2009

2009. február

Siker és elismertség

A Törley hazánk egyik patinás vállalkozása, amely már több mint egy évszázada öregbíti hazánk jó hírét a világban. A Törley Pincészet Kft. társügyvezetőjével, Kovács Györggyel beszélgettünk arról, hogyan tudnak hűek maradni az alapító, Törley József szellemiségéhez a mai rohanó világban.

Generációváltás

Alig egyetlen hónap alatt gyökeresen átalakult a kémprogramok toplistája. Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja 2009 januárjában is megjelentette összeállítását a decemberben legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról.

Hosszú távra alapozva

Az 1994-ben alapított Panasonic Magyarország Kft. több mint egy évtizedig felelt a magyar piac ellátásáért mielőtt 2007-ben nevét Panasonic South-East Europe Kft.-re változtatta. Azóta a vállalat regionális elosztó központként a magyar piac ellátása mellett kiszolgálja a volt jugoszláv tagállamok, valamint Bulgária, Albánia területét is. A cég magyarországi fejlődéséről, a jövőbeni kihívásokról Lőrincz János logisztikai igazgatóval beszélgettünk.

Folyamatokban rejlő tartalékok

Ma már szinte közhelynek tűnik az az állítás, hogy a piacon az ellátási láncok versenyeznek. A jelenlegi világgazdasági helyzetben egyre inkább a vállalati belső tartalékok feltárására kell összpontosítani. A Jabil tiszaújvárosi gyáregységében jártunk, ahol a lean manufacturing alapelveket minden gyártási egységben viszonylag rövid idő alatt sikerült bevezetni. Erről beszélgettünk Király Zoltán gyárigazgatóval.

Digitális reptéri vámügyintézés

Másfél évtizedes fejlesztési és működtetési tapasztalatokra alapozva jelentősen egyszerűsítette a repülőtéri áttárolás és vámolás folyamatát a CCS Hungary új szoftvere. Az eredmény: gyorsabb folyamatok, kevesebb papírmunka, alacsonyabb költségek és a sorban állás megszűnése.

Innovatívan a légi szállítmányozásban

Az angol Business Monitor International Ltd. által, a gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálatára alapozott Hungary Freight Transport Report tavalyi negyedik negyedévében kiadott megállapításai szerint a szállítmányozási piacon 2008-2010 között évente 4,3%-os növekedés várható. A légi szállítmányozásban azonos időszakra vonatkoztatva 5,2% növekedést jósolnak a szakértők. Cikkünkben arról beszélgettünk néhány szakemberrel, hogyan látják a jövőt.

Láthatóvá tett árumozgások

A Bricostore a közelmúltban vezette be a Maersk Logistics Spective™ rendszerét, amellyel a tengerentúlról beszerzett termékek valamennyi mozgása lépésről lépésre követhető. Erről beszélgettünk Matthieu Degrave és Sébastien Herrbach logisztikai vezetőkkel.

Kilátások

A tavaly kezdődött gazdasági recesszió a fuvarozó szakmát is mélyen érintette. Erről beszélgettünk Karmos Gáborral, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettesével.

RFID-technológiával

Az új EKS 210/312 típusú Jungheinrich komissiózó targoncák, melyek 2009 tavaszán kerülnek piacra, a legújabb RFID-technológiával vannak felszerelve. Ezáltal a raktárirányítási rendszer bármikor képes a targonca helyzetének meghatározására és annak a folyosóban történő automatikus navigálására. Ez egyértelműen sokkal nagyobb flexibilitást és produktivitást eredményez a raktárban.

Komissiózó targoncák

Speciális versenyautó

A 2009-es Dakar-ralin résztvevő SsangYong Kyront teljes egészében a National Trainer Tot Curses készítette fel a versenyre. A Tot Curses szerelői kiváló alapanyagból dolgoztak, így az eredeti jármű számos komponensét megőrizhették.

Ezüstlakodalmat ül a logisztika

Knoll Imre professzor, az MLE és az ELA alapítója, sőt azóta is tevékenységük aktív szereplője emlékszik vissza és értékeli 1984 és 2009 közötti negyedszázadukat, ugyanakkor jól ismert „reál-optimizmusával” előre is tekint.

European Logistics Association

Az Európai Logisztikai Szövetség 1984-ben alakult, nemzetközi nonprofit szervezetként, hogy a nemzeti logisztikai szövetségeknek európai föderációját alkossa.

A kormányzat támogatja a hazai autóipart

Megbeszélést folytatott Bajnai Gordon gazdasági miniszter a járműipar képviselőivel a gazdasági válság okozta problémák lehetséges megoldásairól 2009. január 21-én, Budapesten.

Speciális kamion

A svéd sífutócsapat világversenyeken való szereplését egy különleges Scania kamion segíti.

A siker kulcsa

Naponta több mint 1000 megrendelés, 20 000 árucikk és 1200 áruféleség kezelése. A Scanbox az SSI Schäfer-t hívta segítségül folyamatainak javításához, mert az eddigi raktározási rendszer már nem tudott megfelelni az elvégzendő feladatok komplexitásának. A végeredmény több mint kielégítő.

2009-es iF Formatervezési Díj

A Toyota Material Handling Europe (TMHE) örömmel jelenti be, hogy két új terméke – a Toyota Traigo 48 és BT Levio targonca – elnyerte a nagy presztízzsel bíró 2009-es iF Formatervezési Díjat.


2009. március

Intenzív fejlődés

A tavaly 525 alkalmazottal 57 milliárdos árbevételt elérő Axiál Kft. alig több mint másfél évtized alatt közép-kelet-európai birodalmat épített ki a mezőgazdasági és építőgépek, valamint az alkatrészek piacán.

Átstrukturált ellátási lánc

Funkcionális és hierarchikus kapcsolódási pontok, megújuló informatikai háttérrendszer, az ellátási lánc teljes átalakítása. Röviden ebben foglalható össze az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. ellátási rendszerének jelenleg is zajló átalakítása. Erről beszélgettünk Szilágyi Gyula termelésirányítási és logisztikai igazgatóval.

Valós idejű adatok, mozdonyfedélzeti berendezéssel

A MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. február 23-án a budapesti Területi Vontatás-szolgáltatási Központjában ismertette egyik, vontatás-szolgáltatás tervezésének és végrehajtásának hatékonyabbá tételét célzó fejlesztési beruházását.

Bizonytalan jövő

Cikkünkben a haszongépjármű-gyártók tavalyi értékesítési eredményeit elemezve bemutatjuk, milyen háttérrel vágnak neki a bizonytalan és megjósolhatatlan idei esztendőnek.

Középpontban a szinergiák

A vegyipari logisztika területén jelentős a vasúti szállítás részaránya. Ennek sajátosságairól beszélgettünk a Raabersped ügyvezető igazgatóival.

Új vonalkódtechnikák

A folyamatosan növekvő árumennyiség azonosításához és rendeltetési helyére való szállításához elengedhetetlen az igen elterjedt vonalkódtechnika folyamatos fejlesztése. Összeállításunkban az alkalmazásokat, illetve az ahhoz kapcsolódó hazai fejlesztéseket mutatjuk be.

Stabil alapokon

A szállítmányozó vállalatok szerepe az ellátási láncban igen fontos, hiszen független fuvarszervezőként megfelelően tudják képviselni a megbízók érdekeit.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon