kezdeményezés, ahol az egyéni fogyasztó olyan pálinkakínálattal találkozhat, amelyet az összetettsége okán sehol máshol nem kap meg. Erről beszélgettünk Szicsek Jánossal, a Szicsek Pálinkafőzde tulajdonosával, a Magyar Pálinka Háza alapítójával.

CEP-piac

Az expressz szállítási piacot is érzékenyen érintette a gazdasági válság. A szektor néhány szakemberét kérdeztük a CEP-piac jelenlegi helyzetéről.

Mobil ERP-kiegészítők

A vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó különféle mobil megoldások elősegítik a hatékonyság javítását. Alkalmazásuk 1-2 éven belül megtérülhet, ha gondosan előkészített és jól vezetett projektben, pontos megtérülés számítások alapján történik a beruházás.

Újragondolt folyamatok

A Tyco Electronics esztergomi gyárában ez év elején vezették be az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, amely az ellátási lánc folyamatokat nagyban befolyásolta. Erről beszélgettünk Pudleiner Rezső anyaggazdálkodási igazgatóval és Szabó András logisztikai vezetővel.

Hatékonyságnövelés Kaizennel

A múlt év végén vezették be a Kaizen módszert a Phoenix Mecano kecskeméti gyárában, amellyel a termelékenység jelentősen növekedett.

A bankok bankja

A gazdaságban forgó készpénz mennyiségét, az általánosan elterjedt nézettel ellentétben nem Magyarország jegybankja, a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, hanem, mint minden kétszintű bankrendszerben, a gazdaság igénye. Az MNB készpénzlogisztikai tevékenységéről Ferenczi Barnabás készpénzlogisztikai igazgatóval beszélgettünk.

„Ház a házban” adatvédelem a maximumon

Az Invitel a közelmúltban, mindössze szűk félév leforgása alatt megalkotta Magyarország egyik legnagyobb, csúcstechnológiai szerverparkját. Az 1500 m² alapterületű, 15 000 m²-ig bővíthető adatközpont szolgáltatásai és professzionális megoldásai segítenek a magyarországi vállalkozásoknak, hogy felvegyék a harcot a gazdasági válsággal.

Elektronikus veszélyforrások

A vállalati informatikai rendszereket fenyegető veszélyek jelentős része közismert.

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Egyedi megoldások, kikötői innovációk

Az innovációnak a kikötői logisztikában éppen olyan fontos szerepe van, mint az ellátási lánc bármely más pontján, sőt, talán még hangsúlyosabb, hiszen a kikötők mindig is a tengeri áruszállítás szűk keresztmetszetét jelentették. A Koperi Kikötő ezt felismerve szervezte át működését és fejlesztette infrastruktúráját. Az eredmény magáért beszél.

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Országos lefedettséggel

A Masped cégcsoport – amelynek anyaválallata az idén 60. évfordulóját ünneplő Masped Zrt. – tavaly januárban bővült a belföldi áruterítéssel foglalkozó Masped Expressz-Logisztika Kft.-vel.

Rutin és precizitás

A rugalmasság a mai piacon megfizethetetlen előnyt jelent, mert csak így tud egy logisztikai szolgáltató alkalmazkodni a megrendelők dinamikusan változó elvárásaihoz.

Stabil mérőszámokkal

A Michelin Hungária Kft. komplex és szigorú raktározási, logisztikai követelményrendszerének megfelelni nagy kihívást jelent egy logisztikai szolgáltató számára.

Nemzetközi ellátási lánc akcióban

Ma Le Havre a GEFCO – a PSA Peugeot Citroën Csoport 100%-os tulajdonú leányvállalata, a cégcsoport logisztikai szolgáltatója – legfőbb kikötője, ahol a csoport autólogisztikai, valamint a tengeri, légi részleg forgalmának jelentős része bonyolódik. A GEFCO nemzetközi platformja is itt található.

Megújult automatizálás

A gyógyszeriparban a csomagolóanyag a késztermékhez képest jelentős mennyiséget képvisel. Ennek okán a 90-es években több hazai gyógyszergyár is olyan magasraktári rendszert hozott létre, amelynek egyik fő funkciója a gyártáshoz kötődő csomagolóanyagok és a késztermékek automatizált raktározása.

A logisztikai szolgáltatók helyzetének változása az ellátási láncban

A globalizáció árnyékában a folyamatosan növekvő konkurencia általi fenyegetettség, a vevői szükségletek individualizálódása, illetve a vevői igények növekedése lényegében minden üzletágban hátrányosan befolyásolja a verseny körülményeit. Ezekre a vállalkozásoknak az új információs technológiákban rejlő lehetőségek kihasználásával, nagyobb mértékű együttműködéssel, valamint vevői orientációval kell reagálniuk. Így sok ágazatban alapvetően újraformálódtak az úgynevezett ellátási láncok (Supply Chain) bizonyos részei.

Raktárirányítás vonalkóddal

A korszerű raktárirányítási rendszerek számos változata versenyez ma a piacon a kis- és közepes méretű vállalatok megbízásaiért. A BCS Hungary által kínált egyik megoldás a vonalkód alapú raktárirányítási rendszer.

Airfreight Plus Pharma

A gyógyszeripar logisztikájának és ellátási láncának folyamatai nagy hasonlóságot mutatnak más szektorokéval. A piac specifikumai azonban az ellátási lánc minden területén felfedezhetőek, akár a fejlesztésre, gyártásra előírt követelményeket, akár a felhasznált anyagok és késztermékek tárolási, illetve szállítási körülményeire vonatkozó szigorú szabályokat tekintjük.

Automatizálás adott koncepcióhoz

Az első automatizált raktárakat a 70-es évek elején alakították ki Nyugat-Európában. Az információs technológia és a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődésével vált lehetővé az automatizálás széles körben történő elterjedése. A raktári munkafolyamatok automatizálása iránti igény a 90-es években vett nagyobb lendületet Európa-szerte.

EASTLOG 2008

Idén április 9. és 11. között – immáron tizenegyedik alkalommal – rendezték meg Prágában az EASTLOG 2008 regionális logisztikai és szállítási kongresszust. Az évtizedes múltra visszatekintő rendezvény iránt minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozott: összesen 1150 logisztikai szakember vett részt a szakmai találkozó kötelékébe tartozó programokon.

Közvetlen kapcsolat

Amint sok uniós nagyvállalat, a Schneider Electric is kiemelt logisztikai szerepet szán hazánknak. Szuchy Csabát, a cég fejlesztési vezetőjét kérdeztük a szigetszentmiklósi logisztikai beruházásról.

Nemzetközi

A tavalyi év a magyar logisztikai piacon – ahogy mi láttuk – még mindig a lendületes fejlődés éve volt. Flották bővültek, új raktárak épültek, mi pedig megdupláztuk, 2-ről 4 milliárd forintra növeltük árbevételünket az előző évhez képest. A fejlődést minden bizonnyal segítette az is, hogy a magyar külkereskedelem volumene tovább nőtt a már erősödő makrogazdasági problémák ellenére – mondta el lapunknak Péter Csaba, a GEFCO Magyarország Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Nemzetközi szállítmányozás

Lassú GDP-növekedés, tempósabban bővülő export és visszafogottabban növekvő import jellemezte tavaly a magyar gazdaságot. Közben két új taggal bővült az EU, a régiós országok gazdasága száguldott, a gyártási és kereskedelmi tevékenység globalizálódása pedig tovább erősödött. Hogyan mutatkozott meg mindez a magyarországi logisztikai és speditőrcégek nemzetközi szállítmányozási tevékenységében és eredményeiben?

Kollaborációs IT megoldások

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programjaiba a Régens Informatikai Zrt. 2005-ben kapcsolódott be azzal a szándékkal, hogy európai kapcsolatrendszerre szert téve, nagyléptékű, komoly informatikai innovációs eredmény létrehozását célzó projektekben vegyen részt.

Fejlesztések a CEP-piacon

Expressz szállítás – expressz változások a piacon. A gyorsaság a CEP (futár-, expressz és csomaglogisztikai) szolgáltatóknak nem csak a munkáját, de a fejlődési ütemét is jellemzi. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a legfontosabb hazai szereplők milyen fejlesztésekkel állnak helyt az egyre élesebb versenyben.

Melegváltás télen

A költözködéshez általában az ad erőt az embernek, hogy egyszer majd biztosan túl lesz rajta. Így érezhettek tavaly azok a megbízók is, akiknek az egyik – egykori – legnagyobb magyarországi logisztikai szolgáltató, a Rynart ügyfeleiként kellett új megoldást találniuk logisztikai feladataik ellátására. És mikor máskor, mint a karácsonyi szezon előtt és alatt.

Moduláris koncepció

A National Instruments méréstechnikai kártyákat és komplett rendszereket gyártó debreceni üzeme jelentős fejlesztéseket hajtott végre a közelmúltban. Többek között olyan technológiát fejlesztet-tek ki, amelyet az amerikai anyacég is átvett tőlük. Dr. Ábrahám László ügyvezető igazgatóval a cég hazai tevékenységéről beszélgettünk.Supply Chain Monitor: Mikor telepedtek meg Debrecenben?

Kihívások és élesedő verseny

Milyen kihívásokkal és problémákkal néztek szembe tavaly a magyar tulajdonú vagy magyarországi kötődésű logisztikai szolgáltatók, és mire számítanak idén? Növekedés, stagnálás vagy csökkenés jöhet? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ a hazai logisztikai szektor három meghatározó szakmai szervezetétől.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

A váltás nem egyszerű

A Bacardi-Martini Hungary Kft. a közelmúltban váltott logisztikai szolgáltatót. Az előzményekről, a tenderről és az első hónap tapasztalatairól beszélgettünk Vuleta Zsolt ügyvezető igazgatóval.

Sok kicsi sokra megy

Szeptember végén nyitotta meg legújabb, vecsési áruházát a Praktiker Kft., ahol olyan informatikai fejlesztéseket alkalmaznak, amelyek nagyobb komfortot adnak a hozzájuk látogatóknak. Az újdonságok között Dr. Ónody Sándor, a cég gazdasági igazgatója segített eligazodni.

Vadat, s halat…

Hogyan lehet magas minőségi színvonalon helytállni a kereskedelem, a vendéglátás és az egyéni megrendelők felé egyszerre? Milyen rendszereket kell kialakítani ahhoz, hogy egy vállalkozás mindezt zökkenőmentesen le tudja bonyolítani? Az pedig már csak a hab a tortán, hogy ebben az esetben bizony nem átlag termékekről, hanem többek között tengeri halakról, magyar vad-, új-zélandi bárány- és argentin marhahúsról van szó.

Mobil komissiózással végrehajtott racionalizáció

Számtalan tejipari és italgyártó vállalat hajtott végre komoly beruházást a mobil komissiózó rendszerekbe a megfelelő racionalizációs lehetőségek kiaknázása érdekében. A cikkben a mobil komissiózás előnyeit és a CSB-System ágazatra szabott ERP-rendszerbe történő integrációját mutatjuk be.

Látványos megújulás

Az elmúlt egy hónapban két jelentős eseményre is sor került az Interfruct háza táján. A magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég augusztus elején Győrben megnyitotta az ország egyik legkorszerűbb nagykereskedelmi áruházát, szeptember 12-én pedig bejelentette, hogy RIA néven kiskereskedelmi üzlethálózatot hoz létre.

Előny a levegőben?

A magyarországi légi áruszállítás és vele együtt a szállítmányozás eredményei biztatóak, ami elsősorban a Távol-Kelet és Európa közti áruforgalom folyamatos bővülésének köszönhető. Ez a felfutás magával hozta azt, hogy a légi fuvarozók növelték kapacitásaikat, és egyre kiélezettebb lett köztük a verseny.

Hatékonyabb komissiózás mobil nyomtatóval

A legmodernebb információs technológiai megoldások olyan fejlesztéseket is lehetővé tesznek, amelyek segítségével jelentősen növelhető az ellátási lánc egyes állomásainak hatékonysága. Cikkünkben egy RF-hálózaton keresztüli mobil nyomtatási megoldást mutatunk be az Epcos szombathelyi gyárában.

Rejtőzködő vírusok

Manapság, amikor már szinte minden vállalkozás folyamatosan kapcsolódik a világhálóra, egyre nagyobb a netrôl érkezô vírusokkal szembeni védekezés jelentôsége. A gazdasági élet szereplôinek szokásairól, a védelmi rendszerekrôl készítettünk összeállítást.

Regionális központ Mosonszolnokon

A személygépkocsi-tükrök szerelésével és gyártásával foglalkozó Sapu Bt. a Schefenacker csoport egyik meghatározó szereplôje. A gyár fejlôdésérôl, s a Mosonszolnokon zajló jelentôs fejlesztésekrôl beszéltünk Stasztny Péter kaizen menedzserrel.

Az innováció jubileumi évfordulója

Az Eastlog 2007 tizedik, jubileumi logisztikai és szállítmányozási találkozót a prágai Top Hotel Prága szállodában rendezték április 17. és 20. között. A háromnapos rendezvény keretében a hagyományos konferenciák, workshopok, kiállítások és a Logistics Business Mixer megrendezése mellett logisztikai központok látogatására,valamint innovációs újdonságok bemutatására került sor. A szakmai találkozó kiemelt programja volt a Logisztikai HR Fórum, a GEFCO által szervezett Osztrák Nap, valamint a Raktármenedzsment szeminárium a CCV vezetésével.

EDI az ellátási láncban

A kilencvenes évekbeli felfutását követően közel egy évtizedig stagnált az EDI hazai alkalmazásának terjedése. A közelmúltban viszont – részben a multinacionális cégek elvárásának köszönhetően – ismét lendületet vett az ENSZ szabványaira épülő partnerintegráció hazai terjedése. A technológiáról és az ellátási lánc folyamatainak automatizálásáról Staub Bulcsúval, a SEEBURGER magyarországi ügyvezetőjével beszélgettünk.

RFID, világpremier

RFID világpremier helyszíne volt hazánk. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. gödöllői raktárában sikerrel végződött az a projekt, amelyben a termék-, csoport- és raklapszintű rádiófrekvenciás azonosítás életképességét bizonyították be hazai cégek.

Az IT-biztonság szerepe a logisztikában

A logisztikai rendszerek működése elképzelhetetlen a számítástechnika és a telekommuni-káció korszerű eszközeinek és megoldásainak alkalmazása nélkül. Közhely, hogy az infor-matika mindennapjaink része, ma már az élet egyetlen területén sem létezhetünk nélküle.

A gyújtógyertyától az orvosi műszerekig

Az egykori szocialista nagyvállalatból nőtt ki hazánk legjelentősebb ipari kerámia gyára, a Bakony Ipari Kerámia Kft. A ma már világszínvonalú orvosi műszeralkatrészeket is gyártó cég ügyvezető igazgatója, Janni Ferenc mutatta be a vállalkozást lapunknak.

Harcművészetben gyökerező stratégia Vietnamban,

A vietnami háborúról szóló cikksorozat záró elemeként ejtsünk szót a stratégia emberi tényezőjéről is. A stratégiát megvalósító, végrehajtó emberi erőforrásról, akiknek a közreműködése, idő-, erőforrás- és energiaráfordítása nélkül a haditerv, bár tetszetős, bár csak papíron létező elképzelés maradna.

Pályázati lehetőségek

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (korábbi nevén II. Nemzeti Fejlesztési Terv) keretében 2007 februárjától lehet a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarországi Régiós Operatív Program (KMOP) első körben meghirdetett pályázataira projekteket benyújtani.

Közel Európához

A japán Alpine egyetlen európai gyára, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a kontinens vezető autógyárainak beszállítója. Cserepes Attila logisztikai vezetővel arról beszélgettünk, miként sikerült az egyszerű CD-váltótól a bonyolult vizuáliselektronikai termékek gyártásáig eljutniuk.

Objektív döntés

Speciális igényeket kell kielégíteni annak, aki a gyógyszerforgalmazás területén akar logisztikai szolgáltatást nyújtani. A világszerte jól ismert GlaxoSmithKline magyarországi leányvállalatának idei tenderét világcégek előtt egy magyar szolgáltató nyerte. A részletekről Nagy Líviával, a GlaxoSmithKline Kft. Consumer Healthcare délkelet-európai régióért felelős supply chain igazgatójával beszélgettünk.

Megújított energia

A korszerű értékesítési rendszerek nagyságrendekkel tehetik hatékonyabbá egy-egy cég tevékenységét. Az Energizer két éve váltott, és mindenki elégedett az új szisztémával.

Kijárt utakon

Manapság egyre több cég igényli a személyre szóló szállítási, logisztikai vagy futárszolgáltatásokat. A magyar piacon a szolgáltatók igen széles köre dolgozik az egy-két fős cégektől a nemzetközi nagyvállalatokig. Összeállításunkban a hazai piac néhány gyakorlati megoldását mutatjuk be.

Célirányosan

Szakmai tudás, szakmai specifikáció, tudatos tervezés, a szinergia-előnyök csoportszintű kihasználása lehet a piaci érvényesülés egyik hatékony útja. Ebben a mondatban foglalható össze a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatójával, Kis Évával folytatott beszélgetésünk.

Elektronikus számlázás

Mindennapi életünk egyre több területén rohamosan teret nyernek az egyes folyamatok elektronikus és digitális alkalmazásai. Ha lassan is, de az ügyintézésben egyre többször lehet találkozni a régimódi papír helyett a korszerűbb, egyszerűbb és olcsóbb formákkal.

Mérlegelve

A gyártóüzemekben, logisztikai központokban vagy kiskereskedelmi egységekben használatos mérlegeknek más és más feltételeknek kell megfelelniük. Egy tényező azonban közös bennük: egyszerű kezelhetőséggel összetett feladatokat kell megoldaniuk.

Termékazonosítás rendszerbe szervezve

Szabályzóváltozás indukálta azt a teljes IT-rendszerváltást, amelyet a Sió Eckes Kft. a M.I.T. Systems Kft. segítségével hajtott végre idén januárban. Az új rendszerben akár termékszintig nyomon követhető az áru útja a gyártótól az áruházi polcig.

Kisgépek nagy útja

Magyarországon hozta létre közép-kelet-európai régióközpontját a Groupe SEB, amely másodpercenként 6 terméket ad el a világon. A cég egy regionális francia háztartásigép-gyártó vállalkozásból küzdötte fel magát a világ élvonalába az elmúlt ötven évben. A magyar régiós központ számára az idei, próbaév: vizsgázik a határokon átívelő disztribúció.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Know-how a gyógyszer- és vegyiparban

A vegyipari és gyógyszeripari vállalatok speciális ágazati körülményeiknek megfelelő megoldásokat keresnek a nyomonkövetés, a gyártási folyamatok irányítása, a minőségbiztosítás területén éppúgy, mint a belső és külső logisztika területén.

Eltérő utakon

A cargoszállítás területén kisebb és nagyobb cégek is megélnek, de csak akkor, ha a legmodernebb technikát alkalmazzák. Így lehet személyre szóló szolgáltatást nyújtani, a személyes megbízástól a nemzetközi cégekig bárkinek.

Team-szervezet

A csomagolóanyag az ipar és a kereskedelem egyik legfontosabb alapanyaga. A csomagolás mára túllépett azon, hogy egyszerű áruvédelmi funkciót lásson el. A modern csomagolóanyagnak emellett esztétikusnak, erősnek és tetszetősnek is kell lennie, hiszen ezek az anyagok egyben kínáló tálcaként is funkcionálnak a termékekhez. A csomagolóanyag-gyártásról, a logisztikai folyamatokról és az újdonságokról az M-real Petőfi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatójával Fábián Endrével, valamint beszerzési és logisztikai menedzserével, Molnár Anikóval beszélgettünk.

Víz-világ

Az élelmiszergyártás területén számos termék forgalmában figyelhetők meg szezonális csúcsok. A folyékony élelmiszerek piacán az ecettől az ásványvízen keresztül a különböző gyümölcslevekig érdekes szezonális sajátosságok figyelhetők meg, amelyek a logisztikai munkára is hatással vannak.

Csiki-csuki

A vállalatvezetés az üzletet támogató megoldások informatikai infrastruktúrájának megválasztását belső szakemberekre, vagy külső IT-szolgáltatókra bízza. S mindezt úgy, hogy a cég hosszú távú és biztonságos működése garantált legyen.

Kint tágasabb, bent nyájasabb

Az erőforráskihelyezést ma elsősorban a gazdasági verseny motiválja, legfőbb támogatója a mind inkább tért hódító digitalizáció.

Az élethez igazítva

A könyvkiadók viszonylag ritkán szerepelnek az ellátási lánccal foglalkozó írásokban. Hogy miért került most fókuszba a Pécsi Direkt Kft., az Alexandra könyvek kiadója? Jó indok a 2 milliárd forintos beruházással elkészült új logisztikai központ a Pécsi Ipari Parkban. De ez csak egy része az igazságnak. A kiadó egyedi megoldásai, és a Matyi Dezső tulajdonos által megfogalmazott, élethez igazított működés jelent igazi szakmai kuriózumot.

Újdonságok sora

Egy új beruházás „felszerelésénél” a legmodernebb eszközök alkalmazása a leghatékonyabb megoldás. Ezt az elvet alkalmazta a TEVA új logisztikai központja esetében a BCS Hungary Kft. is.

Árurendelés felsőfokon

A Praktiker áruházlánc áruellátási rendszerében jelentős változások történtek a közelmúltban.

Biztonságos trendek

Az utóbbi időben fokozódott a vállalatok érdeklődése a különböző biztonságtechnikai megoldások iránt. A piac növekedését egyrészt az előírások szigorodása, másrészt a vállalatvezetés fokozódó igényei generálják.

Vissza Európába

A Philips az idei évtől új logisztikai szolgáltatóval dolgozik. Dr. Antoni Alfonz, a cég regionális disztribúciós központ igazgatója úgy véli, ez a hatékonyság és a költségoptimalizálás mellett azért is fontos, mert a szolgáltatónak pán-európai lefedettséggel kell rendelkeznie.

Szolgáltatóváltás

Az Auchan Magyarország Kft.-nél a közelmúltban történt logisztikai szolgáltatóváltás. Erről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk François Le Joncour Supply Chain igazgatóval.

Régiós IT-rendszer

A Borsodi Sörgyárak Rt. IT-rendszere az ezredforduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fél évtizede még saját fejlesztésű szoftvereikkel igyekeztek a logisztikai, illetve irányítási feladatoknak eleget tenni, néhány évvel ezelőtt azonban a cég vezetése úgy döntött, az egész termelési folyamatot kezelni képes új rendszert vezet be.

Egy bajnokcsapat kapitánya Werle Zoltán, az „Év logisztikai menedzsere”

„Ez csapatmunka. Egyik elismerés sem csak engem illet.” – vallja Werle Zoltán a Magyar Telekom beszerzési igazgatója, aki november 16-án az MLBKT XIII. Kongresszusán átvette az „Év logisztikai menedzsere 2005” díjat, s munkatársait is felhívta ünnepelni az emelvényre.

Az RFID üzleti felhasználásának bővítése

Ugyan már a második világháborút követően kifejlesztették a rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency Identification – RFID) technológiáját, mégis csak a közeljövőben fogjuk átélni az ezekre épülő rendszerek robbanásszerű terjedését. Ennek oka a megvalósításhoz szükséges eszközök árában keresendő, amely napjainkban közelítette meg az általános elterjedést biztosító alacsonyabb értéket.

Garantált együttműködés

A Ciba Specialty Chemicals ügyfelei végtermékeihez állít elő speciális alapanyagokat, melyek a textil, a műanyag és papírtermékek, háztartási és kozmetikai termékek minőségét növelik. A Ciba világszerte több mint 120 országban támogatja partnereit a kreatív folyamatok kivitelezésében.

Nagy lépések politikája

A cégcsoporttá terebélyesedett Dél-magyarországi Húsipari (Délhús) ZRt. a fejlődés lehetősége mellett kihívásokkal is találkozik. A Pick Szeged Rt. és a Délhús Rt. fúziója után végrehajtott logisztikai fejlesztésekről és bővítésekről beszélgettünk Kovács László elnök-vezérigazgatóval.

TRILAK, a színmester

A hazai festékgyártás piacvezetőjének számító Trilak Kft. sikerét többek között a magas fokú IT támogatottságú supply chain rendszerének köszönheti. A több ezer recepturával dolgozó vállalat rugalmas gyártási folyamattal és a vevői igények magas szintű kiszolgálásával dicsekedhet.

A magyar üzletlánc

Ez év tavaszán adták át CBA új logisztikai központját, ahonnan a bolthálózat jelentős részét kiszolgálják. Ennek tapasztalatairól beszélgettünk Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgatóval.

Minden feladathoz a megfelelő kapcsolat

Az IT szektorban keményen kell küzdeni a versenyképesség megőrzéséhez. Az ügyfelek kegyeiért folytatott harc egyre szigorúbb költségmenedzsmentet kíván. Emiatt egybehangzó a vélemény: a vállalatoknak saját szakterületükön kívül minden feladatot, - a raktározáson túl a szervizelés megszervezését, de még különböző műszaki szolgáltatásokat is - külső specialistáknak kell átadni, hogy költségeik minél nagyobb része alakuljon állandóról változóvá.

Összehangolt csapatmunka

A finn tulajdonú Elcoteq legnagyobb európai termelőbázisa Pécsett van, ahol két telephelyen, az 1998-ban zöldmezős beruházás keretében épült Finn utcai és a 2000-ben megvásárolt Szilva utcai gyárban kész- és félkész termékeket állítanak elő az elektronikai ipar multinacionális gyártói számára. A gyártósorok hibátlan kiszolgálása, a késztermékek időre történő kiszállítása összehangolt csapatmunkát és innovatív megoldásokat követel. Erről beszélgettünk az Elcoteq logisztikai csapatával.

Fokozódó piaci kihívás

Az elektronikai ipar beszállítóinak rugalmasan, és folyamatos fejlesztés mellett kell a “naponta” változó megrendelői igények kielégítésével talpon maradni. Erre vállalkozott Rejlek Metal & Stamping Kft., amely móri üzemében fémalkatrészeket állít elő az elektronikai- és autóipar multinacionális gyártói számára.

Értékek rangsora

Ahány termékkategória, annyi stratégiai cél! A kiskereskedelem a logisztikától azt várja, hogy hatékonyan járuljon hozzá a kategóriamenedzsment által megcélzott értékek eléréséhez. Így foglalható össze dr. Dieter Dornauer, a Spar Austria logisztikai és ellátási lánc igazgatójának „Fejlesztések és új stratégiák a kiskereskedelmi logisztikában” című előadása, a június elején Budapesten megtartott nemzetközi kiskereskedelmi információs technológiai konferencián.

Logisztikai valóság

A kereskedelmi eladópultnál elképzelt kozmetikai álomvilág egy idealizált, probléma- és ráncmentes világképet idéz. A szépség és a csillogás mögött azonban, a világ egyik legösszetettebb logisztikai megoldása rejlik.

Rugalmas ellátási lánc

Hamarosan új integrált vállalatirányítási rendszerre tér át a mátyásföldi Ikarus olasz–török tulajdonú utódcége. A váltás különösen a logisztikai csapatnak könnyíti majd meg a munkáját, hiszen az egyedi gyártás nagy rugalmasságot követel az ellátási láncban is.

Audi: óraműpontosság

Precizitás és hatékonyság – a német iparról és a német autókról ez a kép alakult ki Magyarországon. Amikor Győrbe telepítette motorgyárát az Audi, mindenki azt várta, hogy magas technikai és munkaszervezési tudást is meghonosít. Az azóta eltelt tizenkét év igazolta e várakozásokat: a győri üzem logisztikája úgy működik, mint egy óramű.

Jobb kiszolgálás alacsonyabb készletekkel

A bolti kereskedelem tíz év múlva egészen más lesz, mint napjainkban. A változás a technológiai fejlődés következménye. A kilátásokról a világ legnagyobb élelmiszer- kereskedelmi vállalatainak informatikai igazgatói tartottak előadásokat a CIES berlini információs technológiai konferenciáján május végén. Többek közt a Wal-Mart, a Carrefour, a Metro, a Tesco és a Spar tájékoztatta első kézből a résztvevőket. Munkatársunk helyszíni beszámolója.

Öt legjobb tipp

A supply chain management dinamikusan halad előre. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be az SCM öt legjobb tippjét.

SCM a Henkelnél

A düsseldorfi központú Henkel Csoport tevékenysége három stratégiai területre összpontosul: mosó- és háztartási tisztítószerek, kozmetika és testápolás, illetve ragasztóanyagok, tömítőanyagok és felületkezelés. A 2004-es pénzügyi évben a Henkel Csoport árbevétele 10,592 milliárd euró volt. A Henkel Csoport világszerte több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat, akiknek 79%-a Németországon kívüli munkahelyeken dolgozik. A Henkel márkái és technológiái a világ 125 országában élvezik a vevők bizalmát.

Informatikával támogatott gyártás

A gyártók törekvése az alapanyagraktárban tárolt anyagok minimalizálása, jobb esetben megszüntetése. A JIT (Just in Time) beszállítás konzekvens bevezetésével csökken az önköltség és így versenyelőnyhöz jut a cég.

Hűtött nyalánkságok

A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszer-ipari társasága, mely 2002-ben felvásárolta a Schöllert, s idén áprilistól Nestlé Ice Cream Hungária Kft. néven folytatja a termelést.

A siker titka: minőség

Gondosan kiválasztott beszállítók, folyamatos minőség-ellenőrzés, a tapasztalatok állandó elemzése és nyilvántartása. Ezekben rejlik a világ egyik legjelentősebb gyorsétterem-lánca, a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. állandó minőséget garantáló éttermeinek titka – derült ki Lakatos Tiborral, a cég Ellátási Hálózat igazgatójával folytatott beszélgetésünkből.

Regionális disztribúció a Philipsnél

A székesfehérvári Sóstói Ipari Parkban, a Philips Végszerelő Központ tőszomszédságában működik a Supply Operations Europe (SOE), a Philips CE (Consumer Electronics) európai szórakoztató elektronikai üzletágának regionális disztribúciós központja. Ennek gyakorlati működését mutatja be a cikk.

Magyarország versenyképessége

A KPMG által készített összehasonlító országtanulmányok általában a következő területeket ölelik fel: általános országbemutatás; politikai, kormányzati, jogi kockázatok; makroökonómiai mutatók; működőtőke-beáramlási mutatók és beruházásösztönzők; adózási szempontok; munkaerő-piaci mutatók és bérszínvonal; ingatlanfejlesztési és -üzemeltetési költségek; az infrastruktúra fejlettsége; szállítókról, vevőkről és versenytársakról szóló piacelemzés.

Európai szintű kiszolgálás

A Porsche csoport 2003-ban átadott budaörsi alkatrészközpontja mozgalmas év előtt áll. Erről kérdeztük Antal Attilát, a Parts Center Budapest (PCB) logisztikai vezetőjét.

„Hiánycikk” a jól képzett szakember

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások következtek be a magyar munkaerőpiacon. A mindenkit foglalkoztatunk jelszó már a múlté. Ma a magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakember sok szakmában „hiánycikk”.

CRM a Drehernél

A Dreher Sörgyár Rt.-nél több mint fél éve bizonyít az IBM által kiépített Customer Relation Management rendszer. Napjainkban zajlik a CRM-projekt második fázisa.

Rendszerintegráció Gyálon

A gyáli rendszer jelenleg 185 RF-eszközt, egy RF-szervert és az ezekkel kommunikáló 30 db Access Point eszközt foglal magába.

Keresés
Kövessen minket facebookon