2008

2008. február

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Értékesítési szezonokhoz igazodva

Az ajándékok logisztikája még nem vált specializációvá, noha sajátosságai akár indokolttá is tehetnék, legalábbis ezt az érzést keltette bennünk a hazai reklámajándék-piac legnagyobb szereplőjénél, a Golding Kft.-nél tett látogatásunk. Azt tudtuk, hogy ajándékozni jó, de vajon könnyű-e?

Nemzetközi kereskedelem – készen állunk-e az új rendszerre?

A nemzetközi kereskedelem biztonságosabbá tételét célzó összehangolt kezdeményezése részeként az EU bevezette az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszt, egy olyan új akkreditációs rendszert, amelynek célja az ellátási lánc biztonságának javítása.

A logisztikához igazodva

Egy adott vállalat életében a logisztikai alapfolyamatokkal kapcsolatos döntések hosszú távon befolyásolják a hatékonyságot és a versenyképességet. A logisztikai kiadások optimalizálásával jelentős költségmegtakarításokat lehet elérni.

Újjáéledt vasúti áruforgalom

A rendszerváltás előtti években létezett, majd megszűnt, aztán ígérték, hogy lesz, és most újraéledt, sőt Magyarországot is érinti. A Távol-Keletet, pontosabban Kínát és Európát, de a felvevőpiacok jelentősége miatt inkább Nyugat-Európát összekötő áruszállító vasúti kapcsolat­ról van szó, amely versenytársa lehet a tengeri szállításnak, legalábbis tranzitidő tekintetében.

Sínen gördülő abroncsok

A kikötőkbe visszafelé üresen futó, tehát „költségtermelő” konténereket megtölteni olyan megbízó árujával, aki nyitott az újszerű megoldásokra, egyszerűnek és hatékony megoldásnak tűnik, de nem könnyű kivitelezni. A Maersk Logistics Hungary Kft.-nek – a Maersk Hungary Kft. közreműködésével – azonban sikerült, és ezzel elnyerte a Hankook Tire Magyar­or­szág Kft. komplex logisztikai szolgáltatásra vonatkozó megbízását.

Közös megoldás kell!

Sokféleségét tekintve az egyik legnagyobb tehergépkocsi- és autóbusz-palettával a Daimler Trucks rendelkezik. A cég központjában bemutatták, merre halad a világ, mi és hogyan fogja hajtani a jövő tehergépkocsijait és autóbuszait.

Kényelmes, praktikus és sokoldalú

Az új Kangoo Express egyszerre modernebb és robusztusabb, formatervét a funkcionális járművet kereső professzionális felhasználók igényeinek megfelelően alakították ki.

A legnagyobb

A világ legnagyobb repülőgépe egy hat sugárhajtóművel felszerelt teherszállító An-225-ös, amiből egyetlenegy létezik. Még épp le tudott szállni Ferihegyen január 19-én.

Előfinanszírozás teljes mértékben

Különlegesség a hazai faktoring piacon az az együttműködés, ami a CIB Faktor Zrt. és a Sapa Profiles Kft. között kialakult. A magyar faktorálási gyakorlatban szokatlan módon ugyanis nem a beszállító (kis- vagy középvállalkozás) kereste számlái gyors kifizetésének lehetőségét, faktorálását, hanem a nagyvállalat tendereztette a pénzügyi szolgáltatókat a tevékenységre vonatkozóan.

Modernizált raktártechnológia

Négy évvel ezelőtt stratégiai döntést hozott a dinamikusan fejlődő Somogyi Elektronic Kft. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy cégcsoporttá fejlesztik a társaságot. A gyors fejlődés a raktártechnika modernizálását is megkövetelte, amit a logisztikai munkáért felelős S-Logistic cégvezetőjének segítségével mutatunk be.

Elkészült és véleményezhető

A logisztika az elmúlt évtizedben a globális gazdaság legfontosabb összetevői közé került, s minden előrejelzés szerint további dinamikus fejlődés előtt áll.

Újrastrukturálás

A gyártásban és a logisztikában megvalósított újrastrukturálási projekttel a Wilhelm Bott GmbH & Co.KG középkategóriás vállalat – melynek székhelye Gaildorfban található – nagy sikerrel hajtotta végre a rendszerszállítóvá történő átalakítást a lean-projektekre specializálódott Leonardo Group vállalati tanácsadó cég támogatásával.

Mobil technológiák térnyerése

Decemberben hazánkban járt Rod Rodericks, a Zebra vállalatcsoport alelnöke, az Európa-Közel-Kelet-Afrika (EMEA) térség igazgatója. Az alelnök lapunknak vázolta a globális vállalat közép-kelet-európai régióra vonatkozó stratégiáját és a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

A „küzdelem háromszöge”

A „küzdelem háromszöge” a harcművészetben és a taktikai lőkiképzésben alkalmazott elvrendszer. Mindkét esetben olyan általános, de mégis alapvető irányelvekre hívja fel a figyelmet, melyeknek szem előtt tartása sikeressé teheti a harc megvívását lőfegyverrel, fegyverként alkalmazott eszközökkel, vagy akár puszta kézzel is. Ez az analógia azonban – bármilyen meglepőnek tűnik – ugyanúgy megfigyelhető napjaink modern üzleti tudományaiban is.

Aktuális számunk tartalmából

Egy lépéssel az igények előtt A Meditop Gyógyszeripari Kft. pilisborosjenői telephelyén tavalyelőtt avatták fel az új cs...

Közel a célpiacokhoz

A világ vezető gyógyszeripari vállalata, a Pfizer Pharmaceuticals Inc. (Pfizer) 2007. december 17-én adta át a Magyarországon létrehozott új közép-kelet-európai disztribúciós központját Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, és April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete jelenlétében. Masztis Tamással, a Pfizer Magyarország Kft. logisztikai vezetőjével a vállalat magyarországi szerepvállalásáról beszélgettünk.


2008. március

Mederbe terelt információk

Manapság egyre fontosabb a vásárlók igényeinek személyre szabott kielégítése. A nagy kapacitású háttértárolókat gyártó váci IBM gyáregység, IBM Data Storage Systems Information Technology Kft. logisztikai vezetőjével, Halász Annával beszélgettünk.

Kisbérről Európába

Az autóiparban jó nevű alkatrészgyártó cég, a japán tulajdonú U-Shin Europe Kft. az elmúlt néhány évben jelentősen korszerűsítette logisztikai arzenálját, tudtuk meg a cég adminisztratív igazgatójától, Konczné Szendrey Zsuzsannától és Málits Attila logisztikai vezetőtől.

További fejlődés

Ma már számos RFID-rendszer létezik. A felhasználók számára az egyik legfontosabb feladat a legmegfelelőbb kiválasztása.

MÁV Cargo: privatizáció után

A MÁV Cargo, a Magyar Államvasutak árufuvarozási üzletágának alapjain, de önálló cégként született meg 2006. január 1-jén. Idén januárban, vagyis kétévnyi viszonylagos függetlenség után azonban várhatóan az osztrák Rail Cargo Austria és a magyar-osztrák GYSEV által alkotott konzorcium tulajdonába kerül a MÁV-leány.

Dübörgő piac

Annak ellenére, hogy tavaly a gazdaság növekedése meglehetősen visszafogott volt, a targoncapiac dübörgött.

Európai felhasználók számára

A DX villástargonca sorozat a Nissan azon törekvését tükrözi, hogy az iparban a legfejlettebb technológiával rendelkező, legmagasabb színvonalú termékeket tervezze és gyártsa.

Gazdag modellkínálat

Damien Luniaud 2007. december elseje óta a Citroën Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, akinek feladata a márka európai fejlődési ütemének érvényre juttatása Magyarországon. E cél eléréséről és a Citroën magyarországi stratégiájáról beszélgettünk a szakemberrel.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon