Archívum: Átfogó megoldások határok nélkül

2014. november 20. | Logisztika | Egyéb szektorok

A DACHSER teljes lefedettséget kínál Európa-szerte szolgáltatásaival. A vállalat tevékenységéről Czifrik Szabolccsal, a LIEGL & DACHSER Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A teljes Európára kiterjedő szolgáltatások biztosításához minden egyes országban ugyanolyan magas színvonalú szolgáltatást kell nyújtani. Hogyan valósítják ezt meg a DACHSER-nél?

Czifrik Szabolcs, a LIEGL & DACHSER Kft. ügyvezetőjeCzifrik Szabolcs – A magas színvonal elérése nem könnyű feladat, de a tradicionális családi vállalkozásból kifejlődött, a szállítmányozási, logisztikai és raktározási szakma mellett elkötelezett DACHSER elmondhatja, hogy európai divíziója a világ egyik leghatékonyabb szállítmányozási hálózatává nőtte ki magát. Teljes lefedettséget kínálunk szinte minden régióban, Skandináviától Észak-Afrikáig, Portugáliától Oroszországig. Ez az ügyfélorientált és egyedülállóan integrált rendszer a DACHSER European Logistics hálózata. Cégünk széles szolgáltatás-portfóliója segít optimalizálni ügyfeleink logisztikai mérlegét. A pontos szállítási idők, a gyakori kiszállítás, a határokon átnyúló szinergiák kiaknázása, az átfogó folyamatmenedzselés és minőségbiztosítás mellett számos innovatív technikai megoldás piaci jelenlétünk bázisa.

Említene erre néhány példát?

Track & Trace szolgáltatásunknak köszönhetően ügyfeleink árui a logisztikai lánc minden szakaszában nyomon követhetők, és ezt a kontrollt valós idejű rendszereinken keresztül, online biztosítjuk számukra. A szállítmány útját ügyfeleink bárhol, bármikor nyomon követhetik a DACHSER ISO 27001 minősítésű központosított informatikai rendszerére csatlakozva, hiszen minden állomáson raktárosaink és gépkocsivezetőink kézi szkennerrel (penkey-vel) dokumentálják a vonalkóddal ellátott küldeményeket. Az adatok azonnal az informatikai rendszerbe töltődnek, nincs manuális beavatkozás a folyamatban. Ezen státuszadatok mellett testre szabott árinformációk érhetőek el, s a szállítmányról fotók kérhetők. Ez a központosított rendszer ISO 27001 minősítésű. Úgy gondolom, szükségesek a technológiai újítások, hiszen például egyedülálló Track & Trace szolgáltatásunk vagy egyedi csereszekrényes rakodási, rakományrögzítési módszerünk révén üzleti partnereink sikereihez járulunk hozzá.

Milyen kihívásokat jelentett az idei év a LIEGL & DACHSER Kft. számára?

Cégünk az idei évben számos minőségbiztosítási megmérettetésen ismét sikeresen megfelelt. ISO 9001:2008-es tanúsítványt az évek óta jelesre vizsgázott pilisvörösvári, kecskeméti, tiszaújvárosi és pécsi telephelyünk mellett idén először zalaegerszegi telephelyünk is kiérdemelte logisztikai-raktározási, valamint szállítmányozási folyamatára egyaránt. Továbbá augusztus utolsó hetében SQAS (Safety Quality Assesment System) auditon is kiválóan bizonyítottunk. Megnyugtató érzés, hogy a veszélyes anyag raktárunk működtetése, a vegyi anyagok szállítása mindenben eleget tesz a minőségi elvárásoknak. A Pilisvörösváron található 6900 m2-es nagyságú veszélyes áru raktárunk mindezek mellett VCI és SEVESO II direktívának is megfelel. De minőségi szolgáltatásainkra büszkék lehetünk a European FOOD Network, azaz az élelmiszer-raktározási és szállítmányozási hálózatunk kapcsán is. Biatorbágyi telephelyünk az IFS Logistics Standard tanúsítványt második alkalommal is emelt szinten szerezte meg. Az auditot a világ egyik vezető rendszertanúsító szervezete a DNV GL-csoport végezte. Cégünk már régóta működtet HACCP rendszert és bio auditon való megfelelésének köszönhetően jogosult ökotermékek kezelésére is.

Az élelmiszer-termékek biztonságos kezelése más típusú folyamatokat igényel, mint például a vegyi anyagoké. Ezt hogyan biztosítja a LIEGL & DACHSER?

LIEGL & DACHSER-nél alapvető követelmény, hogy az élelmiszer-termékek kezelése teljesen elkülönített módon történjen az egyéb más termékektől, így járulva hozzá a még magasabb szintű élelmiszer-biztonsághoz. Ügyfeleink élelmiszer-szállítmányait zárt rendszerben kezeljük, és a teljes hűtési lánc betartása, valamint annak nyomon követhetősége alapvető fontosságú számunkra. A 2014-es év FOOD Logistics üzletágunk számára a terjeszkedés éve: Biatorbágyi lokációnk mellett újabb FOOD telephelyeket nyitottunk Szegeden és Miskolcon, valamint év végéig még egy kelet-magyarországi telephellyel is bővül belföldi szállítmányozási hálózatunk. Az újabb telephelyekkel piaci jelenlétünket szeretnénk erősíteni Dél- és Kelet-Magyarországon egyaránt.

Az élelmiszer-logisztika egy kifejezetten komplex feladatkör. Hogyan sikerül versenyelőnyre szert tenni ezen a területen?

A piaci jelenlét, a jól működő folyamatok – gördülékeny göngyölegcsere, folyamatos árukövetés, 24 órán belüli és pontos kiszállítás belföldön –, valamint megbízóinkkal és megbízóink partnereivel történő konzultáció segít minket abban, hogy ügyfeleink elégedettségét kivívjuk, és még nagyobb piaci ismertségre tegyünk szert. A European Food Network (EFN) is erősíti nemzetközi élelmiszer gyűjtőszállítmányozásban megszerzett hírnevünket. Az EFN egy együttműködési forma, amely egyesíti Európa egyes országainak legjobb élelmiszer-szállítási gyakorlatát. A DACHSER vezetésével a szállítmányozási partnerek kölcsönösen elfogadott szabványokkal, pontosan meghatározott minőségi követelmények szerint szállítják ügyfeleink különleges figyelmet igénylő élelmiszer-szállítmányait országokon át.

Miben látja a vállalat sikerét?

Az iparágban megszerzett 18 éves szakmai, valamint ebből 10 éves vezetői tapasztalatom alapján úgy vélem, a vállalat sikere az ügyfélközpontúság, az egyedi iparági megoldások, az innovatív gondolkodásmód, a minőségtudatosság mellett nagymértékben köszönhető kollégáink professzionális felkészültségének, alaposságának. Számukra a LIEGL & DACHSER nem csupán egy munkahely, hanem több annál. Tervünk, hogy a jövőben még jobban ösztönözzük a munkatársak közötti szoros együttműködést, és támogassuk kollégáink szakmai továbbképzését, hiszen az egyéni szakmai ambíciók, célok megvalósítása a vállalati célkitűzések eléréshez is jelentősen hozzájárul. Számunkra a legnagyobb elismerés, ha ügyfeleink sikeréhez mi is hozzájárulhatunk. Szeretnénk minden megbízónk, partnerünk számára megköszönni bizalmukat. Minőségi szolgáltatások nyújtásával továbbra is rendelkezésükre állunk, legyen szó akár tengeri, légi szállítmányozásról, vámügyintézésről, szakértelmet igénylő vegyi áruk kezeléséről, vagy élelmiszer-raktározásról és szállítmányozásról. 

Szabó Márton

Supply Chain Monitor
2014. november