2007

2007. február

Szinergiahatások

Éppen csak elkezdődött a harmadik évezred, amikor magyarországi öntvényszivattyúgyárat létesített a kontinens – és talán a világ – egyik legnevesebb szivattyúgyártó vállalata, a dán Grundfos. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. új, székesfehérvári gyárának logisztikai vezetőjével, a tatabányai gyáregység supply chain tanácsadójával, Szabó J. Zoltánnal beszélgettünk az elmúlt több mint fél évtizedről, valamint a közeljövőben induló gyár kilátásairól.

Mozgásban a Supply Chain

A Solectron 1977-től úttörő szerepet vállalt a szerződéses elektronikai bérgyártás (EMS – Electronics Manufacturing Services) területén, ahol azóta is vezető pozíciót tölt be, és innovatív megoldásokat nyújt ügyfélköre, az Original Equipment Manufacturer (OEM) – márkás elektronikai termékeket gyártók – számára. A specifikus supply chain megoldásokról és a lean gyártásról beszélgettünk a Solectron Hungary Electronics Kft. szakembereivel.

Közel Európához

A japán Alpine egyetlen európai gyára, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a kontinens vezető autógyárainak beszállítója. Cserepes Attila logisztikai vezetővel arról beszélgettünk, miként sikerült az egyszerű CD-váltótól a bonyolult vizuáliselektronikai termékek gyártásáig eljutniuk.

Lehetőségek és csapdák

A szállítmányozó-fuvarozó cégek által alkalmazott szoftver-termékek nevét, szállítóját szemérmes hallgatás övezi, és különös homály veszi körül a rendszerek bevezetéséről, implementációs folyamatainak leírásáról, a bevezetés módszereiről, lépéseiről, sikereiről, buktatóiról, költségeiről, ráfordításairól, tapasztalatairól szóló híreket. Jelezve egyben, hogy valami fontosról, értékesről van szó! A cikk szakmai szerzője erre kíván rávilágítani.

Korszerű, szabványokon alapuló

Az élelmiszeripari vállalatokat jogszabály kötelezi termékeik nyomon követésére alkalmas informatikai rendszerek felállítására. A Coca-Cola Beverages Hungary raktárbázisának disztribúciós vezetője, Pápa Márton szerint a hasonló fejlesztések valamennyi nagyobb depóhálózattal és különféle termékekre szakosodott termelőüzemekkel rendelkező cég számára hasznos megoldást jelenthetnek.

Pályázati lehetőségek

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (korábbi nevén II. Nemzeti Fejlesztési Terv) keretében 2007 februárjától lehet a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarországi Régiós Operatív Program (KMOP) első körben meghirdetett pályázataira projekteket benyújtani.

Tisztuló piaci viszonyok

A tavalyi év különleges volt a magyar vasúti szállítmányozásban. Végre valóban különvált a MÁV árufuvarozási üzletága, és kezdenek tisztulni a piaci viszonyok. Egyre több magán vasúti szolgáltató jelenik meg, és a meglévő cégek között is mind nagyobb a verseny. Mindennek eredményeként sikerült lassítani a vasút áruszállítási részarányának csökkenését. Ez pedig komoly eredmény még Európa nyugati feléről nézve is.

Rekorderedmények

Évről évre folyamatosan nő a koperi kikötőn keresztül bonyolódó magyar külkereskedelmi forgalom, tavaly meghaladta az egymillió tonnát. Erről a rekordnak számító eredményről és a kikötő jövőbeni terveiről beszélgettünk Robert Casarral, a vállalat igazgatóságának elnökével.

Megvásárolt nyugalom

Kilométerre tervezhető állandó költségek, problémamentes működés – ezt ígérik a haszongépjárművek karbantartási szerződései. A cégek 24 órás asszisztencia-szolgáltatást is kínálnak, arra az esetre, ha fuvar közben mégis történne valami.

Egyéni fejlesztések

Az elektronikai csomagolások alapanyag-minősége terméktől függően alakul. A karton készülhet visszaforgatott papírból, vagy akár a legjobb minőségű elsődleges farostból, mindkét oldalán mázolva. Az anyagminőség kiválasztásakor meghatározó lehet a termék pozicionálása és funkciója is. A védő szempont azonban minden esetben igen lényeges: az áru nem sérülhet a szállítás és a rakodás alatt, a polcokon jól kell mutatnia.

A biztosabbnál is biztosabb

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta különösen igaz, vegyiáruraktárakat csak az igen magas szintű biztonsági követelményeknek megfelelően lehet építtetni. Azonban az már ritka, hogy valaki ezeket a szigorú előírásokat magára vonatkoztatva még tovább szigorítja. A budapesti, dekorkozmetikumokat gyártó és forgalmazó Galex Kft. a telephely kialakításakor mindenben biztosra ment.

Precíz működés

A Magyar Posta Zrt. Minőségirányítási Rendszerének kiépítése 2004-ben – a korábbi, szigetszerű szervezetre érvényes rendszerek helyett, valamint annak kiváltására – az egységes, társasági szintű Minőségirányítási Kézikönyv kidolgozásával, és az MPL, a Magyar Posta logisztikai üzletága termékeinek, üzleti folyamatainak rendszerbe szervezésével kezdődött meg.

Kényelmi termékek nagykereskedője

A folyamatosan fejlődő piac igényeit csak a legmodernebb logisztikai szolgáltatással lehet kielégíteni – derült ki a hamarosan a ProLogis Harbor Parkba költöző Lekkerland Kft. ügyvezetőjével, Haiman Ferenccel folytatott beszélgetésünkből.

A gerillastratégia vetületei, avagy Vietnam először...

A katonai stratégiából átvett hadmozdulatokhoz hasonló manőverek alkalmazása nem újdonság az üzleti életben. Az alkalmazott stratégiák elnevezése és alapkoncepciója megegyezik a hadi alkalmazással. Mindezek alapján alapvetően négy eltérő üzleti stratégiáról beszélhetünk: támadás, védekezés, oldaltámadás, gerilla-hadviselés.


2007. március

Sikeres talpra állás

A Louis Delhaize Csoporthoz tartozó Match üzletlánc logisztikájában jelentős átalakítás ment végbe az elmúlt négy évben. Ez ma mind az üzletek kiszolgálási minőségében, mind a beszállítókkal kialakított kapcsolatban megmutatkozik. Laurent Comas-t, a Match logisztikai igazgatóját kérdeztük az elmúlt évben végrehajtott átszervezés eredményeiről.

Rádióhullámok

Az RFID második generációs szabványának megjelenésével olyan technológia került a fejlesztők kezébe, amellyel bátran belevághatnak bonyolultabb és nagy pontosságot igénylő logisztikai projektekbe. A hasonló fejlesztések egyik hazai úttörője, az Állami Nyomda Nyrt. RFID tanácsadójával, Rácz Lászlóval beszélgettünk a technológiában rejlő lehetőségekről.

Új utakon

A békéscsabai Kner Packaging Kft. az elmúlt másfél évtized során egyaránt volt már a csúcson és a völgyben. A cég által előállított nyomdaipari termékek a világ bármely táján megállnák a helyüket, a tulajdonosi kör változásai és a korábbi döntések időnként mégis nehéz helyzetet teremtettek.

RFID és gyógyszer-nagykereskedelem

A gyógyszer-nagykereskedelem az a szegmens, ahol az RFID-technológia alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Az ezen a területen zajló fejlesztések, tesztelések is ebbe az irányba mutatnak.

Adatbányászat és RFID

Az elmúlt évtizedek során kialakult digitalizált világunkban hatalmas mennyiségű strukturált adat keletkezik nap mint nap. Ezek minősége kulcskérdés felhasználásuk szempontjából.

Mobil technológiák és flottamenedzsment

Napjainkban a logisztikai piacon érzékelhető kiélezett versenyhelyzetet tekintve a gyártástól a végfelhasználókig futó ellátási lánc egyik sarkalatos pontja a kiszállítások pontos szervezése. Ezért a szállítást, esetleg szolgáltatást végző flotta munkájának, illetve költség/teljesítmény arányának optimalizálása elsődleges feladat.

Éjszakai műszak

Az autóalkatrész-ellátás nem tartozik a legegyszerűbb logisztikai feladatok közé. Van ugyan egy úgymond fix árufeltöltési feladat, de emellett ott van az ügyfelek által nem kiszámíthatóan igényelt alkatrészek sokasága. Mert azt senki sem tudja előre megmondani, mikor melyik alkatrészre lehet szüksége az autójához. A Citroën Hungária és a GEFCO közös munkája az ellátás gyakorlati oldaláról mutatja meg, hogyan lehet a logisztika az ügyfél-elégedettség egyik legfőbb megoldása.

Hatból egy

Február végén alkalmunk nyílt meglátogatni a Maria Lanzendorf-i központot, amit Klaus Tumler, a Gebrüder Weiss bécsi értékesítési és marketingigazgatója viccesen a bécsi turistalátványosságok mellé sorolt. Valóban egyedülálló az új létesítmény, ahol a Gebrüder Weiss az eddig hat telephelyre (St. Marx, Erdberg, Inzersdorf, Leopoldsdorf, schwechati reptéri és bécsi kikötőben található kirendeltségek) szétosztott tevékenységét központosította.

Szélesedő kapcsolatok

Az év eleji uniós csatlakozással Constanta szerepe a tengeri hajózásban várhatóan egyre nagyobb lesz, és mint fekete-tengeri hub, tovább növeli szerepét a közép-kelet-európai áruforgalom bonyolításában. A kikötő tavaly rekorderedményt ért el a konténerforgalomban, túllépte az 1 millió TEU-t (1 037 068 TEU).

Piaci erősödés

A hazai haszonjárműpiacon több autó kelt el tavaly, mint egy évvel korábban. Összefoglalónkban bemutatjuk mind a magyar, mind a nemzetközi piac alakulását.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon