Archívum: A biztonság mindenek előtt

2016. július 22. | Logisztika | Gyógyszeripar

A gyógyszeripari és biotechnológiai termékek, illetve anyagok szállítása speciális szakmai felkészültséget és műszaki-infrastrukturális hátteret igényel. Nem véletlen, hogy ebben a piaci szegmensben viszonylag kevés szolgáltató képes az elvárt feltételeknek megfelelni.

Rébiné Sokhegyi Marianna, a World Courier Hungary Kft. ügyvezető igazgatója– Ahogy a világon minden szakmában, úgy a logisztikában is egyre inkább jellemző a specializáció, s ez természetes, hiszen az egyes ágazatokra vonatkozó nemzetközi és helyi szabályozások egyre bonyolultabbak, mindeközben a szállítási, raktározási technológiák folyamatosan fejlődnek. Nem utolsó sorban pedig a szolgáltatóknak „mindenhol” ott kell lenniük, a Csendes-óceáni szigetektől a szibériai vagy dél-amerikai kisvárosokon át a világ nagy metropoliszaiig, méghozzá sztenderd szolgáltatási színvonallal, hiszen a gyógyszereknek vagy egy orvosi eszköznek ugyanolyan biztonságosan kell megérkezni egy New-York-i vagy egy közép-afrikai kórházba. Mindezt logisztikai oldalról csak megfelelő szakmai felkészültséggel lehet biztosítani, ezért nem csoda, hogy ennek a piacnak a kínálati oldalán viszonylag kevés az aktív szereplő. A World Courier talán az egyik legtapasztaltabb szolgáltató ebben a szegmensben, és nemzetközi viszonylatban már 45 éve nyújt megoldást a gyógyszeripari és egészségügyi, hőmérséklet- és időérzékeny küldemények szállítására. A gyógyszeripari, biotechnológiai, egészségügyi, és e területekhez kapcsolódó kutatási anyagok, klinikai vizsgálati anyagok, az úgynevezett „biopharm” küldemények szállítása mellett más high tech iparágakat is kiszolgálunk, például vállaljuk a sürgős autóipari alkatrészek célba juttatását. Tevékenységünket az úgynevezett „risk management” alapú, kiemelt minőségbiztosítási rendszerünk támogatja, a GxP megfelelőségünk pedig a világon egyedülállóvá tesz minket abban, hogy a gyógyszeripart érintő, logisztikára és disztribúcióra vonatkozó összes minőségbiztosítási követelménynek megfelelünk – mondta Rébiné Sokhegyi Marianna, a World Courier Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Kihívások

A szakember kitért arra is, hogy a „biopharm” termékek szállításánál a legnagyobb kihívást a folyamatosan módosuló biztonsági és szakhatósági változások követése, illetve betartása jelenti, hiszen veszélyes anyagok lévén kockázati tényező lehet egy vérkészítmény, egy fertőzött humán vagy állati eredetű minta vagy kutatási, vizsgálati anyag. A World Courier a gyógyszeripar aktuális kutatásaihoz kapcsolódó mintákat is szállít (AIDS, madárinfluenza vírussal fertőzött minta stb.), és ezeket a küldeményeket szigorúan dokumentálni szükséges, a dobozokat pedig megfelelően kell címkézni a szállításban érintett országokra vonatkozó szigorú előírások figyelembevételével és betartásával. A World Courier a fuvarozás során felmerülő kockázatokat azzal is csökkenti, hogy az általa szállított küldemények nem vesznek részt a gyűjtőforgalomban. Emellett a cég ügyfélszolgálata a nap 24 órájában, folyamatosan elérhető, ezáltal mindig a megfelelő szolgáltatást, csomagolóanyagot, hűtőközeget, járatot, szállítási eszközt, útvonalat ajánlja ügyfelei számra, illetve asztaltól asztalig szállítást biztosít a küldemények állandó monitorozása mellett. Ez utóbbit az ügyfelek maguk is megtehetik a cég weboldalán, illetve SMS-értesítést, e-mailt kérhetnek a küldemények kézbesítéséről vagy alternatív útvonalról.

– A gyógyszeriparban elvárt, és az általunk is alkalmazott GxP rendszer magában foglalja a releváns ágazati szabályokat, a validált csomagolóanyagok, hőmérséklet-adatgyűjtők révén pedig mindenben megfelelünk az előírásoknak. A belső és külső auditok egyaránt biztosítják, hogy a törvényi előírások változásait figyelembe véve szervezzük a szállításokat. Ügyfeleinknek komplex szolgáltatást nyújtunk, megtervezzük a csomagolást, elkészítjük a kísérő dokumentációt, gondoskodunk arról, hogy a fogadó országban rendelkezésre álljon minden engedély a mielőbbi vámkezeléshez. Egyre nagyobb az igény a hűtött szállítási feltételeknek megfelelő, legkorszerűbb szállítóeszközökre, így kérés esetén ilyen járműveket is rendelkezésre tudunk bocsátani, és az ADR betartásával szállítjuk a veszélyes, illetve a temperált küldeményeket, képzett sofőrökkel – hangsúlyozta az ügyvezető. Mint mondta: a közelmúltban jelentősen növekedett az igény a kontrollált hőmérsékletű küldemények szállítása iránt, s nemcsak a fagyasztott, illetve a 2–8 oC-os hűtött kategóriában, hanem az úgynevezett kontrollált szobahős anyagok esetében is. A gyógyszeripar K+F területein jellemző API (Active Pharmaceutical Ingredient), azaz aktív hatóanyagot tartalmazó, kis mennyiségű, de nagy értékű, hőmérséklet- és időérzékenyek küldemények speciális szállítási módot igényelnek. Emellett egyéb analitikai tesztanyagok, bio study-khoz kapcsolódó orvosi eszközök célba juttatása is egyre jellemzőbb. Szintén új igényként jelent meg a „Direct to Patient”, azaz közvetlenül a páciensekhez történő kiszállítás, ami precíz szervezést igényel, mivel ebben az esetben nemcsak a megfelelő hőmérséklet biztosítása elvárás, hanem az is, hogy a küldemények az egészségügyi dolgozóval előre egyeztett időpontban érkezzenek a beteghez.

A feladat határozza meg az eszközt

A World Courier olyan, úgynevezett VIP dobozokat fejlesztett ki, illetve gyárt, amelyek a „kisebb” küldemények biztonságos, hőmérséklet-kontrollált és „rizikós” területekre történő szállításánál jelentenek optimális megoldást. A kevésbé érzékeny célállomásokra történő szállításoknál a GTC típusú csomagolóanyagot ajánlják, s mindkét csomagolóeszköz validált termék. – A hőmérséklet-érzékeny küldemények szállítási díja köztudottan magas. Talán kevesen tudják, hogy a költségek nagy része a súlyfelárból adódik, ugyanis mind az aktív, mind a passzív hűtődobozokban és konténerekben gélpalackokat vagy akkumulátorokat szükséges elhelyezni, s ezek súlya igen jelentős. A World Couriernál megoldást kerestünk a dobozok és konténerek hűtőképesség-vesztés nélküli súlycsökkentésére, ezért kifejlesztettük a „Cocoon” konténereket, amelyek 3 méretben állnak az ügyfeleink rendelkezésére – jegyezte meg az ügyvezető. Hozzátette: a megfelelő eszközök kiválasztása kulcsfontosságú a szállítások biztonsága szempontjából, s e területen úgy segítik partnereiket, hogy előzetesen megvizsgálják, szükség van-e speciális hűtőkonténerre egy adott küldemény esetében vagy elegendő-e a teljes folyamatot regisztráló és könnyen értelmezhető adatokká alakító hőmérséklet-adatgyűjtőkkel ellátott, hűtött rakterű járműben történő szállítás is.

Tudni illik

– Ügyfeleink egyre többet szeretnének tudni a szállítás, a csomagolás folyamatáról, ebből fakadóan pedig a képzésekre, főként az online tréningekre mind nagyobb igény mutatkozik. Nemzetközi marketingcsapatunk ezért olyan online szemináriumokat (webináriumokat) szervez, amelyekből partnereink tájékozódhatnak a legújabb gyógyszeripari szabályozásokról, előírásokról, változásokról, továbbá az általunk felajánlott szállítási lehetőségekről, illetve a cégcsoportunknál folyó standardizálásról. Vizsgával záródó, egynapos IATA veszélyesáru-tréningeket is szervezünk, s ennek keretében bemutatjuk a budapesti telephelyet, a munkafolyamatokat, a csomagolási, illetve a raktározási területünket, hűtőtereinket. Ezen alkalmakkor kiemelt ügyfeleinknek felajánljuk az auditálás lehetőségét is – hangsúlyozta Rébiné Sokhegyi Marianna. 

RS

Supply Chain Monitor
2016. július-augusztus