Archívum: A megismerhető jövő

2018. február 28. | Gyártás | Egyéb szektorok

Ipar 4.0 Technológiai Központot hoznak létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az idén áprilisban nyíló centrumban egészen 2020-ig tizenkettő olyan Ipar 4.0 innováció tekinthető meg, amely jól szemlélteti azt, hogy a termelő cégek hogyan növelhetik hatékonyságukat az intelligens gyártási megoldások révén.

A technológiai központ az IVSZ-IFKA konzorciumában megvalósuló Ipar 4.0 projekt keretében jön létre – jelentették be január 17-én, a Műegyetemen (BME) a Nemzetgazdasági Minisztérium, az IVSZ-IFKA konzorcium, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös tájékoztatóján.

Nyitva áll a kkv-k előtt

A magyarországi Ipar 4.0 – hivatalos nevén „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása” címet viselő – 2,35 milliárd forintos GINO Ptámogatással indult projekt azt célozza, hogy olyan mintaalkalmazások jöjjenek létre, amelyek a termelő kkv-k gyártásdigitalizálási és automatizálási fejlesztéseihez mintaként szolgálhatnak. Persze az, hogy „valaki”, „valahol” létrehoz korszerű alkalmazásokat, értékes tevékenység, de önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a kkv-k ezeket részleteiben is megismerhessék. Ezzel a projektgazdák is tisztában voltak, ezért olyan helyszínt kerestek, ahol az Ipar 4.0 koncepció szerinti alkalmazások megtekinthetők, kipróbálhatók. Az optimális helyszínt a Műegyetemen találták meg.

A neves, nemzetközi rangú budapesti intézmény „I” épületében kialakított központ heti több alkalommal 8-10 fős csoportokban fogadja majd a programban regisztrált kkv-k képviselőit. A központ szakértői a projekt céljain és az Ipar 4.0 koncepció, illetve a koncepció szerinti technológiák bemutatásán túlmenően működő alkalmazások során vezetik végig a látogatókat. A kiállított innovációk az Ipar 4.0 egy-egy kulcsterületét mutatják be, így megismerhetők az autonóm robotok, az önvezető anyagmozgató gépek (AGV -k), a digitális iker (digital twin), vagyis egy fizikai eszköz digitális modellje, láthatnak kollaboratív robotot, interaktív gyártástervezés-szimulációt, virtuális beüzemelést, gyártási folyamatvezérlést, AR/VR-t, MES-ERP rendszerkapcsolatot, termelésmenedzsmentet IoT eszközökkel, szenzitív robotot és gyártócella monitorozó rendszert is.

A képzésben is fontos szerepe van

Az áprilistól látogatható központ bemutatóján Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta: mindenki tudja, és mindenki arról beszél, hogy a magyarországi kkv-k számára a hosszú távú versenyképesség megőrzése és kialakítása miatt kulcsfontosságú a korszerű technológiák alkalmazása, a termelési rendszerek digitalizációja, ugyanakkor kevesen vállalkoznak arra, hogy az elmélet mellett a gyakorlati tudnivalókat, példákat is megismertessék a vállalkozásokkal. Éppen ezért hiánypótló az új technológiai központ, hiszen olyan módon mutatja be az új technológiákat, hogy azt egy kisvállalkozó is könnyen megértse, és elkezdhessen gondolkodni arról, hol és hogyan tudná hasznosítani a megismert alkalmazásokat saját gyártási környezetében. Az államtitkár hozzátette: az, hogy a hazai kkv-k a korszerűsítés révén nemzetközi viszonylatban versenyképesebbé váljanak, a magyar gazdaság jövőbeli sikereinek alapfeltétele is.

Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kifejtette: a technológiai központnak nemcsak K+F+I szempontból meghatározó a szerepe, hanem azért is, mert az ott képződő tudást, tapasztalatokat közvetlenül az oktatásba is transzferálhatják, ezzel biztosítva a naprakész, egyúttal fejlesztésre képes diplomások képzését, az ipar kiváló utánpótlással való ellátását. Az egyetem rektora kiemelte: a Műegyetem déli kampuszában otthonra talált Ipar 4.0 Technológiai Központ demonstrációs, egyúttal fejlesztési szolgáltatást biztosít az egyetem, valamint a feldolgozóipari és a fejlesztőipari kkv-k számára. A cél az, hogy szakmailag megalapozott, teljes körű Ipar 4.0 ismeretanyagot adhassanak át a magyarországi vállalkozásoknak. Ezzel versenysemleges módon segítve őket az Ipar 4.0 koncepció alkalmazására történő felkészülésben, valamint a számukra optimális technológiák kiválasztásában. A központ tervezett működtetésének 2 éve alatt 200 általános rendezvényt, és 500 specifikus workshop megrendezését tervezik.

Csak a cégek ötöde készült fel

Cimbalmos Levente, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által indított és koordinált Modern Vállalkozások Programjának (MVP) operatív vezetője a rendezvényen a programot és annak előnyeit mutatta be.

Elmondta: a hazai kis- és középvállalkozásokat „terelik” a digitalizáció irányába. Első lépésként a programhoz csatlakozó cégeknél informatikai auditot végeznek. Az MVP szervezetének a közép-magyarországi régiót kivéve minden más régióhoz tartozó megyében van legalább egy tanácsadó-szakértő kollégája, aki az érdeklődő vállalkozásokat felkeresi, illetve a programhoz csatlakozó vállalkozásoknál elvégzi az auditot. Az eredmények kiértékelését követően pedig egy kompakt fejlesztési koncepciót ad a vállalkozásnak, tehát egy mentorálás jellegű közvetlen segítségnyújtásról van szó. Jelenleg minden szolgáltatás díjmentes. A vállalkozások a tanácsadás igénybevételével, illetve a minősítés megszerzésével, tehát mint „minősített szállító” 5%-kal nagyobb mértékű támogatáshoz juthatnak a vállalati infokommunikációs rendszerek bevezetését, fejlesztését célzó pályázatban is. Az MVP munkatársai számos szakmai rendezvényt szerveznek, amelyeken direkt kapcsolatot teremtenek a vállalkozásokkal. E tematikus eseményeken a digitalizáció elismert szakértői, illetve kormányzati szereplők hívják fel a figyelmet a termelés digitalizációjának előnyeire, és a minősített szállítók is bemutatkozhatnak.

– A tavalyi évben kidolgoztunk egy kompetenciatárat, amely segít betekinteni a digitalizáció világába, megismerni a terminológiákat. Eredménynek tekintjük, hogy az elmúlt 1,5-2 év során mintegy 10 000 vállalkozás csatlakozott a Modern Vállalkozások Programjához, és veszi igénybe a program kínálta szolgáltatásokat. Több mint 500 minősített szállító van, amelyek több mint 1500 minősített terméke található meg a rendszerünkben. Az informatikai átvilágításon már 6500 vállalkozás van túl és kapta meg a cég sajátosságait figyelembe vevő fejlesztési koncepcióját. Örömteli, hogy ilyen sok vállalkozás indult el tudatosan a digitalizáció útján, de a hazai termelő vállalkozások számát tekintve ez sajnos még mindig csekélynek mondható. Az „Ipar 4.0 készséget” vizsgáló kutatásunk szerint a Magyarországon működő termeléssel, gyártással foglalkozó vállalkozások csupán ötöde „Ipar 4.0 kész” – legalábbis a mi értelmezésünk szerint. Szintén érdekes eredmény, hogy a hazai termelő vállalkozások alig több mint negyede teljesítette a kritériumokat, addig a döntően exportra gyártók közel fele Ipar 4.0 késznek tekinthető. Az is kiderült, hogy a magyarországi vállalkozások kevesebb mint egyötöde van jelen az online térben elektronikus értékesítéssel, 50%-uk pedig nem él az online hirdetési lehetőségekkel. A kutatás rámutatott arra, amit „sejteni lehetett”: az erősebb versenykörnyezetben működő vállalkozások hajlandóak többet költeni a termelés automatizálására, a digitalizációra, és ezek fejlesztenek intenzívebben – hívta fel a figyelmet Cimbalmos Levente.

Segítség a tervezéshez

Vityi Péter, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke beszédében kiemelte: a „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása” projektben – német mintára – a gyakorlatra helyezték a hangsúlyt. A kkv-k képviselői mintagyárakat kereshetnek fel, és meggyőződhetnek arról, hogy az Ipar 4.0 koncepció nem egy elvont, a gyakorlattól távol álló „filozófia”, hanem a gyártás digitalizációja, „okossá” tétele. Ugyanezt láthatják alkalmazások szintjére „lebontva” áprilistól az új Ipar 4.0 Technológiai Központban is. Az alelnök elmondta: a vállalkozások a regisztrációt követően léphetnek a demonstrációs szakaszba, amely során – mind a technológiai központban, mind a gyárakban – általános Ipar 4.0 ismereteket adnak át. A kkv-k ezt követően – ha igénylik – a következő tudástranszfer szakaszba léphetnek. Ez a rész a termelésmenedzsment, az Ipar 4.0 alapok és a technológiák együttes workshopjaiból áll össze. A szakasz végén a kkv-k számára – a Modern Vállalkozások Programjához hasonlóan – egy egyszerűsített fejlesztési terv készül az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) tervezési tanácsadóinak segítségével. Ebben az esetben is egy mentor támogatja a kkv-t abban, hogy az első lépéseket értékelni tudja, illetve, hogy meghatározhassa a megfelelő fejlesztési irányt. Ötven vállalkozásnak lesz lehetősége arra, hogy a fejlesztési tervet részletes beruházási tervvé fejlessze piaci tanácsadó cégek segítségével.

– Szövetségünk is végzett egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a mikrovállalkozások 64%-a, valamint a középvállalatok 80%-a érdeklődik az Ipar 4.0 koncepció szerinti technológiai fejlesztések iránt. Lényeges, hogy egy adott technológia, amely egy nagyobb vagy közepes vállalat számára releváns lehet, egy kisebb vállalkozás számára már nem feltétlenül, ezért a Mintagyár projektet úgy alakítottuk ki, hogy az Ipar 4.0 koncepció szerinti, alkalmazott technológiákat multinacionális termelési környezetben, valamint közepes méretű üzemekben is megismerhessék az érdeklődők. A technológiai központ esetében is figyelünk arra, hogy az eltérő infrastruktúrával, termelési kapacitással, erőforrásokkal rendelkező vállalkozások mindegyike számára mutassunk be releváns technológiákat, alkalmazásokat – jegyezte meg Vityi Péter.

Dr. Saraf Hasszan professzor, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője azt emelte ki, hogy a központ – amelynek létrehozásában az általa vezetett tanszék szorosan együttműködött az IVSZ-szel és az IFKA -val – a hallgatók előtt is nyitva áll majd, így a jövő mérnökei már magukkal vihetik az Ipar 4.0 koncepció szerinti technológiák ismeretét leendő munkahelyükre.

Ingyen tudás nagy haszonnal

A demonstrációk látogatása a www.ipar4.hu oldalon a programba regisztráló kkv-k számára ingyenes. A program weboldalán kiválaszthatók a releváns témák az Ipar 4.0 Technológiai Központ, valamint az Ipar 4.0 Mintagyárak bemutatóiból, illetve konkrét időpontokra és helyszínekre meghirdetett demonstrációkra is bejelentkezhetnek.

 JS

Supply Chain Monitor
2018. február