2011

2011. február

Szintek közti anyagmozgatás

A dm-drogerie markt üzletlánc új logisztikai központját a tavalyi év második felében állították üzembe. A központ működéséről és az ott kialakított raktártechnikai megoldásokról Mayer Zoltánnal, a dm Kft. cégvezetőjével és Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Gyógyszerek emberi vérplazmából

A HUMAN BioPlazma Kft. a magyar egészségügyi rendszer stratégiai partnere, mint egyetlen olyan magyar cég, amely emberi vérplazmából állít elő gyógyszereket.

Áttervezett ellátási láncok

Európában a válság hatására módosulnak az ellátási láncok, amelynek okai Horváth Miklós, a Masped Tlog Közúti Transzport-Logisztika Kft. ügyvezető igazgatója szerint két tényezőre vezethetők vissza: egyrészt az európai gazdaságban látható tendenciákra, másrészt Kína szerepére a világgazdaságban.

Vevőközpontúság

A változó vevői igények rugalmas kielégítését nagyban segíti a megfelelő eszközök alkalmazása a gyártásban.

Szállítmányozási együttműködések Európában

A ProLogis kutatási csoportja január elején közzétette legújabb jelentését „Szállítmányozási Együttműködések Európában” címmel. A szállítmányozási együttműködések előnyei ugyanazok a versenyben álló riválisok és hagyományos partnerek számára. A közös disztribúciós létesítmények alkalmazásával az azonos vagy közeli célállomásokba szállítás során az együttműködő felek szinergiahatásokat, méretgazdaságossági és költségcsökkentési előnyöket élveznek az áruk raktározása, felpakolása, kezelése és szállítása során.

Kibővített termékválaszték kültéri igénybevételhez

A hamburgi targoncagyártó és intralogisztikai specialista, a STILL GmbH az RC 40-es sorozatú dízel- és gázüzemű hidrodinamikus hajtású, 1,5-3,0 tonna teherbírású targoncacsaláddal bővítette termékválasztékát. Ezzel a STILL tovább erősítette pozícióját, hogy minden lehetséges feladatra a megfelelő terméket tudja biztosítani. A minden részletében átgondolt tervezés eredményeként születnek megbízható, felhasználóbarát targoncái.

A szállítók felelősségvállalása

Az elmúlt harminc évben a teherautók fogyasztása, és ezzel szén-dioxid-kibocsátása 40%-kal csökkent, miközben a teljesítményük folyamatosan nőtt. Napjainkban a szállítás világának szereplői a környezetvédelem elkötelezett hívei. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a „CO2 célkitűzés: a szállítók felelősségvállalása” című charta, amelyet 2008-ban a Környezetvédelmi Minisztérium égisze alatt írtak alá a szállítási szakma vezetői Franciaországban.

Közép-kelet-európai beszállítói stratégia

Komoly változást hozott a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. beszállítói stratégiájában a 2008-2009-es válság: a cég 30%-os költségcsökkentést tervezett három évre, és ez a partnerektől is komoly áldozatot követelt.

A vevő az első

A METRO Kereskedelmi Kft. speciális logisztikai operációt működtet, amely nagy feladatot támaszt fő logisztikai szolgáltatójával, a HOPI-val szemben is, hiszen gyakorlatilag készletek nélkül, napi kiszolgálással működteti 13 hazai áruházát.

Gyárlátogatás a Nokia Komárom Kft.-nél

A Supply Chain Monitor szaklap szervezésében 2006 óta megrendezett szektorspecifikus – elektronikai ipar, gyógyszeripar és FMCG-szektor – konferenciákon az adott iparágat érintő gyakorlati megoldások kerülnek bemutatásra. Ez a szakmai fórum jól ismert a szakemberek körében.


2011. március

Door to door

A Samsung Electro-Mechanics GmbH Magyarországi Fióktelepe egyre hatékonyabb szállítási megoldásokat keres annak érdekében, hogy ügyfelei igényeit a leghatékonyabban ki tudja elégíteni. Katona Istvánnal, a Samsung GmbH Magyarországi Fióktelep logisztikai vezetőjével és Vásárhelyi Árpáddal, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Túraterv és logisztika

A Rossmann drogérialánc központi logisztikai rendszerének alapja egy bolti rendelésekre épülő központi túraterv, amelyben kiegyenlítetten kezelhetőek a napi kiszállítandó volumenek, így a teljes folyamat tervezhető az emberi erőforrások tekintetében.

Túl a holtponton

Kapacitásoptimalizálás, fuvardíjcsökkenés, hektikus vevői igények jellemezték az elmúlt évek légi szállítmányozási piacát.

RFID rendszer az intralogisztikában

A SICK új RFH620 RFID rendszerét az író/olvasó egység kompakt kialakítása (beépített antennájának köszönhetően), magas átviteli sebessége a 13,56 MHz frekvenciatartományban és a különböző terepi buszrendszerek környezetek iránti nyitottsága ideális azonosítási megoldássá teszi az intralogisztika céljaira.

Folytatódó stabilizálódás

Az ipari ingatlanokra vonatkozó 2011-es piaci jelentését a Colliers International budapesti irodája február közepén jelentette meg.

A vonalkódok és az okostelefon

A közeljövő új kapui a megbízható termékinformációkhoz.

Áruszállításra készült

A DAF LF típuscsalád az indulástól kezdve igazi győztesnek számított.

Átfogó anyagmozgatási koncepciók

A tavalyi évet a vállalatok visszafogott beszerzései jellemezték az anyagmozgatási megoldások területén. Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Növekedésnek indult

Az anyagmozgatási piac meghatározó vállalatainak vezetőivel az elmúlt évek értékeléséről, illetve az idei évben várható tendenciákról beszélgettünk.

Stratégiai irányvonal

A CHEP Central Europe élén David Cuenca Country General Manager azt a stratégiai vonalat erősíti, amely az ellátási lánc résztvevőinek jelenlegi igényeihez még inkább igazodik.

Okos megoldás

A STILL sikerrel vezette piacra önbetanuló targoncairányító rendszerét. A termék az új moduláris Materialfluss-Management-System (anyagmozgás kezelő rendszer) programcsomag részét képezi. Az MMS legújabb változata révén a STILL teljes körű megoldást nyújt a raktárak hatékony és operatív üzemeltetésére, az üzemen belüli szállítási feladatok optimalizálására. A rendelkezésre álló funkciók és szolgáltatások túlnyúlnak a hagyományos rendszerek nyújtotta kereteken. A STILL MMS lényegében a Lagerverwaltungssystem (LVS – raktárkezelő rendszer), Transport-/Staplerleitsystem (TLS – szállítmány-/targoncairányító rendszer) modulokból áll, a komissiózási funkciókat és az információs rendszert is beleértve.

Targonca meghajtások

A kőolaj árának folyamatos emelkedése, költségtakarékossági megfontolások, valamint a környezettudatosság erősödése nyomán a targoncagyártók egymás után mutatják be egyre hatékonyabb energiafelhasználású és környezetkímélő meghajtási rendszereiket, legyen az elektromos vagy akár belsőégésű motorral hajtott targonca. Komoly kérdés azonban, hogy ezek közül mely megoldások azok, amelyek az ügyfelek várakozásait is kielégítik.

Nem ismernek lehetetlent

„Az ügyfél nem kérhet olyat, amit mi ne tudnánk megoldani” – hangzik a tavaly kilencvenedik születésnapját ünneplő Lagermax cégcsoport filozófiája. Az osztrák tulajdonú vállalat ma már nem csak Nyugat-Európában, hanem 13 kelet-európai országban van jelen, saját kirendeltségekkel. A cégcsoport most már mind légi, mind pedig tengeri szállítások lebonyolítását is vállalja, hiszen mára minden kontinensen vannak partnercégei.

Új programhoz, új tender kell…

Ki ne tudná idézni a Csárdáskirálynő híres betétdalának szövegét „Új műsorhoz, új férfi kell/Ezt ők sosem felejtik el”? Óhatatlanul ez a fülbemászó dallam jutott eszünkbe, mikor az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) február 11-én kibocsátott „Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívást (GOP-2011-3.2.1) olvastuk. Ez a kiírás a GOP-2009-3.2.1 és KMOP-2009-1.4.2 tükörkiírás folytatása, mely 2010. december végén zárult. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a korábbi kiíráshoz képest csak a csomagolás változott, vagy vannak-e érdemi eltérések.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon