"FMCG" cimke cikkei:

Egy generáció a változásért

A Mars magyarországi fennállásának 25. évfordulója alkalmából hivatalosan is bemutatta a „Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű tervét, mellyel jelképesen útnak indította a következő negyed évszázad sikeres és fejlődő piaci jelenlétét. A Mars az elkövetkező években csaknem 1 milliárd dollárt fektet az olyan, üzletet és társadalmat fenyegető problémák megoldásába, mint a klímaváltozás, az ellátási láncban tapasztalható szegénység, valamint az erőforráshiány. Az évforduló alkalmából szakértők, valamint Pamela Mars-Wright, a Mars család negyedik generációs tagjának közreműködésével vitatták meg a fenntarthatósággal és generációs változásokkal kapcsolatos nézeteket – áll a cég november 20-án kiadott sajtóközleményében.

Diszkont benzinkutakat nyit az ALDI Magyarországon

Ismét újdonsággal jelentkezik az ALDI: diszkont automata üzemanyagtöltő állomásokat nyit több magyarországi áruházának parkolójában, ahol a vásárlók garantáltan kiváló minőségű, MSZ EN 590 és MSZ EN 228 normának megfelelő üzemanyagot tankolhatnak – áll az ALDI november 10-én megjelent közleményében.

Fejlesztette konzervgyártási technológiáját a Gloster Kft.

Uniós és hazai forrásból csaknem 1,3 milliárd forintot fordított konzervgyártási technológiájának fejlesztésére a máriapócsi Gloster Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. – közölte a társaság augusztus 14-én az MTI-vel.

A Nissin Foods Kft. új gyáregységet avatott Kecskeméten

Felavatták a japán Nissin Foods Kft. 33 millió euróból (mintegy 10,2 milliárd forint) felépített új gyáregységét Kecskeméten, innen látja majd el egész európai piacát az instant élelmiszereket gyártó cég.

Tizenhárom üzletegységgel bővült a franchise

Az első öt hónapban 13 egységgel bővült a Spar franchise hálózata és a társaság az év további részében újabb üzletnyitásokat tervez. A csatlakozó töltőállomásokkal és boltokkal együtt a SPAR franchise programhoz már országszerte összesen 129 üzlet tartozik, amelyek csaknem 1500 embernek adnak munkát. Az üzletág forgalma meghaladja a 30 milliárd forintot.

A Szentkirályi 2,6 millió eurós szirupkeverő üzemet avatott Kékkúton

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz 2,6 millió euróból létrehozott szirupkeverő üzemét avatták fel május 12-én Kékkúton, ahol új termékként gyümölcs ízesítésű ásványvizet állítanak elő.

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön április 29-én.

Együttműködési megállapodást kötött a Nébih és az élelmezés-egészségügyi intézet

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (Ogyéi) – közölte a két szervezet közös közleményben április 27-én az MTI-vel.

A Pepsi márkák gyártóját a cseh KMV felvásárolja Bulgáriában

A Karlovarské Minerální Vody megállapodott az egyik legnagyobb bolgár üdítőital-gyártó, a Quadrant Beverages JSC felvásárlásáról. Az akvizíciót még jóvá kell hagynia a Bolgár Versenyvédelmi Bizottságnak, így a tranzakció várhatóan 2017 első felében zárul le – jelentették be sajtóközleményben, április 27-én.

Csak hisszük, hogy tudjuk

Hiányosak, szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben - derült ki a TÉT (Táplálkozás-Életmód-Testmozgás) Platform Egyesület átfogó lakossági felmérésének eredményéből, amelyet április 19-én ismertettek Budapesten.

Élelmiszeripari beruházás Mélykúton

Új víziszárnyas-feldolgozó üzemet épít a Bács-Kiskun megyei Mélykúton a Hunent Zrt., mintegy 12,5 milliárd forintos beruházással, amellyel 350 új munkahelyet is teremt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter április 10-én Budapesten.

Tovább bővíti büki gyárát a Nestlé Hungária Kft.

Tovább bővíti büki állateledel gyárát idén ősszel a Nestlé Hungária Kft., a több mint 20 milliárd forintos beruházással a gyár a Nestlé egyik legnagyobb állateledel gyártó központjává válik Európában – közölte a Nestlé Hungária Kft. április 6-án.

Bővíti dunaharaszti raktárát a Coca-Cola HBC Magyarország

A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a Coca-Cola HBC Magyarország 2 milliárd forintos beruházással 6500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában – közölte a cég április 5-én.

Új tésztagyár alapkövét tették le Gyermelyen

A Gyermelyi Zrt. telephelyén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tóth Béla, a vállalat igazgatóságának elnöke letette egy új tésztagyár alapkövét, a fejlesztéssel a gyár évente 70 000 tonna tésztát állíthat elő, ezzel megduplázhatja kapacitását – adta hírül a vállalat március 31-én.

344 millió liter, közel 15 milliárd forint árbevétel

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. 344 millió liter ásványvíz forgalmazásával 14,8 milliárd forintos árbevételt ért el 2016-ban – közölte a társaság március 13-án.

Fejleszt az Alföldi Tej Debrecenben

Mintegy 12 milliárd forintos beruházással új feldolgozóüzemet fejleszt az Alföldi Tej Kft. Debrecenben, a beruházás nyomán 181 új munkahely jön létre – jelentette be Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója február 8-án, Budapesten.

Hasznos tulajdonosváltás

A tavaly december eleji tulajdonosváltást követő egy hónap alatt negyedével bővítette termelését a Pápai Hús Kft., a nyers hús és húskészítmények exportjából származó árbevétel 153%-kal múlta felül az egy évvel korábbit.

Növekedett az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma

Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmának értéke 2015 decembere és 2016 novembere között 2%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, mennyiség szempontjából 1%-kal csökkent a bolti eladás – derül ki a Nielsen, február 1-jén közzétett legfrissebb felméréséből.

„Felhízott” az édességpiac

A magyar édességpiac éves forgalma – polci áron számolva – várhatóan mintegy 200 milliárd forintot tesz ki az idén, átlagosan 5%-kal bővül – mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke december 1-jén Budapesten.

A mini a divat Csehországban

Csehországban gyorsan nő a minisörgyárak száma, amely november végén elérte a 338-at. A minisörgyárak cseh-morva szövetségének november 30-i közleménye szerint az idén már 56 új minisörgyárat nyitottak, s december folyamán további négy kezdi meg termelését.

Többért kevesebbet

Háztartási vegyi áruból és kozmetikumból a kiskereskedelem mintegy 253 milliárd forint bevételt ért el idén az első nyolc hónapban Magyarországon, 5%-kal többet, mint egy évvel korábban; mennyiségben 2%-kal csökkent az eladás – közölte a Nielsen piackutató vállalat október 28-án.

Együttműködik a Media Markt és a Tesco

Megállapodást kötött a Media Markt és a Tesco, amelynek értelmében az elektronikai kiskereskedelmi lánc egy-egy új áruházat nyit a Tesco győri, illetve veszprémi hipermarketjében – közölte a két cég sajtóközleményében október 20-án.

Indulhat a magyar tej Chilébe

Tíz magyar tej- és tejtermékgyártó üzem regisztrációját fogadta el a chilei hatóság hétfőn, ezek a vállalatok indíthatják elsőként szállítmányaikat a dél-amerikai országba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) október 11-én.

Terjeszkedik a Praktiker

Megnyitotta huszadik, egyben legnagyobb magyarországi áruházát a Praktiker, a társaság a közeljövőben további új üzletek nyitását tervezi.

Növekedett a sajátmárkás termékek piaci részaránya

Tavaly 5 éves stagnálást követően 1 százalékponttal, 24%-ra emelkedett a kereskedelmi láncok saját márkáinak részesedése a napi fogyasztási cikkek piacán – derül ki a GfK legfrissebb tanulmányából.

Megérkezett a magyar „görög”

Már megjelent a magyar dinnye több áruházlánc üzleteiben, és a nyár más szezontermékeiből, így az ásványvízből, üdítőitalokból és jégkrémből is megnőtt a forgalom az élelmiszer-kiskereskedelemben – közölték az áruházláncok július 11-én.

Egymilliárdos élelmiszer adomány a METRÓTÓL

A METRO és a Magyar Élelmiszerbank együttműködése idén az ötödik évébe lépett. 2012 óta a METRO Kereskedelmi Kft. 1 milliárd forintot meghaladó értékű élelmiszer adományt juttatott el az Élelmiszerbanknak, melyből az elmúlt évek alatt több mint 2 millió adag élelmiszer csomagot állítottak össze, és jutattak el évente megközelítőleg 50 000 családnak. Az együttműködés keretében a 13 METRO áruházból a lejárat közeli és esztétikai hibás termékeket juttatják el a nehéz körülmények között élőknek.

A helyi márkákat szeretjük

A magyar fogyasztók 65%-a szerint a márkák származási helye jobban befolyásolja vásárlási döntéseiket, mint kilenc másik szempont, amelyek közé tartozik például az ár, íz, funkció vagy csomagolás is – derült ki a Nielsen piackutató vállalat május 9-én közzétett globális felméréséből.

A jövő henteseit képzi Bicskén a SPAR

Több mint 1,7 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre bicskei telephelyén a Magyarországon 25. születésnapját ünneplő SPAR csoport. A beruházás révén létrejött a REGNUM Húsüzem és Oktatóközpont. Mint a létesítmény mai sajtóbemutatóján elhangzott: a korábban csak húsüzemként működő REGNUM Húsüzem mostantól szakmai műhelyként is funkcionál. A SPAR negyedszázados hazai működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be a magyar piacon – áll a vállalat május 4-én megjelent közleményében.

Növekvő forgalommal számol a Kométa

Növekvő forgalommal és a tavalyihoz hasonló eredménnyel számol a Kométa 99' Zrt. idén – mondta a cég gazdasági igazgatója Kaposváron március 24-én.

Nagyot nőttünk

A magyarországi élelmiszer-kiskereskedelmi boltok bevétele 5,5%-kal emelkedett 2015 negyedik negyedévében tavalyelőtt október-decemberhez viszonyítva a Nielsen piackutató február 18-án publikált adatai szerint, európai összehasonlításban ez a második legnagyobb mutató Törökország után.

Növekszik a sertéshús iránti kereslet

A forgalmi adatok, a vásárlói érdeklődés már visszaigazolta, hogy helyes döntés volt a sertés tőkehús áfájának csökkentése 27-ről 5%-ra – jelentette be a földművelésügyi miniszter január 12-én egy vecsési Coop-áruházban tartott sajtótájékoztatón.

Mennyire "cuki"? Az app megmondja!

Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, hány kockányi a cukortartalma – érkezett a hír január 5-én.

Így választ kozmetikumot a magyar nők többsége

A magyar nők 83 százaléka ár alapján választ kozmetikumot. A második döntő szempont 72 százalékuknál, hogy milyen alapanyagokból készült a termék – derül ki a német CD kozmetikai termékeket gyártó cég és az NRC piackutató által végzett reprezentatív felmérésből.

GfK: 20 százalékkal többet költenek napi fogyasztási cikkekre a háztartások decemberben

Egy háztartás átlagosan 74 000 forintot költött élelmiszerre és háztartási vegyi árura tavaly decemberben, ami 20%-kal volt több a havonta átlagosan elköltött 61 500 forintnál – közölte a Gfk Hungária piackutató december 15-én.

Telephelyfejlesztés az Aquarius-Aqua Kft.-nél

Az Aquarius-Aqua Kft. 162,65 millió forint uniós támogatást nyert a "Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért" elnevezésű pályázaton az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében – közölte a cég december 5-én.

Javult a magyar édességpiac

Minőségben és választékban jelentősen javult az elmúlt években a magyar édességpiac, amelynek értéke már megközelíti a válság előtti szintet – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke december 2-án.

A vidéki boltok forgalma is növekedett

A fővárosiak mellett a vidéki településeken található kisboltok forgalma is nőtt tavaly a novemberi és decemberi időszakban – mondta Kateryna Edelshtein, a Nielsen igazgatója november 29-én az M1 aktuális csatornán.

Fejlesztés a Gallicoop Zrt.-nél

Az új piacok és termékcsoportok mellett több mint 300 millió forintból hatékonyságnövelő fejlesztést hajtott végre az idén, bővítette takarmánykeverő üzemét az egyik legnagyobb hazai baromfitermelő, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. – áll a cég november 24-én megjelent közleményében.

Új hipermarketet épít a Spar Érden

Négymilliárd forintból épít Interspar hipermarketet a Spar Magyarország Érden; a mintegy 7000 négyzetméteres, környezetkímélő technológiákat alkalmazó létesítmény alapkövét október 5-én tették le az egyik autópálya-csomópont közelében.

Új gyárat épít a Bombasei Dekor Kft. Szikszón

Új gyárat épít Szikszón a svájci-magyar, az édesiparban és a cukrászati ágazatban érdekelt Bombasei Decor Kft, a mintegy 10 000 négyzetméter alapterületű csarnok alapkövét szeptember 30-án helyezték el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

Nőtt a kereskedelmi márkás termékek első fél évi forgalma

Kereskedelmi márkás élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot mintegy 240 milliárd forintért vásároltak a magyar fogyasztók az idei első félévben, ez 7%-kal több, mint tavaly január-június között volt – közölte a Nielsen piackutató vállalat szeptember 24-én.

Új tulajdonosokkal folytatja a szombathelyi Styl Ruhagyár

Befejeződött a szombathelyi Styl Ruhagyár Rt. egy évtizeden át tartó felszámolása, az épületeket és termelő berendezéseket a szakmai befektetőkből álló Styl Fashion Kft. vásárolta meg a felszámolótól, – a szombathelyi önkormányzat bevonásával – jelentős állami támogatással, a cég ennek köszönhetően tovább foglalkoztatja a ruhagyár 600 dolgozóját – adta hírül a vállalat szeptember 24-én.

Zuhannak az élelmiszerárak a FAO szerint

Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2%-os csökkenéssel az elmúlt 7 év csaknem legnagyobb esését produkálta – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 10-én.

Korszerűsíteni kell a tejfeldolgozó üzemeket

Korszerűsíteni kell a magyar tejfeldolgozó üzemeket, így lehet képes a tejágazat a belföldi igények kielégítésére – mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szeptember 8-án kora este az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

Közös fellépés az élelmiszer-hamisítás ellen

A csalásokról, a tejiparról és a talajkezelésről tárgyaltak a V4 agrárminiszterei Csehországban.

Jelölési hibákat talált a Nébih a kakaós tejeknél és italoknál

Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az összesen 39 termék, 19 kakaós tej és 20 ital vizsgálata szerint minőségi és biztonsági problémát nem találtak a szakemberek, kizárólag jelölési hibák miatt kellett a hatóságnak eljárást indítania – közölte augusztus 27-án a Nébih.

Növekedett a hazai élelmiszer-kiskereskedelem

Értékben 3,9, mennyiségben 1,2%-kal több árut adtak el a hazai élelmiszerboltok az idei második negyedévben tavaly április-júniushoz viszonyítva; mindkét mutató meghaladja az európai átlagot – közölte európai elemzése eredményét a Nielsen piackutató cég augusztus 24-én.

Munkahelyeket mentett a húsiparnak nyújtott állami segítség

Mintegy 2000 munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) augusztus 19-én.

A legmagasabb szintű IFS Logisztika tanúsítványt érdemelte ki a SPAR

Megújította minőségbiztosítási tanúsítványát a SPAR Magyarország: a tavalyi sikeres IFS Logisztikai minősítést követően májusban a vállalat a rendszer legmagasabb szintjén is teljesítette az elvárásokat. Az IFS Logisztikai minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági szabvány követelményei az áru beérkezésétől a boltokig történő kiszállításig garantálják a biztonságot és a minőséget a SPAR és INTERSPAR áruházak vásárlói számára – áll a vállalat augusztus 11-én megjelent közleményében.

Harmadával növelte kapacitását a HungaroPasta

A tésztagyártással foglalkozó Hungaro Pasta Kft. 217 millió forintos fejlesztéssel harmadával növelte kapacitását – adta ki a tájékoztatást augusztus 2-án a tulajdonos-ügyvezető Szabados Ferenc.

Csökkent a sörgyártó Anheuser-Busch negyedéves profitja

Jelentősen csökkent a világ legnagyobb sörgyártója, a belga székhelyű Anheuser-Busch InBev idei második negyedévi adózott eredménye éves szinten, miután visszaestek az eladásai az Egyesült Államokban és Európában – érkezett a hír július 30-án.

Félmilliárdos bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozó

Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forint értékű bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozót üzemeltető Pulyka-Java Kft., amely a 2012-ben nyitott, majd másfél évvel később fel is számolt egykori Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemét tavaly indította újra.

Új ostyagyártási technológiát vezetett be az Urbán és Urbán Kft. Rétságon

Több mint 2 milliárd forintos technológiai fejlesztést hajtott végre rétsági ostyagyárában az Urbán és Urbán Kft., így új termékekkel jelenik meg a piacon, és kétszeresére nő a gyártási kapacitás – adta ki a tájékoztatást a cég április 28-án.

Nőtt a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok kiskereskedelmi forgalma

Háztartási vegyi áruból és kozmetikumból az élelmiszer- kiskereskedelem mintegy 335 milliárd forint forgalmat bonyolított le 2014. március-2015. február között; 6%-kal nagyobbat, mint egy évvel korábban. Mennyiséget tekintve is újra növekedést regisztrálhatott, plusz 2%-ot a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva – érkezett a hír április 21-én.

Székesfehérváron is házhoz jön a Tesco

Már 450 000 rendelést teljesített 73 000 regisztrált felhasználójának a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatása, két évvel az indulás után – közölte a cég sajtóközleményben. A növekedést az előző évet közel 130%-kal meghaladó forgalom mellett az április 21-én induló székesfehérvári házhoz szállítás, valamint az üzletág bővülését segítő, 13 főt foglalkoztató budapesti HR Centrum is jelzi.

A FrieslandCampina Hungária és az Alföldi Tej megállapodást kötött a debreceni gyáregység eladásáról

Sikerrel zárult a FrieslandCampina Hungária átfogó ipari és logisztikai átszervezése; továbbra is tejtermékek készülnek majd a debreceni üzemben.

Konferenciákon is bemutatkozik az EPAL

Az EPAL idén június 5-én az I.EPAL Raklap Szimpóziumon jelentette be, hogy a jövőben reprezentációs irodát működtet Magyarországon, a gyártó és javító licencpartnerek, a végfelhasználók, kereskedők és minden érdeklődő számára elérhető információkkal.

Átadták a P&G új gyöngyösi gyárát

Felavatták a Procter & Gamble közel 19 milliárd forintból felépített új gyöngyösi gyárát március 11-én. A P&G 150 új munkahelyet teremtő második magyarországi termelési egységében a világszerte és itthon is piacvezető Pampers pelenkákat állítják majd elő.

Áprilistól ismét termel a sátoraljaújhelyi húsüzem

Új tulajdonossal indul újra április elején az elmúlt év januárjában bezárt sátoraljaújhelyi húsüzem, a Zemplén-Food 1889 Kft. először 15-20 embert alkalmaz majd, míg az év végére már 30 dolgozóval számolnak – írta az MTI február 26-án Sebőkné Tóth Ibolya ügyvezető közlésére hivatkozva.

Megkérdőjelezhetetlen minőség

A Pek-Snack Kft. világszínvonalú technológiával állítja elő termékeit Igalon, ahonnan a vállalat saját márkaneve alatt, a hazai és a külföldi piacokon létrehozott franchise-hálózat partnereit látja el fagyasztott pékáruval.

Új, korszerű logisztikai csarnok

Az ital-nagykereskedéssel és -kiskereskedéssel foglalkozó Bora-Ital családi vállalkozás 5000 m²-es csarnokot épít zöldmezős beruházás keretében a Békéscsaba Északi Ipartelepen.

Szakmai képzés uniós támogatással

Közel 50 millió forint európai uniós támogatásból szakmai képzést tartott 65 dolgozójának a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. – közölte a cég tulajdonos ügyvezető igazgatója február 17-én.

Vattaüzemet avattak Bátorban

Vattakészítő üzemet létesített az Európa Partner Kft. a Heves megyei Bátorban mintegy 142 millió forintos beruházással. A 34 új munkahelyet teremtő létesítményt február 5-én avatta fel Horváth László, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

Újabb négy élelmiszer-ipari cég nem reklámoz gyerekeknek

További 4 élelmiszer-ipari nagyvállalat – a Bonbonetti, a Burger King, a FrieslandCampina és a McDonald's Magyarország – csatlakozott az EU Vállalás magyar platformjához, vállalva, hogy nem hirdetik termékeiket olyan médiaközönségnek, amely legalább 35%-ban 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll – számolt be róla az MTI január 29-én.

A SPAR és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése 2013-ban is eredményes volt

2013-ban a SPAR Magyarország Kft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésén keresztül, a SPAR-vásárlók bevonásával megvalósított jótékony célú akcióknak köszönhetően 240 tonna tartós élelmiszer és összesen 13 633 072 forint adomány gyűlt össze. Mindezek mellett a cégcsoport az elmúlt évben több olyan akciót is szervezett, melyek kedvezményezettje a Szeretetszolgálat volt – számolt be róla a cég január 24-én kiadott közleményében.

Új gyáregység 9 milliárdos beruházással Pécsett

Mintegy 9 milliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. – jelentette be Páva Zsolt, a város polgármestere és Tóth Attila, a cég szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője január 23-án.

Magyar élelmiszer-ipari innováció

Élelmiszergyártó és -forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés- vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – adta hírül a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva január 9-én az MTI.

Terjeszkedik a Lidl

Az év második felében kezdi meg szerbiai üzleteinek kiépítését a németországi Lidl élelmiszer-kereskedelmi üzletlánc – írta január 8-án internetes oldalán a Magyar Szó című vajdasági napilap.

Korszerű feldolgozóüzem létesül Orosházán

Modern víziszárnyas-feldolgozó üzemet létesít a Pannon Fine Food 1 milliárd forintos barnamezős beruházás keretében Orosházán – közölte Kutni József, a társaság egyik tulajdonosa, a Green-Divízió Kft. ügyvezetője december 6-án.

Jól alakulhat a karácsonyi szezon az FMCG-termékek kereskedelme szempontjából

A GfK Hungária szakemberei szerint az évvége jó eredményeket hozhat mind a napi fogyasztási cikkek, mind a tartós fogyasztási termékek kereskedelme számára. A tavalyi szezonban jó irányt vett az FMCG-költések alakulása, a műszaki-elektronikai termékek iránti keresletben pedig nem történt visszaesés. A piackutatók egyértelműen a forgalom emelkedését valószínűsítik a nemrégiben indult idei szezonra – áll a GfK Hungária december 3-án közzétett karácsonyi körképében.

Online rendelési lehetőség

Az AVON Magyarország értékesítési rendszere új online rendelési felülettel bővül, amely amellett, hogy megőrzi a tanácsadók szerepét, új vásárlókat hozhat a vállalatnak. A cseh, román, szlovák, lengyel és orosz piacon már bevezetett platform a tanácsadók és a vásárlók körében is jól szerepelt – áll a cég november 28-án kiadott közleményében.

Új csomagolóüzem és hűtőház

Mintegy 1 milliárd forint összértékű beruházással új csomagolóüzemet és hűtőházat létesített az Almarégió Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben, a létesítményt november 28-án adták át.

Bővülő csokoládéfigura-gyártás Diósgyőrben

Az idén több mint 1880 tonna csokoládéfigurát gyártottak a karácsonyi szezonra a Nestlé diósgyőri gyáregységében, csaknem 300 tonnával többet a tavalyinál – közölte a Nestlé Hungária Kft november 27-én.

Hárommilliárdos élelmiszeripari beruházás

November 19-én, ünnepélyes keretek között került sor Kaposváron a Magyar Cukor Zrt. új, 3 milliárd forintból épült és 60 000 tonna cukor tárolására szolgáló silójának átadására. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Összefogás a margitszigeti ásványvízüzem újraindításáért

A Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával összefog az egyik legrégebbi palackozású magyar kincs, a Margitszigeti ásványvíz újraindítása érdekében – áll a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Fővárosi Vízművek Zrt. közös sajtóeseményének november 19-én kiadott anyagában.

Két Európai 3PL Díjat nyert a Raben Group

Az idei, eyefortransport által szervezett Európai 3PL Díjak (3PL – Third Party Logistics) kihirdetésére és átadására 2013. november 13-án egy fogadás keretében került sor a 11. Európai 3PL Csúcs alkalmával, amelyet Amszterdamban, a Steigenberger Airport Hotelben rendeztek meg. Idén a Raben Groupot 2 kategóriában jelölték, és mindkettőben nyert a cégcsoport (Legjobb európai 3PL fogyasztási cikkekkel foglalkozó ellátási lánc és Legjobb európai 3PL friss élelmiszertermékekkel foglalkozó ellátási lánc).

Gyárfejlesztés 3,5 milliárd forintból

Három és fél milliárdos beruházást zárt le a Haribo nemesvámosi gyárában, amelyhez 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Új Széchenyi-terv keretében európai uniós forrásból; 40 új munkahelyet hoztak létre – hangzott el a cég november 13-i projektzáró rendezvényén.

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot indít a kormány

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot hirdet meg az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 6 milliárd forintos keretösszeggel, 2014. június 30-áig történő hitelszerződés-kötési lehetőség biztosításával – az erről szóló kormányhatározat november 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Technológiafejlesztés pályázati forrásból

A kecskeméti Fornetti Kft. hagyományos kézműves módszereken alapuló technológiát fejlesztett modern pékipari körülményekre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében elnyert közel 136 millió forintos uniós támogatás segítségével – idézte az MTI a cég kereskedelmi és marketingigazgatóját november 1-jén.

Hatékonyságnövelő átszervezés

Kisebb és hatékonyabb cég lett az idén a Sága Foods Zrt. az átszervezés eredményeként – idézte Keleti Zsoltot, a társaság vezérigazgatóját október 27-én az MTI.

Közel 400 milliós fejlesztés

Csaknem 365,5 millió forintból fejleszti gyártási technológiáját és gépparkját a Buszesz Ecet Ecetgyártó Zrt., a cég a beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 100 millió forintos uniós támogatást nyert – közölte október 25-én az MTI.

Üzembővítés Jánossomorján

Mintegy 1 milliárd forintos beruházással növelte többszörösére a Dr. Oetker magyarországi gyártókapacitását Jánossomorján, a termelés nyártól szakaszosan meg is kezdődött az új, 3 szintes üzemcsarnok közel 3000 m²-es területén – közölte a cég október 16-án.

Thaiföldi élelmiszer-ipari vállalat vásárol üzemet Magyarországon

A Thai President Foods 300 millió thai baht (2,1 milliárd forint) befektetéssel élelmiszer-ipari üzemet vásárol Magyarországon, hogy megvesse a lábát az európai piacon – közölte október 17-én az MTI a thaiföldi The Nation hírportálra hivatkozva.

Fejleszti orosz kereskedelmi kapcsolatait a CBA

Belátható időn belül Hungarikum Delikát üzletet kíván nyitni Moszkvában a CBA Kereskedelmi Kft., hogy ott árusíthassa az orosz piacon leginkább keresett magyar élelmiszer-ipari termékeket – mondta Fodor Attila, az áruházlánc kommunikációs igazgatója október 14-én.

A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot

A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést szeptember 26-án írták alá Gyulán.

Az ÉFOSZ szerint a különadók a magyar élelmiszeripar jövőjét fenyegetik

Évtizedes versenyképességi lemaradásba kerülhet a hazai élelmiszeripar az ágazatot sújtó különadók miatt – áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) legfrissebb összegzésében, amelyről szeptember 17-én számolt be az MTI.

Innováció az italhűtés terén

A forró nyári napokon mindannyiunknak jólesik néha egy hideg ital. De vajon az italok hűtésének milyen pénzügyi és környezetvédelmi vonatkozásai vannak? A Rapidcool megoldással az italhűtés mindössze 45 másodpercet vesz igénybe, a jelenlegi hűtőknél 80%-kal hatékonyabb az új technológia – derül ki az Európai Bizottság szeptember 17-ei sajtóközleményből.

Óriásüzleteket nyit a Fressnapf

Európa vezető állateledel és -felszerelés üzletlánca a CBRE támogatásával nyitja meg új, „XXL” koncepcióra épülő első áruházát az Új Buda Centerben – áll a CBRE szeptember 17-i sajtóközleményében.

Élményvásárlás a MOM Parkban lévő SPAR-ban

Egy nagyszabású átalakítás után 2013. szeptember 12-én nyitotta meg kapuit a minden téren megújult és igazi vásárlási élményt nyújtó SPAR szupermarket Budapest XII. kerületében, a MOM Park Bevásárlóközpontban.

Jelentős nagykereskedelmi raktárbázis-fejlesztés

Jelentős, mintegy 300 millió forint értékű raktárbázis-fejlesztést hajtott végre az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. Miskolcon a közelmúltban – mondta Pálné Soltész Veronika, a társaság cégvezetője szeptember 12-én a borsodi megyeszékhelyen, a Coop Rally keretében tartott sajtótájékoztatón.

Másfél milliárd forintból bővítik a bicskei húsüzemet

A Spar Magyarország Kft. mintegy másfél milliárd forintból bővíti bicskei húsüzemét, a fejlesztést követően 35 új munkahely megteremtésére nyílik lehetőség – közölte a cég kommunikációs vezetője szeptember 11-én.

Uniós támogatással 1 milliárdos fejlesztés

A Kecskeméti Konzervgyártó és Kereskedelmi Kft. 975 millió forint összegű technológiai fejlesztést hajt végre, amelyhez 380 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – tájékoztatta a gazdasági társaság szeptember 6-án az MTI-t.

Nőtt a kiskereskedelem bevétele a sajátmárkás termékekből

Az üzletláncok sajátmárkás élelmiszereiből mintegy 168 milliárd forint volt a kiskereskedelem bevétele az első félévben, háztartási vegyi árukból és kozmetikumokból pedig több mint 27 milliárd forint; ez valamivel több a tavalyi év azonos időszakáénál – állapította meg a Nielsen piackutató.

Nem lesz újabb pályázat a Kapuvári húsgyár vagyonára

A két sikertelen után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai – közölte egyikük augusztus 26-án az MTI megkeresésére.

Új húsipari üzemet avattak Békésszentandráson

Új húsipari üzemet létesített Békésszentandráson a Hungaro-Food 2009. családi vállalkozás, a több mint 1 milliárd forintból felépített üzemet augusztus 21-én avatták fel.

Üzletnyitás a fővárosban

Július 18-án nyitotta meg kapuit az első budapesti SPAR partner üzlet Erzsébetváros egyik legpatinásabb utcájában, a Király utca 35–37. szám alatt – számolt be róla sajtóközleményében a cég.

Profilbővítés

Országos szárazáru- és tejtermék-kereskedelemmel bővíti profilját az eddig fagyasztott élelmiszereket forgalmazó Matusz-Vad Zrt. – áll a cég július 17-i közleményében.

Stabil maradt a kiskereskedelem bevétele

Stabil maradt a kiskereskedelem bevétele: a Nielsen piackutató vállalat által folyamatosan mért 90 élelmiszer-kategória értékesítéséből tavaly december és idén május között, az előző év hasonló időszakához viszonyítva, fél év alatt a forgalom változatlanul mintegy 660 milliárd forintot ért el – számolt be róla július 16-i közleményében a Nielsen.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a Pápai Hús és a Pápa-Ser Kft.

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús 1913 Kft.-t és a Pápa-Ser Sertéstenyésztő- és hízlaló Kft.-t, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny július 3-i számában jelent meg.

Tendert nyert a Kőröstej cégcsoport

Holland, osztrák és ausztrál cégeket megelőzve, a Kőröstej cégcsoport nyerte meg a jordán hadsereg tenderét, így 1 éven át kizárólag a magyar cég szállít sajtot a közel-keleti ország fegyveres erejének – közölte a csoport július 3-án.

Elindította első vidéki online bevásárlószolgáltatását a Tesco

Mintegy félszáz munkahelyet teremtett a Tesco Global Áruházak Zrt. azzal, hogy elindította első vidéki online bevásárlószolgáltatását Szegeden – közölte a cég e-kereskedelmi vezetője június 26-i, szegedi sajtótájékoztatóján.

Új üzem Zalaegerszegen

Közel 1 milliárd forint beruházással új sütőipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen, az Északi Ipari Parkban – közölte Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója június 24-én.

SPAR express üzlet nyílt Nyirádon és Balatonfenyvesen

A SPAR Magyarország Kft. további 2 üzlettel bővítette kiskereskedelmi partnerhálózatát. 2013. május 9-én Nyirádon, 30-án pedig Balatonfenyvesen nyitottak új SPAR express egységek – számolt be róla a cég május 30-án kiadott sajtóközleményében.

Élelmiszeripari beruházás Székesfehérváron

19 millió dollárt, közel 4,5 milliárd forintot fektet be a világ legnagyobb snacktermékeket gyártó vállalata, a Mondelez International európai régiós központja a Győri Keksz székesfehérvári üzemében – jelentette be Iryna Shandaryvska, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója május 15-i, budapesti sajtótájékoztatóján.

Támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében – hívta fel rá a figyelmet a PwC.

Pontosan ütemezett ellátási lánc

Békéscsabán a Bonduelle új, 5000 négyzetméteres, korszerű raktárcsarnokát tavaly novemberben adták át, amelynek révén tovább javul a békéscsabai feldolgozóüzem versenyképessége.

Olasz cég vette meg az Óvártej Zrt.-t

Egy olasz családi vállalkozás vásárolta fel a csődközelbe került, 850 millió forintos beszállítói tartozást felhalmozó Óvártej Zrt.-t – közölte a szerződés március 28-ai aláírása után a társaság eddigi elnöke az MTI-vel.

Magyarországon készül ízesítőanyag a brit Walkers burgonyasziromhoz

Nagy-Britanniában 150 munkahely szűnik meg a Walkers burgonyaszirom termékekhez ízesítőt gyártó üzem bezárása és Magyarországra telepítése miatt – írta a brit Mirror napilap online kiadása március 26-án.

Szünetel a vágás a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-nél

A baromfipiac és a költségek kedvezőtlen alakulása miatt határozatlan ideig szünetel a vágás Pacsán, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-nél – írta március 26-i számában a Zalai Hírlap.

Nőtt a sajátmárkás termékek forgalma tavaly

Csaknem 345 milliárd forintot költöttek a vásárlók a boltok sajátmárkás élelmiszereire tavaly, az élelmiszerek teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalmából ezeknek a termékeknek a részaránya értékben 25%-ra nőtt 2012-ben, az előző évi 24% után – közölte a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb felmérésének eredményeit március 22-én az MTI.

Tulajdonosi átrendeződések az élelmiszer-kiskereskedelemben

Érdemi tulajdonosi átrendeződések történtek a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi piacon: a múlt év júniusa óta 13 fúziós kérelem érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) – tájékoztatta a hivatal március 22-én az MTI-t.

Több mint 1500 tonna húsvéti csokoládé

Több mint 1500 tonna húsvéti csokoládét gyártottak az idei szezonra a Nestlé diósgyőri üzemében, ennek 88%-át exportra termelték – közölte a Nestlé Hungária Kft. március 21-én az MTI-vel.

Zöldmezős beruházás Gyöngyösön

Mintegy 85 millió dollár befektetésével 150 munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást indít Gyöngyösön a Procter & Gamble (P&G), a világ egyik vezető kozmetikai és napi fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális társasága – tájékoztatta március 18-án az MTI-t a P&G kommunikációs megbízottja.

Tőkeemelésről döntöttek a Pápai Hús tulajdonosai

Tőkeemelésről döntöttek a Pápai Hús 1913 Kft. tulajdonosai – tájékoztatta az MTI-t a város polgármestere március 6-án, az újabb tárgyalások lezárása után.

Elfogadta az önkormányzat ajánlatát a Pápai Hús két másik tulajdonosa

Elfogadta a pápai önkormányzat ajánlatát a Pápai Hús két további tulajdonosa is, így a húsipari cég hamarosan a város tulajdonába kerülhet – jelentette be a város polgármestere március 6-án.

A CBA webáruháza már üzemel, hamarosan indul a Tescóé is

Egyre több élelmiszer-kiskereskedelmi lánc indít online bevásárlási szolgáltatást Magyarországon: a CBA megújult webáruháza február 19-e óta üzemel, a Tesco pedig jövő hónap végéig indítja el webshopját – adta hírül az MTI február 21-én.

A Lidl Magyarország növekvő árbevétellel számol az idén

A Lidl Magyarország Bt. növekvő árbevétellel számol 2013 márciusának végén záruló üzleti évében. A társaság február 21-én nyitotta meg 26. budapesti – egyben 157. magyarországi – áruházát, a következő egységét pedig Győrben avatják.

Magyarország lesz a Danone Csoport egyik regionális központja

A terv szerint a Danone Csoport új európai szervezeti struktúrájában Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország közös üzleti egységet alkot majd, amelynek irányítása Budapestről történik – közölte a Danone Kft. február 20-án.

Ismét kaphatók a boltokban a gyulai hústermékek

Példaértékű összefogás eredményeként ismét kaphatók az élelmiszerboltokban a gyulai hústermékek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára február 19-én Budapesten, egy CBA-áruházban.

Összességében növelte forgalmát az Auchan Magyarországon

Az Auchan 19 magyarországi áruházában 2012-ben az előző évhez képest 10%-kal, 300 milliárd forintra nőtt a forgalom, a vásárlók száma 15%-kal, 36 millióra bővült – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója február 12-i sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Vezetőváltás a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.), mint a társaság tulajdonosa, 2013. február 1-jétől Goreczky Gergelyt nevezte ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatójának – közölte az MNV az MTI-vel.

Szaúd-Arábiában is isznak majd Szentkirályit

Szaúd-Arábiába exportál ásványvizet a Szentkirályi, az erről szóló együttműködési megállapodást január 31-én, Budapesten írta alá szaúdi partnerével Tóth Tamás, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. export-import igazgatója.

A Gyulahús Kft.-nél tagi kölcsönnel indul a kolbászgyártás

A Gyulahús Kft. 114 millió forint tagi kölcsönt kapott a tulajdonos önkormányzattól a kolbászgyártás beindításához, a forrásjuttatásról az önkormányzat képviselőtestülete január 24-én zárt ülésen hozott döntést.

Március végéig elindul a Tesco webáruháza

2013 első negyedévében indítja el webáruházát a Tesco Globál Áruházak Zrt. – közölte a cég január 21-én az MTI kérdésére.

Öt százalékkal nőtt az élelmiszerek forgalma

Értékben öt százalékkal, 1370 milliárd forintra nőtt az élelmiszerekből a kiskereskedelem bevétele 2011 decembere és 2012 novembere között az egy évvel korábbihoz képest, miközben mennyiségben változatlan maradt a forgalom a Nielsen piackutató vállalat által folyamatosan mért 90 kategóriában – adta hírül az MTI január 11-én.

Egy lépéssel a piac előtt

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleg 80 főt foglalkoztató Gramex 2000 Kft. Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb üdítőitalgyártó üzemével rendelkezik.

Fellendülést prognosztizálva

Már az elmúlt év végén érezhető volt a belföldi fuvarpiacon, hogy az expanzív fogyasztás által indukált, megnövekedett szállítási feladatokat csak a tőkeerős, stabil pénzügyi háttérrel rendelkező vállalkozások képesek ellátni. Több cég is a válság okozta piacvesztést eszközeik leállításával igyekezett kompenzálni, így az újbóli fellendülésre nem képesek a szükséges időben, illetve a megfelelő mennyiségben megoldást biztosítani. Tovább bonyolítja a helyzetet a banki finanszírozás korlátozódása, amely által az új eszközhöz való jutás lényegesen nehezebb.

Túraterv és logisztika

A Rossmann drogérialánc központi logisztikai rendszerének alapja egy bolti rendelésekre épülő központi túraterv, amelyben kiegyenlítetten kezelhetőek a napi kiszállítandó volumenek, így a teljes folyamat tervezhető az emberi erőforrások tekintetében.

Gyárlátogatás a Nokia Komárom Kft.-nél

A Supply Chain Monitor szaklap szervezésében 2006 óta megrendezett szektorspecifikus – elektronikai ipar, gyógyszeripar és FMCG-szektor – konferenciákon az adott iparágat érintő gyakorlati megoldások kerülnek bemutatásra. Ez a szakmai fórum jól ismert a szakemberek körében.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Tömegcikk lesz a logisztikai szolgáltatás?

Szabados Péter, a Wincanton Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a piaci trendek mellett arról beszélt lapunknak, hogy milyen stratégiával tudták megőrizni ügyfeleiket, piaci pozíciójukat, illetve a cég miben jobb versenytársainál.

Bővülő hálózatok

Gyűjtőszállítmányozással számos cég foglalkozik ma már Magyarországon, és ezt a szolgáltatást egyre több megbízó veszi igénybe.

Közösen átgondolva

A logisztika, mint hozzáadottérték-teremtő szolgáltatás komplex kapcsolatot feltételez a megbízó és a szolgáltató között, ami nem csak egy jól működő IT-rendszert feltételez, hanem szoros együttműködést is a napi operációs faladatokban.

Megtakarítások kész koncepcióval

A Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. 1993-ban elsősorban az autóiparra összpontosítva kezdte meg működését Magyarországon a termeléstámogatás, raktározás, komissiózás, valamint JIT, JIS és kanban rendszerű beszállítások területén. Most az FMCG-szektor cégei számára kínál bevált, sikeres megoldásokat.

Belföldi disztribúció

Mennyire „belföldi” még a belföldi disztribúció és milyen trendek érvényesülnek ebben a piaci szegmensben? Felülkerekedhet-e a minőség, a megbízhatóság az ártényezőn? Hogyan változnak a megbízók igényei és milyen megoldásokkal válaszolhatnak ezekre a szolgáltatók? Többek között erről kérdeztünk két, a hazai piacon is meghatározónak számító logisztikai szolgáltatót.

Okos megoldások

Az ipari és irodai állványrendszerek hazai piaca az elmúlt esztendőben csaknem felére zsugorodott. A felhasználói oldalon leginkább az autó- és az elektronikai ipar esetében érződött a megrendelések csökkenése, a gyógyszeripar azonban válságállónak bizonyult. Idén mintegy 10 százalékos növekedést jósolnak a raktártechnikai cégek, amelyek számos új, innovatív megoldással jelentek meg a piacon.

Garantáltan megbízható

Az élelmiszerek, a romlandó áruk forgalmazásánál, ahol minimális hiba is hatalmas veszteséget eredményezhet, fontos az ütemezett kiszállítás.

Szakmai fórum a gyógyszeriparban dolgozó logisztikusoknak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) egyik új tagozatában 2009 áprilisa óta a gyógyszeripari logisztika speciális kérdéseivel foglalkozó szakmai kör dolgozik együtt.

Változó konténeres piac, új lehetőségek

Az exportorientált, de egyszerre nagy importigényű közép-európai gazdaságok többsége 2008 őszéig dübörgött, így nem meglepő, hogy a konténerforgalom mértéke korábban nem látott magas szinteket ért el. A „békeéveket” követő hirtelen visszaesés a konténeres áruszállítás területén is számos változást hozott.

Logisztikai konferencia a Szent István Egyetemen

November 17-én a gödöllői Szent István Egyetemen a Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet, valamint az MKT Logisztikai Szakosztálya „A logisztikai kis- és középvállalkozások teljesítménye és stratégiája” címmel konferenciát szervezett.

Automatizálás-technológia az SSI SCHÄFER-től

Az SSI SCHÄFER cégcsoport a múlt év végén bővítette szolgáltatási palettáját. Erről beszélgettünk Somogyi Attila ügyvezető igazgatóval és Ujlakán Tiborral, a Salomon Automation termékek magyarországi képviselőjével.

Túlélési stratégiára van szükség

A szállítmányozói szakma, mint a termelő szektorok kiszolgáló ágazata, a válság hatásait szinte elsőként megérzi. Erről beszélgettünk Kautz Istvánnal, a Magyar Szállítmányozók és Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének elnökével.

Innovatívan a légi szállítmányozásban

Az angol Business Monitor International Ltd. által, a gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálatára alapozott Hungary Freight Transport Report tavalyi negyedik negyedévében kiadott megállapításai szerint a szállítmányozási piacon 2008-2010 között évente 4,3%-os növekedés várható. A légi szállítmányozásban azonos időszakra vonatkoztatva 5,2% növekedést jósolnak a szakértők. Cikkünkben arról beszélgettünk néhány szakemberrel, hogyan látják a jövőt.

Időmegtakarítási elvek alkalmazása a hazai FMCG-szektorban

A globális gazdasági elvek miatt az utóbbi évtizedekben a beszerzési és értékesítési piacok nagyon távol kerültek egymástól, számos esetben másik kontinensre.

Fenntartható szállítás

Az Európában felhasznált teljes energiamennyiség mintegy 25%-át a közúti közlekedés emészti fel. Annak érdekében, hogy a szállítási tevékenységek fenntarthatóbbá váljanak, az ECR Europe által létrehozott, 40 európai gyártóból, kiskereskedőből és logisztikai szolgáltatóból álló csoport egy praktikus eszköztárat tett hozzáférhetővé.

A költséghatékony, magas hozzáadott értékű logisztikáé a jövő

A mindent egy helyen – költséghatékony és magas hozzáadott értéket képviselő – logisztikai szolgáltatásokat alig 10 évvel ezelőtt még nem tekintették akkora versenyelőnyt biztosító tényezőnek, mint manapság.

Szigorú szabályokhoz igazodva

A fuvarozás fegyelmet és figyelmet igénylő munka, hiszen a raktérben, értékes áru, más áruja utazik. Máséra pedig duplán kell figyelni, ez alapvető dolog. Amikor a rakomány élelmiszer, vagyis emberi táplálék, akkor még fontosabb az odafigyelés és a szabályok betartása. Márpedig a szabályok szigorúak, és ezeket egyszerre kell szakmai felkészültséggel és professzionális eszközökkel követni.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 3. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Merre tovább Rynart nélkül?

Mintegy 120 000 négyzetméternyi raktárterület, közel 1800 munkatárs, az ország egyik legnagyobb tehergépjármű-flottája és számos multinacionális cég megbízása – többek között ezekkel rendelkezik a Rynart Hungary Transport Kft., illetve testvércége, az RHT Vagyonkezelő Kft. A kérdés – amelyet a logisztikai piac talán valamennyi szereplője feltett már – az, hogy vajon meddig?

Logisztikai szolgáltatási piac

A stagnáló belső piacra régiós nyitás lehet a válasz. Körkép a magyarországi logisztikai szolgáltatói szektorról, ahol érdeklődésünk célkeresztjében az ágazatban az elmúlt néhány évben végbement átrendeződés, a jelen tapasztalatai és a jövőre vonatkozó szakmai várakozások álltak.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 1. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

FMCG melléklet

Nagy lépések politikája Percre pontosan Palettagondok, megoldások A Metro és az RFID Outsourcing Tenderek és szem...

A fejlődés titka

A tavaly októberi csúcstermelés után idén ősszel is „világcsúcs felállítására” készül az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket végrehajtó komáromi Nokia mobiltelefongyár. Tóth Ferenc operatív igazgatóval a közelmúlt fejlesztéseiről, illetve a szeptemberben átadott új kiszállítási központról beszélgettünk.

Új szereplő az FMCG-piacon

A Cemelog Kft. két hónapja egy tender megnyerését követően újabb piaci szegmensben igyekszik megvetni lábát. Arról beszélgettünk Balogh Györggyel, a cég ügyvezető igazgatójával, hogy a gyógyszerlogisztika hazai szolgáltató vállalataként miért és hogyan merészkedtek az FMCG területére.

Belső egyensúly

A Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a hazai tejtermék piac egyik piacvezető vállalkozása. A cégnél alkalmazott gyártási és logisztika megoldásokról Himer Erika supply chain igazgatóval és Markó Mihály gyárigazgatóval beszélgettünk.

Megfelelő méretben

A kiskereskedelmi üzletekben – legyen az hiper- vagy szupermarket, illetve kisbolt – a fogyasztók számára a termékek elérhetőségét csak egy megfelelően kialakított logisztikai lánccal lehet biztosítani.

Bestlog-projekt

Berlinben 2006. szeptember 14–15-én került sor a Bestlog-projekt Tanácsadó és Kommunikációs testületének ülésére. Magyar részről a szerzők az ELA-t (European Logistics Association) képviselték, mint tagszervezetei (MLE, MLBKT) által delegált résztvevők, és teljes körű tagok a Tanácsadó testületben.

Karácsonyi csomagolás

Az ünnepek idején az emberek hagyományosan többet költenek. Különösen igaz ez az év végére, ahol a Mikulás ünnepével kezdődően gyakorlatilag az egész decemberi hónapban euforikus hangulat uralkodik. A kereskedelemben kiemelt fontossággal kezelik ezt az időszakot, hiszen az évben ekkor realizálódik időarányosan a legnagyobb forgalom, amely természetesen kivívja a gyártók és forgalmazók különös figyelmét.

Objektív döntés

Speciális igényeket kell kielégíteni annak, aki a gyógyszerforgalmazás területén akar logisztikai szolgáltatást nyújtani. A világszerte jól ismert GlaxoSmithKline magyarországi leányvállalatának idei tenderét világcégek előtt egy magyar szolgáltató nyerte. A részletekről Nagy Líviával, a GlaxoSmithKline Kft. Consumer Healthcare délkelet-európai régióért felelős supply chain igazgatójával beszélgettünk.

Közép-európai disztribúció

A konyhai és fürdőszobai, úgynevezett fehéráruk piacán a közelmúltban trendváltás következett be. Már hazánkban is inkább az ár-érték alapján választanak terméket a vásárlók. A magyar és regionális piacról, a logisztikai folyamatokról beszélgettünk az Indesit Company Magyarország Kft. közép-európai pénzügyi igazgatójával, Stefano Ascanival, valamint ügyvezető igazgatójával, Bolváry Gellérttel, és közép-európai logisztikai és ügyfélszolgálati vezetőjével, Ács-Fehér Mandával.

Elektronikus számlázás

Mindennapi életünk egyre több területén rohamosan teret nyernek az egyes folyamatok elektronikus és digitális alkalmazásai. Ha lassan is, de az ügyintézésben egyre többször lehet találkozni a régimódi papír helyett a korszerűbb, egyszerűbb és olcsóbb formákkal.

Mérlegelve

A gyártóüzemekben, logisztikai központokban vagy kiskereskedelmi egységekben használatos mérlegeknek más és más feltételeknek kell megfelelniük. Egy tényező azonban közös bennük: egyszerű kezelhetőséggel összetett feladatokat kell megoldaniuk.

Mobilizált világ

Rövid megtorpanást követően ismét megnőtt az érdeklődés – különösen az FMCG-szektorban – a vevői kiszolgálás minőségének és sebességének javítását, valamint a kiszállítási hibák minimalizálását célzó technikák iránt.

Hungarikum

Nem sok olyan vállalat van az országban, amely hungarikumot állít elő. A Zwack Unicum Nyrt. (illetve elődei) 1790 óta gyártja – a történelem viharait túlélve – fő termékét, az Unicumot. Ma már a gyár az Unicum mellett számos egyéb szeszesitalt is előállít. A Soroksári úti telephely mellett új gyáregységet építettek Dunaharasztiban, és a logisztikai feladatok egy részének elvégzését egy szolgáltató cégre bízták. Az Unicum-gyártás rejtelmeiről és a cég működéséről Dörnyei Tibor vezérigazgató-helyettessel, a Zwack Unicum Nyrt. gazdasági igazgatójával beszélgettünk.

Lehetőségek

A raktártechnikai eszközök elengedhetetlenül fontosak, ha egy cég, vagy logisztikai szolgáltató jól szeretné megoldani raktározási feladatait. Azonban ezeknek az eszközöknek a beszerzése komoly anyagi áldozatokat kíván a vállalkozásoktól. Ráadásul sok esetben csak szezonálisan, vagy árudömping esetén szükséges a bővítés. Cikkünkben a raktártechnikai eszközbérletben rejlő lehetőségeknek jártunk utána.

EUROLOG 2006 és ELA közgyűlés

A 2006 évi EUROLOG-konferenciára és az utána megtartott ELA-munkaértekezletekre (köztük a tisztújító közgyűlésre) június 21. és 24. között került sor Strasbourgban.

Szolgáltatóváltás

Az Auchan Magyarország Kft.-nél a közelmúltban történt logisztikai szolgáltatóváltás. Erről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk François Le Joncour Supply Chain igazgatóval.

Amikor a Fogyasztó nem találja... ...mindenki veszít

A kölcsönös problémák megoldásához elég ésszerűnek látszik az üzleti partnerrel való szoros együttműködés. A probléma azzal a felvetéssel kezdődik, hogy a felek megegyeznek abban, mi a probléma, és annak megoldásával végződik. Az együttműködés folyamán a bizalom egy ki nem mondott kötelezettség.

EDI Electronic Data Interchange

Az EDI (Electronic Data Interchange – elektronikus adatcsere) szabványos formátumú üzleti dokumentumok számítógépek közötti, elektronikus úton való küldését, cseréjét jelenti. Napjainkban már a kisebb cégek is valamilyen vállalatirányítási (ERP) rendszerben készítik üzleti dokumentumaikat (megrendeléseket, számlákat, szállítóleveleket stb.), amelyeket az EDI segítségével közvetlenül juttathatnak el partnereik számítógépes rendszereibe. Az adatcsere szabványok alapján történik, az üzleti dokumentumok közvetlenül a számítógép által feldolgozható formátumban állnak rendelkezésre.

Tenderek és szempontok

A logisztikai piacon mára a szolgáltatók között kemény verseny folyik egy-egy üzlet megszerzéséért. Gyakran apróságokon múlik ki nyerhet meg egy tendert. A megbízók pedig egyre nehezebben tudják eldönteni, melyik szolgáltatót válasszák. A cikk írói útmutatást adnak arra, hogy a logisztikai szolgáltatás át-, illetve kihelyezése mindkét fél számára sikeres projekt lehessen.

Erősődő jelenlét

A Wincanton plc. elnökével, Paul Bateman úrral a müncheni Transport Logistic 2005 nemzetközi szakmai kiállításon találkoztunk, ahol lapunknak adott exkluzív interjú keretében a múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Értékek rangsora

Ahány termékkategória, annyi stratégiai cél! A kiskereskedelem a logisztikától azt várja, hogy hatékonyan járuljon hozzá a kategóriamenedzsment által megcélzott értékek eléréséhez. Így foglalható össze dr. Dieter Dornauer, a Spar Austria logisztikai és ellátási lánc igazgatójának „Fejlesztések és új stratégiák a kiskereskedelmi logisztikában” című előadása, a június elején Budapesten megtartott nemzetközi kiskereskedelmi információs technológiai konferencián.

Interdiszciplináris logisztika

Az IBC-Világgazdaság „Versenyképes stratégiák a logisztikában 2005” címmel április elején két napos konferenciát rendezett. Az esemény levezető elnöke prof. Dr. Knoll Imre volt, aki előadásának összefoglaló anyagát ismerteti cikkében.

Regionális helyzetkép

Közel egy évvel az európai uniós csatlakozás után a csatlakozó közép-kelet-európai országok életében számos, a logisztikai iparágat is érintő változás történt és történik. Jelen cikknek nem célja e változások teljes listázása, hanem azon tényezők kiemelése, amelyek a logisztikai ingatlanpiac mozgásain keresztül is érzékelhetők, illetve részben az újabb piaci tendenciák kiváltói.

Intermodális szállítás-logisztika

A logisztika gazdaságfejlesztési programokban (OFK, NFT II.) történő hangsúlyos szerepeltetése szükségessé teszi a hazai intermodális logisztikai fejlesztési koncepció aktualizálását, különös tekintettel Magyarország EU-s csatlakozásával járó, korábbiakhoz képest megváltozott keretfeltételeire.

Keresés
Kövessen minket facebookon