2017

2017. február

Ki kormányoz majd?

Az önvezető autók biztonságos működéséhez szükséges technológiai alapok már rendelkezésre állnak, ezért a fejlesztés mai tempója mellett egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy a társadalom felkészült-e tömeges megjelenésükre és a küszöbön álló változásokra. Fitos Csabával, a thyssenkrupp Presta Hungary Kft. fejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

A versenyképességen a hangsúly

Egy két évvel ezelőtt indított projekt keretében jelentősen sikerült növelni az ellátási lánc versenyképességét a Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti gyárában.

A legnagyobb „magyar” konténerterminál

A Koperi Kikötő nemcsak kiváló földrajzi elhelyezkedésének köszönheti eredményeit, hanem annak is, hogy tudatosan fejlesztette a kikötői infrastruktúrát.

Tisztítás szakszerűen

A vegyipari és élelmiszeripari tartályok, silók tisztítása nehéz feladat, főként akkor, ha azokat árufuvarozási célra használják.

Tiszta megoldás

A SCHOTT Hungary Kft. lukácsházi gyárában állt üzembe Magyarországon az első lítiumion-akkumulátorral működő Jungheinrich targonca.

Forradalom zajlik az autóiparban

A Continental számos digitalizációs terméket és megoldást mutatott be az idei CES-en.

Az Év Beszerzési Menedzsere

1998-ban szerzett műszaki menedzser diplomát a veszprémi Pannon Egyetemen, s ugyanebben az évben logisztikusként kezdett dolgozni a győri AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-nél a járműgyártási részlegen, majd a németországi központban beszállítófejlesztéssel és beszerzéssel foglalkozott. Ezt követően egy TIER1-es beszállító cégnél, a Valeo Autoelectric Magyarország Kft.-nél a teljes beszerzést vezette. 2013-ban egy iparágváltással az ENGIE csoport magyarországi leányvállalatánál, a GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt.-nél beszerzési igazgatóként felel a teljes hazai beszerzésért. Győrben él családjával.

Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencia

Az idei évben, január 26-27-én megrendezett kétnapos konferencián az ágazatpolitikai kérdések és kihívások mellett kiemelt hangsúlyt kaptak a gyakorlati megoldások, valamint a jövő technológiai trendjei.

Új bérrendszer

Növekedési terveihez alakítja bérrendszerét a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.

A gép adja az ütemet

Az automatizálás nem csodaszer, de csodákra képes, ha a termelésben indokolt helyen, és megfelelő „mértékkel” alkalmazzák. Ezt bizonyítja az utánfutókomponensek egyik vezető gyártója, a kecskeméti Knott-Autoflex Kft. példája.

Megbízható, innovatív, költséghatékony

Újszerű üzleti modelljével az idei évben, Magyarországon is megjelenik a Pall-Ex. Danor Ionescuval, a cég keleteurópai vezérigazgatójával beszélgettünk.


2017. március

Mozgásban az anyagmozgatás

A fogyasztói szokások változása alaposan feladta a leckét a logisztikai ágazatnak. Az új anyagmozgatási technológiák, az egyre korszerűbb gépek, berendezések és szoftverek azonban sokat segíthetnek a logisztikai szakembereknek a kihívások legyőzésében.

Lehet egy kerítéssel kevesebb?

Az úgynevezett együttműködő robotokkal valóban rugalmasabbá, hatékonyabbá tehetők a gyártási folyamatok, de üzembe állításuk napjainkban még rendkívül bonyolult feladat.

A dinamikus fejlődés szolgálatában

A fuvarozás és a telematika mára egymás elengedhetetlen kiegészítői. Az adott iparágak legnagyobb hazai szereplői közé tartozó WebEye Magyarország Kft. és a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. között 2010-ben elkezdődött együttműködésnek a tavaly decemberben aláírt megállapodás adott új keretet. Erről beszélgettünk a két cég ügyvezetőivel, Barna Zsolttal és Deszpot Károllyal.

Egyszerűen, jót

Egy termék piaci sikere általában már a „tervezőasztalon” eldől, de a termelési rendszer esetleges gyengeségei versenyképtelenné is tehetik az amúgy ígéretes produktumot. A jánoshalmai Renner Bt. ennek tudatában látott hozzá egy új erőgép kifejlesztéséhez, egyben a magyar traktorgyártás újraindításához.

Komissiózás távirányítós rendszerrel

A TOYOTA T-mote távirányítós rendszerével növelhető a komissiózási munkafolyamat hatásfoka és a termelékenység.

Targoncapiaci trendek

A legrégebb óta működő hazai targoncaforgalmazó vállalat tulajdonosaival, Wéber Kálmánnal és Giczy Gyulával beszélgettünk a piaci trendekről, valamint a TWS Kft. terveiről, értékesítési programjáról.

Korszerű és hasznos

A Jungheinrich lítiumion-akkumulátorral szerelt EJE 220 típusú gyalogkíséretű raklapszállítója a Rudolph Logistik Gruppe győri telephelyén teljesít szolgálatot. A teljesen karbantartásmentes technológia számos előnyt biztosít a felhasználó számára.

Új tolóoszlopos targoncacsalád

Három új tolóoszlopos targoncasorozatot mutat be az európai piacon a Toyota Material Handling: a BT Reflex R, E és O sorozatokat kiváló produktivitás és átláthatóság jellemzi, köszönhetően a teljesen átdolgozott emelőoszlopnak, amelynek legnagyobb emelőmagassága 13 méter.

Rekordév

Az értékesített és bérbe adott anyagmozgató gépek számát tekintve rekordévet zárt tavaly a Nagoya Kft., a japán TCM targoncák magyarországi képviselete.

Lendületben a gyűjtőszállítmányozás

A klasszikus gyűjtőszállítmányozás mára olyan hozzá adott érték szolgáltatásokkal egészül ki, amelyek lehetővé teszik a tranzitidő csökkentését.

Félautomata tárolási rendszerek

Összeállításunkban arról számolunk be, hogyan fejlődtek a félautomata tárolási rendszerek, illetve, hogy a technológia, a munkaügyi jogszabályok, a változó időkeretek és a vásárlási összkép hogyan teremtette meg az igényt a félautomata tárolási megoldásokra.

Mi várható 2017-ben?

A cikkben közölt ingatlapiaci áttekintés a Prologis által szervezett 2016. októberi müncheni Expo REAL szeminárium több mint 150 iparági résztvevője körében készült felmérés válaszai, valamint piaci adatok alapján készült.


2017. április

Koncepcióváltás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti struktúrájának átalakításáról, illetve az új szemléletű ellenőrzési irányokról kérdeztük Czinege Attilát, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatóját.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon