2006

2006. február

Akár egy svájci óra

A Gyermely Rt. automatizált magasraktárában működés közben tilos embernek tartózkodnia. Ami természetes, mert ahol mindent számítógép vezérel, ott az ember jelenléte csak felesleges veszély- és hibaforrás. Mohr Rudolf a Gyermely Rt. logisztikai igazgatója szerint az automatizált raktár lényege, a precíz és hibátlan munkavégzés.

Japán minőség

Bemutatása óta egyedinek számít a Toyota egységesített biztonsági rendszere, a SAS (System of Active Stability) – de nemcsak emiatt döntöttek annak idején a Gyermely Rt.-nél a Toyota targoncák mellett

Gáz van!

Mármint, hogy éppen kevés. Úgy tűnik, az orosz-ukrán ütésváltás óta nehezen áll helyre a gázszállítás. A Gazprom szerint januárban a nagy hideg volt az oka a szállítás akadozásának. Ám nem az ok a fontos, hanem az, hogy akadt olyan időszak, amikor 40 százalékkal kapott kevesebb gázt az ország. Nem kétséges, valamit tenni kell.

Kettő az egyben

Modern korunk alapvető terméke az energia. Nem mindegy hát hogyan, miből és mennyit állítunk elő belőle. A budapestiek fő energia- ellátója a Budapesti Erőmű Rt. A kombinált energiatermelési technológiának köszönhetően az erőmű egy folyamat részeként egyszerre állít elő elektromos energiát és forró vizet. Mindezt a hagyományoshoz képest tízszázalékos gáztakarékosság mellett.

Régiós IT-rendszer

A Borsodi Sörgyárak Rt. IT-rendszere az ezredforduló óta jelentős változáson ment keresztül. Fél évtizede még saját fejlesztésű szoftvereikkel igyekeztek a logisztikai, illetve irányítási feladatoknak eleget tenni, néhány évvel ezelőtt azonban a cég vezetése úgy döntött, az egész termelési folyamatot kezelni képes új rendszert vezet be.

Optimalizált szállítmányozás

A globalizáció, az emelkedő üzemanyagárak, a fokozott biztonsági követelmények, a szigorodó szabályozás miatt világszinten folyamatosan nő az igény a logisztikai és szállításszervezési alkalmazások iránt. Összeállításunk a fentiek hazai vetületeként, a magyarországi fuvarozási és szállítmányozási szoftverkínálat alakulásáról, az alkalmazásukkal járó előnyökről, a választás szempontjairól és a jövő irányairól készült.

Konténer és teljes kiszolgálás

Újabb és újabb hozzáadott szolgáltatással kell a megrendelők kegyeit keresnie annak a cégnek, amely a konténeres nemzetközi szállítmányozásban meg akarja őrizni piaci pozícióját. A verseny tehát erősödött, ugyanúgy, ahogyan a konténerforgalom is. A hogyanokat Iszak Tibor, a Raaberlog Kft. vezérigazgatója és Grausz Imre, a Pannoncont Kft. ügyvezető igazgatója tárja föl olvasóink előtt.

A vasútbirodalom visszavág

Ismét bebizonyosodott, hogy az irányvonat a vasút hatékony fegyvere, és az áruszállításban nem legyőzhetetlen versenytárs a közút. Az irányvonatok szervezésével a vasúti speditőrök megtalálták azt az eszközt, amivel gyorsaságban és költséghatékonyságban felvehetik a versenyt a kamionokkal. Körképünkben a legjelentősebb irányvonat-szervezőket, illetve az ezeket alkalmazó speditőröket szólaltattuk meg.

A magyar „selyemút”

Divatba jött a szakma. Szinte minden nap van valami hír arról, hogy Magyarország a térségben kiemelkedő szerepet kíván betölteni a logisztikai szolgáltatások terén. Emlékszünk már ilyen mozgalomra, amikor is nemzetközi bankközponttá kívántunk válni. Miért is nem sikerült? Mert számos döntéshozó nem értette, hogy a pénzügyi szolgáltatások piacán mi várható és mit terveznek a nagy szolgáltatók. Most ismét helyzet van. Vajon sikeresebbek leszünk?

Együtt mindenkiért

Mintegy három éve a magyar vámszakmát meghatározó három szakmai szervezet – Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége, Vámügyi Szövetség és a Vámügynökségek és Vámközreműködők Magyarországi Szövetsége – úgy vélte, jobban tudják képviselni tagjaikat, és általuk az egész szakmát, ha megalakítják a Magyar Szállítmányozók és Vámügynökök Konföderatív Tanácsát. Tüske Péter a Konföderatív Tanács soros elnöke úgy véli, akkori elgondolásaik közül sokat megvalósítottak, ám vámterületet leginkább befolyásoló munka még éppen csak elkezdődött.

Szolgáltatóváltás

Az Auchan Magyarország Kft.-nél a közelmúltban történt logisztikai szolgáltatóváltás. Erről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk François Le Joncour Supply Chain igazgatóval.

Bónus-malus a szállításban

A 2002-ben mindössze két tehergépkocsival alakult MF Cargo Kft. 2003 óta dolgozik az Auchan Magyarország Kft. számára. Az elmúlt három év során alvállalkozóként juttatta el a szállítmányokat az Auchan áruházaiba, idén januártól azonban már közvetlen kapcsolatban állnak a világcéggel, s már harminc szerelvénnyel dolgoznak.

SCM-szemlélet az EFQM-modellben

A logisztikai folyamatirányítást végző szervezeti egységre vonatkozó önértékelés kapcsán megfigyelhető az EFQM-modellben megtalálható és rendszeresen visszatérő ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management, a továbbiakban SCM) szemlélet. A modell értelmezése szerint SCM-szemlélet alatt az önértékelést végző szervezet külső kapcsolatrendszerével, partnerkapcsolataival a modellben megjelenő tartalom összessége értendő. Erről ír cikkünk szakmai szerzője, Karika Attila.

Digitális világ

Régóta beszélnek róla, de többször elhalasztották már a digitális tachográfok bevezetését. Lassan azonban eljön az ő idejük is.

Robotkéz készítette motorok

A Renault Trucks a 2004-ben Vénissieux-ben felavatott motorgyárában tervezi és gyártja háromtól 11 liter lökettérfogatig terjedő erőforrásait. Nemcsak az üzemre, a frissített Midlum és új Premium Route modellre is büszkék a gyáriak.

Folyamatos beruházás

A csomagolás, a termék külső megjelenése egyre nagyobb jelentőséggel bír. Egy modernizálással egybekötött folyamatos csomagolásfejlesztési projekt jól illeszkedhet a vállalat termelési rendszerébe. A Cerbona Rt.-nél pontosan ezt az utat követték, és amint azt Dr. Keleti Ágnes vezérigazgató-helyettes elmondta, közel másfél év alatt az 1,2 milliárd forintos beruházás részeként 300 millió forintot költöttek csomagolásfejlesztésre.

Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszéke az oktatás és a kutatás területén olyan szakmai profilt képvisel, ami egyedülálló a magyar felsőoktatás és kutatás területén. A tanszék csaknem egyidős az egyetemmel, illetve jogelődjével a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolával.

Logisztikai-szállítási trendek a hulladékiparban

A SULOGTRA elnevezésű EU K+F keretprogrambeli projekt szakértői vélemények kérdőíves felmérésével, majd a feldolgozott adatok statisztikai modellek útján történő kiértékelésével logisztikai forgatókönyveket állított fel 2000-es bázison 2010-es időhorizonttal. A gazdasági szektoronként meghatározott szcenáriók közül ötöt bemutattunk az elmúlt évben, ebben a számban a hulladékiparra vonatkozó fontosabb megállapításokat elemezzük.


2006. március

Vissza Európába

A Philips az idei évtől új logisztikai szolgáltatóval dolgozik. Dr. Antoni Alfonz, a cég regionális disztribúciós központ igazgatója úgy véli, ez a hatékonyság és a költségoptimalizálás mellett azért is fontos, mert a szolgáltatónak pán-európai lefedettséggel kell rendelkeznie.

Villámgyors papírmunka

A Piszkei Papír Rt. napjainkban az egyetlen gyártással, feldolgozással és kiszereléssel egyaránt foglalkozó hazai papíripari vállalat. Jelenlegi anyagáramlási rendszere alapvetően a régi, a privatizáció előtti gyár kiforrott technológiai folyamatait tükrözi, azon az új tulajdonosok lényegesen nem változtattak.

Papírhullámok

A hullámpapír a csomagolás egyik legfontosabb alapanyaga. Azt azonban, hogy miként készülnek a különféle hullámtermékek, csak kevesen tudják. Azt pedig talán még kevesebben, mi is tulajdonképpen a „B”, „C” és „E” hullám. Blaskó István, a Logipack Kft. ügyvezető igazgatója – aki egyben a Dunapack Hullámtermékgyár logisztikai vezetője is – szerint, mint minden, a hullámtermékek gyártása is vevőorientált feladat.

Dobozba zárt világ

A budapesti agglomeráció egyik legrégebbi üzeme a világ minden tájára eljuttatja dobozba csomagolt „üzenetét”. Speciális módszerrel, speciális árut állítanak elő. A végtermék, a Tetra Brik doboz pedig biztosítja, hogy az üdítők és tejtermékek garantáltan jó minőségben jussanak el a fogyasztóhoz.

Kommunikáció határok nélkül

A globalizáció, a piacok és az üzleti környezet gyors és folyamatos változása az információcsere új lehetőségeinek alkalmazását követeli meg a vállalatoktól. A mobil készülékek bekapcsolásával az információ gyorsabban, egyszerűbben és mindenek előtt helytől függetlenül áll a felhasználók rendelkezésére. A vállalatok az adatokat tényleges időben tudják rögzíteni és továbbítani. A mobil adatrögzítés (MDE) és az üzemi adatok rögzítésének (BDE) nagyfokú integrációjával a mobil business új minősége jön létre az alkalmazott rendszerben.

Útkereszteződés

Az intermodális logisztika igen fontos Magyarország európai uniós logisztikai szerepének szempontjából. Az intermodalitáson belül pedig talán a leglényegesebb elem a közút és a vasút együttműködése.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon