2005

2005. április

Biztonsági rendszer a Tescónál

Az ellátási lánc modernizálásának területén a Tesco újabb és újabb fejlesztéseket, beruházásokat valósít meg az áruházak jobb, hatékonyabb kiszolgálásának érdekében.

Rendszerintegráció Gyálon

A gyáli rendszer jelenleg 185 RF-eszközt, egy RF-szervert és az ezekkel kommunikáló 30 db Access Point eszközt foglal magába.

Három az egyben

A több mint százéves múltra visszatekintő Schmitz Cargobull AG ma a legnagyobb forgalmat bonyolító pótkocsi gyárává nőtte ki magát az európai haszonjármű-gyártásban. A gazdag tapasztalat, a következetes üzletpolitika és a szállítmányozás problémáinak folyamatos feltérképezése, illetve ezek megoldása segítette a Schmitz Cargobullt ahhoz, hogy neve az innováció, a minőség és a megbízhatóság védjegyévé váljon.

Raktár, polcok nélkül

A mintegy 70 magyarországi eladóhellyel rendelkező Tesco angol kiskereskedelmi áruházlánc a közelmúltban szervezte át logisztikai tevékenységét. Az indulásról, az eddigi tapasztalatokról, a jövőre vonatkozó elképzelésekről Udvarvölgyi Sándort, a gyáli Frissáru Logisztikai Központ igazgatóját faggattuk.

Új kihívások előtt

Számos ipari park inkább ipartelep, semmint valódi szigete az innovatív munkahelyeknek. A meglévő 165 ipari park jelentős része semmiféle szolgáltatást nem nyújt a betelepült vállalkozásoknak – fejtette ki lapunknak Janzsó Tamás, a Magyar Önkormányzatok Európai Szövetségének elnöke, az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsának tagja.

Szolgáltató parkoké a jövő

Új szakaszába lépett az ipari parkok magyarországi története, ma már csak integrált szolgáltatással reménykedhetnek sikerben az üzemeltetők – derült ki Polgárné Májer Ildikóval, az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsának tagjával folytatott beszélgetésünk során.

Szolgáltató vámigazgatás magántőkéből?

Magyarország miniszterelnökének évértékelésében az egyik kiemelt terület volt az ország EU-csatlakozást követő logisztikai szerepének erősítése, a térség logisztikai központjának megvalósítása.

A sivatag logisztikája

A Párizs–Dakar, illetve idén Barcelona–Dakar sivatagi autóverseny minden év elején a világ figyelmének középpontjába kerül. Sok érdekes hír jelenik meg a rendezvényről, de logisztikája talán nem annyira ismert. Cikkünkben ezt mutatjuk be.

Mesterséges útakadályok

Ausztria és Németország után, ha valóra válik a pénzügyi tárca terve, hazánkban is megsarcolják az úthasználókat. Az indokok között forgalomtechnikai, környezetvédelmi és költségvetési szempontok egyformán megtalálhatók.

Navigált vér-vonalak

Hamarosan megkezdi működését az Országos Vérellátó Szolgálat új informatikai fejlesztése. A szervezet logisztikai folyamataiba illeszkedő rendszer a Karolina úti központ és további huszonhét vidéki telephely munkáját egységesen és komplex módon támogatja. Segítségével pontosabb és gyorsabb lesz az információáramlás, naprakész a nyilvántartás.

CRM a Drehernél

A Dreher Sörgyár Rt.-nél több mint fél éve bizonyít az IBM által kiépített Customer Relation Management rendszer. Napjainkban zajlik a CRM-projekt második fázisa.

FRUIT Logistica

A zöldség- és gyümölcs termékek logisztikai feladatainak megoldása során meg kell gátolni az áru romlását, sőt, meg kell tartani frissességét. Ezért játszott fontos szerepet a logisztika február 10–12-én a berlini Fruit Logisticán.

Hangalapú eredmények

A Dunkin’ Donuts a világ legnagyobb kávé- és sütemény-lánca, amely több mint két millió fogyasztót szolgál ki naponta. A cég 52 különböző fánk és többféle sütemény mellett reggeli szendvicseket és több, mint egy tucat kávés italt forgalmaz.

Értéklánc és kollaboráció

Immár tizenegyedik alkalommal, február 18-án rendezte meg a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) a hagyományos Logisztikai Fórumot és Bált Budapesten a Stefánia-palotában.

„Hiánycikk” a jól képzett szakember

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások következtek be a magyar munkaerőpiacon. A mindenkit foglalkoztatunk jelszó már a múlté. Ma a magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakember sok szakmában „hiánycikk”.


2005. május

Európai szintű kiszolgálás

A Porsche csoport 2003-ban átadott budaörsi alkatrészközpontja mozgalmas év előtt áll. Erről kérdeztük Antal Attilát, a Parts Center Budapest (PCB) logisztikai vezetőjét.

Expressz kiszállítás

A Porsche Parts Center éjszakai kiszállításának jelentős részét a Magyarországon 2002-ben létre hozott Lagermax A.E.D. Hungary Kft. végzi. A vállalat a hazai autóalkatrész disztribúciós piacon vezető szerepet tölt be. Partnerei között tudhatja a legnagyobb személy- és haszongépjármű gyártókat és importőröket is.

Sped szolgáltatás

A Porsche Parts Center részére a Magyar Posta Rt. 2003 nyarától kezdődően nyújt szállítási logisztikai szolgáltatást. A buadörsi központ a Posta Gold Sped szolgáltatását veszi igénybe. Az előző nap este feladott alkatrészek másnap reggel nyitásig, illetve igény esetén napközben a márkaszervizek részére kiszállításra kerülnek.

Magyarország versenyképessége

A KPMG által készített összehasonlító országtanulmányok általában a következő területeket ölelik fel: általános országbemutatás; politikai, kormányzati, jogi kockázatok; makroökonómiai mutatók; működőtőke-beáramlási mutatók és beruházásösztönzők; adózási szempontok; munkaerő-piaci mutatók és bérszínvonal; ingatlanfejlesztési és -üzemeltetési költségek; az infrastruktúra fejlettsége; szállítókról, vevőkről és versenytársakról szóló piacelemzés.

Intermodális szállítás-logisztika

A logisztika gazdaságfejlesztési programokban (OFK, NFT II.) történő hangsúlyos szerepeltetése szükségessé teszi a hazai intermodális logisztikai fejlesztési koncepció aktualizálását, különös tekintettel Magyarország EU-s csatlakozásával járó, korábbiakhoz képest megváltozott keretfeltételeire.

Európai uniós támogatások

Napjainkban egyre több szó esik az európai uniós forrásokról, azok szerepéről a logisztikai fejlesztésekben, ám ezzel kapcsolatban sajnos még számos félreértés van a szakmában.

Regionális helyzetkép

Közel egy évvel az európai uniós csatlakozás után a csatlakozó közép-kelet-európai országok életében számos, a logisztikai iparágat is érintő változás történt és történik. Jelen cikknek nem célja e változások teljes listázása, hanem azon tényezők kiemelése, amelyek a logisztikai ingatlanpiac mozgásain keresztül is érzékelhetők, illetve részben az újabb piaci tendenciák kiváltói.

Támaszkodva

A kamionok rakodására kifejlesztett targoncák kategóriájában új koncepcióval jelentkezik a Linde.

Megújult a Magnum

A sík padlós fülkés kamionok előfutára, a Renault Magnum idén megújult.


Monitor

Dupla előnnyel indulunk - MPL Europe Standard

Keresés
Kövessen minket facebookon