Archívum: Megbízható azonosítás és adatkezelés

2014. október 27. | Logisztika | Egyéb szektorok

Amikor a disztribúciós logisztikáról és a visszáru kezeléséről van szó, az anyagok és az információk áramlása létfontosságú. De nemcsak erre van szükség: az anyagok címkézése és a nyomon követési folyamatok is egyre fontosabb szerepet töltenek be a termelési logisztikában.

Az elmúlt néhány évtizedben a kereskedelmi és a termelési logisztikával foglalkozó vállalatok – például az autóiparon belül – az új címkézési és azonosítási módszerek kifejlesztése és megvalósítása terén igazi úttörőké váltak. Ezek a vállalkozások újra és újra megmutatták nekünk, hogy számos azonosítási technológia alkalmazása létfontosságú, ha a különböző információs és alkalmazási technológiák követelményeinek meg akarunk felelni. Az 1D-s vonalkódoktól és a 2D kódoktól kezdve egészen az RFID technológiáig, az ezekre épülő megoldások mindegyikének megvannak a maguk sajátos előnyei a különböző alkalmazások széles körét illetően.

Virtuális anyagáramlás

A különböző iparágaknak maximális átláthatóságra van szükségük, amikor az anyagáramlásról és az anyagokról van szó. Ez lényegében e fizikai tevékenység virtualizálási folyamatához vezet. Az érzékelő technológia szempontjából ez az adatok megbízható rögzítését és továbbítását jelenti, melynek előfeltétele az átjárhatóság és a kommunikáció érzékelő, illetve vezérlő szinten. Az intelligens szenzorok segítségével a rendszerek és a gépek végre tudják hajtani az érzékelési és a kommunikációs folyamatokat, míg az intelligens szoftverek az ily módon szerzett adatok hatékony felhasználhatóságát biztosítják. Az ilyen típusú automatizált hálózatok az érzékelők és a vezérlés közti zökkenőmentes adat- és információáramlásnak köszönhetően az ipari internet alapkövét jelentik.

Alaposan behálózva – a megfelelő azonosítási technológia

Egyes vállalatok talán úgy ítélik meg, hogy a különböző folyamatok céljából több azonosítási technológiát kell alkalmazniuk annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az üzemeltetési feltételek és környezet széles körének. Az adott alkalmazástól függően az olyan tényezők, mint például az adatmennyiség, a továbbítási sebesség, a tartomány, a megfelelő olvasási távolság, a látótér és a környezeti feltételek mind szerepet játszhatnak. Bizonyos esetekben szükség lehet technológiaváltásra egy későbbi fázisban azért, hogy kiszolgálják a vállalat folyamataiban, illetve követelményeiben bekövetkezett változásokat. Ekkor ideális, ha az összes azonosító rendszer ugyanolyan módon működik, ugyanazt a csatlakozási technológiát használja, és egyetlen, egységes platformon alapul. Ilyen platform lehet például a SICK cég IDpro platformja. Mindhárom automatizált azonosítási megoldást – azaz a lézeres olvasó, a kamera és az RFID technológiát – saját egységes csatlakoztatási technológia, azonos felhasználói interfész és szabványosított tartozékkészlet jellemzi.

Folyamatos információáramlás

A hatékony adatcsere kulcsa az azonos interfészek és a közös „nyelv” alkalmazása az azonosító eszközökön, miközben az egységes platform azt jelenti, hogy az egyik azonosítási megoldásról a másikra történő áttérés is gyerekjáték. A szabványosított interfész koncepció lehetővé teszi az adatok zökkenőmentes konvertálását – például vonalkódról RFID-re. Lényegében az egységesen megvalósított eszközplatform rugalmasságot biztosít. Bármely konkrét azonosítási megoldásba történő beruházás előtt egyértelműen tisztázni kell a követelményeket. Amennyiben a megfelelő adatáramlás garantált ebben a fázisban, akkor az integráció és a váltás könnyen végrehajtható az érzékelők szintjén.

Több mint egyszerű objektumazonosítás: hibrid rendszerek a SICK-től

A nagyobb folyamathatékonyság és a jobb átláthatóság érdekében szükséges lehet a technológiák együttes alkalmazása. A SICK kombinált rendszerei bevált és tesztelt egyedi komponensekből épülnek fel, és a konkrét követelményeknek megfelelően testre szabhatók. Sok kis csomagot vagy csak néhány nagy csomagot kell kezelni? Kisméretű és nehéz, vagy netán nagy, de könnyű csomagról van szó? A súly és a térfogat kombinációja határozza meg a csomagok szállítási költségeit. Aki saját adataira alapozva, pontosan képes kiszámolni ezeket a szállítási költségeket, akkor egy lépéssel a logisztikai iparág előtt járhat, különösen a mai magas energiaárak mellett. A SICK kombinált méretező, súlymeghatározó és szkennelési rendszere (dimensioning-weighing-scanning system – DWS) meghatározza a csomagok súlyát és térfogatát, beazonosítja azokat 1D, illetve 2D kódok felhasználásával. Ezen adatok mindegyikét megbízhatóan rögzíteni és továbbítani kell ahhoz, hogy egy automatikusan kiállított számlát létre lehessen hozni egy térfogat/súly árképzési képlet segítségével. Ennek érdekében e folyamat pontos számításokat biztosít, és lehetővé teszi a szükséges szállítási költségek hozzárendelését is.

Jó döntések a csomagelemző szoftver segítségével

Intelligens szenzorok rögzítik és továbbítják az adatokat, de nem keletkezik tényleges hozzáadott érték mindaddig, amíg ezeket az adatokat fel nem használják a folyamatok javítására vonatkozó döntéshozatal céljából. Az úgynevezett „big data” ténylegesen fontossá vált a vállalatok számára, különösen olyan logisztikai környezetben, ahol az üzemek feladata az, hogy minden nap csomagok millióit dolgozzák fel. Egyrészről az ilyen jellegű adatok nagyszerű lehetőségeket biztosítanak, másrészről viszont jelentős kihívást jelent ezen adatok olyan formában történő feldolgozása, amely lehetővé teszi a vállalatok számára a jó döntések meghozatalát. A SICK ezen ellentmondás feloldására fejlesztette ki a Package Analytics (csomagelemző) szoftvert, amely megoldást biztosít ezeknek az adatrögzítési és elemzési követelményeknek a kielégítésére az automatikus azonosítási erőforrások területén szerzett tapasztalatokra építve. A szoftver segítségével könnyen lehet adatokat lehívni és elemezni mind a rendszerteljesítménnyel, mind az összes rögzített adat állapotával kapcsolatosan, a szállítószalagon lévő egyes csomagoktól kezdve egészen a naponta szállított sok millió csomagig bezárólag. Ez az operátorok részére közvetlen hozzáférést biztosít az anyagáramlás kulcsfontosságú változóihoz, és ily módon jobban meg tudják érteni és ellenőrzésük alatt tartani e változókat. A dinamikus adatbázis megoldás leegyszerűsíti a monitorozás, az elemzés és a jelentéskészítés folyamatait, miközben a csomagok képeit, illetve videóit könnyen lehet szűrni és elemezni az előre meghatározott kiválasztási kritériumoknak megfelelően. A Package Analytics szoftver képes rögzíteni és megjeleníteni az egyes rendszerek vonalkódminőségét és olvasási sebességét. Emellett a nagy teljesítményű kliens/szerver platform felhasználható több rendszer, például egyetlen helyszínen, vagy akár hálózatba kötött több helyszín esetében is. A szolgáltató és a támogató csapat egy kivételesen kiemelkedő rendszer-áteresztési kapacitást tesz elérhetővé mindennemű bonyodalom nélkül – a SICK Meeting Point Router (MPR) biztonságos és megbízható távoli hozzáférést biztosít világszerte a Package Analytics szoftverben felsorolt rendszerekhez és üzemekhez.

Supply Chain Monitor
2014. október