Archívum: Van másik?

2015. július 17. | Gyártás | Egyéb szektorok

Az ellátás biztonságának fokozása, a versenyhelyzet fenntartása, a nagyobb függetlenség elérése – csak néhány ok azok közül, amelyek miatt a gyártók egyetlen beszállító helyett inkább több partnerre építik folyamataikat. Arról, hogy mindez trendszerű-e Magyarországon, illetve mennyire eredményes törekvés, iparvállalatok vezető szakembereit kérdeztük.

Kondorosi TímeaA pneumatikai komponenseket és rendszereket gyártó, illetve értékesítő Aventics Hungary Kft.-nél törekednek a beszállítói diverzitás megteremtésére, de a nemzetközi vállalatcsoport egri gyárának a direkt beszállítói kör esetében erre nem mindig van lehetősége.

– Nagyszámú termékféleséggel, ezáltal sok egyedi, éves szinten jellemzően kisebb volumenben beszerzett alkatrésszel dolgozunk. Számos lehetséges beszállító számára ez nem teszi vonzóvá az üzleti kapcsolatot, ezért egyes alapanyagtípusok esetében nem könnyű feladat a több lábon állás, pedig erre az egészséges versenyhelyzet megtartása érdekében feltétlenül szükség van. Másik fontos érv a diverzitás kialakítása mellett az, hogy általa flexibilisebb a gyártási rendszerünk, így néhány napon belül a legkülönbözőbb vevői igényekre is megfelelően tudunk reagálni, legyen szó a rendelési volumen hirtelen növekedéséről, vagy extrém rövid szállítási határidőről – hangsúlyozta Kondorosi Tímea, az Aventics Hungary Kft. beszerzési osztályának vezetője.

Az egri gyárban minden új termék beszerzése esetén versenyeztetik a meglévő partnereket az újonnan megismert beszállítókkal, így a legtöbb terméknél folyamatosan aktualizálják a rendelkezésre álló beszerzési forrásokat. A versenyeztetés mindig objektív szempontok szerint történik. A termékre vonatkozó alapvető műszaki feltételek biztos meglétét követően a szállítási képesség tényezőit, így a rugalmasságot, a minőséget, az alacsony átfutási/szállítási időt, és természetesen az árat veszik figyelembe. A vállalat számos területen több-beszállítós rendszert alkalmaz, így például a direkt beszerzéssel vásárolt anyagok, a gépalkatrészek, a szerszámok, valamint a fuvarozási szolgáltatások esetében is.

– Termékpalettánk igen széles, ráadásul nemcsak katalógus- termékeket, hanem egyre több konfigurált, sőt egyedi, vevőspecifikus megoldást is kínálunk. Ezért elengedhetetlen, hogy a gyártáshoz szükséges anyagok az adott időben és mennyiségben rendelkezésünkre álljanak. Gyakran előfordul, hogy hamarabb van szükségünk egy adott alkatrészre, mint ahogy azt a normál üzletmenetben meghatároztuk. Ilyenkor értelemszerűen attól a szállítótól vásároljuk meg a terméket, amely hamarabb tudja az szállítani. Mindez jól mutatja, hogy a gyorsaság és a rugalmasság meghatározó tényező gyáregységünkben, de úgy látom, hogy iparágunk egészében szintén az általunk tapasztalt trendek érvényesülnek. A vevők felé komplex és egyedi megoldásokat egyre csökkenő határidőkkel kell szállítani, ezért a beszállítói bázis szélesítésére, ezáltal a stabil és kiegyensúlyozott alapanyag-ellátására való törekvés már inkább követelmény, mint lehetőség. Minden esetben tartós kapcsolatot igyekszünk kiépíteni a beszállítóinkkal, de hosszú távú kooperációk csak a „win-win” elvre épülhetnek – mondta Kondorosi Tímea. Az osztályvezető hozzátette: a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés elsősorban azt jelenti, hogy a szerződés alapját képező termékek gyártása és felhasználása mindkét fél számára jövedelmező. – Ha ezt még fokozni lehet azzal, hogy kétirányúan, azaz egymás számára értékesítenek termékeket, az minden bizonnyal tovább erősíti a meglévő kapcsolatot. Tapasztalatim szerint ágazatunkban, és valószínűleg a magyar ipar egészében ez az elv és modell jellemző – vélekedett a szakember.

Pozitív hatások

Kellner Mária– A szállítói diverzitás kiemelten fontos a gyógyszeriparban, és ez vállalatunknál sincs másképpen. A beszerzőknek minden esetben törekedniük kell arra, hogy cikkféleségenként, beleértve a szolgáltatásokat is, 2-3 olyan beszállítóval építsenek ki kapcsolatot, amelyek megfelelnek a komplex követelményrendszernek. A szolgáltatások beszerzésénél, így például a külső fél által végzett szállítmányozási és fuvarozási tevékenységeknél minden tétel szállítására – valamennyi szállítási mód és reláció esetében – azonnal aktiválható alternatív szállítási megoldás áll rendelkezésünkre. A gyártás-ellátás területén is a maximális biztonságra törekszünk. Mivel a gyógyszeripari beszerzésben jelentős az egyedi, nehezen helyettesíthetőanyagok és szolgáltatások aránya, az ebből fakadó kiszolgáltatottságot, illetve kockázatot mindenképpen ellensúlyoznunkkell a beszállítói paletta diverzifikálásával – mutatta be a Béres Gyógyszergyár Zrt. e területen alkalmazott koncepcióját és gyakorlatát Kellner Mária beszerzési és logisztikai igazgató.

A magyar magántulajdonban lévő gyógyszergyárnál a diverzifikálás a beszerzés stratégiai feladata. A beszállítói együttműködések szigorú szerződési feltételekhez és szállító minősítéshez/audithoz kötöttek. Ezek az előírások a szolgáltatások beszerzésénél is érvényesek, így a gyógyszergyár a szállítmányozó cégeknél is végez auditokat.

– A beszállítók kiválasztásának folyamatában mérlegeljük az általuk biztosított anyagok, eszközök, illetve szolgáltatások helyettesíthetőségét is. Az anyagok, az eszközök, továbbá a szállítmányozás területén több-beszállítós rendszert alkalmazunk, amelyet rendszeresen értékelünk, és felülvizsgálunk az adott év beszerzési mutatói, így például az érték, a mennyiség, a beszerzési súly, illetve a termékfejlesztés új stratégiai irányvonalának figyelembevételével. E rendszer legfontosabb előnye, hogy mindenkor rugalmasan tudunk reagálni a piac hektikusságára, így kiküszöbölhetjük az ellátási problémákat. Emellett beszerzési alkupozíciónk erősödik, és a beszállítók versenyeztetése által a partnerek motiváltabbá válnak arra, hogy mind komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak. A diverzifikáció a szolgáltatás minőségére és költségszintjére is pozitív hatással lehet, természetesen a „win-win” elv megtartása mellett – mondta Kellner Mária. Válaszában kitért arra is, hogy iparági szinten törekvések mutatkoznak a beszerzési források diverzifikálásra, azonban a beszállítói oldal szereplői, a piac változó igényei, illetve a folyamatosan szigorodó hatósági szabályozások e cél elérését nehezítik.

„Nem önös cél”

Javier González Pareja– Vállalatcsoportunk beszállítói hálózata értelemszerűen óriási, a magyar beszállítók aránya pedig üzletáganként, területenként, gyáranként és természetesen időszakonként is eltérő. A Bosch csoport, mint a világ egyik vezető autóalkatrész beszállítója az összes autógyárnak szállít, ezért világszerte található Bosch-alkatrész az autók többségében. Célunk az, hogy a helyi beszállítók számát a lehető legmagasabb szintre emeljük, elsődleges szempont pedig az elvárt minőség biztosítása. Magyarországon működik az a regionális beszerzési központ, amelynek munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtalálják a megfelelő minőségben szolgáltató beszállítókat a régióban. Ezért a beszerzési osztály auditot végez a lehetséges alvállalkozóknál, s ezt minden egyes beszállító esetében megköveteljük. A Bosch csoport beszállítóinak, alvállalkozóinak kiválasztása összetett szempontrendszer és szigorú szabályok szerint történik. Gyártási, szolgáltatási területenként változó követelmények és feltételek érvényesülnek, de a minőség, a megbízhatóság, a rugalmasság, a kedvező ár minden esetben megjelenik. Nehezen határozható meg általános elvárás csupán egyetlen tényező kiemelésével, hiszen például egy magas árat kompenzálhat egy kiemelkedő minőség, előnyös fizetési kondíció, rendelkezésre állás – mondta Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: vannak olyan helyzetek, amikor az igényelt kapacitás indokolja a több lábon állást, mert egyetlen cég nem tudja kiszolgálni a teljes igényt. A beszállító partnerek felé irányuló felelősségvállalás miatt néhány esetben nem engedik, hogy a függőség túl nagy mértéket öltsön. Ez azt jelenti, hogy a partner teljes forgalmából a Bosch csoporttal folytatott tevékenység csak meghatározott százalékot tehet ki. Azonban vannak olyan szolgáltatások és anyagok, amelyeknél kifejezetten stratégiai kérdés a folyamatos versenyhelyzet fenntartása vagy az alternatív szállítók alkalmazása. Bizonyos anyagterületek esetében, így például a több iparágban használt, szabványos anyagoknál semmi nem indokolja a több lábon állást, ilyenkor tudatosan, éles versenyeztetés után választanak ki egyetlen beszállítót. A Bosch csoportnál jellemzően azonos követelményjegyzék, illetve specifikáció alkalmazásával teremtik annak lehetőségét, hogy az ellátási lánc egyes szakaszaiban, vagy a gyártási infrastruktúra fontos elemeire vonatkozóan több beszállítóra is építhessenek az anyagok vagy a szolgáltatások tekintetében. Ugyanakkor – kivételes esetben – előfordul az is, hogy országonkénti vagy telephelyenkénti bontásban kötnek szerződést.

– A diverzifikáció tulajdonképpen nem önös cél. Sokkal inkább egy eszköz annak érdekében, hogy üzleti folyamatainkat és költségeinket lokálisan, regionálisan vagy globálisan optimalizálni lehessen. Ezért kell megfontoltan és tudatosan dönteni, hogy ez mely esetekben szükséges, hol alkalmazható és hol hátrányos. A globalizálódó világban a beszállítók – gyártók, szolgáltatók – száma növekszik, akik mind több anyagot, eszközt, megoldást kínálnak, így egyre nagyobb volumenekről szóló szerződések jöhetnek létre. Ezt a lehetőséget a beszerzési oldalon oktalanság lenne nem kihasználni – hangsúlyozta Javier González Pareja. A magyarországi Bosch csoport vezetője szerint a beszerzés a versenyhelyzet maximalizálására törekszik, s ennek velejárója az is, hogy több beszállító kerül a látótérbe, de nem szükségszerűen kerül kiválasztásra mind több beszállító. Ez a törekvés inkább egy monopol vagy ahhoz közeli helyzet megtörése esetén követendő.

Biztonság, minőség, alacsonyabb ár

Szilágyi Gyula– Vállalati stratégiánk részeként, a beszállítói diverzitás megteremtésére elsősorban azért fontos számunkra, hogy a kiemelt területek közé tartozó alapanyagok és félkész termékek beszerzési forrásainak, ezáltal a gyártás ellátásának biztonságát garantálni tudjuk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a termeléshez szükséges anyagok esetében jellemzően több-beszállítós rendszert működtetetünk. A kulcsfontosságú anyagoknál, így például a gyógyszerhatóanyagoknál legalább 2 beszállítóval dolgozunk együtt, és ezeket a cégeket előre meghatározott arányban látjuk el rendelésekkel. A megfelelő szintű ellátásbiztonság elérése mellett e rendszer révén a beszállítóink versenye nemcsak az árra, hanem a minőségre is kiterjed, vagyis számunkra többes haszonnal jár – mondta Szilágyi Gyula, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. termelésirányítási és logisztikai igazgatója.

Kisvállalati szemszögből

– Elsősorban szabványos acél alapanyagokat használunk a gyártáshoz, így bármely megbízható forrásból is szerezzük be, ezek minőségének elvileg azonosnak kell lenniük. Ennek ellenére igyekszünk több beszállító partnerrel dolgozni. Elsősorban azért, hogy az ellátás biztonságát megteremtsük, másrészt a számunkra előnyös versenyhelyzetet igyekszünk így fenntartani. A különböző beszállítóknál az anyagféleségek tekintetében érzékelünk erősségeket, így egy-egy partnerünktől elsősorban az általunk legjobbnak ítélt termékeket vásároljuk. Egyes anyagtípusoknál erre a szelekcióra nincs lehetőségünk: vannak olyan termékcsoportok, amelyek esetében stratégiai beszerzési forrásaink vannak, s onnan a megfelelő árszínvonal elérése érdekében nagyobb mennyiséget vásárolunk – mutatta be a vállalatnál alkalmazott beszerzési koncepció alapvető irányait ifjabb Lincz István, a móri Lincz és Társa Kft. ügyvezetője.

ifj. Lincz IstvánA 70%-ban exportra termelő cég vevői között haszongépjármű-gyártó és ennek a szektornak beszállító, szivattyúgyártó, mezőgazdaságigép-gyártó, bútoripari, valamint telekommunikációs vállalatok, illetve vasúttársaságok is megtalálhatók. Számukra a Lincz és Társa Kft. 4 gyártócsarnokában elsősorban hegesztett szerkezetek, előszerelt alkatrészek készülnek. Egyes munkafolyamatok energiaigénye viszonylag nagy, így az energiabeszerzés a költségracionalizálás szempontjából fontos terület. – Az energiaszolgáltatási piac liberalizációja óta több ajánlat közül választhatunk. A díjak között ugyan van különbség, de nem olyan mértékű, amely miatt „kénytelenek lennénk” egy adott szolgáltató mellett dönteni. Választásunk így arra az ajánlattevőre esik, amelyik egy kézből képes kínálni az energiaellátási szolgáltatásokat. Adott esetben ez nem a legalacsonyabb árat kínáló piaci szereplő – mondta ifjabb Lincz István. A Lincz és Társa Kft.-nél a gépek esetében azonban éppen ellentétes gyakorlatot folytatnak. Ha egy adott funkciót ellátó berendezésből többre van szükség, akkor törekednek arra, hogy azokat egyetlen gyártótól szerezzék be, legyen szó kisebb gépről, vagy nagyobb értékű CNC gépről. Ennek egyik oka az, hogy az ésszerűség határain belül a cég ragaszkodik azokhoz a gyártókhoz, amelyek termékeivel elégedett. A hűségnek – kedvezmény formájában – lehet gazdasági haszna, de a móri gyártó megfontolása mögött elsősorban a homogénebb géppark révén elérhető üzemeltetési és karbantartási előnyök állnak. Emellett az egységesebb gépállomány lehetővé teszi a gépkezelők rugalmasabb beosztását. Egy-egy munkatárs több gépet is szakszerűen tud kezelni, így nagyobb a munkaerő hatékonysága. – Az energiabeszerzés kivételével a szolgáltatásoknál is a több-beszállítós modellt tartjuk megfelelőnek. Minden külső forrásból megoldott funkcióra legalább két beszállító áll rendelkezésünkre, hiszen a releváns termelési folyamatok biztonsága csak így garantálható. Rugalmasabban alkalmazkodhatunk az aktuális piaci igényekhez, ráadásul árelőnyt érhetünk el, ezzel mi magunk is piacképes árakat tudunk biztosítani saját vevőinknek. Ez kiemelten fontos, mert célpiacaink többsége nehezen tolerálja a magas árakat. Előfordul, hogy még a beszerzendő tétel mennyiségének megosztása által elérhető kedvezmény elvesztése esetén is kipróbálunk új partnereket, mert ezzel másoknak, és magunknak is új lehetőségeket teremtünk. Mindig megvan az esélye, hogy egy új beszállítóval új irányt tudunk venni, vagy a minőségben, rugalmasságban tudunk erősíteni. Ezzel a gyakorlattal nemcsak, mint megrendelő, hanem mint beszállító is találkozunk – jegyezte meg ifjabb Lincz István, aki a kölcsönös előnyöket vagy akár az egymástól való termékbeszerzést is rögzítő megállapodásokat a hazai gazdasági és üzleti élet jellemző és hasznos gyakorlatának tartja. – A termékgyártó cégek közötti ilyesfajta kooperáció kifejezetten előnyös, mert az átlagosnál jobb eredményeket hoz. Ugyanakkor a szolgáltatói oldalon már kevésbé látom gyümölcsözőnek a win-win elvre épülő üzleti kapcsolatokat – mondta az ügyvezető.

Nyílt lapokkal

Varga László– Cégcsoportunknál a vevők igényeinek magas színvonalú kiszolgálását kiemelt fontossággal kezeljük. Vannak olyan termékeink, amelyekről a felhasználók több évtizede nem szeretnének lemondani, ugyanakkor minden évben számos új fejlesztésű megoldást vezetünk be a piacon. Ilyen környezetben a stabilitás fenntartása a supply chain terület számára csak oly módon lehetséges, ha a kritikusnak ítélt beszállítók, alapanyagok vagy szolgáltatások esetében több lábon állunk, így törekedve a beszállítói diverzitás megteremtésére. A több lábon állás elérése azonban a lánc másik végén is cél, hiszen minél több igényt és iparágat tudunk kiszolgálni különféle érzékelőinkkel, annál stabilabb a cégcsoportunk működése és jövője – mondta Varga László, a német szenzorspecialista SICK vállalat magyarországi gyárának ellátási lánc vezetője. A szakember hozzátette: azért, hogy az ellátási lánc egyes szakaszaiban, vagy a gyártási infrastruktúra fontos elemeiben több beszállítóra is építhessenek, rendszeresen elemezik a piaci és gyártási környezetüket, így állapítva meg a szükséges intézkedéseket. Főként azokra az elemekre összpontosítanak, amelyek kiesése vagy nem teljesülése már rövid távon is kritikus szituációkat okozhat. – A beépülő anyagoktól egészen a szolgáltatásokig valamennyi területen több beszerzési forrásra építünk, de elsősorban alternatív beszállítókat definiálunk különböző viszonylatokban, párhuzamos beszerzést ritkán alkalmazunk. Ezzel számunkra kedvező versenyhelyzetet teremtünk, és az ellátás stabilitása is növekszik. Ugyanakkor odafigyelünk arra, hogy a beszállítók bizalmával soha ne éljünk vissza, ezért mindig nyílt lapokkal játszunk – hangsúlyozta az ellátási lánc vezető. Varga László szerint a beszerzési források diverzifikálása általános trend az iparban, és – kérdésünkre válaszolva – megjegyezte: Magyarországon a beszállítói-megrendelői üzleti kapcsolatokban az ellentételezési (offset) ügyletekre is akad példa.

JS

Supply Chain Monitor
2015. július-augusztus