Archívum: Többszörös haszon

2015. július 17. | Egyéb | Egyéb szektorok

A Linde Gáz Magyarország Zrt. a közelmúltban új alapokra helyezte a palackozott gázok belföldi disztribúcióját, melynek megvalósításához a Maltacourt csoporthoz tartozó Lorriers Zrt. ben találta meg partnerét. Az együttműködésről Ambriskó Péterrel, a Linde Gáz Magyarország Zrt. palackos gáz üzletágának termelési és disztribúciós igazgatójával, Paul Szemannal, a Maltacourt Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, valamint Federer Ferenccel, a Maltacourt Hungary Kft. logisztikai divíziójaként működő Lorriers Zrt. igazgatójával beszélgettünk.

A Linde Gáz mióta és milyen tevékenységgel van jelen a magyar piacon, és hogyan szervezi a felhasználók ellátását?

Ambriskó PéterAmbriskó Péter – A Linde, a világ egyik vezető gázszolgáltató és gázellátó vállalata hazánkban, 1992-ben alapította meg a Linde Gáz Magyarország Zrt.-t répcelaki székhellyel. Jelenleg 5 telephellyel rendelkezünk: Répcelakon, ahol szén-dioxid-kitermelést is folytatunk, továbbá Budapesten, Dunaújvárosban, Kazincbarcikán és Miskolcon. Valamennyi ipari és egészségügyi gáz gyártásában, illetve forgalmazásában vezető szerepet töltünk be Magyarországon. Műszaki és speciális gázokkal szinte valamennyi ipari szegmensben jelen vagyunk, csakúgy, mint a kutatásban és a gyógyászatban. Ügyfeleinket az 5 telephelyről közvetlenül, illetve közel 120 értékesítési partnerünkön keresztül látjuk el palackos, valamint palackköteges kiszerelésű gázokkal, cseppfolyós gázokkal, feltöltve a mobil cseppfolyósgáz-tartályokat, de úgynevezett on-site ellátást és vezetékes szállítást is biztosítunk. A palackos szegmensben összesen mintegy 1000 különféle terméket forgalmazunk.

Milyen sajátosságokkal bír a gázok disztribúciója?

Ambriskó Péter – A fogyasztók palackos vagy cseppfolyós gázzal való ellátása logikai szempontból nem tér el más ágazatok, így például az FMCG-szektor disztribúciós modelljeitől. Egy lényeges különbség azonban van: az általunk előállított termékek a biztonsági tényezők miatt rendkívül érzékenyek, továbbá az egészségügyi gázok az ellátásbiztonság szempontjából nagyon kritikus termékek. Ellátási láncunkban tehát a biztonság áll a piramis csúcsán, de emellett természetesen a hatékonysági szempontokat is szem előtt kell tartanunk.

A logisztika területén hogyan tudják optimalizálni a költségeket?

Ambriskó Péter – Néhány éve célul tűztük ki a palackos termékek disztribúciójának hatékonyabbá tételét. Az alapok – fejlett vállalatirányítási rendszer, járattervező szoftver, és a gázok logisztikájában meglévő több mint 20 éves tapasztalat – adottak voltak, a korábbinál hatékonyabb disztribúciós koncepció megvalósításához már csak egy jól teljesítő logisztikai szolgáltatóra volt szükségünk. A 2013 nyarán kiírt tenderen a Lorriers Zrt. ajánlatát értékeltük a legjobbnak.

Melyek voltak a kiválasztás főbb szempontjai?

Ambriskó Péter – A palackos gázok kezelésére és szállítására szigorú biztonsági és munkavédelmi szabályok vonatkoznak, köztük a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás, közismertebb nevén az ADR. A leendő szolgáltatótól azt vártuk el, hogy a humánerőforrás és az eszközök vonatkozásában megfeleljen az általános előírásoknak, illetve az általunk megfogalmazott igényeket – maximális biztonság, a szállítmányok és az egyes termékek nyomon követhetősége, ügyfélközpontú kiszolgálás – maradéktalanul teljesítse. A szolgáltatónak vállalnia kellett, hogy a sofőrök rendszeresen részt vesznek a szükséges képzéseken, a flotta kialakítása kapcsán pedig feltétel volt, hogy a járművek – méretüket, kialakításukat és felszereltségüket tekintve – alkalmasak legyenek a néhány palackos tételek, illetve a nagyobb, akár több tíz tonnás kontingensek kiszállítására és megfelelő lerakására egyaránt. Szempont volt még a jó ár-érték arány, valamint a mindenkori feladatokhoz, illetve a piaci igények változásához igazodó gyors és rugalmas reakcióképesség. Olyan megoldást vártunk el, amely hosszabb távon is magában hordozza a disztribúciós tevékenység további fejlődésének lehetőségét. Mindezek figyelembevételével a Lorriers Zrt. adta a legjobb ajánlatot, amelyet egyfajta belépőnek tekintettünk, mert tisztában voltunk azzal, hogy egy hatékony elosztási koncepció kidolgozása csak alapos, közös tervezés eredménye lehet.

Milyen disztribúciós megoldást alakítottak ki?

Federer FerencFederer Ferenc – A Linde Gáz Magyarország Zrt. palackos termékeinek országos disztribúcióját látjuk el, beleértve a direkt és a kereskedelmi partnerekhez történő kiszállításokat, valamint e termékek Linde-telephelyek közötti szállítását. A telephelyeken parkoló járműveinkre ügyfelünk aktuális járattervei alapján rakodjuk fel a palackokat vagy palackkötegeket, és kiszállítjuk a címzettekhez. Szolgáltatásunk egyik specialitása, hogy valamennyi fuvareszközünket emelőgéppel szereltük fel, így a címzettekhez – a jelzett igényeknek megfelelően – olyan járművel érkezünk, amely emelőhátfallal vagy daruval rendelkezik, vagy leemelhető és a helyszínen anyagmozgatást végző targoncát hordoz magával. Ez lehetővé teszi, hogy a szűkösebb területeken, raktárhelyiségekben is zökkenőmentesen megoldható legyen a töltött palackok lerakása vagy betárolása, illetve az üres palackok elszállítása. A járatokat kiszolgáló, nagy kapacitású fuvareszközök révén költséghatékonyabbá vált a disztribúció, és a járművek jelentős mérete sem okoz problémát a lerakóhelyeken. Megbízónk egyedi palackkövetési rendszert alkalmaz, amelyhez felhasználóként kapcsolódunk. A disztribúcióban részt vevő munkatársaink mobil lézerszkennerrel beolvassák a fuvarlevelet, illetve a palackok egyedi azonosítóját a kiszállítási címeken. Minden palackmozgást rögzítünk, és ezzel nemcsak a kiszállított, illetve visszagyűjtött tételek követését és könyvelését biztosítjuk, hanem kizárjuk annak az esélyét, hogy nem megfelelő palackot adunk vagy veszünk át, mivel a rendszer azonnal jelzi az esetleges eltéréseket. Képzett sofőrjeink az egészségügyi gázok disztribúciója során statisztikai adatok gyűjtését is elvégzik, partnerünk megbízásából.

Különleges kihívást jelent a Linde Gáz kiszolgálása a Lorriers Zrt. számára?

Paul SzemanPaul Szeman – Számunkra minden projekt egyedi és fontos, már csak azért is, mert kifejezetten keressük azokat a nem mindennapi kihívásokat, amelyekre megfelelő szakmai válaszokat adhatunk. Ez jelenti vállalatunk erősségét, ebből fakad nemzetközi elismertségünk. Évtizedek alatt így halmoztuk fel azt a tudást és tapasztalatot, amelynek köszönhetően a speciális igényeknek is maximálisan meg tudunk felelni, legyen szó nagy értékű szállítmányokról, veszélyes áruról vagy bizalmas küldeményekről. Új, innovatív és valóban testre szabott megoldásainkkal, illetve azok hatékony implementálásával nemcsak ügyfeleink válnak versenyképesebbé, hanem mi magunk is fejlődünk. Az olyan üzlet, amely minden érintett számára előrelépést hoz, hosszú távon is fenntartható – mi ilyen együttműködéseket alakítunk ki partnereinkkel. Biztos pénzügyi hátterünkkel hosszú távú stabilitást garantálunk, folyamatosan fejlesztjük jármű- és eszközparkunkat, valamint – ami talán a legfontosabb – vonzó munkahelyeként várjuk és tartjuk meg a logisztikai munka iránt elkötelezett, magasan képzett szakembereket. A munkatársak felkészültsége az egyik legfontosabb versenyképességi tényező, s ezt az előnyt szolgáltatásainkon keresztül átadjuk megbízóinknak is.

Hogyan értékeli a kooperáció első másfél évét?

Ambriskó Péter – Abban, hogy versenyképes áron értékesíthessük termékeinket, a disztribúció költségeinek és minőségének óriási szerepe van. A Maltacourt Magyarországgal megvalósított szállítási rendszer révén mérhető módon hatékonyabbá vált a palackos gázok ellátási lánca, és az optimalizálási folyamat során a kiszolgálás minősége nem változott. Ez egyébként elvárás is volt, hiszen a szolgáltatónak komoly felelőssége van az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, mivel a Linde Gázt vevőink felé a sofőrök képviselik, így szakmailag felkészültnek és segítőkésznek kell lenniük. A Lorriers Zrt. számára ennek teljesítése nem okoz nehézséget, és kiemelendő, hogy képes lépést tartani szigorú kommunikációs és információs technológiai rendszerkövetelményeinkkel is.

SzM

Supply Chain Monitor
2015. július-augusztus