Archívum: Egyedi és speciális

2013. november 19. | Logisztika | Egyéb szektorok

A Schenker Kft. Vásárok és Kiállítások üzletága a legnevesebb rendezvények, konferenciák és vásárok háttérlogisztikai feladatait koordinálja itthon és külföldön egyaránt. Dr. Vásárhelyi Árpád és Barényi Sándor ügyvezető igazgatókkal, valamint Földes Andrea divízióvezetővel beszélgettünk.

Mikor jelent meg a Schenker Kft. portfóliójában a rendezvénylogisztikai üzletág, és mit takar ez a tevékenység?

Barényi Sándor: A magyarországi leányvállalat portfóliójába 2011. május 1-jén integráltuk a Vásárok és Kiállítások üzletágat, amelynek keretében vásárok, kiállítások, sport- és kulturális rendezvények, valamint konferenciák teljes körű logisztikai lebonyolításával foglalkozunk a legkülönbözőbb ágazatok vállalatai számára. A DB Schenker vállalatcsoporton belül ennek a tevékenységnek nagy hagyományai vannak, hiszen anyacégünk már a 70-es évektől nyújt rendezvénylogisztikai szolgáltatást, így megalapozott szakmai háttérrel és know-how-val rendelkezünk ezen a területen. Ennek keretében a helyi vásári szakértőink Európában és a tengerentúlon is gondoskodnak a kiállítási tárgyak, valamint a stand felépítéséhez szükséges anyagok szállításától – légi, tengeri, közúti vagy vasúti módozattal – a standra történő eljuttatásig és felépítésig, akár kézi erővel, targoncával vagy daruval. Emellett megszervezik a göngyölegek kezelését – beszállítás, tárolás, kiszállítás –, átmeneti megőrzését, és biztosítják a kiállítási tárgyak tárolását, majd azok begyűjtését, a standok ellátását a kiállítás vagy a vásár ideje alatt, illetve lebonyolítják az összes adminisztrációt, ideértve a vámkezelést is. Ugyan hazánkban még csak 2 éve alakult meg ez a divízió önálló üzletágként, de a Schenker Kft. korábban is részt vett rendezvények lebonyolításában. Ezek közül talán az egyik legismertebb a Red Bull Air Race, amelynek teljes rendezvénytámogatását és logisztikai háttérkiszolgálását a Schenker Kft. biztosította 2006-tól 3 éven át.

Az önálló divízió első projektje mi volt?

Földes Andrea: Az első projektünk keretében, 2011 májusában a dubaji Beauty World Middle East kiállításra szépségápolási termékeket juttattunk el légi úton Dubajba, s egy kézből biztosítottuk a hazai szállítást, a teljes körű vámügyintézést Magyarországon és Dubajban, valamint a termékek eljuttatását a standra. A rendezvény befejeztével ismét vámkezeltük a szállítmányt a helyszínen, illetve itthon a hazaérkezéskor, s ezután visszaszállítottuk az árut az ügyfél által meghatározott helyre. Itt említeném meg, hogy megrendelőinknek a rendezvény előtt az elvárások, valamint az előírások figyelembevételével, testre szabott projekttervet készítünk, mely minden fontos információt tartalmaz a szállítást, vámügyintézést és az anyagmozgatást illetően.

Sportlogisztika – London

Hogyan bővült ez a tevékenység?

dr. Vásárhelyi Árpád: Ma már világszerte koordináljuk a külföldi kiállításokhoz kapcsolódó logisztikai tevékenységet, és a magyarországi cégek kiállítási áruit bármelyik kontinensre el tudjuk juttatni. A területben rejlő üzleti lehetőségek 2012-ben egy jelentős hazai projektben is realizálódtak, a Schenker Kft. 2012. január 1-jétől a Hungexpo Budapesti Vásárközpont hivatalos logisztikai partnere lett. Ez azt jelenti, hogy a divízió végzi a BNV területén megrendezendő kiállításokkal, vásárokkal kapcsolatban felmerülő összes anyagmozgatási, rakodási és raktározási feladatot, illetve az üres és tele göngyölegek, valamint a csomagolóanyagok raktározását is. A vásárok befejeztével pedig, ha kell, becsomagoljuk és elszállítjuk a kiállítási árukat a standokról, felrakodjuk a tehergépkocsira, majd eljuttatjuk az ügyfél által meghatározott címre. Mindezt pontosan és sérülésmentesen. A Schenker Kft. eddig olyan rendezvények sikeres lebonyolításában vett részt, mint az AGRO+MASHexpo, mely az agrárium legnagyobb hazai eseménye, vagy a FOODAPEST és UKBA szakkiállítások, ahol az eszközök és a gépek anyagmozgatásáról a kiállítási divíziónk gondoskodott. Ezenfelül a FeHoVa, Utazás, Construma, valamint a Ligno Novum, Industriautomation, Revlon Show, BNV, Hoventa kiállításokon is közreműködtünk.

A Vásárok és Kiállítások üzletág tevékenységét hány fő koordinálja?

Földes Andrea: Cégünknél 6 szakember koordinálja ezt a tevékenységet, de a kiállítás tematikájától és nagyságától függően idényjelleggel bővítjük ezt a létszámot. Egy olyan nagy volumenű rendezvény esetében, mint például a tavalyi MACH-TECH Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás, 20-30 fő koordinálta a logisztikát, illetve az egész anyagmozgatási koncepciót a Hungexpo területén. Erre szükség is volt, hiszen a több mint 300 kiállító, különböző súlyú és méretű gépeket szállíttatott, mely összehangolt munkát igényelt, hogy minden kiállítandó tétel a megadott határidőre a helyére kerüljön. A rendezvénylogisztikában a precizitás és a pontosság a projektek kardinális pontja, mivel a piac nem tolerálja a tévedéseket és a késői kiszállításokat.

Vásárlogisztika – OMÉK

Hogyan bonyolítanak egy ilyen nagy volumenű projektet?

Földes Andrea: Üzletpolitikánk sarokköve az ügyfélközpontúság, illetve a rugalmasság, s ezt a Hungexpo és a kiállítók is elvárják tőlünk. Ennek megfelelően több mint 2 hónappal a MACH-TECH kiállítás előtt találkoztunk a kiállítókkal, és ismertettük a logisztikai koncepciónkat. Ezen a találkozón a kiállítók feltették kérdéseiket, elmondták aggályaikat, mi pedig igyekeztünk ezekre válaszokat adni, illetve megoldásokkal szolgálni. Ezt követően újabb egyeztetés történt s a konkrét információk birtokában – milyen gépeket hoznak a kiállítók, ezek mely napokon és pontosan mikor érkeznek, illetve mikor kell a standokon lenniük – kidolgoztuk a teljes anyagmozgatási folyamatot. De példaként említhetném még egy szépségápolási termékeket gyártó cég tavaly októberben megrendezett, 6000 fős konferenciáját, melyhez kapcsolódóan a mi feladatunk volt a Hungexpo területére Európa több országából és Amerikából érkező 50-60 kamionnyi küldemény kezelése, illetve a standokra történő eljuttatása. Minderre 3 nap állt rendelkezésünkre, s ez idő alatt kellett egyeztetni a tehergépjárművek érkezését, majd megtervezni, melyik kamion melyik pavilonhoz, mikorra érkezzen. Időkapukat állítottunk fel a szállítmányok ütemezett fogadására, s a zökkenőmentes lebonyolítást a rendezvény szervezésével megbízott holland céggel koordináltuk. A tengerentúlról érkező áruk esetében természetesen ideiglenes import-export vámkezelésre is szükség volt.

Hogyan működnek együtt a vállalat többi részlegével?

dr. Vásárhelyi Árpád: A kiállítások, vásárok lebonyolítását kizárólag a Vásárok és Kiállítások üzletág koordinálja, de a rendezvények gördülékeny lebonyolításához a belső részlegekkel történő szoros együttműködés, a légi, tengeri, közúti szállítmányozási és a vám divíziók összehangolt munkája is szükséges, s itt tudjuk igazán kihasználni a vállalatcsoporton belüli szinergiákat. Nem véletlen, hogy csak az olyan kiterjedt hálózattal rendelkező cégek sikeresek a vásárok és kiállítások logisztikájában, mint a DB Schenker. A cégcsoport 2000 telephellyel rendelkezik – ezek között van a jövőre 140 éves fennállását ünneplő magyar vállalat is – 130 országban, így világméretű hálózatunkon keresztül bárhonnan, illetve bárhová el tudjuk juttatni ügyfeleink küldeményeit.  

Rendezvénylogisztika – orvoskonferencia

Miben más ez a tevékenység a „hagyományos” logisztikai szolgáltatásokhoz képest?

Földes Andrea: Elsősorban az áruk jellege és értéke teszi különlegessé ezt a szolgáltatást, valamint az, hogy a rendezvénylogisztikában minden feladat egyedi és speciális, hiszen minden megbízás egy-egy miniprojekt. Vegyük példaként a kulturális rendezvényeket. Olyan sikeres szervezést és lebonyolítást tudhatunk magunk mögött, mint például a Magyar Állami Operaház ománi vendégszereplése 2012-ben, melynek során 4 konténernyi jelmezt és díszletet kellett elszállítanunk a szultánságba. Említhetném még a Fővárosi Nagycirkuszban vendégszereplő kínai FENMO társulat eszközeinek szállítását vagy a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkező cirkuszi rekvizitek koordinálását is. Az MTVA számára az Eurovíziós Dalfesztivál 2011-es düsseldorfi döntőjének logisztikáját is mi végeztük, és koordináltuk az Osztrák Kulturális Fórumban az Erich Lessing képkiállítás háttérmunkálatait, de mi szállítottuk a Nabucco 1964-es bemutatójáról származó jelmezeket az Olasz Kultúrintézet számára Budapestre.

dr.Vásárhelyi Árpád: Ebben az üzletágban az elő- és utómunkálatok – a tárgyak előkészítése a szállításhoz, a csomagolás, a rögzítés – rendkívüli odafigyelést és szakértelmet igényelnek a sérülésmentes célba juttatás érdekében, hiszen számos esetben a szállítandó darabok pótolhatatlan értéket képviselnek, s ha egyszer sérülés éri a kiállítási tárgyakat, azok utólag semmilyen módon nem javíthatók. Nekünk tehát nagy felelősséggel kell ezeket a különleges logisztikai feladatokat elvégezni.

Balról jobbra: Barényi Sándor, Földes Andrea, Dr. Vásárhelyi Árpád

Melyik volt a legutóbbi kiemelkedő projekt a kulturális rendezvények területén?

Földes Andrea: A legutóbbi projektünk keretében, szeptemberben a milánói Triennálé designkiállítás egy részét szállítottuk Magyarországra. A Maestri tárlat hazánkban első ízben vonultatja fel az állandó kiállításából válogatott designklasszikusokat az Iparművészeti Múzeumban szeptember 27. és november 24. között. A kiállítási tárgyakat és a különleges installációkat 4 darab boxtraileres, egyenként 33 raklapos kamionnal szállítottuk a milánói múzeumból. A projekt különlegességét az adta, hogy az Iparművészeti Múzeum adottságai révén csak a főbejáraton tudtuk bevinni a nagyméretű, 750 kg-os faládákban tárolt eszközöket, s ehhez meg kellett bontani a múzeum fakonstrukcióját. A rakodáshoz az Üllői út külső sávját is le kellett zárni, s a teherautókat szekvenciálisan, időablakokra érkeztettük egy külső parkolóból a múzeumhoz szeptember 18-án reggel 9 órától 17.30-ig. A hivatalos ládabontásra 5 nappal később került sor, amikor is 3 kiválasztott ládát újságírók jelenlétében nyitottak ki. Azt tudni kell, hogy a műtárgyakat sosem csomagolják ki az érkezés napján, hanem minimum 24-48 órát maradnak a csomagolásban. A ládabontást a milánói múzeum egyik szakértője felügyelte, aki majd a tárlat befejeztével szakszerűen vissza is csomagolja a kiállítási darabokat.

A kulturális események mellett milyen típusú rendezvénnyel foglalkoznak még?

Földes Andrea: A sportesemények háttérlogisztikája is része a portfóliónknak, s ez egy rendkívül bonyolult feladat. Nemcsak versenyek, hanem tesztesemények, versenyen kívüli események és összejövetelek, sportkiállítások és kongresszusok logisztikai hátterének biztosítását is vállaljuk. A sportlogisztikai szolgáltatások keretében biztosítjuk a teljes körű vámügyintézést, a csomagolást és a felrakást, valamint a küldemények biztonságos célba juttatását. Például a londoni olimpiára igen komoly mennyiségű sporteszközt juttattunk el, sőt, azt megelőzően, a Swisstime számára rajtjelző készülékeket szállítottuk a tesztrendezvényekre. A sportesemények területén magunk mögött tudhatunk olyan sikeres projekteket, mint az ISAF Perth 2011 vitorlás világbajnokság vagy a Worldskills 2011 és 2012. Emellett a rangos Euroskills 2012 belgiumi megmérettetésre immár harmadik alkalommal szállítottuk a részt vevő magyar csapat eszközeit is. A sportesemények kapcsán azonban nemcsak a szükséges szárazföldi, légi és tengeri szállítást koordináljuk, hanem pontosan kidolgozott logisztikai koncepciókkal segítjük a média, a szervezők, a vendéglátás, a szponzorok és a beszállítók munkáját is.

Az ausztráliai vitorlás világbajnokság logisztikai kihívásairól hallhatnánk bővebben?

Földes Andrea: Az ISAF Perth 2011 sporteseményre tengeri úton, 2 darab 40 lábas konténerben szállítottuk a versenyen részt vevő magyar vitorlázók sporteszközeit: szörföket, hajókat, vitorláshajókat. A logisztikai feladatok koordinálásához szükséges egyeztetések a Magyar Vitorlás Szövetséggel már hónapokkal korábban megkezdődtek. Mivel a sportolók a bajnokságra való felkészüléshez az utolsó pillanatig kívánták használni sporteszközeiket, illetve kérés volt, hogy Perthben ezeket a lehető leghamarabb át tudják venni, a szervezésnél és a szállítás ütemezésénél fontos szempont volt a gyors szállítás. A több hónapos előzetes egyeztetést követően Balatonfüreden a sportolók saját maguk helyezték el és rögzítették sporteszközeiket a konténerekben, majd onnan ezeket elszállítottuk vámkezelésre a budapesti telephelyünkre, s ezt követően vasúton vittük tovább a koperi kikötőbe, ahonnan elhajóztak Perthbe. Természetesen az ausztrál kollégákat előzetesen már tájékoztattuk, így ők a konténerek megérkezéséig minden szükséges dokumentumot elintéztek, hogy a vámkezelés után a sportolók mihamarabb hozzájuthassanak sporteszközeikhez, és elkezdhessék a tréningeket az ausztrál városban. A bajnokság végén két sportoló jelezte, hogy a lézerhajójukat nem kell hazavinni, mert a spanyol csapattal utaznak tovább, így a vámpapírokat módosítani kellett. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy vásároltak egy új lézerhajót, amit viszont haza kellett hozni, ezt pedig szintén külön kellett vámkezelni. Ezek az előre nem tervezhető, váratlan események teszik a sportlogisztikát igazi kihívássá. A folyamatos kommunikációnak köszönhetően megbízóink mindig nyomon követhetik, hogy éppen hol tart az áru a szállítási láncban, legyen szó sporteszközökről vagy kiállítási tárgyakról. Világszintű hálózatról lévén szó, egy Schenkeres kolléga mindig, minden szituációban elérhető az adott országban, és kezelni tudja azokat a helyzeteket, amelyekre előre nem lehet felkészülni.

 

Kiállításlogisztika - Iparművészeti Múzeum, Maestri kiállítás

Úgy tudom, a Schenker Kft. költöztetéssel is foglalkozik.

Barényi Sándor: Valóban. Tavaly szeptembertől cégünk és a divízió Moving services termékcsalád néven olyan speciális feladatokra is vállalkozik, mint a belföldi és nemzetközi költöztetés, áttelepülés (relocation), irodaköltöztetés, gépjárműszállítás. Egyéni igényekre szabjuk a szolgáltatásainkat, legyen szó Európán belüli vagy tengerentúli költöztetésről.

dr. Vásárhelyi Árpád: Egyébként a Schenker anyavállalat szintén régóta foglalkozik költöztetéssel, melyet korábban a saját tulajdonban lévő HerberHausner cég keretein belül végzett, majd tavaly szeptemberben egy stratégiai döntés értelmében ez az üzletág integrálódott a DB Schenker portfóliójába saját név alatt.

Egy magánember is igénybe veheti a Schenker Kft. szolgáltatásait, ha költözni akar?

dr. Vásárhelyi Árpád: Igen, sőt a megrendelőink zöme magánember. Költöztetésnél személyes tárgyakat szállítunk, s itt a csomagolás szintén lényeges, hiszen a célállomásra mindent sérülésmentesen kell leszállítanunk. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódóan például olyan feladatokat is említhetnék, amikor egy külföldi állampolgár Magyarországon vásárol értékes lakberendezési tárgyakat, és azok szakszerű csomagolását, valamint elszállítását egy adott országba, szintén ránk bízta.

Mi a további stratégiai irányvonal ebben a divízióban?

dr. Vásárhelyi Árpád: Szeretnénk továbbfejleszteni ezt a területet, és a fesztiválok irányába is nyitni, ugyanis ez Magyarországon jelenleg egy teljesen kiaknázatlan terület. 

Jaubert Szilvia

Supply Chain Monitor
2013. november