2010

2010. február

Komplex szolgáltatás

A tavalyi évben kevés cég mondhatta el magáról azt, amit a Flextronics Global Services budapesti gyáregysége: jelentős fellendülés következett be tevékenységében. László Tamás anyaggazdálkodási és supply chain vezetővel arról beszélgettünk, hogy miként sikerült ezt elérni.

Értékesítés-orientált logisztika

Komplex mátrix szervezeten belül működik a BASF Hungária Kft. logisztikai egysége, amelynek feladata a magyar piac rugalmas kiszolgálása. A mezőgazdasági szektor növényvédő szerekkel történő ellátása kiszervezett logisztikai szolgáltatás keretében valósul meg.

Mutasd a raktárad,megmondom…

A vevőkiszolgálás minősége a jól szervezett logisztikai folyamatokon múlik.

Átgondolt munkavégzés

A svéd Sapa Profiles székesfehérvári gyárában a lean menedzsmentet a vállalat saját Genesis rendszerében valósítja meg.

Minőséget gyártani olcsóbb

Meglepő állítás? A laikusok számára talán igen, a gyártásban dolgozók azonban aligha osztják ezt a véleményt. Azok, akik találkoztak már a selejtekből, a hibás szállításból, a termékvisszahívásból adódó veszteségekkel és a beszállítói listáról való kihullásról, valószínűleg már azt is tudják, hogy a gyártásban alkalmazott minőségellenőrzési megoldásokon nem érdemes spórolni.

Változó konténeres piac, új lehetőségek

Az exportorientált, de egyszerre nagy importigényű közép-európai gazdaságok többsége 2008 őszéig dübörgött, így nem meglepő, hogy a konténerforgalom mértéke korábban nem látott magas szinteket ért el. A „békeéveket” követő hirtelen visszaesés a konténeres áruszállítás területén is számos változást hozott.

Indul a verseny!

A világ haszongépjármű-gyártói évről évre összességében több milliárd eurót költenek arra, hogy járműveik takarékosabbá, környezetkímélőbbé és biztonságosabbá váljanak. Mindezek teljesülése azonban nagyban függ a gépjárművezetők vezetési, üzemeltetési képességeitől is.

Hidrosztatikus targonca

Tovább bővül a Jungheinrich hidrosztatikus targoncacsaládja: megkezdődött a „kis” hidrosztatikus gép sorozatgyártása. Az új VFG 316s-320s típusok bevezetésével a Jungheinrich tovább bővíti hidrosztatikus targoncacsaládját. A csúcstechnológiájú, nagyon halkan működő targonca prototípusa a nyilvánosság előtt 2009 szeptemberében került először bemutatásra. Mostanra pedig szériagyártásban gördülnek le a targoncák a moosburgi Jungheinrich gyár szalagjáról.

Ipari ingatlanok méretre szabva

„Egy kisebb műhelyt, hozzá egy süllyesztett rámpás beállóval rendelkező raktárt, valamint egy kisebb irodát keresünk egyetlen telephelyen, kedvező bérleti díjért.” Mindez egy kisebb vagy közepes méretű vállalat „tipikus” igénye lehet. Vajon találna-e magának Magyarországon megfelelő ipari ingatlant egy ilyen cég?

Nem látszik az alagút vége…

A korábban jósolt 2010 második félévi gazdasági talpraállás bizonytalan, a helyzet pedig igen törékeny – állítja a Coface Hungary országigazgatója.

Átlépni egy szűk piac határait

Tavaly december 4-én vehette át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) az Év Vállalkozója 2009 díját Dunai Tamás, az Euro-Log Kft. ügyvezetője. A „vállalkozása területén elért kiemelkedő eredményeiért és közéleti tevékenységéért” elismert szakembert arról kérdeztük, hogy a hazai logisztikai szolgáltatók milyen esélyekkel vehetnek részt a regionális piaci versenyben.

Innovatív úton

Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. és BI-KA Trans Kft. ügyvezetője tavaly év végén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által odaítélt „Év Logisztikai Menedzsere 2009” és az „Év Vállalkozója 2009” díját nyerte el.

Szakmai fórum a gyógyszeriparban dolgozó logisztikusoknak

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) egyik új tagozatában 2009 áprilisa óta a gyógyszeripari logisztika speciális kérdéseivel foglalkozó szakmai kör dolgozik együtt.

Gyógyszeripari logisztika sajátosságai (2)


2010. március

Regionális disztribúciós modell

A logisztikai kiszolgálás színvonalának folyamatos fejlesztése minden vállalat számára a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője. A Schneider Electric Power EMEAS régió supply chain igazgatójával, François Martin-Festával beszélgettünk.

Megőrzött értékek

Tavaly lett 20 éves a Béres Gyógyszergyár, az évforduló kapcsán dr. Béres Józseffel, a Béres vállalatcsoport elnökével beszélgettünk.

Mintaüzem

Mit lehet tenni akkor, ha két különálló gyártási technológiára, illetve termékek előállítására szabott üzemcsarnokban négy „gyárat” kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a csarnok területe végül csak fele lett az eredetileg tervezettnek? A választ az autóipari beszállító Bosal cégek kecskeméti üzemében kerestük.

Lean – Gazdálkodj okosan!

Minden vállalkozásnak hatékonyan kell gazdálkodnia a rábízott erőforrásokkal. Ez különösen igaz most, amikor a rendelkezésére álló finanszírozási források beszűkültek.

Disztribúció határok nélkül, rövid határidőkkel

Volt idő, amikor a küldemények A-ból B pontba való biztonságos eljuttatása számított kihívásnak a szállítmányozásban. Ma már más szelek fújnak a disztribúcióban: azok a szolgáltató-ügyfél párosok lesznek a győztesek (ki-ki saját piacán), akik az áruk és a kiszolgálás biztonságának megtartása mellett a rövid határidőkre összpontosítanak.

Valós igényekre hangolva

A Magyar Posta Logisztika (MPL) a hazai logisztikai piac prémium szolgáltatói között megalakulása óta a legnagyobb piaci részesedést birtokolja. A gazdasági recesszió azonban – mint a CEP- és a logisztikai piac valamennyi szereplőjét – az MPL-t is üzletmenetének újragondolására késztette, annak érdekében, hogy versenyképességét megőrizhesse.

Komplex megoldások

A tavalyi évben a targoncapiac mérete jelentős csökkenést mutatott, ennek ellenére a Jungheinrich növelni tudta piaci részesedését. Horváth Zoltánnal, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Anyagmozgatási piac: jön-e borúra derű?

Milyen változásokat hozott a tavalyi év a hazai anyagmozgatási piacon és mire számíthatunk idén? Kérdésünkre a kínálati oldal meghatározó szereplőitől kaptunk válaszokat.

Energiatakarékos üzemmóddal

Az új 1,6-2,0 tonna teherbírású RX 70 típusú gáz- és dízelüzemű targoncák új normákat állítanak fel a hatékonyság és a környezettudatosság terén.

Bírják energiával

Az anyagmozgató gépek kínálati piacán bőséges a választék, ezért a felhasználói oldal döntéshozóinak nincs könnyű dolguk a beszerzésénél.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon