Archívum: Nem luxus a precizitás

2013. június 28. | Gyártás | Egyéb szektorok

A francia Manufacture Jean Rousseau győri gyáregységében luxusórákhoz gyártanak óraszíjakat kézzel, hagyományos manufakturális módszerrel. Buruzs István ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Mikor kezdte meg tevékenységét a győri leányvállalat?

Buruzs IstvánA nemzetközileg jól ismert, a hagyományos francia óragyártás hazájában, a svájci határ mellett fekvő francia kisvárosban, Besançonban 1954-ben alapított, és azóta is ott működő, családi tulajdonú Jean Rousseau luxusóraszíj-gyártó vállalat 2001-ben hozta létre magyarországi gyártóegységét Győrben egy bérelt telephelyen, 12 fővel. A folyamatosan bővülő létszám 2003-ban egy nagyobb épület bérlését, majd egy zöldmezős beruházással megvalósított, saját tulajdonú gyár építését tette szükségessé. A termelés 2009. január 1. óta a Győri Ipari Park területén egy 1600 m2-es épületben folyik. Vállalatunk fő tevékenységi köre a luxuskategóriás bőr óraszíjak gyártása. Emellett kis mennyiségben gyártunk még finom bőrdíszműves termékeket is, például névjegykártyatartókat, pénztárcákat, öveket, kulcstartókat, amelyeket Jean Rousseau márkanév alatt forgalmaz az anyacég a piacon. Az elmúlt évben megjelent a krokodilbőrrel bevont telefonalkatrészek előállítása is portfóliónkban. Franciaországban koncentrálódik az összes klasszikus vállalati funkció – termékfejlesztés, gyártástechnológia, beszerzés, értékesítés, szerszámkészítés stb. –, Győrben pedig – fő termelő bázisként – az anyavállalat megrendelései alapján gyártjuk az óraszíjakat.

A gyártás-előkészítés első lépéseként a különböző bőröket akár 0,4 mm vastagságig is elvékonyítjákA termeléshez szükséges minden alapanyag – bőr, cérna, festék, ragasztó és egyéb kellékek – beszerzése központilag Besançonban történik, ahol ezeket az anyagokat be is vizsgálják, illetve minden termelőegységet onnan látnak el. Az anyacégünk saját festőműhelyében történik a bőrök színezése a vevők elképzeléseihez igazodva a pantone színskála minden árnyalatában. Franciaországban dolgozzák ki az egyes termékekre vonatkozó gyártási specifikációt is, s ezen technológiai előírások alapján dolgozunk itt Győrben. Az előzetes próbagyártások és az előszéria után, amikor a vevő elfogadta a termékeket, megkezdődik a tényleges gyártás. Nekünk az anyacég által megadott késztermék-kiszállítási időponthoz kell ütemeznünk a gyártást, hogy a kész óraszíjakat a vevők a kért időpontra megkapják. OEM-gyártóként a svájci luxusóraipar nagyjait – többek között a Richmond-, az LVMH- (Louis Vuitton Moët Hennessy) vagy a Swatch-csoport márkáit – látjuk el termékeinkkel. A gyártás megszervezése, a felhasznált erőforrások biztosítása már az én felelősségi körömbe tartozik. Dolgozóink 95%-a hölgy, s jelenleg mintegy 140 főt foglalkoztatunk, de alkalmazottaink száma a megrendelések függvényében változhat. Mivel nálunk a képzett munkaerő adja termékeink hozzáadott értékét, ezért minden gazdasági helyzetben arra törekszünk, hogy dolgozóinkat megtartsuk, és biztosítsuk számukra a folyamatos foglalkoztatást.

Hogyan történik az alapanyag-ellátás?

Második lépésben az alkatrészek éleit vékonyítják, hogy a visszahajtásoknál se legyen túl vastag az óraszíjFranciaországból minden kedden egy dedikált autóval érkezik a következő heti gyártáshoz szükséges alapanyag, s ez az árumennyiség jelenti csaknem a teljes raktárkészletünket. Az anyagok nagy része – bőrök, színanyagok, speciális alkatrészek – konkrét megrendelésszámra érkezik a gyártáshoz elegendő mennyiségben, és ezek az anyagok szigorú elszámolás alá esnek. Az általános felhasználású anyagokból – bélések, cérnák – készletet tartunk, és azt folyamatosan feltöltjük. Mivel termékeink a luxuspiacra irányulnak, nálunk nem a szériagyártás jellemző. Közel 1000 élő modell szerepel a termékpalettánkon, amelyeket különböző méretben, valamint színkombinációban tudunk gyártani, ez körülbelül 9000 különböző cikkszámot jelent, s ebből az év bármely napján, bármelyikre kaphatunk megrendelést. Van olyan óraszíj, amelyből az év során csak egyetlen darabot állítunk elő, és van olyan, amelyből hetente gyártunk 100 darabot 6-8 héten keresztül. Ez utóbbi jelenti nálunk a „nagy” szériát.

Milyen alapanyagokkal dolgoznak?

A két fél szíjon egymáshoz illesztik a krokodil mintázatátTermelésünk több mint 50%-a louisianai aligátorok bőrét használja fel, ezen felül más egzotikus – cápa, rája, strucc, kockás piton, gyík, hal – vagy kevésbé különleges állatok – marha, borjú, bivaly, kecske, bárány – bőre, valamint szatén, gyöngyvászon és természetes kaucsuk jelenti a gyakorlatban előforduló anyagválasztékot. Fontos megjegyezni, hogy minden alapanyagunk farmon nevelkedett, kimondottan az ipar számára tenyésztett állat bőre, amelyet beszállítóinktól csak eredetigazolással veszünk át. Vállalatunk kiemelt figyelmet fordít az orvvadászat visszaszorítására és a veszélyeztetett fajok védelmére. Ennek okán nem használunk fel fóka-, bálna-, elefánt-, víziló- stb. bőröket. Az anyacég által kiválasztott alapanyagokat az ott kialakított laborban számtalan tulajdonságra – UV- és izzadtságállóság, allergiateszt, színtartóság, nedvesség hatására történő színeresztés, mechanikai szakítószilárdság, kopásállóság stb. – bevizsgálják, s ezek sikeres teljesítése után kapja meg az anyag a „termelés számára jóváhagyott” státuszt. Heti szinten 5000 darab óraszíjat tudunk gyártani a modellpalettától függően, így évente mintegy 250 000 darab luxusóraszíj hagyja el a győri gyárat.

Melyek az óraszíjgyártás főbb lépései?

Minden formához, mérethez külön szerszámkészlet tartozikKevesen gondolják, de vevőink „átlagos” óraszíja 10-14 darab különböző alkatrészből áll össze. Elsőként a beérkező alapanyagokat előkészítjük, vagyis a tekercsben, lapokban érkező alapanyagokból elkészítjük a majdani szíj alkatrészeit. Majd az adott megrendeléshez tartozó összes anyagot a gyártásba adjuk, ahol azokat szíjjá építik össze. Minden óraszíjat kézzel készítenek a munkatársaink, néhány modell esetében a varrást, a ragasztást, a formázást a megfelelő gépekkel végzik. Automatizálásnak a nagyon kicsi sorozatnagyságok miatt nincs gazdasági realitása. Úgynevezett „behajtott” (rembordé) és „vágott” (coupé franc) szélű szíjakat is gyártunk. A fő különbség, hogy a behajtott szíjon a szíj oldalélét is a felső (krokodil)bőr fedi, míg a vágott szíjak oldalát színben harmonizáló festékréteg takarja. A hagyományostól eltérő, integrált – az óraházhoz hézagmentesen illeszkedő – modellek esetében egy fém vagy műanyag „inzert” is beépül az óraszíjba. Az ilyen szíjakat csak az adott típusú órára lehet szerelni, s itt már néhány tizedmilliméteres eltérés is hibának számít. Ezeket a szíjakat a gyártási folyamat végén egy üres óraházhoz próbáljuk, és minden egyes darabot így végellenőrzünk. Egyébként az összes legyártott óraszíj 100%-ban esztétikai ellenőrzésen megy át, méretüket mintavételezéssel ellenőrizzük.

Hogyan készítik elő az alapanyagokat?

A bőr természetes hibáit kikerülve vágják ki a szíj anyagátAz előkészítő területen a tekercses és táblaanyagokat olyan méretre darabolják a munkatársak, amilyenre az adott óraszíjhoz szükség van, s ez alól csak a krokodilbőr képez kivételt, mert azt már nagyolt méretre vágva kapjuk Franciaországból. A méretre vágáshoz stanckéseket használunk. Minden modellhez legalább 8-10 darab meghatározott formájú kés tartozik, mivel minden összetevőhöz – hosszú és rövid pánthoz, béléshez, színezett bőrhöz, betétekhez, domborításokhoz – különböző méretű és alakú szerszámot kell használnunk. A gyártásunk ezért is költséges, hiszen amikor megjelenik egy új modell vagy egy limitált széria a portfóliónkban, akkor annak a szerszámozását is biztosítani kell, csakúgy, mint a több száz darabos sorozatok esetében. A gyártásban használt kések, szerszámok Franciaországban készülnek, mi csak az egyszerű karbantartásokat végezzük, amennyiben szükséges.

Az előkészítő művelet során a különböző alkatrészek vastagságát +/-0,05 mm pontossággal beállítjuk, éleit elvékonyítjuk a technológiai előírás szerint, hogy a kész óraszíj vastagsága mindenhol megfelelő legyen. Már ezeknél a műveleteknél is nagyon precízen kell kezelni az anyagokat, hiszen – bőripar ellenére – jellemzően 0,05-0,1 mm-es tűrésekkel dolgozunk. Az előkészítés során csak az adott rendelésszámon megrendelt mennyiségű alkatrész készül, amelyeket műanyag tálcákba komissiózunk. Az így előkészített alkatrészek kísérő dokumentációja a megrendelés darabjegyzéke, a szükséges segédanyagok és szerszámok jegyzéke, a méreteket és tűréseket is feltüntető rajz, valamint az adott modellre jellemző specifikus lépéseket leíró műveleti utasítás. Ez azért fontos, mert ugyan minden dolgozó képes elvégezni az összes munkafolyamatot, de a széles modellpaletta miatt nem várható el, hogy mind az 1000 modell pontos gyártási folyamatának összes lépését fejből ismerjék. Az előkészített szériákat a termelési tervben az egyes gyártócellákhoz rendeljük.

A 23 azonos tudású munkacsoport nagyfokú rugalmasságot biztosít Standardizált munkahelyeken folyik a szíjak összeállítása

Hogyan szervezik a gyártást?

Az összeszerelő csarnokban szigetszerűen alakítottuk ki a munkahelyeket, összesen 23 azonos gyártócellát, egyenként 5-5 munkahellyel. Emellett vannak olyan centralizált funkciók – gépi varrás, automata előlyukasztás kézi varráshoz, formázás –, amelyek minden gyártócellát kiszolgálnak. A gyártás ütemezése az alapanyag-beszállításhoz és az exporthoz igazodóan heti ritmusú. 2011 tavasza óta a termelés 2 műszakos munkarendben folyik, mivel a beépített gépi kapacitások – az előbb említett központosított funkciókban – napi 8 órában már nem voltak képesek a gyártócellák zökkenőmentes kiszolgálására. Mindemellett dolgozóink egy része – elsősorban a kisgyermekes anyák – számára engedélyeztük az 1 műszakos munkarend megtartását, így jelenleg a teljes létszám körülbelül egyharmada állandó délelőttös műszakban dolgozik, a többiek pedig 2 műszakban váltják egymást. A megrendelésállomány bővülése esetén a második műszak létszáma és kapacitása jelentősebb beruházás nélkül növelhető, az elméleti maximum a jelenlegi kiépítettség mellett mintegy 250-260 főben határozható meg. Termékportfóliónk a viszonylag egyszerűbb és igen bonyolult óraszíjakig terjed.

Mit értünk bonyolult termék alatt?  

Mikroszkóp alatt hímzik a lézerrel előrajzolt mintátA bonyolultság több tényezőtől függ. Egy japán megrendelőnk például jellemzően 1-1 darabot rendel egy adott modellből. Ennek az adja a bonyolultságát, hogy a beérkező, jellemzően 80-85 darabos rendelés 85x1 darab különböző méretű, színű, alakú szíjat jelent, más-más eszközigénnyel, gépbeállításokkal stb. A gyártás szervezését, a kapacitások rugalmasságát is ehhez kell igazítanom. Más jellegű kihívást jelentenek a nehezen kezelhető, könnyen szennyeződő anyagok, az extrém szűk mérettűrésű modellek, a különleges dekorációk, melyek máshogy bonyolítják a termelési folyamatot. Itt megemlíteném azt az óraszíjat is, amelyre mikroszkóp alatt hímzünk egy méhecskét. Ezt jelenleg egyetlen dolgozónk tudja az elvárt minőségben elkészíteni, és 1 műszak alatt ő is csak 2 darabot képes kézzel kivarrni. Hímzés után pedig az óraszíjat úgy kell összeállítani, hogy a minta éppen középre kerüljön, mert a méhecske testét (torát) az óraszíjon lévő egyik lyuk adja ki. Ennek a szíjnak a bélésoldalára lézerrel gravírozzuk ugyanezt a méhecskét. Mondanom sem kell, hogy a külső és a belső méhecskének fedésben kell lennie egymással, különben a lyukasztás tönkreteszi az egyiket.

Tized millimétereken múlik a termék megfelelősége A kézi festés nagy odafigyelést igényel

Hogyan történik a szíjak varrása?

A gyártásban mind a kézi, mind a gépi varrást alkalmazzuk. Két programozható automata varrógépünk modellspecifikus program alapján készíti el azokat a lyukakat, melyekbe aztán dolgozóink kézzel öltik bele a varrást. Mivel meglehetősen drága alapanyagokról van szó, nem engedhetjük meg magunknak a beállítások során sem a selejtet. A program beállítását, valamint pozicionálását először a szíjjal megegyező méretű és formájú kartonlap kilyukasztásával ellenőrizzük, csak ezután jöhet a szíj, először csak érintve a tűvel, majd ha minden passzol, akkor jön a tényleges lyukasztás. A gyártási specifikáció minden modellnél azt is tartalmazza, meghatározza. Ezt a beállítást mind az egy darabos megrendelések esetében, mind az 100 darabos szériáknál végig kell csinálni.

Néhány műveletet egyszerűbb célgépekkel végeznek Szórópisztoly biztosítja az egyenletes ragasztófelhordást

Gondolom, a gépi varrás valamivel egyszerűbb.

Korántsem, hiszen az óraszíj szélétől adott távolságban kell végigmenni az anyagon a varrógéppel úgy, hogy ha egy szíjon lapos és domború felület is található, az öltések akkor is azonos hosszúságúak legyenek, illetve 4 centiméterre meghatározott számú öltés essen, s mindemellett a varrás nem lehet „csámpás”. Tapasztalataink szerint, aki lakástextíliát vagy ruhaneműt tud varrni, az nekünk még csak jó kiindulási alap, hiszen a nálunk elvárt precizitás a könnyűiparban sem általános. Ezért a gépi varrást csak a nálunk már nagy gyakorlatot szerzett varrónőinkre tudjuk bízni. Amikor a varrási munkafolyamathoz tanítunk be dolgozókat, akkor először egyszerűbb, lapos szíjon kell kezdeniük, majd utána a domborított felületen, s fokozatosan jutnak el oda, hogy bonyolultabb műveleteket – például kettős varrást – tudjanak végezni, illetve kényesebb, drágább anyagokat – például krokodilbőrt – is tudjanak kezelni. Jelenleg 5 varrónőnk tud géppel varrni. De ugyanilyen precizitást igényel a csathelyek kivágása, vagy a hosszúpánton a csatlyukak lyukasztása is. A rövid pántnál a csat helyének lyukasztásánál a modellhez igazodóan adott szélességű kivágást kell kialakítani, illetve az is az előírásokban szerepel, hogy a csatot milyen mélyre kell elhelyezni. A hosszú pántnál adott a lyukak száma, távolsága és formája, s ebből számtalan változat létezik. Ezek elkészítését a megfelelő lyukasztószerszámmal végezzük.

Számítógép-vezérelt varrógéppel lyukasztják ki a szíjakat, amelyeket azután kézzel varrnak ki

Mindezek figyelembevételével mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a hetente érkező alapanyagokból kész óraszíjak hagyják el a gyárat?

A gépi varrásnál 4 cm-re 13 egyforma öltésnek kell esnie, s ez csak a dolgozó tudásán múlikA győri gyárban a sztenderd gyártási átfutási idő 2,5 hét, ami azt jelenti, hogy az N hét keddjén érkező alapanyagokból elkészített késztermékeket az N+2. hét péntekén szállítjuk ki. Ez az átfutási idő a teljes mennyiség körülbelül 75%-ára érvényes. Gyorsított eljárásban N+1 hétre is el tudunk készülni a termékekkel, de a teljes mennyiséget értelemszerűen nem tudjuk „különleges” szériaként kezelni. Ennek megfelelően a gyártásütemezésnél úgynevezett „csúsztatott” termelési tervvel dolgozunk. A kedden egyszerre beérkező teljes alapanyag-mennyiséget az előkészítő műhely már gyártócellánként adja ki, egy-egy nap 5 cella egyheti munkájának megfelelő adagot. Így vannak hétfőtől péntekig, keddtől hétfőig, szerdától keddig stb. termelő gyártócelláink. Ez az ütemezés azért szükséges, hogy ne egyszerre érkezzen a végső minőség-ellenőrzési részleghez az összes késztermék. Ezzel a módszerrel egyenletes leterheltséget tudunk biztosítani minden fázisban. A minőség-ellenőrzés és a késztermékek kiszállításra történő összekészítése egy részlegen belül történik. A rendelésnek megfelelő számú kész óraszíjat a végellenőrzést követően többutas csomagolóanyagba, műanyag tálcákba helyezzük, és így exportáljuk az anyacéghez, ahonnan a vevők felé megszervezik a disztribúciót. Mivel vevőink nagy része az Európai Unión kívüli országokban található, így a vámeljárások és a CITES-dokumentáció (védett fajok kereskedelme – például a krokodilbőrökre vonatkozóan) elkészítése is egy helyen, a francia anyavállalatnál, az ott gyártott cikkekkel összevontan történik meg.  

Jaubert Szilvia

Supply Chain Monitor
2013. június