"élelmiszeripar" cimke cikkei:

Húszmilliárd forintos beruházással bővítette büki állateledel gyárát a Nestlé

Húszmilliárd forintos saját erős beruházással bővítette büki gyárát a Nestlé Hungária Kft., amely a fejlesztéssel Európa egyik legnagyobb állateledelgyártó központjává vált.

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le november 10-én.

Jelentősen növelné termelését a Szarvasi Mozzarella Kft.

Új üzemet építene, ezzel 50%-kal növelné napi tejfeldolgozó kapacitását a Szarvasi Mozzarella Kft. A beruházás jövőre elkezdődhet, amennyiben pozitív elbírálást kap egy európai uniós pályázatuk – nyilatkozta a cég tulajdonos-ügyvezetője október 27-én.

Csaknem 15 milliárdos beruházást indít Debrecenben a Krones AG

Csaknem 15 milliárd forintos beruházást indít Debrecenben a Krones AG, a következő években 500 munkahelyet létrehozó új üzem létesítéséhez a kormány 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 10-én Budapesten, a német vállalat beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.

Milliárdos beruházással vágóhídi melléktermékei feldolgozásába kezd a Kométa

A Kométa 99' Zrt. új termékek előállításába kezd a vágóhídján keletkező melléktermékek feldolgozásával 2018 végétől, egy több mint 1,3 milliárd forintos beruházás eredményeként – tájékoztatta a húsipari cég október 9-én az MTI-t.

Jó évet zárhat idén a békéscsabai Bonduelle gyár

Jó szezont zárhat a fagyasztott és konzerv zöldségeket gyártó békéscsabai Bonduelle gyár: idén várhatóan 52-54 000 tonna csemegekukoricát dolgoznak fel, amivel az elmúlt 10 év egyik legnagyobb termelési terve teljesülhet – nyilatkozta Méhész András igazgató szeptember 22-én az MTI-nek.

A Mondelez egész Európát Székesfehérvárról látja el

Elkezdődött a Milka új, hullámos táblás csokoládéja, a Milka Waves gyártása a Mondelez International csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári üzemében, ahonnan az egész európai piacot ellátják a termékkel – jelentette be a társaság szeptember 21-én.

Élelmiszeripari beruházás Mélykúton

Szeptember 15-én letették a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülő új üzemének alapkövét. A Mélykúton megvalósuló beruházáshoz, amely 350 új munkahelyet hoz létre, a magyar kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít.

Rossz helyzetben a sütőipar

Más élelmiszeripari ágazatokhoz hasonló támogatási rendszer kidolgozását, például áfacsökkentést sürgetnek a sütőipari vállalkozások, miután az ágazat tartalékai kimerültek, a vállalkozások többsége veszteséges, az ágazati nyereség pedig nulla körüli – nyilatkozta a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI-nek szeptember 12-én.

EU-s kezdeményezés a méltányosabb élelmiszer-ellátási láncért

Az Európai Bizottság az egész Unióra kiterjedő nyilvános konzultációt indít abban a kérdésben, hogy miként lehetne méltányosabbá tenni az uniós élelmiszer-ellátási láncot – adta hírül a szervezet augusztus 16-án sajtóközleményében.

Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a boltok polcaira Svájcban

Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban. Az ország Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását – írta a The Guardian című brit napilap internetes kiadására hivatkozva az MTI augusztus 15-én.

Élelmiszeripari beruházás

A magyar élelmiszeripar exportteljesítményét és világpiaci szerepét méltatta a nemzetgazdasági miniszter a Nádudvari Élelmiszer Kft. egymilliárd forintot meghaladó beruházásának átadásán július 19-én Nádudvaron.

A mezőgazdasághoz kötődő ipari beruházások kiemelt figyelmet élveznek

Minden olyan vállalkozás, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és az abból származó tudást alakítja át ipari tudássá és kereskedelmi tőkévé, különösen fontos a magyar kormánynak; a Balogh Tészta Zrt. is egy ilyen vállalkozás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Balogh Tészta Zrt. új üzemének avató ünnepségén, július 13-án Tiszakécskén.

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön április 29-én.

Élelmiszeripari beruházás Mélykúton

Új víziszárnyas-feldolgozó üzemet épít a Bács-Kiskun megyei Mélykúton a Hunent Zrt., mintegy 12,5 milliárd forintos beruházással, amellyel 350 új munkahelyet is teremt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter április 10-én Budapesten.

Tovább bővíti büki gyárát a Nestlé Hungária Kft.

Tovább bővíti büki állateledel gyárát idén ősszel a Nestlé Hungária Kft., a több mint 20 milliárd forintos beruházással a gyár a Nestlé egyik legnagyobb állateledel gyártó központjává válik Európában – közölte a Nestlé Hungária Kft. április 6-án.

Bővíti dunaharaszti raktárát a Coca-Cola HBC Magyarország

A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a Coca-Cola HBC Magyarország 2 milliárd forintos beruházással 6500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában – közölte a cég április 5-én.

Kétmilliárd forintos beruházással fejleszt a LISS Kft. Répcelakon

Kétmilliárd forintos beruházást hajt végre a LISS Kft. a Vas megyei Répcelakon, a korszerűbb termelést szolgáló új technológia próbaüzeme már zajlik – közölte a gázzal töltött patronokat gyártó cég tulajdonos ügyvezető-igazgatója április 5-én.

Új tésztagyár alapkövét tették le Gyermelyen

A Gyermelyi Zrt. telephelyén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tóth Béla, a vállalat igazgatóságának elnöke letette egy új tésztagyár alapkövét, a fejlesztéssel a gyár évente 70 000 tonna tésztát állíthat elő, ezzel megduplázhatja kapacitását – adta hírül a vállalat március 31-én.

Már beadhatók a pályázatok

Február 15-től nyújthatják be a kérelmeket 212,5 milliárd forint fejlesztési forrásra – amely részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből áll – a kis- és középvállalatok élelmiszeripari és kapacitásbővítő beruházások esetén - tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az exportra összpontosít a húsipari cég

Az orosz embargó és az angol font esése ellenére 5%-kal tudta növelni árbevételét tavaly az önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. A vállalat idén az exportpiacok bővítésére koncentrál – nyilatkozta a cég ügyvezető igazgatója február 14-én.

Kapacitást bővít a kiskunfélegyházi cég

A víziszárnyas-termékeket előállító Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít.

A Nestlé diósgyőri üzeme 24 ország számára készít csokimikulásokat

Az idén 5 kontinens 24 országába szállít csokimikulásokat és más csokifigurákat a Nestlé a diósgyőri gyárából – közölte a cég december 1-jén az MTI-vel.

Negyedmilliárdos kapacitásbővítés a székesfehérvári Cerbonánál

A Cerbona-termékeket gyártó Naponta Kft. 250 millió forintos beruházással bővítette termelését Székesfehérváron – közölte a cég november 24-én.

Agrárinnováció Debrecenben

Az ország egyetlen, a Debreceni Egyetemen (DE) működő akkreditált élelmiszeripari klaszterének tapasztalataira is támaszkodva, oktatási, kutatási, innovációs és mezőgazdasági iparfejlesztési stratégia kidolgozását kezdték meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ami illeszkedik a nemzeti agrárközpontok kialakításával kapcsolatos kormányzati elképzelésekhez – mondta Szilvássy Zoltán rektor.

Indul az élelmiszeripari támogatási program

Az NGM október 7-én társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel című pályázati felhívást. Az összesen 100 milliárd forintnyi - 50 milliárd visszatérítendő és 50 milliárd vissza nem térítendő fejlesztési forrás - az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások megvalósítását segíti – tájékoztatta Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára október 7-én az MTI-t.

Őszintén a magyar élelmiszeriparról

A magyar élelmiszeripar a versenyképesség növelésével lábalhat ki nehéz helyzetéből, ezt pedig a technológia jelentős fejlesztésével és a tömegtermelésben az üzemméret növelésével lehet elérni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke szerint.

Energiahatékonysági fejlesztés az Alföld Tej fehérvári üzemében

Kétszáz millió forintból hajtottak végre energiahatékonysági fejlesztéseket az Alföld Tej Kft. székesfehérvári üzemében: a norvég alap támogatásával napelemeket és indukciós világítótesteket szereltek fel.

A magas feldolgozottságú termékekre koncentrál a Sága Foods

A megbízható minőségben, az innovációban és a magas feldolgozottságú termékek gyártásában látja jövőjét a következő 5-10 évben a Sága Foods Zrt. – mondta Keleti Zsolt, a sárvári székhelyű élelmiszeripai cég vezérigazgatója június 29-én.

Létrejött az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.

A közösségi agrármarketing tevékenységgel kapcsolatos feladatokat június 15-ével a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. helyett az újonnan létrejövő Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. látja el – az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg június elején.

A jövő henteseit képzi Bicskén a SPAR

Több mint 1,7 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre bicskei telephelyén a Magyarországon 25. születésnapját ünneplő SPAR csoport. A beruházás révén létrejött a REGNUM Húsüzem és Oktatóközpont. Mint a létesítmény mai sajtóbemutatóján elhangzott: a korábban csak húsüzemként működő REGNUM Húsüzem mostantól szakmai műhelyként is funkcionál. A SPAR negyedszázados hazai működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be a magyar piacon – áll a vállalat május 4-én megjelent közleményében.

Élelmiszeripari nagyberuházás

Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezető igazgatója helyezte el március 24-én.

Elkészültek a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének szabályai

Elkészült a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Embargó-végre várva

Oroszország Magyarország egyik legfontosabb partnere az agrár- és élelmiszeripari területen annak ellenére is, hogy a két ország közötti kapcsolatot megnehezíti a két éve hatályba lévő kereskedelmi embargó – húzta alá a földművelésügyi miniszter február 18-án Budapesten egy közös szakmai tanácskozáson.

Csehországban is népszerűek a minik

Egyre több a minisörgyár Csehországban, számuk 56-tal nőtt 2015 eleje óta, és elérte a 302-őt – közölte Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke február 17-én Brünnben, a Salima nemzetközi élelmiszeripari kiállításon.

Négyszáz millió forintos beruházással megépült hűtőházat avatott Nagyrédén a Jász-Tész Kft.

Több mint 400 millió forintos beruházással megépült új hűtőházzal bővítette nagyrédei logisztikai központját a gyorsfagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket értékesítő Jász-Tész Kft.

Nemzeti Nyomonkövetési Platformot hozott létre az FM és a GS1

Dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg január 20-án a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform alakuló konferenciáját, melyen közel 150 meghívott vett részt a hazai élelmiszeripari vállalkozások, az érintett hatóságok, szakmai szervezetek és szolgáltatók képviseletében, a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében.

Február közepétől lehet pályázni élelmiszeripari támogatásokra

Február 15-től lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára január 5-én Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Hungerit a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajója

A 25 éves, szentesi Hungerit Zrt. a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajója – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter december 4-én, Hódmezővásárhelyen.

Fejlesztés a Gallicoop Zrt.-nél

Az új piacok és termékcsoportok mellett több mint 300 millió forintból hatékonyságnövelő fejlesztést hajtott végre az idén, bővítette takarmánykeverő üzemét az egyik legnagyobb hazai baromfitermelő, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. – áll a cég november 24-én megjelent közleményében.

Év végére elkészül az új palackozóüzem a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél

Az év végére elkészül az új palackozóüzem a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél 3,5 milliárd forintból – mondta a társaság vezérigazgatója szeptember 7-én Budapesten.

Együttműködés a Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. között

A kutatás, a fejlesztés valamint az oktatás területét is magába foglalja az a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. kötött – tudatta az egyetem augusztus 26-i közleményében.

Munkahelyeket mentett a húsiparnak nyújtott állami segítség

Mintegy 2000 munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) augusztus 19-én.

Debreceni Farmer expo: gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben

A közétkeztetésben szeptember 1-jétől kötelező lesz biztosítani az orvosilag indokolt diétás étkezést, amire nincs még minden szolgáltató felkészülve – hangzott el azon a fórumon, amelyet a gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. rendezett a debreceni Farmer expón augusztus 21-én.

Hétszázmilliós beruházás a kaposvári húsüzemnél

A kaposvári Kometa'99 Zrt.-nél elkészült a húsminőség javítását szolgáló 700 millió forintos beruházás, amely felerészben pályázati támogatásban részesült – közölte a társaság augusztus 6-án.

A Fornettit felvásárolta a svájci Aryzta AG

A fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Fornetti Kft.-t értékesítették a svájci Aryzta AG-nak – jelentette be Szabó József, a Fornetti Kft. korábbi ügyvezetője, Sebastian Goodinggal, a Fornetti új ügyvezető igazgatójával augusztus 5-én sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

Gabona-feldolgozó gyárat épít Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft.

Gabona-feldolgozó gyárat épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft., a 145 millió euró (nagyjából 45 milliárd forintos) beruházással megépülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón július 8-án Budapesten.

Több mint 400 millió forintos beruházás Nagyrédén

Több mint 400 millió forintból épít hűtőházat Nagyrédén a zöldség és gyümölcs nagykereskedéssel is foglalkozó Jász-Tész Kft., az idei év végéig megvalósuló fejlesztés 160 millió forint vissza nem térítendő, nagyrészt uniós pályázati támogatással valósul meg – közölte a cég ügyvezetője július 9-én.

Húsfeldolgozó üzemet létesít Vietnamban a körmendi Babati és Társa Kft.

Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással létesít húsfeldolgozó üzemet és 100 húsüzletből álló kereskedelmi hálózatot, a magyar ízeket népszerűsítve Vietnamban a körmendi székhelyű Babati és Társa Kft. - közölte június 18-án a Vas Megyei Iparkamara által rendezett vietnami-magyar üzletember találkozó és fórum szünetében Babati Zoltán, a cég tulajdonosa.

A kormány elfogadta az élelmiszeripar fejlesztési stratégiáját

A kormány elfogadta a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter június 10-én Budapesten sajtótájékoztatón.

Százmilliót költött fejlesztésre a kaposvári Cukor Manufaktúra kft.

A kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra (MCM) Kft. új porcukorgyártó üzemet és a napelem-rendszert épített, a létesítményeket április 22-én adták át.

Új ügyvezető a Nestlé Hungária élén

Ez év januárjától Jean Grunenwald tölti be a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatói pozícióját - közölte a cég január 6-án.

Szombattól szigorodnak az élelmiszerek jelölésének szabályai

Szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai szombattól, ekkor lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet – közölte a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda december 9-én.

EU-támogatással korszerűsít a Gyulahús

Az első érdemleges fejlesztést valósította meg a Gyulahús, mióta a vállalatot tavaly februárban az önkormányzat kivásárolta a felszámolótól – jelentette be november 18-án a cég központjában Görgényi Ernő polgármester.

Jelentős árbevétel-emelkedéssel számol az idén, bővítést tervez a Hipp Kft.

A tavalyi, 10 milliárdot meghaladó után 11 milliárdos árbevétellel számol az idei évre a bio bébiételeket és -italokat gyártó Hipp Kft. – közölte november 12-én Bódi Csaba ügyvezető igazgató, jelezve, hogy éveken belül bővíteni készülnek az üzemet.

Az élelmiszerpiacot érintő adójavaslat visszavonását kéri az OKSZ

Az országgyűlés elé terjesztett jövő évi, az élelmiszerpiacot érintő adóváltoztatási javaslat visszavonását kéri az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), mivel a benne lévő, a kereskedelmi szereplőkre terhelt díj meghaladhatja a 20 milliárd forintot is – adta hírül a társaság október 27-én.

Kétmilliárdos fejlesztés a Szentkirályinál

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2 milliárd forintos fejlesztést hajt végre 2015 végéig – adta ki a tájékoztatást a társaság június 24-én.

"Luxusmárka" építésbe kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.

A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt. – adta hírül a cég június 16-án.

Borászati minőségellenőrzés fejlesztés

A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minőségellenőrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból – közölte a cég június 10-én.

Új mezőgazdasági leányvállalat

Mezőgazdasági leányvállalatot alapít a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft., miután a tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága hozzájárult a kérelméhez, az Agro Rehab Kht. 2015-18 végére várhatóan 180 megváltozott munkaképességű szakembert foglalkoztat majd a 250 fős összlétszámból – közölte a Főkefe május 22-én.

Új védjegyet használhat a Babati és Társa Kft.

Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel láthatja el termékeit ezentúl a körmendi székhelyű, vágással és húsfeldolgozással foglalkozó Babati és Társa Kft. A Vidékfejlesztési Minisztérium által tavaly létrehozott, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által odaítélt védjegyet május 14-én adták át a Rába-parti városban.

Közel 366 milliós fejlesztés a Lipóti Pékségnél

Komplex élelmiszeripari technológia- és termékfejlesztést hajt végre a Lipóti Pékséget működtető Proteus Gold Kft., amelyhez a cég 107 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből – derül ki a vállalat közleményéből május 13-án.

Újraindul a tejporgyártás Berettyóújfaluban

Hamarosan ismét üzemel az egykori berettyóújfalui tejporgyár: a jelenleg folyó átalakítási munkák, és az engedélyeztetési eljárás befejezését követően júniustól megindul a próbagyártás, majd a folyamatos termelés az üzemben – közölte Galló Ferenc, a Berettyóújfalui Tejporgyár Kft. ügyvezető igazgatója április 30-án az MTI-vel.

Kapuvári húsgyár - két teljes és két részajánlat a vagyonra

Két induló az egykori kapuvári húsgyár teljes vagyonára tett ajánlatot, kettő pedig egyes elemekre a legújabb pályázaton – közölte az MTI érdeklődésére a pályázatok április 29-i bontása után a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. ügyvezetője.

SPAR húsüzem: megújult tanúsítvány

A SPAR Magyarország Kft. REGNUM húsfeldolgozó üzeme mindig is a legmagasabb szintű minőségbiztosítási tanúsítványokkal rendelkezett. Az idei külső audit alapján megújult az ISO 22000:2005 szabvány szerinti tanúsítás – közölte a cég április 29-én.

Élelmiszeripari akvizíció

Megveszi a napraforgóolajat gyártó magyar NT Kft.-t a cseh Agrofert Holding, amelynek tulajdonosa Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, az Igen (ANO) mozgalom elnöke – közölte Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője április 15-én Prágában.

Magyar cég építi a Dr. Oetker szerbiai gyárát

A magyar tulajdonú KÉSZ-csoport építi a Dr. Oetker új, több mint 45 ezer négyzetméter alapterületű gyárát Szerbiában – olvasható a KÉSZ MTI-nek eljuttatott április 10-i közleményében.

Fejlesztés a Zemplén Csokoládégyárban

Fejlesztette üzemét a Sárospatak-Hungária Édesipari Kft., a Zemplén Csokoládégyárban csaknem 361 millió forintos beruházás fejeződött be – közölte a társaság április 5-én az MTI-vel.

Új gyárat épít a Fruitbonbon Kft.

Édesipari gyártóüzemet épít a Fruitbonbon Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregsurányban, a mintegy 500 millió forint értékű beruházás alapkövét április 4-én tették le a beregi község határában – adta hírül az MTI.

Több mint harmincezer tonnás gabonatároló épült a Gyermelyi Zrt.-nél

A tésztagyártással foglalkozó Gyermelyi Zrt.-nél befejeződött egy 32 000 tonnás gabonatároló és -tisztító létesítmény építése, ezzel a társaság egyidejűleg 100 ezer tonna búzát képes tárolni saját telephelyén – mondta a társaság marketing igazgató-helyettese március 20-án az MTI-nek.

Hungexpo Zrt.: új kiállítás az élelmiszer- és vendéglátóiparnak

Az élelmiszeriparnak, a vendéglátásnak, valamint a szállodaiparnak kínál megújult, innovatív bemutatkozási lehetőséget a magyar fővárosban először megrendezendő SIRHA Budapest szakkiállítás március 10-12. között – közölte március 4-én az MTI.

Áprilistól ismét termel a sátoraljaújhelyi húsüzem

Új tulajdonossal indul újra április elején az elmúlt év januárjában bezárt sátoraljaújhelyi húsüzem, a Zemplén-Food 1889 Kft. először 15-20 embert alkalmaz majd, míg az év végére már 30 dolgozóval számolnak – írta az MTI február 26-án Sebőkné Tóth Ibolya ügyvezető közlésére hivatkozva.

Megkérdőjelezhetetlen minőség

A Pek-Snack Kft. világszínvonalú technológiával állítja elő termékeit Igalon, ahonnan a vállalat saját márkaneve alatt, a hazai és a külföldi piacokon létrehozott franchise-hálózat partnereit látja el fagyasztott pékáruval.

Szakmai képzés uniós támogatással

Közel 50 millió forint európai uniós támogatásból szakmai képzést tartott 65 dolgozójának a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. – közölte a cég tulajdonos ügyvezető igazgatója február 17-én.

Innováció a hűtési láncban

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS-alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen – közölte Zoller Babett projektmenedzser február 5-én.

Élelmiszer-biztonságot szolgáló fejlesztés

Új módszer segítségével növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., a módszert 338 millió forintos költségvetésű kutatási projekt keretében fejlesztik ki – közölte Mutsy Árpád, a cég ügyvezetője február 5-én.

Újabb négy élelmiszer-ipari cég nem reklámoz gyerekeknek

További 4 élelmiszer-ipari nagyvállalat – a Bonbonetti, a Burger King, a FrieslandCampina és a McDonald's Magyarország – csatlakozott az EU Vállalás magyar platformjához, vállalva, hogy nem hirdetik termékeiket olyan médiaközönségnek, amely legalább 35%-ban 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll – számolt be róla az MTI január 29-én.

A SPAR és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése 2013-ban is eredményes volt

2013-ban a SPAR Magyarország Kft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésén keresztül, a SPAR-vásárlók bevonásával megvalósított jótékony célú akcióknak köszönhetően 240 tonna tartós élelmiszer és összesen 13 633 072 forint adomány gyűlt össze. Mindezek mellett a cégcsoport az elmúlt évben több olyan akciót is szervezett, melyek kedvezményezettje a Szeretetszolgálat volt – számolt be róla a cég január 24-én kiadott közleményében.

Elektronikai fejlesztés több mint 160 millió forintból

A Balluff Elektronika Kft. 62 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatási rendszeréhez benyújtott Ernyő pályázatával, a 162,7 millió forint összköltségű beruházással új szenzortechnikai elvek kidolgozása és az így megszerzett ismeretek alapján új ipari érzékelők fejlesztése valósul meg – közölte a cég január 27-én.

Magyar élelmiszer-ipari innováció

Élelmiszergyártó és -forgalmazó óriáscégek tesztelik a magyar világszabadalom alapján egy sződi üzemben gyártott új szójakészítményt, amelynek beltartalma megegyezik a sertés- vagy a marhahúséval, de jóval olcsóbb – adta hírül a terméket kifejlesztő Fitotex Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva január 9-én az MTI.

Terjeszkedik a Lidl

Az év második felében kezdi meg szerbiai üzleteinek kiépítését a németországi Lidl élelmiszer-kereskedelmi üzletlánc – írta január 8-án internetes oldalán a Magyar Szó című vajdasági napilap.

Támogatás technológiai berendezések beszerzésére

December 16-ától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő év január 31-én este 18 óráig lehet támogatási kérelmet benyújtani az állattenyésztés, valamint az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése céljából gépek és technológiai berendezések beszerzésére – hívta fel rá a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december 16-án.

Korszerű feldolgozóüzem létesül Orosházán

Modern víziszárnyas-feldolgozó üzemet létesít a Pannon Fine Food 1 milliárd forintos barnamezős beruházás keretében Orosházán – közölte Kutni József, a társaság egyik tulajdonosa, a Green-Divízió Kft. ügyvezetője december 6-án.

Jól alakulhat a karácsonyi szezon az FMCG-termékek kereskedelme szempontjából

A GfK Hungária szakemberei szerint az évvége jó eredményeket hozhat mind a napi fogyasztási cikkek, mind a tartós fogyasztási termékek kereskedelme számára. A tavalyi szezonban jó irányt vett az FMCG-költések alakulása, a műszaki-elektronikai termékek iránti keresletben pedig nem történt visszaesés. A piackutatók egyértelműen a forgalom emelkedését valószínűsítik a nemrégiben indult idei szezonra – áll a GfK Hungária december 3-án közzétett karácsonyi körképében.

Új csomagolóüzem és hűtőház

Mintegy 1 milliárd forint összértékű beruházással új csomagolóüzemet és hűtőházat létesített az Almarégió Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben, a létesítményt november 28-án adták át.

Bővülő csokoládéfigura-gyártás Diósgyőrben

Az idén több mint 1880 tonna csokoládéfigurát gyártottak a karácsonyi szezonra a Nestlé diósgyőri gyáregységében, csaknem 300 tonnával többet a tavalyinál – közölte a Nestlé Hungária Kft november 27-én.

Hárommilliárdos élelmiszeripari beruházás

November 19-én, ünnepélyes keretek között került sor Kaposváron a Magyar Cukor Zrt. új, 3 milliárd forintból épült és 60 000 tonna cukor tárolására szolgáló silójának átadására. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Két Európai 3PL Díjat nyert a Raben Group

Az idei, eyefortransport által szervezett Európai 3PL Díjak (3PL – Third Party Logistics) kihirdetésére és átadására 2013. november 13-án egy fogadás keretében került sor a 11. Európai 3PL Csúcs alkalmával, amelyet Amszterdamban, a Steigenberger Airport Hotelben rendeztek meg. Idén a Raben Groupot 2 kategóriában jelölték, és mindkettőben nyert a cégcsoport (Legjobb európai 3PL fogyasztási cikkekkel foglalkozó ellátási lánc és Legjobb európai 3PL friss élelmiszertermékekkel foglalkozó ellátási lánc).

Gyárfejlesztés 3,5 milliárd forintból

Három és fél milliárdos beruházást zárt le a Haribo nemesvámosi gyárában, amelyhez 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Új Széchenyi-terv keretében európai uniós forrásból; 40 új munkahelyet hoztak létre – hangzott el a cég november 13-i projektzáró rendezvényén.

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot indít a kormány

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot hirdet meg az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 6 milliárd forintos keretösszeggel, 2014. június 30-áig történő hitelszerződés-kötési lehetőség biztosításával – az erről szóló kormányhatározat november 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Technológiafejlesztés pályázati forrásból

A kecskeméti Fornetti Kft. hagyományos kézműves módszereken alapuló technológiát fejlesztett modern pékipari körülményekre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében elnyert közel 136 millió forintos uniós támogatás segítségével – idézte az MTI a cég kereskedelmi és marketingigazgatóját november 1-jén.

Hatékonyságnövelő átszervezés

Kisebb és hatékonyabb cég lett az idén a Sága Foods Zrt. az átszervezés eredményeként – idézte Keleti Zsoltot, a társaság vezérigazgatóját október 27-én az MTI.

Közel 400 milliós fejlesztés

Csaknem 365,5 millió forintból fejleszti gyártási technológiáját és gépparkját a Buszesz Ecet Ecetgyártó Zrt., a cég a beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 100 millió forintos uniós támogatást nyert – közölte október 25-én az MTI.

Üzemavatás Szabadegyházán

A szabadegyházai Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. 1 milliárd forintos beruházással megépítette Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású, gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét, amely elsősorban a gyógyszer- és a vegyipar számára állít elő bioökonómiai alapanyagot. Az avatóünnepséget október 22-én tartották.

Üzembővítés Jánossomorján

Mintegy 1 milliárd forintos beruházással növelte többszörösére a Dr. Oetker magyarországi gyártókapacitását Jánossomorján, a termelés nyártól szakaszosan meg is kezdődött az új, 3 szintes üzemcsarnok közel 3000 m²-es területén – közölte a cég október 16-án.

Thaiföldi élelmiszer-ipari vállalat vásárol üzemet Magyarországon

A Thai President Foods 300 millió thai baht (2,1 milliárd forint) befektetéssel élelmiszer-ipari üzemet vásárol Magyarországon, hogy megvesse a lábát az európai piacon – közölte október 17-én az MTI a thaiföldi The Nation hírportálra hivatkozva.

Fejleszti orosz kereskedelmi kapcsolatait a CBA

Belátható időn belül Hungarikum Delikát üzletet kíván nyitni Moszkvában a CBA Kereskedelmi Kft., hogy ott árusíthassa az orosz piacon leginkább keresett magyar élelmiszer-ipari termékeket – mondta Fodor Attila, az áruházlánc kommunikációs igazgatója október 14-én.

Gazdaságfejlesztésre 150 milliárd forint az Észak-alföldi régióban

Az Észak-alföldi régióban a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 150 milliárd forintos európai uniós támogatást ítéltek meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében – közölte Milos Katalin, a MAG Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója október 9-én, Debrecenben.

Bővítette gyártókapacitását a kazincbarcikai Ongropack

Százmillió forintot fordított komplex technológiai fejlesztésre a műanyagipari gyártással és PVC-feldolgozással foglalkozó kazincbarcikai Ongropack Kft., elsősorban a megszerzett piaci pozíció megtartása és erősítése miatt – adta hírül az MTI szeptember 27-én.

A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot

A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést szeptember 26-án írták alá Gyulán.

Az ÉFOSZ szerint a különadók a magyar élelmiszeripar jövőjét fenyegetik

Évtizedes versenyképességi lemaradásba kerülhet a hazai élelmiszeripar az ágazatot sújtó különadók miatt – áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) legfrissebb összegzésében, amelyről szeptember 17-én számolt be az MTI.

Élményvásárlás a MOM Parkban lévő SPAR-ban

Egy nagyszabású átalakítás után 2013. szeptember 12-én nyitotta meg kapuit a minden téren megújult és igazi vásárlási élményt nyújtó SPAR szupermarket Budapest XII. kerületében, a MOM Park Bevásárlóközpontban.

Jelentős nagykereskedelmi raktárbázis-fejlesztés

Jelentős, mintegy 300 millió forint értékű raktárbázis-fejlesztést hajtott végre az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. Miskolcon a közelmúltban – mondta Pálné Soltész Veronika, a társaság cégvezetője szeptember 12-én a borsodi megyeszékhelyen, a Coop Rally keretében tartott sajtótájékoztatón.

Másfél milliárd forintból bővítik a bicskei húsüzemet

A Spar Magyarország Kft. mintegy másfél milliárd forintból bővíti bicskei húsüzemét, a fejlesztést követően 35 új munkahely megteremtésére nyílik lehetőség – közölte a cég kommunikációs vezetője szeptember 11-én.

Uniós támogatással 1 milliárdos fejlesztés

A Kecskeméti Konzervgyártó és Kereskedelmi Kft. 975 millió forint összegű technológiai fejlesztést hajt végre, amelyhez 380 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében – tájékoztatta a gazdasági társaság szeptember 6-án az MTI-t.

Nőtt a kiskereskedelem bevétele a sajátmárkás termékekből

Az üzletláncok sajátmárkás élelmiszereiből mintegy 168 milliárd forint volt a kiskereskedelem bevétele az első félévben, háztartási vegyi árukból és kozmetikumokból pedig több mint 27 milliárd forint; ez valamivel több a tavalyi év azonos időszakáénál – állapította meg a Nielsen piackutató.

Nem lesz újabb pályázat a Kapuvári húsgyár vagyonára

A két sikertelen után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai – közölte egyikük augusztus 26-án az MTI megkeresésére.

Új húsipari üzemet avattak Békésszentandráson

Új húsipari üzemet létesített Békésszentandráson a Hungaro-Food 2009. családi vállalkozás, a több mint 1 milliárd forintból felépített üzemet augusztus 21-én avatták fel.

Üzemépítés zöldmezős beruházással Tatán

A Tatai Ipari Parkban közel 1 milliárd forintos költséggel vadhúsfeldolgozó üzemet és hűtőházat épít a Fiwi-Hűt Kft., a beruházás lehetővé teszi, hogy a jelenlegi 30 fős létszámot duplájára bővítsék – közölte a német tulajdonú vállalkozás ügyvezetője augusztus 1-jén.

Csaknem 900 millió forintos élelmiszeripari beruházás

Csaknem 900 millió forintos beruházással tovább bővítette ócsai gyárának termelőkapacitását a gombatermesztéssel foglalkozó Bio-Fungi Kft. – közölte a beruházást finanszírozó K&H Bank augusztus 1-jén az MTI-vel.

Üzletnyitás a fővárosban

Július 18-án nyitotta meg kapuit az első budapesti SPAR partner üzlet Erzsébetváros egyik legpatinásabb utcájában, a Király utca 35–37. szám alatt – számolt be róla sajtóközleményében a cég.

Profilbővítés

Országos szárazáru- és tejtermék-kereskedelemmel bővíti profilját az eddig fagyasztott élelmiszereket forgalmazó Matusz-Vad Zrt. – áll a cég július 17-i közleményében.

Stabil maradt a kiskereskedelem bevétele

Stabil maradt a kiskereskedelem bevétele: a Nielsen piackutató vállalat által folyamatosan mért 90 élelmiszer-kategória értékesítéséből tavaly december és idén május között, az előző év hasonló időszakához viszonyítva, fél év alatt a forgalom változatlanul mintegy 660 milliárd forintot ért el – számolt be róla július 16-i közleményében a Nielsen.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a Pápai Hús és a Pápa-Ser Kft.

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús 1913 Kft.-t és a Pápa-Ser Sertéstenyésztő- és hízlaló Kft.-t, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny július 3-i számában jelent meg.

Tendert nyert a Kőröstej cégcsoport

Holland, osztrák és ausztrál cégeket megelőzve, a Kőröstej cégcsoport nyerte meg a jordán hadsereg tenderét, így 1 éven át kizárólag a magyar cég szállít sajtot a közel-keleti ország fegyveres erejének – közölte a csoport július 3-án.

Új üzem Zalaegerszegen

Közel 1 milliárd forint beruházással új sütőipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen, az Északi Ipari Parkban – közölte Berta László, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatója június 24-én.

Rendkívüli taggyűlésen leváltották a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetőjét

Leváltották a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetőjét – tájékoztatta Pápa polgármestere a társaság május 30-án tartott, rendkívüli közgyűlése után az MTI-t.

Elrendelte a bíróság a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolását

Jogerőre emelkedett a bírósági döntés a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolásáról május 30-án, az eljárás lebonyolításával a TM-Line Zrt.-t bízták meg.

SPAR express üzlet nyílt Nyirádon és Balatonfenyvesen

A SPAR Magyarország Kft. további 2 üzlettel bővítette kiskereskedelmi partnerhálózatát. 2013. május 9-én Nyirádon, 30-án pedig Balatonfenyvesen nyitottak új SPAR express egységek – számolt be róla a cég május 30-án kiadott sajtóközleményében.

Élelmiszeripari beruházás Székesfehérváron

19 millió dollárt, közel 4,5 milliárd forintot fektet be a világ legnagyobb snacktermékeket gyártó vállalata, a Mondelez International európai régiós központja a Győri Keksz székesfehérvári üzemében – jelentette be Iryna Shandaryvska, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója május 15-i, budapesti sajtótájékoztatóján.

Felszámolják a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t

Felszámolási kérelmet nyújtott be a bíróságra a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft. tulajdonosai által megbízott végelszámoló, az alig másfél évig működött cég közel 100 dolgozója május 14-én megkapta a felmondólevelét.

Liegl & Dachser – IFS Logistics Version 2.

A Liegl & Dachser Kft. élelmiszer-logisztikai telephelyén, Biatorbágyon, tanúsításra került az IFS Logistics Version 2. szabvány.

Támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében – hívta fel rá a figyelmet a PwC.

Pontosan ütemezett ellátási lánc

Békéscsabán a Bonduelle új, 5000 négyzetméteres, korszerű raktárcsarnokát tavaly novemberben adták át, amelynek révén tovább javul a békéscsabai feldolgozóüzem versenyképessége.

Olasz cég vette meg az Óvártej Zrt.-t

Egy olasz családi vállalkozás vásárolta fel a csődközelbe került, 850 millió forintos beszállítói tartozást felhalmozó Óvártej Zrt.-t – közölte a szerződés március 28-ai aláírása után a társaság eddigi elnöke az MTI-vel.

Magyarországon készül ízesítőanyag a brit Walkers burgonyasziromhoz

Nagy-Britanniában 150 munkahely szűnik meg a Walkers burgonyaszirom termékekhez ízesítőt gyártó üzem bezárása és Magyarországra telepítése miatt – írta a brit Mirror napilap online kiadása március 26-án.

Szünetel a vágás a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-nél

A baromfipiac és a költségek kedvezőtlen alakulása miatt határozatlan ideig szünetel a vágás Pacsán, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-nél – írta március 26-i számában a Zalai Hírlap.

Élelmiszeripari fejlesztés Békéscsabán

Élelmiszeripari gyártás- és technológiai fejlesztés kezdődött el a speciális puffasztott gabonatermékeket gyártó NIAS családi vállalkozásnál Békéscsabán, a beruházást a magyar állam és az Európai Unió 23,9 millió forinttal támogatta, a saját erő 13 millió forint – számolt be róla március 23-án az MTI.

Nőtt a sajátmárkás termékek forgalma tavaly

Csaknem 345 milliárd forintot költöttek a vásárlók a boltok sajátmárkás élelmiszereire tavaly, az élelmiszerek teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalmából ezeknek a termékeknek a részaránya értékben 25%-ra nőtt 2012-ben, az előző évi 24% után – közölte a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb felmérésének eredményeit március 22-én az MTI.

Tulajdonosi átrendeződések az élelmiszer-kiskereskedelemben

Érdemi tulajdonosi átrendeződések történtek a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi piacon: a múlt év júniusa óta 13 fúziós kérelem érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) – tájékoztatta a hivatal március 22-én az MTI-t.

Több mint 1500 tonna húsvéti csokoládé

Több mint 1500 tonna húsvéti csokoládét gyártottak az idei szezonra a Nestlé diósgyőri üzemében, ennek 88%-át exportra termelték – közölte a Nestlé Hungária Kft. március 21-én az MTI-vel.

Tőkeemelésről döntöttek a Pápai Hús tulajdonosai

Tőkeemelésről döntöttek a Pápai Hús 1913 Kft. tulajdonosai – tájékoztatta az MTI-t a város polgármestere március 6-án, az újabb tárgyalások lezárása után.

Elfogadta az önkormányzat ajánlatát a Pápai Hús két másik tulajdonosa

Elfogadta a pápai önkormányzat ajánlatát a Pápai Hús két további tulajdonosa is, így a húsipari cég hamarosan a város tulajdonába kerülhet – jelentette be a város polgármestere március 6-án.

Magyarország lesz a Danone Csoport egyik regionális központja

A terv szerint a Danone Csoport új európai szervezeti struktúrájában Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország közös üzleti egységet alkot majd, amelynek irányítása Budapestről történik – közölte a Danone Kft. február 20-án.

Ismét kaphatók a boltokban a gyulai hústermékek

Példaértékű összefogás eredményeként ismét kaphatók az élelmiszerboltokban a gyulai hústermékek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára február 19-én Budapesten, egy CBA-áruházban.

Segítség a Pápai Húsnak

Mivel közvetlenül nem nyújthat tagi kölcsönt, saját cégén keresztül segíti 650 millió forinttal a pápai önkormányzat a Pápai Hús 1913 Kft.-t – tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t február 8-án.

Értékesítenék vagy bérbe adnák a Zemplén-Hús Kft. üzemét

A sátoraljaújhelyi Zemplén-Hús Kft. megmentéséért, mintegy harminc munkahely megtartásáért küzd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata, a cég az idei év elején szüntette be a termelést, miután évek óta komoly értékesítési nehézségekkel küzdött a piac jelenlegi körülményei és a húsipar országos válsága miatt.

Telephelyfejlesztés

A Pölöskei Szörp Kft. telephelyének fejlesztésére 100 millió forintos támogatást nyert. A cég idén be is fejezi az új csarnoképület és hűtőház építését – tájékoztatta a Zala megyei vállalkozás január 28-án az MTI-t.

Új logisztikai központ

Korszerű logisztikai központot épített az élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó vásárosnaményi Kiss B. Cégcsoport – közölte a négy céget működtető családi vállalkozás tulajdonos-vezetője január 28-án az MTI-vel.

A Gyulahús Kft.-nél tagi kölcsönnel indul a kolbászgyártás

A Gyulahús Kft. 114 millió forint tagi kölcsönt kapott a tulajdonos önkormányzattól a kolbászgyártás beindításához, a forrásjuttatásról az önkormányzat képviselőtestülete január 24-én zárt ülésen hozott döntést.

Öt százalékkal nőtt az élelmiszerek forgalma

Értékben öt százalékkal, 1370 milliárd forintra nőtt az élelmiszerekből a kiskereskedelem bevétele 2011 decembere és 2012 novembere között az egy évvel korábbihoz képest, miközben mennyiségben változatlan maradt a forgalom a Nielsen piackutató vállalat által folyamatosan mért 90 kategóriában – adta hírül az MTI január 11-én.

Jégkrémgyártás Rexroth módra

Az élelmiszeripari alkalmazások területén a múlt év egyik látványos sikertörténetének tekinthető az Unilever veszprémi telephelyén megvalósult, minőségi fejlesztést célzó beruházás.

Konszern szintű vállalatirányítás

A vágott saláta gyártással foglalkozó Eisberg Hungary Kft. működésében 2005-ben érett meg az idő arra, hogy korábbi, korszerű szoftverrel nem támogatott rendszereiket integrált vállalatirányítási megoldásra váltsák fel. Az előállított termékek minőségének biztosítása és folyamatos fejlesztése érdekében, folyamataik egyre magasabb szintű vezérlését és kontrollját tűzték ki célul.

Fagyasztott innovációk

1981-ben az Alföld észak-nyugati szegletében szövetkezetek hozták létre azt a vállalatot, amely mára MIRELITE-MIRSA Zrt. néven a hazai fagyasztott áruk piacán meghatározó gyártóvá vált, és a külpiacokon is sikeres. Az eredmények hátterében a korszerű gyártás és a folyamatos termékinnováció áll.

Nem látszik az alagút vége…

A korábban jósolt 2010 második félévi gazdasági talpraállás bizonytalan, a helyzet pedig igen törékeny – állítja a Coface Hungary országigazgatója.

Csúcspont előtt a csődhullám…

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint az idei év első kilenc hónapjában 2008 hasonló időszakához képest 36%-kal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. A harmadik negyedévi adatok már mutatják a válságot, de a neheze még hátra van. E tekintetben a csúcsot 2009 év végére esetleg 2010 év elejére várja a Coface.

Mobil ERP-kiegészítők

A vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó különféle mobil megoldások elősegítik a hatékonyság javítását. Alkalmazásuk 1-2 éven belül megtérülhet, ha gondosan előkészített és jól vezetett projektben, pontos megtérülés számítások alapján történik a beruházás.

Racionalizált vállalatirányítás

Az ERP-rendszerek olyan modulokból felépülő alkalmazások, amelyek szoftveres megoldást kínálnak a termelés, a logisztika, az értékesítés, az emberierőforrás-gazdálkodás és a pénzügyi elszámolás tranzakcióinak valós idejű, egységes és integrált kezelésére.

Trendek és tendenciák 2009

Az elmúlt hónapok során bekövetkező változások, pénzügyi-gazdasági folyamatok a hazai logisztikai piacon is erőteljesen éreztetik hatásukat. A DHL-MLBKT 2009. március 18-án megrendezett logisztikai konferenciájának szakértői szerint a termelési és beszerzési mennyiség, valamint az új rendelések visszaesésével járó szállítási átfutási idő rövidülése, a kiszolgálandó volumen csökkenése, az ellátási láncok rövidülése, a szállítmányozási díjak mérséklődése, a szolgáltatói piac szűkülése mind a 2009-es év velejárói.

Tökéletes hűtőlánc 24 órán keresztül

A Messer Csoport és az Olivo legújabb hűtveszállítási innovációjának köszönhetően az élelmiszer-kereskedelemben nem probléma többé a hűtött és mélyhűtött termékek egyidejű és költséghatékony szállítása. A rendszer szárazjég segítségével az árut több mint 24 órán át a kívánt hőmérsékleten tartja.

Pluszérték a vonzó csomagolás

Az élelmiszeripar számára kiemelkedően fontos az előállított termékek csomagolása. A választott csomagolóanyagnak számos kritériumnak kell megfelelnie.

Hibátlan komissiózás

Az ágazaton belüli koncentrációs folyamatok gyakran kényszerítik a szervezeteket strukturális átalakításokra. Ez az átalakulás az újonnan belépett EU-tagállamok feldolgozóiparában is érezhető. Számtalan vállalat a konkurencia kiszorításának érdekében felvásárolja a versenytársait, tulajdonképpen piacot vásárol magának. Ez a stratégia azonban csak akkor vezethet sikerre, ha megfelelő konszolidációs lépéseket foganatosítunk. Különösen a logisztikai folyamatokra érvényes ez a követelmény. Nemcsak a külső logisztikát, hanem az áru belső mozgását is szem előtt kell tartani a telephelyen vagy a vállalaton belül.

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján - 2. rész

Kompetenciaalapú versenyképesség egy vezető FMCG-vállalat példáján

Részben vagy egészben

A csomagolástechnika az elmúlt néhány évtizedben igen nagy változáson ment keresztül. A hajdanvolt egyszerű védelmi jellegű funkció mellett ma már marketingfeladatokat is ellátnak a korszerű csomagolóanyagok.

Élelmiszerek nyomon követése

A XXI. század elején az élelmiszeripar minden területén kiemelt szerepet játszik az élelmiszerbiztonság kérdése. Az emberek aggodalma az élelmiszerek minőségével szemben az elmúlt években egyre nőtt, mert az élelmiszerláncban olyan globális problémákkal találkozhattunk, mint a BSE, a madárinfluenza vagy a szennyezett guargumi.

Márkát csomagolásáról...

Az ókori görögök csodálatos aromamegőrző és egyben az akkori szállítási igényeknek is megfelelő csomagolóeszköze az amfóra óta a csomagolás számos változáson ment keresztül. Ez az ipari forradalom és a tömeggyártás beindulásának köszönhető.

Rendszerirányítás

A vállalatirányítási rendszereknek egyre nagyobb szerepe van a modern cégirányításban. Ma már egy-egy közép-, vagy jelentősebb kisvállalkozás is olyan bonyolult gyártási folyamatokat kezel, amely papíralapú nyilvántartással már nem irányítható.

Nyomon követhető csomagolás

Vannak folyamatok, amelyek hátrafelé haladva nyerik el igazi értelmüket. Miközben a termék előállítása az alapanyagok és segédanyagok beszerzésétől a késztermék betárolása, illetve célba juttatása felé halad, a „tracebility” éppen ellenkezőleg, arra keresi a választ, a készterméktől vissza tudunk-e jutni a kiindulási pontra, az alapanyagok azonosítására.

Mérlegelve

A gyártóüzemekben, logisztikai központokban vagy kiskereskedelmi egységekben használatos mérlegeknek más és más feltételeknek kell megfelelniük. Egy tényező azonban közös bennük: egyszerű kezelhetőséggel összetett feladatokat kell megoldaniuk.

Raktárköltségek csökkentése

Élelmiszer-ipari vállalatok számára a friss termékek gyártásával szemben támasztott követelmények miatt kiemelkedő jelentőségű a hatékony és rendkívül rugalmas raktárvezérlés. Számos vállalatnál ágazatspecifikus vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ezáltal a raktári készletek minimalizálhatók, illetve kialakítható a valóban folyamatos kommunikáció a beszerzés, a raktár, a gyártás és az értékesítés között.

Folyamatoptimalizálás RFID-vel

A rádiófrekvenciás azonosítási technológiát a múlt században fejlesztették ki katonai célokra. Az új alkalmazási terület elterjedéséhez az állandó továbbfejlesztések, a miniatürizálások, és a folyamatos költségcsökkentés vezetett. A 80-as évek közepén ezt a technológiát nagyüzemben alkalmazták az európai marhatenyészetekben. A trend (kisebb, jobb és olcsóbb) máig folytatódik, ezért jelenleg ezt a technológiát az élelmiszeripar számtalan ügyvitelei folyamatában alkalmazzák.

Agrárklaszter

A húsz év alatt húszmilliárd euró. A Zsámbéki-medencében befektető Talentis Program első nagyberuházásának alapkövét tavaly novemberben rakta le Kóka János gazdasági miniszter. Az Agrogate néven ismertté vált hetvenhektáros beruházás induló, tizennyolc hektáros ütemének első épületét várhatóan áprilisban vehetik birtokba a bérlők.

Gazdag ország!

A mezőgazdasági termelés és élelmiszeripar – hagyományainál és képességeinél, adottságainál fogva – exportorientált. Bár a mezőgazdaság részaránya a hazai GDP-ből csak mintegy 4 százalékot képvisel, a fogyasztásban az élelmiszercikkek több mint 30 százalékos arányt mutatnak.

Élelmiszeripari trendek

Az EU K+F keretprogrambeli projektek sora kutatja a változó üzleti környezet által generált logisztikai trendek ellátási láncokra gyakorolt hatásait. Az eredmények szektoronkénti bemutatását most az európai élelmiszeripar jellemzésével folytatjuk.

Teljes körű megoldások

Az élelmiszeripar termékei mindenki számára kézzelfogható közelségben vannak, s behálózzák mindennapjainkat. Csak ritkán gondolunk arra, hogy az élelmiszeripar ismert termékei korántsem hétköznapi módon kerülnek előállításra.

Erősődő jelenlét

A Wincanton plc. elnökével, Paul Bateman úrral a müncheni Transport Logistic 2005 nemzetközi szakmai kiállításon találkoztunk, ahol lapunknak adott exkluzív interjú keretében a múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk.

Hűtőházak szerepe

A hűtött és fagyasztott termékek ellátási láncában a hűtőházak a közelmúltig nem mint szolgáltatók, hanem alapvetően egy-egy termelőüzem részeként vettek részt. A hazai termelési kapacitások átrendeződése, a szakosodás és a koncentráció, valamint a növekvő import új helyzetet teremtett a hűtőházak számára.

Keresés
Kövessen minket facebookon